Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
lumberjack napisał(a):Dobra, poddaję się :wink: Kibole nie będą dobrym remediumem na muzułmanów. Remedium jest nieodmienne i używane jest na tyle rzadko, że nieprędko doczekamy się jego odmiany, jak to miało miejsce z radiem i studiem.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Ja tak napisałem specjalnie... Lubię czasami coś zniekształcać oraz tworzyć neologizmy.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Nonkonformista napisał(a):Remedium jest nieodmienne i używane jest na tyle rzadko, że nieprędko doczekamy się jego odmiany, jak to miało miejsce z radiem i studiem.  Lud łódzki już dawno odmienia a la Lumber.
Szczególnie 'akwarium'.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 334
Liczba wątków: 1
Reputacja:
10
lumberjack napisał(a):Ja tak napisałem specjalnie... Lubię czasami coś zniekształcać oraz tworzyć neologizmy.
To jest nas więcej. Zabawy językowe oparte na zasadzie zasadnego braku zasad miewają niezwykle ciekawe efekty.
Tak działa literacka polszczyzna, z mów najpiękniejsza w swej nieskończonej plastyczności, długie generacje stylizacji, improwizacji i metaforyzacji, rozwleczone pijackie tautologie i wizje zgrabnie zamknięte w kilku symbolach, wywlekanie na papier słów nieistniejących i niezaistniałych, cała magia nasza (nie)codzienna... <zachwyca się, nawet jeśli nie zachwyca>
Trzeba być Nonkonformistą żeby kastrować mowę ojczystą w imię własnego braku dystansu i homeopatycznej choćby dawki poczucia humoru... O, wiem! Towarzysz Nk przypomina mi pratchettwoskich Audytorów, rozkładających obraz na pojedyncze barwniki, żeby zobaczyć, gdzie jest piękno.
Liczba postów: 3,576
Liczba wątków: 20
Reputacja:
9
Powiedzialbym raczej ze wlasnie trzeba byc konformista i fanatycznym konserwatysta jezykowym
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Liczba postów: 334
Liczba wątków: 1
Reputacja:
10
Poproś ładnie Nonka, coby ino nick zmienił 
Zresztą to nie jest konserwatyzm, to jest wyobraźnia kulawa na obycztery łapy.
Reputacja:
60
ahawa napisał(a):To jest nas więcej. Zabawy językowe oparte na zasadzie zasadnego braku zasad miewają niezwykle ciekawe efekty.
Tak działa literacka polszczyzna, z mów najpiękniejsza w swej nieskończonej plastyczności, długie generacje stylizacji, improwizacji i metaforyzacji, rozwleczone pijackie tautologie i wizje zgrabnie zamknięte w kilku symbolach, wywlekanie na papier słów nieistniejących i niezaistniałych, cała magia nasza (nie)codzienna... <zachwyca się, nawet jeśli nie zachwyca>
Trzeba być Nonkonformistą żeby kastrować mowę ojczystą w imię własnego braku dystansu i homeopatycznej choćby dawki poczucia humoru... O, wiem! Towarzysz Nk przypomina mi pratchettwoskich Audytorów, rozkładających obraz na pojedyncze barwniki, żeby zobaczyć, gdzie jest piękno. Ja po prostu jestem językowo przewrażliwiony, towarzyszko Ahawo. Granica między zabawą językiem /świadomym błędem/, a nieświadomym jest bardzo nieostra, więc wolę dmuchać na zimne, a że czasami wylewam dziecko z kąpielą? Nie ma dymu bez ognia.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Nie ma gofera bez dżemora.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 10,774
Liczba wątków: 173
Reputacja:
11
Ja się domyśliłem, że lumber napisał to "remediumem" specjalnie. Wszak brzmi tak koślawo, że nawet przez gardło nie przechodzi.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Reputacja:
975
Ex - ja już pisałem. Lud łódzki odmienia od lat "akwariumem, akwiariumie", a ulicę Dubois wymawia literalnie.
Reputacja:
60
Sofeicz napisał(a):Nigdy bym nie wypił na jeden chaust 100, nie mówiąc o 200g polskiej wódki. Haust, Sofeiczu.
Reputacja:
975
Ok - rzadko używam (znaczy chleję).
Zapytam tu, jako w wątku zbiorczym dla j. polskiego - tak z czystej ciekawości. Kto z was zapisuje ż w postaci "przekreślonego z"?
- Ƶółkiewski przebył drogę pod Chocim...
- Któƶ raczył ƶąć ksiąƶęce [b]zboƶe [/b]bez zgody?
- Patrz, gƶegƶółka!
Bo jak dla mnie, to to wygląda co najmniej zajebiście w porównaniu do zwykłego ż!
Reputacja:
11
Jak w jakimś problemie czy równaniu coś jest oznaczone przez Z, to zawsze używam Ƶ. W innym przypadku nie widzę potrzeby.
Reputacja:
60
IX napisał(a):Zapytam tu, jako w wątku zbiorczym dla j. polskiego - tak z czystej ciekawości. Kto z was zapisuje ż w postaci "przekreślonego z"?
- Ƶółkiewski przebył drogę pod Chocim...
- Któƶ raczył ƶąć ksiąƶęce [b]zboƶe [/b]bez zgody?
- Patrz, gƶegƶółka!
Bo jak dla mnie, to to wygląda co najmniej zajebiście w porównaniu do zwykłego ż! Ja używam w piśmie ręcznym, bo w komputerowym nie wiem, jak się to robi.
Reputacja:
11
Nonkonformista napisał(a):Ja używam w piśmie ręcznym, bo w komputerowym nie wiem, jak się to robi. W Wordzie masz funkcję edycji tekstu, która pozwala przekreślać litery. Na niektórych forach też tego typu funkcja istnieje, ale u nas nie widzę jej w graficznym edytorze.
exodim napisał(a):W Wordzie masz funkcję edycji tekstu, która pozwala przekreślać litery. Trochę mało portowalne rozwiązanie:
The Unicode of uppercase Ƶ is 01B5, while the lowercase ƶ is 01B6.
http://en.wikipedia.org/wiki/Z_with_stroke
Jak ktoś chce się bawić, to może wyedytować plik układu klawiatury.
Liczba postów: 2,107
Liczba wątków: 26
Reputacja:
2
Na Linuksie Compose / Z.
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe
Reputacja:
60
CreatedMind napisał(a):I we wszystkich wczesniejszych szkolach w jakich bylem rowniez uzywano eksklusywnie kredy. (I nie mowie tutaj nawet o jakichs marginalnych szkolach z gorszych osiedli :wink Używać ekskluzywnie kredy? Da się tak, Createdzie?
"Ekskluzywny - <<dostępny tylko dla ludzi z pewnej sfery, zwykle ludzi bogatych>>: E-e sklepy"
Wielki słownik języka polskiego, red. A. Markowski, Warszawa 2006, s. 181.
Rozumiem, że skoro ona pisała tą kredą ekskluzywnie, to znaczy, że tylko dla ludzi bogatych?
Reputacja:
11
U nas się nie przyjęło ekskluzywnie = wyłącznie, chociaż łaciński czasownik excludo znaczył dosłownie wyłączać.
|