To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Kto zwycięży na Ukrainie?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
p. Wiktor Janukowycz i aparat obecnej władzy
33.33%
14 33.33%
Opozycja
66.67%
28 66.67%
Razem 42 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grillowanie Ukrainy
Wilk napisał(a):USA stale to robi. Tylko nazywa się to w mainstreamie inaczej. W końcu mamy demokrację, tj. rządy kłamstw i manipulacji.

USA robi znacznie gorsze rzeczy.
W sumie zastanawiam się dlaczego się właściwie boję hegemonii Chin? Amerykanie prowadzą regularnie ludobójcze akcje, dewastują całe kraje, sponsorują terrorystów, wywołują krwawe wojny domowe, przyczyniają się aktywnie do eksterminacji całych grup etnicznych i wyznaniowych.
Chiny musiałyby się mocno postarać by im dotrzymać kroku.

Nie żeby mnie powyższe jakoś specjalnie szokowało, nie mam złudzeń co do tego jak wygląda polityka. Irytują mnie jedynie podwójne moralne standardy, mające swój najlepszy wyraz w porównaniu reakcji świata na amerykańskie przygody z rosyjskimi.

Już nawet moi znajomi Amerykanie bardziej szanują przytaczają przykład Syrii, gdzie USA finansuje ludobójców-dżihadowców, a Rosja zaś Bashara al Assada chroniącego eksterminowane przez bojowników grupy.
"Hope can drown lost in thunderous sound
Fear can claim what little faith remains
But I carry strength from souls now gone
They won't let me give in...
(...)
Death will take those who fight alone
But united we can break a fate once set in stone
Just hold the line until the end
Cause we will give them hell..."

EH
Odpowiedz
Wolałbyś żyć, mieszkać i pracować (minimum wage) w Chinach, czy w USA?
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Łoś napisał(a):Wolałbyś żyć, mieszkać i pracować (minimum wage) w Chinach, czy w USA?

W żadnym z tych krajów nie chciałbym ani żyć ani pracować. W obydwóch mogą mnie za krytykę władzy zapudłować bez wyroku i torturować. W obydwóch z butami wejdą w moją rodzinę, w obydwóch policjant na swoje widzi misie może mnie zastrzelić.
(...)

EH
Odpowiedz
Seth napisał(a):W żadnym z tych krajów nie chciałbym ani żyć ani pracować. W obydwóch mogą mnie za krytykę władzy zapudłować bez wyroku i torturować. W obydwóch z butami wejdą w moją rodzinę, w obydwóch policjant na swoje widzi misie może mnie zastrzelić.
Rozumiem. Jednakże, gdybyś musiał dokonać wyboru, to który bardziej odpowiada Twoim potrzebom, wartościom itp.?
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Wilk napisał(a):Ale o czym ty bredzisz człowieczku? Przecież PIS ma takie samo stanowisko jak twoi chlebodawcy z Platformy.

Tylko werbalnie. Faktycznie, jak widać, zawsze będzie robić to, co akurat jest w interesie Rosji. :roll:

Cytat:Kto miałby ją zniszczyć?

Proszę zapytać Gladiatora. Zapewne banderowcy i inni naziści będący żydami. :]

Cytat:A Polska jest jeszcze samodzielnym bytem politycznym?

A nie jest?

Seth
Cytat:W żadnym z tych krajów nie chciałbym ani żyć ani pracować. W obydwóch mogą mnie za krytykę władzy zapudłować bez wyroku i torturować. W obydwóch z butami wejdą w moją rodzinę, w obydwóch policjant na swoje widzi misie może mnie zastrzelić.

Oczywiście nie ma żadnej różnicy. :] Za to kolosalna w porównaniu z takimi oazami wolności jak Rosja, Białoruś, Kuba, Iran, czy Korea płn.

Tylko jakoś tak dziwnym trafem miliony ludzi próbują dostac się za wszelką cenę do USA, a o jakiejś masowej migracji do Rosji, Kuby, czy Iranu, nie słychać. Uśmiech
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz
pitbbpl napisał(a):Putin już wygrał

Jak zawsze Oczko

Tyle tylko, że stan Rosji po każdym kolejnym "zwycięstwie" staje się coraz bardziej opłakany. :]

Odpowiedz
Adam_S napisał
Cytat:Cholera, teraz to ja już nic nie rozumiem. Że niby antysemiccy banderowcy są w sojuszu z innymi banderowcami co tak naprawdę są Żydami i się szkolą w Izraelu? Człowieku, zdecyduj się, rybki albo akwarium...
W tym problem, że ani rybki, ani akwarium. Przykładasz nasz sposób myślenia do niekompatybilnego z naszym i wychodzi sprzeczność. Można się z kimś nie zgadzać, trzeba jednak zawsze go rozumieć.
Jak to możliwe, że banderowcy wymordowali na Wołyniu 200 0000 żydów, a teraz maja być wspierani przez wyszkolonych w Izraelu ?

Możliwe. Zasada jest dokładnie ta sama co z "polskimi obozami śmierci". Otóż na stronie Wiesenthala pojawiła się w 2005 roku informacja o "polskich obozach śmierci", Potem poszło w świat, ostatnio nawet izraelski Haaretz użył takiego sformułowania. Jakoś międzynarodowym ośrodkom żydowskim prawda o Shoah zupełnie nie przeszkadza. Stosunki niemiecko - izraelskie i niemiecko- żydowskie są bardzo dobre mimo potwornej historii. To kwestia finansowa, spłaty odszkodowań. Niemcy zapłacili więc dajmy im już spokój, poszukamy kogo innego.
Skoro ze swoimi katami mogą żyć obecnie w przyjaźni, to dlaczego maja sie gniewać na banderowców ? Znaczy, jest nadzieja na wyciągnięcie w ten, czy inny sposób sporych o pieniędzy z Ukrainy, a historia ... to już historia.....

Spektakl złego Putina trwa:

Akcja Majdan była przygotowywana od kilku lat, miało kosztować to ok 5 mld $. Sponsorami byli Pierre Omydiar założyciel ebay oraz nasz stary znajomy , jeden z największych krętaczy na świecie Soros. Nie ma przypadków, a upodlone i wynędzniałe społeczeństwo Ukrainy jest dobrym materiałem do obróbki.
http://www.presstv.ir/detail/2014/03/03/...n-ukraine/

Na zdrowy rozum ktoś musiał sponsorować szkolenie czarnych sotni i choćby wywożenie TOITOIek z Majdanu, dostawy nowych opon do palenia, ciepłe posiłki dla protestujących o czym pisałem już wcześniej. Zwykły dobrze przygotowany zamach stanu, a my gramy obecnie w określonej drużynie.

Cytat:Na tezę Kremla, że Ukrainę opanowali "banderowcy", "naziści" i "antysemici", odpowiedź nadeszła z Dniepropetrowska na wschodzie kraju. Nowy gubernator Ihor Kołomojski, oligarcha i, co w tym kontekście ważne, przewodniczący Rady Żydów Europejskich, powiedział swoim urzędnikom: - Rosjanie i Ukraińcy mieliby strzelać do siebie?
(...)
Putin nazwał wczoraj Kołomojskiego awanturnikiem, który okradł rosyjskiego oligarchę Abramowicza. Widać Kołomojski uderzył celnie, skoro imperator replikuje "awanturnikowi".

http://wyborcza.pl/1,75968,15567979,Puti...z2vAwka8m4
Wyłażą coraz ciekawsze fakty nawet z GW. Ktoś musi pogodzić przecież Ukraińców i Rosjan ? Uśmiech
Zostawiając żarty, szykuje sie podobna akcja co w Rosji za Jelcyna, kiedy to wytransferowano z Rosji miliardy dolarów, przy sporym udziale Chodorkowskiego&company. Chodorkowski poszedł siedzieć, reszta uciekła głównie do Izraela. Teraz ten sam manewr wyciśnięcia z Ukrainy kasiorki przerabia się po raz kolejny. Wszyscy postbanderowcy będą zależni od tych co dadzą zbankrutowanej Ukrainie pieniądze. Tu pełna zgoda, nie są groźni dla Polski, chyba, że ich kto napuści, da impuls.
Z drugiej strony rosyjscy oligarchowie okradają Rosje nadal i transferują pieniądze w świat. Takimi środkami Putin daleko nie zajedzie.

Intencja moja jest spojrzenie bardziej obiektywne na zachodzące procesy, ostatecznie każdemu należy sie sprawiedliwość.
Odpowiedz
pilaster napisał(a):Oczywiście nie ma żadnej różnicy. :] Za to kolosalna w porównaniu z takimi oazami wolności jak Rosja, Białoruś, Kuba, Iran, czy Korea płn.

Tylko jakoś tak dziwnym trafem miliony ludzi próbują dostac się za wszelką cenę do USA, a o jakiejś masowej migracji do Rosji, Kuby, czy Iranu, nie słychać. Uśmiech

A czy ja zachwalam emigrację do Rosji, Kuby czy Iranu?
Łoś karze mi wybierać między dżumą a cholerą, a ja nie zamierzam tego wyboru dokonywać.
(...)

EH
Odpowiedz
Gladiator napisał(a):jest nadzieja na wyciągnięcie w ten, czy inny sposób sporych o pieniędzy z Ukrainy, [...]
szykuje sie podobna akcja co w Rosji za Jelcyna, kiedy to wytransferowano z Rosji miliardy dolarów, [...]
Teraz ten sam manewr wyciśnięcia z Ukrainy kasiorki przerabia się po raz kolejny.

Na szczęście dobry wujek Putin obroni bratni naród ukraiński przed żydowskimi wyzyskiwaczami i bracia Ukraińcy nadal, jak do tej pory, dzięki Putinowi będa mogli się pławić w dobrobycie i powszechnej szczęśliwości. :lol2:

Cytat:Akcja Majdan była przygotowywana od kilku lat, miało kosztować to ok 5 mld $

Cytat:postbanderowcy będą zależni od tych co dadzą zbankrutowanej Ukrainie pieniądze.

Jak widać PIS nie może się zdecydować, czy żydzi będą Ukrainie forsę dawać, czy ją wyciskać. Ale przecież komuchów nie od dzisiaj cechuje brak logiki. Liczy się tylko mądrość etapu i to co aktualnie zadysponuje Biuro Polityczne. :roll:

Cytat:...upodlone i wynędzniałe społeczeństwo Ukrainy...

No coś takiego. Przecież żydzi dopiero planują wyciskanie forsy z Ukrainy, a Ukraina już jest upodlona i wynędzniała? Bez udziału żydów? :8O:

Oczywiście jak z takiego biednego społeczeństwa da się cokolwiek wycisnąć, wyznawców PIS nie interesuje. :roll:

Cytat:Z drugiej strony rosyjscy oligarchowie okradają Rosje nadal i transferują pieniądze w świat.

No jak to? Dzielny Putin popędził tych wszystkich żydów, a nadal kradną? Przecież kraść mogą tylko żydzi! :wall:

A głowice nuklearne Izraela nadal wycelowane są w ...Warszawę. :lol2:

Seth

Cytat:A czy ja zachwalam emigrację do Rosji, Kuby czy Iranu?

Twierdzi Seth, że pomiędzy życiem w USA a życiem w Chinach nie ma żadnej różnicy.

Tymczasem kierunki migracji wskazują, że jednak różnice są. I to duże. :lol2:

Odpowiedz
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/estonia-...hton/7qm2d

coraz ciekawsza jest ta szopka.
....jak łatwo wy­wołać echo w pus­tych głowach.

Odpowiedz
Czytaliście wywiad z Cimoszewiczem?

Cytat:Czy Putin boi się Majdanu u siebie? Czy rozwiązuje wewnętrzne problemy poprzez wytwarzanie napięć zewnętrznych?

- Jego awantury wojenne odciągające uwagę Rosjan od spraw rzeczywiście ważnych dla kraju są ciężkim grzechem wobec jego własnej ojczyzny. Dziś Putin nie rozwiązuje żadnych istotnych problemów Rosji. 50 proc. mężczyzn umiera przed emeryturą. Rosja to kraj alkoholizmu i AIDS. Korupcja zżera anachroniczną i niekonkurencyjną gospodarkę. Wyroby przemysłu maszynowego stanowią 6 proc. jej eksportu - u nas 40 proc.

A aż 80 proc. eksportu Rosji z tych 6 proc., to broń. W 2012 r. sprzedała jej za 11 mld euro. A my w tym czasie sprzedaliśmy żywność za 18 mld euro.

PKB Rosji jest ponad cztery razy mniejszy niż Chin, siedem razy mniejszy niż USA i ponad osiem razy niż UE. Rozwijają się tylko dwa miasta - Moskwa i Petersburg. Na prowincji nic się nie dzieje. Syberia się wyludnia. Pieniądze idą na wojsko, a nie na infrastrukturę. W dzisiejszej Rosji jest nieporównanie mniej wolności politycznej niż 20 lat temu itd., itd. Tak więc Putin marnuje czas Rosji.

http://wyborcza.pl/politykaekstra/1,1368...67717.html
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Dosc ciekawa tendencja. Wraz z sfilmowanymi helikopterami lecacymi na Krym, wszyscy w internecie wieszczyli szybka i bezbolesna inwazje Ukrainy. Rogatki Kijowa mialy byc miazdzone przez gasienice rosyjskich czolgow i nie bylo do konca pewne czy hamulców rosjanie nie zaczna wlaczac dopiero przy WisleSmutny

Putin zamiast rozwijac natarcie fizyczne, zaczal rozwijac natarcie dezinformacyjne w mediach. Z doniesien medialnych, wydawalo sie, ze Krym w zasadzie padl bez walki, a godziny szturmu na wschodnia Ukraine sa juz odliczane (chyba nawet ze dwa razy padalo ultimatum)

Sytuacja, zamiast sie rozwijac, zaczela sie kompletnie zwijac i tonac w morzu plomiennych i groznych zapowiedzi, z ktorych nic nie wynikalo. Punktem kuliminacyjnym byla....konferencja Putina, na ktorej sam sobie wbil noz w plecy a cala inwazje krymska przerobil w jakis glupi i bezcelowy zart. Zablefowal, ze gra mocnymi kartami, a teraz wszystko przerabia na cos w rodzaju obrony rosyjskich mieszkancow, interwencji humanitarnej, w ktorej Rosja i rosjanie to ofiary polsko-litewskich faszystowskich knowan. Przeszedl do wyraźnej defensywy. W internecie widac komentarze, ktora mowia o genialnym graniu na nosie zachodnim mocarstwom i taktycznej wyzszosci putina nad ''mieczakami z zachodu''
Ludzie, ktorzy przeliczali ilosc rosyjskich czolgow, samolotow, piechoty, ktore niebawem pojawią sie pod polska granica tlumacza, ze to wyrafinowana gra putina majaca zdestabilizowac ukraine?/wschodnia czesc ukrainy?/krym? albo, ze putin nie chcial wkurzac NATO i łaskawie przyhamowal swoje zapedy imperialne, ktore moga byc poczatkiem drugiej zimnej wojny.
Natomiast cala ta operacja w zasadzie nie miala zadnego sensu ani celu, bylo to cos w rodzaju skielczacej o uwage korei polnocnej, ktora raz na jakis czas urzadza fajerwerki na morskiej granicy z korea południowa.
Czy ktos widzi tutaj jakis wyraźny długoterminowy cel w poczynaniach putina?
Odpowiedz
pilaster napisał(a):Twierdzi Seth, że pomiędzy życiem w USA a życiem w Chinach nie ma żadnej różnicy.

Tymczasem kierunki migracji wskazują, że jednak różnice są. I to duże. :lol2:

Twierdzę, że dla mnie nie ma różnicy gdy karze mi się wybierać w którym z tych krajów miałbym żyć. Mam układać swoje osobiste oceny i preferencje, tak by pasowały do Pilastrowych teorii?
(...)

EH
Odpowiedz
Do Putina najwyraźniej dotarło, że czas mu się skończył

Najpierw "referendum" miało być 25 maja, potem 30 marca, a teraz już 16 marca. Za parę godzin możemy się dowiedzieć, że "referendum" ...już się odbyło i oczywiście lud pracujący miast i wsi był w 99,97% "za" :roll:

Ze też te patafiany z "krymskiego parlamentu" jeszcze się nie zorientowali, skąd wiatr wieje. Bo Putin już się chyba zorientował. :lol2:

Odpowiedz
byczydzien napisał(a):Czy ktos widzi tutaj jakis wyraźny długoterminowy cel w poczynaniach putina?

Putin mógłby dzisiaj bez większych przeszkód i sankcji podzielić Ukrainę i przyłączyć do Rosji cały jej wschód.
On chce jednak dla siebie całą Ukrainę i to jest jego długoterminowy cel.
"Dyskusja z idiotami niepotrzebnie ich nobilituje"
Odpowiedz
Hmm, a po co mu cała Ukraina? Żeby się użerać wrogą mu zachodnią częścią tego kraju?
Odpowiedz
piotr35 napisał(a):On [Putin -p] chce jednak dla siebie całą Ukrainę i to jest jego długoterminowy cel.

Putin zwierza się Piotrowi 35 na uszko. :] W sytuacjach intymnych? :lups:

Ale w takim razie tylko wykorzystał Piotra 35 i wstawił mu bajer. Gdyby chciał całej Ukrainy, toby nie odrywał od niej jej prowincji.

Nie, Putin chce już tylko Krymu. Ale i to jest za duży kęs na jego możliwości. Zadławi się nim. I dobrze :roll:

Cytat:Putin mógłby dzisiaj bez większych przeszkód i sankcji podzielić Ukrainę i przyłączyć do Rosji cały jej wschód.

A Piotr 35 mógłby dzisiaj stworzyć na poczekaniu kwantową teorię grawitacji. :lol2:

Odpowiedz
http://tocowazne.pl/v/ameryka-otwiera-fr...-do-europy

putin sie doigrał?
Odpowiedz
piotr35 napisał(a):Putin mógłby dzisiaj bez większych przeszkód i sankcji podzielić Ukrainę i przyłączyć do Rosji cały jej wschód.
On chce jednak dla siebie całą Ukrainę i to jest jego długoterminowy cel.

Jestem tego samego zdania.
Co do końca Rosji, Putina, mentalności rosyjskiej, etc., etc., to chyba nikt z adwersarzy nie był nigdy w Petersburgu i Moskwie. Tylko te dwie aglomeracje liczą tyle mieszkańców ile Polska i żyje się tam nie gorzej, niż w naszym kraju.
Rosjanie, zapewne, zainteresowani są zmianą stylu życia, a jakże... .
A zachód tylko przebiera nóżkami, aby złapać nowe zamówienia od Rosji: stoczniowe, transportowe, telekomunikacyjne, żywieniowe, itd. Czy nikt nie pomyślał, że ...Putin także potrafi myśleć?
Krym to nie koniec, tak jak pisałem, ale początek. Trzy obwody wschodnie także są już przygotowane do "zawierzenia się" mateczce Rosji. A większość z Was pisze o końcu Putina i Rosji. Zabawne.
Prawda jest taka, że facet podnosi powoli ten kraj po tym, jak rozpieprzył go Jelcyn i ma spore zaufanie społeczeństwa co pozwala mu na takie, a nie inne postępowanie. Że jest dyktatorem z ogromną armią (zaraz odezwą się głosy laików militarnych) to tylko jego atuty, a My - po prostu - zazdrościmy Rosjanom tych atutów, bo je straciliśmy przez głupotę w XVI wieku.
Odpowiedz
byczydzien napisał(a):http://tocowazne.pl/v/ameryka-otwiera-fr...-do-europy

putin sie doigrał?

Jeżeli się to potwierdzi to putin jest w czarnej dupie. Czytałem, że puszczenie amerykańskiego gazu z łupków do Europy spowoduje 30% spadek cen tego surowca.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości