07.03.2014, 21:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.03.2014, 22:45 przez Constal.)
Liczba postów: 1,385
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
pilaster napisał(a):Jeżeli teraz zamówią te tramwaje gdzie indziej (nb gdzie? Za sankcjami jest cała Europa, USA i Japonia) A np na Białorusi
pilaster napisał(a):A dlaczego Polska nie zaliczyła, a Rosja (i Ukraina też) zaliczyła? Sory,ale Polska też zaliczyła spadek. PKB Polski zaczął rosnąć dopiero w 1994. PKB z 1989 Polska miała w 1996
[SIZE="2"]"Demokracja to ustrój, w którym rządzi
durnota — przecież wiadomo, że głupich jest więcej niż mądrych" - JKM [/SIZE]
Liczba postów: 9,488
Liczba wątków: 295
Reputacja:
20
Wyznanie: Ateista
As Sa'iqa napisał(a):W takich Emiratach PKB Pc cały czas... spada. I to od lat 70. W Wenezueli też spada mimo tego, że ten kraj ma jeszcze więcej ropy niż Rosja, a do tego niższą populację.
To teraz pytanie do Pilastra - dlaczego w ZEA i Wenezueli spada a w Rosji rośnie?
1. Ktoś, kto pisze coś takiego o ZEA, nie rozumie ZEA.
Przelicz sobie raczej ich PKB na obywatela zamiast na mieszkańca, a ci się obraz rozjaśni. W 1970 mieszkali tam obywatele. Teraz obywatel ZEA to członek 13% arystokracji, automatycznie (dla porównania imigrantów z Europy jest tam 8,4 %. Europejczycy to w Zjednoczonych Emiratach Arabskich taka "prawie arystokracja" - specjaliści, którzy w przeciwieństwie do obywateli muszą pracować).
Żaden inny kraj w historii nie przyjmował tylu imigrantów z trzeciego świata co ZEA (jako robotników, służących, itp).
2. Wenezuela robi takie kwiatki jak rozdawanie telewizorów w ramach walki z burżuazją.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Liczba postów: 116
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Neuromanta napisał(a)::-D Oczywiście. Multum przykładów falsyfikujących brednie o upadku w XVI wieku jest niemerytoryczne, bo nie pasuje do tezy Szuriada. Mogę się zabrać za kolejną brednię o czterech stuleciach upadku, tylko nie wiem po co... Skoro żadnej odpowiedzi nie będzie. Natomiast taki XVII wiek to szczyt ekspansji Polski z carewiczem Władysławem na czele. Tylko że to niepasuje do teorii zapewne więc nie zaistniało. No ale czego się spodziewać. Lewactwo tak już ma. Nawet jeżeli z faktami im po drodze (w końcu UE z próżni się nie wzięła a podstawy jej były brane właśnie z historii Rzeczpospolitej) to w imię ideologii i kultu kompleksów trzeba fakty zignorować :-D
Po raz kolejny wkładasz mnie do lewackiej szuflady. Specjalnie patrzyłem w lustro dzisiaj rano i nie dostrzegłem jakiegoś nowego znamienia.
Mam wrażenie, że piszesz (czy chcesz pisać) historię na nowo. To tak, a propos- końca naszej mocarstwowości w XVI w. Ale to Twój problem.
Liczba postów: 12,429
Liczba wątków: 91
Reputacja:
890
Ja niczego nie piszę na nowo. Po prostu nie znasz historii, a widać to pięknie po tym że wcale się nie odnosisz do argumentów i przykładów. Jakżeby inaczej miałobyć skoro moment największej ekspansji terytorialnej i kulturowej Rzeczpospolitej nazywasz upadkiem. Nie przedstawiasz żadnych konkretnych wydarzeń o swej tezie świadczących, żadnych przykładów tego upadku. To świadczy tylko o Twoim nieuctwie. Przecież możesz swoją tezę poprzeć argumentami i merytorycznie mnie zmiażdżyć... Ale przecież twarde fakty świadczą o czym innym to trzeba uciekać z podkulonym ogonem i upierać się przy swojej wersji nie popierając jej niczym konkretnym. Ani Polska w XVI wieku nie upadła ani nawet jeszcze w pierwszej połowie wieku następnego. Brniesz dalej?
Sebastian Flak
Liczba postów: 2,645
Liczba wątków: 8
Reputacja:
-52
Żadnych sankcji nie będzie. Zbyt dużo jest do stracenia. Samych niemieckich firm w Rosji jest około 6000, a Rosja składa duże zamówienia.
Nikt nie będzie szedł na wojnę o Krym który defacto jest rosyjski. To głupota. Jakież to niby Ukraina ma prawa do Krymu?
Widać to już po takich artykułach.
http://motoryzacja.interia.pl/samochody/...999396,320
Biznes jest zbyt duży więc zbyt duże ryzyko.
Liczba postów: 10,774
Liczba wątków: 173
Reputacja:
11
Cytat:Nikt nie będzie szedł na wojnę o Krym który defacto jest rosyjski. To głupota. Jakież to niby Ukraina ma prawa do Krymu?
Takie samo jakie Polska do Śląska.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Liczba postów: 963
Liczba wątków: 1
Reputacja:
8
pitbbpl napisał(a):Nikt nie będzie szedł na wojnę o Krym który defacto jest rosyjski.
"Defacto" Krym jest krymski. Może oddac go Tatarom? Chanat Krymski utracił niepodległość na rzecz Rosji mniej więcej w tym samym czasie, co Polska.
Reputacja:
-52
Rosja wygrała wojnę więc Krym należy się właśnie im. Jedno jest pewne nie należy się on Ukrainie.
Ukraina go ot tak sobie dostała, fartem od Chruszczowa.
Nie miało to znaczenia w ZSRR, po rozpadzie powstał problem dla Rosji.
Tak jak walczono o przyłączenie Śląska do Polski tak Rosjanie walczą o przyłączenie Krymu do Rosji.
Reputacja:
11
Większość mieszkańców Półwyspu nie jest za przyłączeniem ich terytoriów do Rosji, tylko za pełną suwerennością w ramach Republiki Krymu, więc nawet aspekt dążeń ludności lokalnej nie przemawia za prawami Rosji do tych terenów.
Putin robi to samo z Krymem, co Hitler z Czechosłowacją.
Reputacja:
-52
To się okaże w referendum kto jest za czym. Jedno krótkie pytanie, niech mieszkańcy się wypowiedzą. Jesteś za pozostaniem w granicach Ukrainy, za autonomią czy za przyłączeniem do Rosji?
Liczba postów: 10,996
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
Mam wrażenie, że niezależnie od tego jak na prawdę zagłosują mieszkańcy Krymu wynik referendum jest już dawno ustalony.
A tutaj ciekawy artykuł o rosyjskich brygadach sieciowych spamujących polski internet przychylnymi dla Rosji komentarzami:
http://naszeblogi.pl/44898-web-brigades-...ci-w-sieci
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Liczba postów: 2,382
Liczba wątków: 36
Reputacja:
15
DziadBorowy napisał(a):Mam wrażenie, że niezależnie od tego jak na prawdę zagłosują mieszkańcy Krymu wynik referendum jest już dawno ustalony.
A tutaj ciekawy artykuł o rosyjskich brygadach sieciowych spamujących polski internet przychylnymi dla Rosji komentarzami:
http://naszeblogi.pl/44898-web-brigades-...ci-w-sieci
Mnie ciekawi czy to tylko tak w Polskim internecie czy wszędzie takie ekipy działają?
Jakby ktoś miał wątpliwości to potwierdzam: Tak jestem zjebanym prawakiem, który każdego dnia zjada niemowlaka. Hitler to mój idol, a Stalin to dziadek. Ogólnie chcę siać zło i spustoszenie. Czy cokolwiek jeszcze tam lewica przypisuje ludziom o moich poglądach.
Oczywiście nienawidzę kobiet, bo jestem prawiczkiem. Inaczej nie może być.
Liczba postów: 9,488
Liczba wątków: 295
Reputacja:
20
Wyznanie: Ateista
Oczywiście, że wszędzie. Bardzo standardowe, w zasadzie współczesna wersja klasycznego "departamentu plotki".
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Liczba postów: 12,429
Liczba wątków: 91
Reputacja:
890
Ruscy prawdopodobnie przekroczyli granice autonomii i wkopali słupy graniczne oraz zaminowali dojazd do Krymu. A nieco wcześniej ukraińskie wojska ruszyły na "planowane ćwiczenia"...
Sebastian Flak
09.03.2014, 10:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.03.2014, 18:46 przez Xeo95.)
Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51
fertenbitenhiy napisał(a):Mnie ciekawi czy to tylko tak w Polskim internecie czy wszędzie takie ekipy działają? Ostatnio czytałem że rząd Polski ponoć kupował sobie przychylne komentarze na większych portalach. O tym czym są farmy lajkow chyba nie muszę mówić.
Mam pytanie do niektórych prawicowców, zwłaszcza Setha: dlaczego swoją niechęć do neobanderowców okazujecie w popieraniu Rosji i postkomunistycznych polityków Rosji i Ukrainy. Czyżby operacja polska NKWD, mord w Katyniu i 50-letnia okupacja Polski to dużo mniejsze zbrodnie niż rzeź w Wołyniu i dawnej wchodniej Galicji? Czemu postkomuniści w Polsce są be, a za Bugiem nagle są cacy?
Liczba postów: 963
Liczba wątków: 1
Reputacja:
8
pitbbpl napisał(a):Rosja wygrała wojnę więc Krym należy się właśnie im. Jedno jest pewne nie należy się on Ukrainie.
Hitler wygrał wojnę z Polską w 1939, więc Polska należy się Niemcom. Rzeczywiście, argument nie do podważenia.
Cytat:Nie miało to znaczenia w ZSRR, po rozpadzie powstał problem dla Rosji.
Tak jak walczono o przyłączenie Śląska do Polski tak Rosjanie walczą o przyłączenie Krymu do Rosji.
"Sorry, wiemy że kiedyś wam ten Krym daliśmy, ale teraz się nam odwidziało, więc go sobie weźmiemy z powrotem, OK?".
Kolejny argument nie do podważenia.
Reputacja:
11
pitbbpl napisał(a):To się okaże w referendum kto jest za czym.
Ty naprawdę jesteś tak naiwny, że wierzysz w demokratyczny instrument na Krymie? *Myślisz, że dlaczego na Krym nie wpuszczono obserwatorów OBWE?
Liczba postów: 116
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Neuromanta napisał(a):Ja niczego nie piszę na nowo. Po prostu nie znasz historii, a widać to pięknie po tym że wcale się nie odnosisz do argumentów i przykładów. Jakżeby inaczej miałobyć skoro moment największej ekspansji terytorialnej i kulturowej Rzeczpospolitej nazywasz upadkiem. Nie przedstawiasz żadnych konkretnych wydarzeń o swej tezie świadczących, żadnych przykładów tego upadku. To świadczy tylko o Twoim nieuctwie. Przecież możesz swoją tezę poprzeć argumentami i merytorycznie mnie zmiażdżyć... Ale przecież twarde fakty świadczą o czym innym to trzeba uciekać z podkulonym ogonem i upierać się przy swojej wersji nie popierając jej niczym konkretnym. Ani Polska w XVI wieku nie upadła ani nawet jeszcze w pierwszej połowie wieku następnego. Brniesz dalej? A Ty bedziesz brnął dalej w pogląd, jakoby Polska umacniała się od zakończenia wieku XVI. Czepiasz się o 30-50 lat wieku XVII, bo ci tak na rękę i zarzucasz innym brak znajomości historii. Może w szczegółach jesteś lepszy, ale z generalizacjami masz duży kłopot, zresztą jak każdy historyk.
Rozumiem, że według ciebie "kontakty" ze Szwedami zrobiły nam w XVII wieku bardzo dobrze, bo o Moskalach już pisałeś, że się smucili cały ten wiek i nie byli groźni. Na zachodzie także był spokój. Rzeczpospolita rosła w siłę od XVII w. Niech i tak będzie demagogu "prawicowy". Ja lewak (chociaż jeszcze nie dostąpiłem zaszczytu autopsji w tym zakresie) nie napisałem nigdzie, że RP w XVI w. upadła. Kłamiesz!
Spłodziłeś na tym forum ponad 3 tysiące postów i aż strach pomyśleć jaka jest zawartość merytoryczna i konkluzyjna tych treści. Ale nie mam zamiaru sie dowiadywać. Na razie równaj do jakiegoś sensownego poziomu...
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
Szkoda, że w wypowiedzi zawarłeś ocenę użytkownika Neuromanta oraz jego 3 tysięcy postów, z którymi nie miałeś okazji się zapoznać
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Liczba postów: 10,996
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
To ja może przypomnę skąd wziął się ten offtop bo Sziurad najwyraźniej zapomniał:
Sziurad napisał(a):A Ty bedziesz brnął dalej w pogląd, jakoby Polska umacniała się od zakończenia wieku XVI.
Sziurad napisał(a):a My - po prostu - zazdrościmy Rosjanom tych atutów, bo je straciliśmy przez głupotę w XVI wieku.
Szkoda też, że argumentów dalej brak za to jest masa uwag odnośnie dyskutanta. A zamiast iść głupio w zaparte wystarczyło przyznać się do błędu.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
|