To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Kto zwycięży na Ukrainie?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
p. Wiktor Janukowycz i aparat obecnej władzy
33.33%
14 33.33%
Opozycja
66.67%
28 66.67%
Razem 42 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grillowanie Ukrainy
Wojnę domową oficjalnie czas zacząć.
Odpowiedz
Kolejne złe wieści - walki w okolicach Kramatorska - najpierw 5 zabitych bojowników(?) na blokadzie, nastepnie w zasadzce zginęło 2 wojskowych*

* Mogli to być członkowie "Prawego Sektora" w mundurach tudzież oddziały MSW.

edit:
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Wojnę domową oficjalnie czas zacząć.

Ciekawe czy to będzie tylko domowa wojna.

Ale się porobiło. Ale ogół wszystkich wydarzeń składających się na ów konflikt ładnie ukazuje jak rozbieżną z rzeczywistością jest ideologia panslawizmu. Ludzie z Zadrugi winni się puknąć w czoło; tak samo ci polscy nacjonaliści, którzy sobie w Rosji upatrują sojusznika.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
A tam wojna domowa od razu, jak tylko wojsko ukraińskie się przestało pieścić i przycisnęła ruskich zielonych ludzików to już wczoraj chcieli rozmów i przerwania walk, nie przystali na to Ukraińcy tylko dalej odbijają zajęte pozycje, zdaje się tylko patrzeć jak wykurzą ich z Kramatorska i Słowiańska. Było tak od razu postąpić zanim się gówno rozlewać zaczęło i byłby szlus. Teraz mają napiętą sytuację i niewiadomo czy ruscy nie przyjadą z odsieczą bo im scenariusz krymski się wali.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):A tam wojna domowa od razu, jak tylko wojsko ukraińskie się przestało pieścić i przycisnęła ruskich zielonych ludzików to już wczoraj chcieli rozmów i przerwania walk, nie przystali na to Ukraińcy tylko dalej odbijają zajęte pozycje, zdaje się tylko patrzeć jak wykurzą ich z Kramatorska i Słowiańska. Było tak od razu postąpić zanim się gówno rozlewać zaczęło i byłby szlus. Teraz mają napiętą sytuację i niewiadomo czy ruscy nie przyjadą z odsieczą bo im scenariusz krymski się wali.

Mnie rozwalają ruskie płacze o "ogromnym cynizmie" rządu ukraińskiego.
Tak jak pisałem jeżeli ruska swołocz miała oficjalnie wkroczyć to i tak by wkroczyła wcześniej czy później i reakcja rządu Ukrainy niczego w tej kwestii nie zmieni. Oficjalnie bo de facto Rosja już tam dawno wkroczyła i jak na razie dostaje w dupę.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Już ruskim rura zmiękła, wypuścili obserwatorów z OBWE. A przecież jeszcze wczoraj "mieli być gośćmi na dzisiejszych urodzinach" jak sobie kpił Ponomariow czy jak mu tam. W Odessie dzisiaj spokój, okazuje się, co było do przewidzenia że budynek zajmowali Rosjanie, kierowani z Naddniestrza... Tylko w Kramatorsku na razie gorąco, ale jeszcze ze dwa dni blokady i też będzie spokój. O ile Putinowi nie zamarzy się wejść oficjalnie z wojskiem, a na to nie wygląda.
Sebastian Flak
Odpowiedz
W Odessie spalono Rosjan, teraz zacznie się jatka.

Donieccy separatyści ogłosili mobilizację. Czas rozpocząć wojnę domową wschód vs zachód.

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/ukraina-...ecku/ysrq4

Polka z Ukrainy o obecnej sytuacji
http://www.youtube.com/watch?v=4vDiUlqFz0Q
Odpowiedz
Zawsze mówiłem, że to rozdwojenie Ukrainy na prorosyjską i prozachodnią grozi rozerwaniem krocza. I nie pomyliłem się. Nic tak nie mobilizuje innych do zaatakowania niż brak jedności narodowej.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Pozostaje jedna i to duża niewiadoma.

Co zrobi wujek Putin?
Odpowiedz
Nyash Myash, Krym nasz.

Jakby ktoś nie wiedział, to pani z prokuratury ukraińskiej(teraz już z rosyjskiej), Natalya Poklonskaya, podbiła internet.
Odpowiedz
Nawet ja to wiem, choć WHR kobiet nie żadnego wpływu na konsystencję mojego mózgu Oczko
[Obrazek: 416px-Natalia_Poklonskaya_by_%E3%83%8E%E...%83%B3.png]
Odpowiedz
Putin od wielu lat zapowiadał, co zrobi. Jak określił rozpad ZSRS na Westerplatte? Największym złem XX wieku? No ot odwraca skutki tego zła. Były manewry o założeniach jawnie prowokujących: Zwykle sie daje jakieś kryptonimy jak Birbitania i jej atak: tam było wprost: Polska. Niby Rosja nie jest kontynuatorką ZSRS, ale jak się sfajczy flagi ZSRS to płacz, że stosunki z Rosją.
Doszło do mnie doniesienie, że jakiś przedstawiciel Rosji oświadczył, że zajmą kraje bałtyckie, Polskę, Białoruś etc. I tzw zachód przyjął to do aprobującej wiadomości.
Naszym celem jest LINIA. Bojowa linia!
Odpowiedz
Zachód sobie pogrywał to się doigrał. Trzeba było Rosję zostawić w spokoju i się nie pchać w nie swoje sprawy. Ale widocznie to było za trudne.

Teraz niech się liczą z konsekwencjami. Obudzili na własne życzenie Niedźwiedzia.
Odpowiedz
pitbbpl napisał(a):Zachód sobie pogrywał to się doigrał. Trzeba było Rosję zostawić w spokoju i się nie pchać w nie swoje sprawy. Ale widocznie to było za trudne.

Teraz niech się liczą z konsekwencjami. Obudzili na własne życzenie Niedźwiedzia.
I co ten Niedźwiedź zrobił?
Bo dużo straszenia, gróźb i prowokacji, a na razie to rosyjska gospodarka leci na łeb na szyję i nic poza tym.
"Equality is a lie. A myth to appease the masses. Simply look around and you will see the lie for what it is! There are those with power, those with the strength and will to lead. And there are those meant to follow – those incapable of anything but servitude and a meager, worthless existence."
Odpowiedz
Smok Eustachy napisał(a):ZSRS
Smoku, mam prośbę. Zdecyduj się w jakim jezyku piszesz i stosuj jeden w ramach skrótu. Ja takiego skrótu nie znam i nijak mi nie wychodzi, ani z nazwy polskiej, ani rosyjskiej.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
Związek Socjalistycznych Republik Sowieckich.
Fakt że forma 'radzieckich' jest preferowana nie znaczy to że nie możemy używać innych nazw.
Odpowiedz
Możecie nawet mówić "Zjednoczone Stejty Ameryki" i "Zjednoczony Kingdom Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej" tylko po jakiego grzyba język kaleczyć?

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

Odpowiedz
. Nie wiem co ma piernik do wiatraka, forma 'sowiecki' była dość długo używana nawet w dokumentach

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zwi%C4%85ze...adzieckich
Związek Radziecki a Związek Sowiecki

Ponieważ w oryginalnej nazwie państwa występuje przymiotnik советский (sowietskij) o wyżej wymienionym znaczeniu, w języku polskim powstał problem oddania treści tej nazwy. Dla oficjalnej nazwy państwa początkowo stosowano formę Związek Socjalistycznych Republik Rad (bez tworzenia przymiotnika), natomiast w przypadku potrzeby użycia przymiotnika pospolitego stosowano formę sowiecki. Później zaczęto się posługiwać przymiotnikiem radziecki, który w polszczyźnie funkcjonował w innym znaczeniu od okresu staropolskiego (został on po raz pierwszy odnotowany ok. 1455-1460 roku w znaczeniu ‘związany z funkcją radcy miejskiego’ [4] ). Współcześnie stosowane są obie formy – uważane za poprawne i synonimiczne, aczkolwiek zgodnie z opinią niektórych językoznawców forma sowiecki ma konotację negatywną [5] .

Argumentem językowym na rzecz użycia w języku polskim słowa sowiecki, również w nazwie państwa, jest fakt występowania tego zapożyczenia (od rosyjskiego przymiotnika советский lub rzeczownika советOczko w wielu językach (np. niem. Sowjetunion, ang. Soviet Union, fr. Union Sovietique, czes. Sovětsk Svaz). Z kolei przytoczone zapożyczenia, będące rusycyzmami, są wskazywane jako niepożądane przejawy zastępowania słów rodzimych wyrazami obcymi. Ponadto można wskazać inny niż polski przypadek, gdy stosuje się nazwę rodzimą – w języku ukraińskim w odniesieniu do ZSRR stosuje się określenie „radianskyj”, a nie „sowieckyj”.

Słowa sowiecki używano w aktach urzędowych ogłaszanych w oficjalnych publikatorach przed II wojną światową (np. Związek Socjalistycznych Sowieckich Republik w Dz. U. z 1930 r., Nr 68, poz. 538; Związek Sowieckich Socjalistycznych Republik Rad w Dz. U. z 1933 r., Nr 17, poz. 115). Obecnie polski ustawodawca konsekwentnie używa w ogłaszanych aktach normatywnych formy Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich jako nazwy byłego państwa [6] ). W języku urzędowym dopuszcza się użycie innej nazwy wyłącznie na zasadzie cytatu wcześniejszego aktu urzędowego, w którym użyto nazwy poprzedniej [7] .
Odpowiedz
Określenie "Związek Sowiecki" proponował też ś.p. prof. Wieczorkiewicz. Wydaje mi się, że skoro pierwotnie w polskim języku nazwano to państwo biorąc pod wzgląd rusycyzm (sowiecki), to nie powinno się zabronić określania tak tego państwa teraz.
Odpowiedz
Profesor twierdził również, że powinniśmy byli oddać Niemcom Gdańsk i wejść w sojusz z III Rzeszą, o Davidzie Irvingu rewizjonistycznemu historykowi mówił zaś "Człowiek, któremu z racji ogromnych zasług - zebrania lub odtajnienia i udostępnienia kluczowych dokumentów III Rzeszy, czapką buty czyścić by trzeba."
To tyle o jego kompetencjach historycznych, a ja piszę o języku.

To, że sowiecki to rusycyzm, nikt nie musi tłumaczyć ale do nas trafić mógł również jako germanizm czy anglicyzm patrz. "Soviet Union".
Może dlatego taki żywotny, bo nie rozumiem dlaczego ludzie z taką lubością wolą używać języka okupanta, dając mimowolnie świadectwo tego, że wyżej cenią jego kulturę i język niż swój własny.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości