To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(Ambitny) film
Co do ambitnych filmów to polecam "Wściekłe Pięści Węża" :] Język :wink:
Michał Wójtowicz

Religion can never reform mankind because religion is a slavery

Cytat:
pilaster napisał(a):Proszę zwrócić uwagę, że nawet osoby nie podejrzewane o sympatię do Krk, jak Śsz, przyznają, że reakcja na "pedofilię" jest czysto emocjonalna, instynktowna, nie mająca żadnego uzasadnienia racjonalnego

Nadal Pilaster nie wyjaśnił nam czy jest idiotą i nie zrozumiał co napisał ŚS czy jest manipulatorem i specjalnie wyciaga błędne wnioski.
Odpowiedz
"das boot" (pelna wersja a nie okrojony film znany z tv)
"master and commander..." sam film tak sobie ale bitwy morskie genialne
trylogia dolara ("za garsc dolarow","za kilka dolarow wiecej" i "dobry zly i brzydki") klasyka. i eastwood ciagle grajacy tego samego goscia (tutaj akurat powtarzalnosc jest zaleta)
"equilibrium"
"matrix" (pierwsza czesc. kolejne to stopniowe obnizanie lotow...)
"last samurai" (za genialna muzyke i piekna opowiesc o odwadze i honorze. mimo ze film wyraznie amerykanizowany to jest piekny)
"braveheart" (film ma niewiele wspolnego z rzeczywista historia ale przeslanie jest piekne. realizacja tez.)
Go vege!
--------------------------------------
Posłuchaj mnie, man ty pierdol ten chłam
Nie ma tu dla nas miejsca, i ty nie pchaj się tam...
Odpowiedz
xjasiux napisał(a):Co do ambitnych filmów to polecam "Wściekłe Pięści Węża" :] Język :wink:
e tam. "dzudo honor 7" lepsze Oczko

"Ostatni Samuraj" bardzo dobry. a muzyka piekna.
|antyklerykal agnostyk apostata|
|prawie jak socjalliberal|
|europejski (euroatlantycki) szowinista|
Odpowiedz
Tyr napisał(a):"das boot" (pelna wersja a nie okrojony film znany z tv)
Chodzi Ci o wersję reżyserską? Mam, super film.

Cytat:"equilibrium"
wow, w końcu ktoś kto lubi Equilibrium. Wspaniały film mocno osadzony w klimatach "Roku 1984" Orwella, świetne zdjęcia i gra aktorów. Nie wiem czemu został niedoceniony.

Ja ogólnie od tak zwanych "abmbitnych filmów" stronię, wolę bardziej przyziemną rozrywkę, ale polecam:

"Europa" Larsa von Triera. Oglądałem go kiedyś w TV, ostatnio był dodany do "Dzieniika". Wspaniały i zaskakujący film w niemiecko-kolejowych klimatach (może dlatego mi się podobał). Aż dziw, że potem von Trier zaczął kręcić bałwaństwa typu "tańcząc w ciemnościach" czy ten ostatni film...

"Gandhi" - biograficzny film o życiu tego wyjątkowego człowieka. Podobał mi się obiektywizm tego filmu, poazano zarówno złe jak i dobre strony Gandhiego, nie tak jak w naszych filmach o JP2.
"Marian zataczając się wracał jak zwykle znajomym chodnikiem do domu. Przez zamglone od całonocnej popijawy oczy widział mieszkańców Skórca bezskutecznie uganiających się choćby za kromką jakiegokolwiek pieczywa. Na razie było jednak cicho."

Jan Oborniak "Bankiet w piekarni" (zbiór opowiadań pt: "Krzyk ciszy", wyd. Opoka, Warszawa 1986)
Odpowiedz
Jasminum dziś widziałem. dobre. troche zbyt kolorowe, ale dobre.
Pociągają mnie nie te rzeczy, co trzeba: lubię pić, jestem leniwy, nie mam boga, polityki, idei ani zasad. Jestem mocno osadzony w nicości, w swego rodzaju niebycie, i akceptuję to w pełni - Bukowski

- Panie Trout - spytała - czy jeśli wygram, będę mogła zabrać też siostrę?
- Gówno - odpowiedział Kilgore Trout - Myślisz, że pieniądze rosną na drzewach? - Vonnegut
Odpowiedz
a ja bym dodal jeszcze do swojej listy "upadek"... Uśmiech
to oczywiscie o tym jak wyhustali hitlera na tamten swiat.
Go vege!
Odpowiedz
Tyr napisał(a):a ja bym dodal jeszcze do swojej listy "upadek"...
Niezbyt to był dobry film.
Uderzaj.Wszystko inne ma drugorzędne znaczenie.Uderzaj.
Odpowiedz
Nathan napisał(a):Niezbyt to był dobry film.

kwestia gustu. mi sie podobal.
Go vege!
Odpowiedz
Tyr napisał(a):kwestia gustu. mi sie podobal.
był w porządku. pijani generałowie i klimat schyłku, no i rodzinka goebelsów to było całkiem niezłe.

to jeszcze "Das Boot" i "Żelazny Krzyż" jak już jesteśmy w temacie
Odpowiedz
Dwa filmy:

"Osada" - o próbie stworzenia społeczeńśtwa idealnego (bez kościołów, bez pieniądza, bez zła)

"Stowarzyszenie umarłych poetów" - sens życia człowieka.
Odpowiedz
aztec napisał(a):Osada" - o próbie stworzenia społeczeńśtwa idealnego (bez kościołów, bez pieniądza, bez zła)
E tam,niezbyt dobry był film.Ale można było się pośmiać(z ich naiwności i słabości).

Polecam ,,ostatniego samuraja''.
Odpowiedz
Dodam jeszcze że "Das Boot" ("Okręt") ma jeden z najlepszych filmowych motywów przewodnich jakie słyszałem. Później zresztą kawałek został zremiksowany (U96) i był wielkim hitem.

Kiedyś był też "Upadek" z Michaelem Douglasem. Super, choć nie wiem czy po nastu latach równie fajnie by się go oglądało.
Odpowiedz
Ambitne Filmy... Hmm.. Wg. mnie:
Babel
Apocalypto
Piłat i Inni(Andrzeja Wajdy)
Efekt Motyla
Pachnidło
The wall (pink floyd)
Hmm... To by było na tyle. Może coś mi się przypomni jeszcze później...
A co do filmów dokładniej...
Babel oglądałem przez chwilą. Sens tego filmu wg. mnie jest taki, że nie ważna jest kultura w jakiej się wychowaliśmy. W każdej są dobrze i źli ludzie. Można tylko marzyć o tym, żeby wszyscy byli tak dobrzy i bezinteresowni jak ten % dobrych...
____
Apocalypto- Cenię ten film za to, że pokazał w pewien sposób kulturę majów, o których nie mamy zbyt wielu informacji wbrew pozorom. i ten język.... Ahh...
________
Piłat i Inni- Film A. Wajdy oparty na książce Bułkahowa Mistrz i Małgorzata. Film przedstawia historię jezusa we współczesnym świecie. Dzieję się na terenie powojennego berlina. Sąd Poncjusza jest w bunkrze Hitlera a droga krzyżowa biegnie przez ulicę. Ale co wam będę opowiadał. Wg. mnie film arcydziełoUśmiech
_________
Efekt Motyla- Jak dla mnie dobry film obrazujący konsekwencje cofania się w czasie... I o tym co kreuje Nasze życie. O tym, że każdy szczegół jest ważny...I jeszcze coś. że niewiele zależy niestety od nas...
________
Pachnidło- film o człowieku, który znalazł cel swojego życia. I dążył do niego, nie bacząc na nic... Skłonił mnie do poszukania swojego sensu życia. Z pozytywnym skutkiem... Zadziwiająca końcówka.
________
The Wall- Doświadczenie dla mnie wspaniałe. Możliwe że włożyłem tutaj ten film tylk odla tego, że kocham muzykę Pink Floyd? Sam nie wiem... Mnie film poruszył. To był mój pierwszy kontakt z ich muzyką...
Taaa...jestem człowiekiem...to źle?
"You're one microscopic cog
in his catastrophic plan
Designed and directed by
his red right hand"

Odpowiedz
Nathan napisał(a):
Tyr napisał(a):a ja bym dodal jeszcze do swojej listy "upadek"...
Niezbyt to był dobry film.
Bardzo dobry. Film ten i jego rezyser zostali bardzo skrzywdzeni przez setki posądzeń o "gloryfikowanie nazizmu" - albowiem Oliver Hirschbiegel "ośmielił się" pokazać Hitlera jako osobę o niemal ludzkich odruchach, posiadającą uczucia a nie jako sadystycznego psychopatę jak dotychczas był on przedstawiany.
W ogóle w tym temacie to na zachodzie istnieje jakaś histeria - choćby w dziedzinie gier komputerowych - nie zauwazyliście jak rzadko w grze o II wojnie światowej mozna ujrzeć swastykę? Na uzytek gier powstały takie "koszmarki" jak flaga hitlerowska z czarnym krzyżem maltańskim w miejsce "hakenkrojca".
Bardzo rzadko także można grać po stronie III Rzeszy, pamiętam jak się zapienili gdy lat temu już z 10 wszedł na rynki Panzer General - "bo tam można grac Niemcami, więc gra promuje ideologię faszystowską". od tamtej pory we wszelkich grach wojennych wyzwalamy świat jako "żabojad", "angol", "johny z texasu" ewentualnie jako "iwan z doniecka".
"Marian zataczając się wracał jak zwykle znajomym chodnikiem do domu. Przez zamglone od całonocnej popijawy oczy widział mieszkańców Skórca bezskutecznie uganiających się choćby za kromką jakiegokolwiek pieczywa. Na razie było jednak cicho."

Jan Oborniak "Bankiet w piekarni" (zbiór opowiadań pt: "Krzyk ciszy", wyd. Opoka, Warszawa 1986)
Odpowiedz
Marcin_77 napisał(a):albowiem Oliver Hirschbiegel "ośmielił się" pokazać Hitlera jako osobę o niemal ludzkich odruchach, posiadającą uczucia a nie jako sadystycznego psychopatę jak dotychczas był on przedstawiany.
Cuż,ja oglądając upadek widziałem hitlera tylko jako bardzo nieodpowiedzialnego,głupiego,fanatycznego potwora.Może dlatego,że nigdy go za psychopate nie uważałe,ten film nie zrobił na mnie prawie żadnego wrażenia.
Odpowiedz
Marcin_77 napisał(a):Na uzytek gier powstały takie "koszmarki" jak flaga hitlerowska z czarnym krzyżem maltańskim w miejsce "hakenkrojca".

hehehe czyzby silent hunter 2? :]
Go vege!
Odpowiedz
Tyr napisał(a):
Marcin_77 napisał(a):Na uzytek gier powstały takie "koszmarki" jak flaga hitlerowska z czarnym krzyżem maltańskim w miejsce "hakenkrojca".

hehehe czyzby silent hunter 2? :]
nie tylko.
Także The Great Escape, Sniper Elite i jeszcze kilka.

Odpowiedz
Marcin_77 napisał(a):nie tylko.
Także The Great Escape, Sniper Elite(...)
no faktycznie chyba bylo cus takiego w the great escape a w sniper elite nie gralem. tym niemniej taki trick to zenada...
a wracajac do tematu... do listy filmow dokladam "eurotrip" Uśmiech
i "dzien swira".
Go vege!
Odpowiedz
"Apollo 13"- może nie jakiś tam szczególnie artystyczny czy ambitny, ale wiernie opowiada historię jednej z największych awarii kosmicznych w historii ludzkości.

Odpowiedz
Equilibrium
Requiem for a Dream
Fight Club
Piła (all części)
Cube 1 i 2
Borat (tak tak!!!)

ogólnie to nie mam pamięci do filmów i pewnie najfajniejszych nie wypisałam ;P lubię te z zaskakującym zakończeniem, innowatorskie. Jak chodzi o humor to Borat i wszystkie głupie amerykańskie komedie o młodzieży Duży uśmiech
Seen on a restroom wall: "God is dead: Nietzsche. Nietzsche is dead: God."
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości