To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Kto zwycięży na Ukrainie?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
p. Wiktor Janukowycz i aparat obecnej władzy
33.33%
14 33.33%
Opozycja
66.67%
28 66.67%
Razem 42 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grillowanie Ukrainy
Jest Postęp :-D Jakby co to i może Łukaszenko poratuje... Jakby nie patrzeć to wyjątkowo postny rok będzie. Połowa z reszty żarcia była sprowadzana a i dzięki zakazowi GMO napływ z tych kilku rynków które zostały nie będzie obfity. Lud Rosyjski musi być twardy. Będzie nabierał twardości przez osmozę wpierniczając kamienie :-D
Sebastian Flak
Odpowiedz
Jester napisał(a):Martwia mnie tez zapowiedzi pilastra o rozpadzie Rosji. Potencjalny masowy naplyw imigrantow z obecnej Federacji Rosyjskiej moze miec dla Polski negatywne skutki.
Śpij spokojnie - pilastrowe prognozy o rychłym kolapsie Rosji są raczej pobożnymi życzeniami.
Ja, ty i twoje dzieci będziemy jakoś musieli z nimi żyć.
Być może poprzez sankcje nauczą się cokolwiek produkować poza ropą, gazem i armatami.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Prawda jest taka, że to czy kraj importuje żywność nie mówi nam o tym czy teoretycznie jest samowystarczalny żywnościowo.
W Polsce mamy dużo producentów truskawek a mimo tego importuje się chińskie czy hiszpańskie, bo dla przetwórców są one tańsze.
Nie wiem jak jest teraz ale ileś lat temu Polska bodajże przeforsowała cła zaporowe na chińskie truskawki co bardzo nie spodobało się zachodnim przetwórcom (dla których dostawcą numer dwa tak się składa, że akurat była Polska).
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Śpij spokojnie - pilastrowe prognozy o rychłym kolapsie Rosji są raczej pobożnymi życzeniami.
Ja, ty i twoje dzieci będziemy jakoś musieli z nimi żyć.
Być może poprzez sankcje nauczą się cokolwiek produkować poza ropą, gazem i armatami.

Pod tym mogę się podpisać obiema rękami.
Odpowiedz
Żarłak napisał(a):Kto chce tworzyć federację z Białorusią i Ukrainą? Bo ja nie chciałbym zeby Polska została w to uwikłana.

Taka będzie logika polityczna po rozpadzie Rosji Chcenie czy niechcenie żarłaka nie ma tu żadnego znaczenia

Cytat: Nic dobrego dla naszego kraju i społeczeństwa z tego nie wyniknie. Nie tędy droga.

A którędy?

Jester

Cytat:Martwia mnie tez zapowiedzi pilastra o rozpadzie Rosji. Potencjalny masowy naplyw imigrantow z obecnej Federacji Rosyjskiej

A czy rozpad ZSRR spowodował masowy napływ emigrantów do Polski? A rozpad Czechosłowacji?

Sofeicz

Cytat:pilastrowe prognozy o rychłym kolapsie Rosji są raczej pobożnymi życzeniami.

A może się założymy? Duży uśmiech
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz
Pilastrze czy po.upadku Rosji ostałby się jakiś satelita przy Rosji z obecnych?
I czy terytorium Rosji zostanie okrojone, jeśli tak to w jaki sposób?
Odpowiedz
pilaster napisał(a):Sofeicz

A może się założymy? Duży uśmiech

Zakłady z tobą to czysta przyjemność :p - jaki wyznaczasz horyzont czasowy i czy moje wnuki tego dożyją?
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Cytat:A czy rozpad ZSRR spowodował masowy napływ emigrantów do Polski? A rozpad Czechosłowacji?
Nie, bo Polska była na podobnym poziomie cywilizacyjnym i gospodarczym. Teraz jest inaczej.

W jaki sposób rozpad Czechosłowacji miałybyć analogiczny do rozpadu ZSRR i Rosji?
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Pilastrze czy po.upadku Rosji ostałby się jakiś satelita przy Rosji z obecnych?
I czy terytorium Rosji zostanie okrojone, jeśli tak to w jaki sposób?

Trudno naprawdę przewidzieć dokładne szczegóły tego procesu. Satelitów to Rosja dzisiaj już nie ma za wiele. Raptem trzech, z których dwóch już się rozgląda za zmianą patrona.

A terytorialnie to pewnie Rosja zredukuje się do rdzenia wokół Moskwy i być może drugiego wokół Petersburga, jeżeli rozpad pójdzie bardzo daleko. Pewnie będzie to mniej więcej odpowiadać XV wiecznym granicom Nowogrodu i księstwa moskiewskiego. jeżeli rozpad będzie płytszy, to zostaną te dwie części jednym krajem. I tak będzie to największe państwo w Europie.

Odpowiedz
Pilastrze przeszedłeś samego siebie. You make my day, spadłem z krzesła ze śmiechu.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Czyli nawet jeśli - to mamy megalomanów-szaleńców z setką głowic.

Coś mam wrażenie, że programowo nie doszacowujesz naszych braci w słowiaństwie.

Bron atomowa ma to do siebie, ze jest niepraktyczna. Nikt jej nie uzyje z obawy na odwet. Zreszta po co uzywac broni atomowej? Wystarczy, ze kilka mocnych rakiet przypierdoli w sarkofag w Czarnobylu. Wtedy radioaktywny pyl zalatwi sprawe na 200 mln lat. :lol2:
Diejenigen, die entscheiden, sind nicht gewählt, und diejenigen, die gewählt werden, haben nichts zu entscheiden - Horst Seehofer, CSU.
Odpowiedz
Mamy Euromajdan-bis:

Zestrzelony MIG-29 (potwierdzone przez AFP i ukraińskie media)
Odpowiedz
Izolacja skonsoliduje Rosję, rozbudzi w społeczeństwie patriotyczne uczucia a wspólny wróg zmobilizuje Rosjan do zacieśnienie współpracy, ograniczy wewnętrzną rywalizację i poprowadzi ich do osiągnięć.

Rosjanie z palcem w tyłku przełkną izolację. Nawet jeśli oznacza to dla nich ograniczenie konsumpcji o 50% nikt nie będzie narzekał.
Odpowiedz
Slogany sloganami, a rura zmięknie jak przyjdzie im jeść kanapeczki bez masełka i bez szyneczki, bo wszystko za drogie.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
A bo to jeden raz tak w historii mieli... Oczko
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
lumberjack napisał(a):Slogany sloganami, a rura zmięknie jak przyjdzie im jeść kanapeczki bez masełka i bez szyneczki, bo wszystko za drogie.

Kupią wszystko w Chinach. Może nie będzie takie pyszne i takie zdrowe ale na czas dopóki sami nie rozkręcą się w produkcji żywności wystarczy. Po prostu zaczną kupować wszędzie indziej. Żarcie nie wymaga kosmicznych technologii.

A w ogóle to wstyd jest, żeby Rosja sama nie potrafiła wyżywić się. Pastwisk im raczej nie brakuje. Teraz będą mieli motywację, żeby to osiągnąć.

A chwilowy spadek konsumpcji o 20-30% nikogo nie zabije. Schudną trochę i na zdrowie im wyjdzie.
Odpowiedz
lumberjack napisał(a):Slogany sloganami, a rura zmięknie jak przyjdzie im jeść kanapeczki bez masełka i bez szyneczki, bo wszystko za drogie.

Daj spokój, najbogatszym i tak niczego nie zabraknie, biedocie wystarczy ziemianka, wódka, ogórcy i pieśni patriotyczne. A rodząca się jak zwykle w bólach klasa średnia zostanie olana przez rządzących lub rozkułaczona.
"Przypadkowa przechadzka po szpitalu wariatów pokazuje, że wiara nie dowodzi niczego" - Heinrich Heine
Odpowiedz
D.O.A. napisał(a):A rodząca się jak zwykle w bólach klasa średnia zostanie olana przez rządzących lub rozkułaczona.

I chuj z nią! A co to kurwa jest?
Klasa nadrzędnych społecznie ludzi?

Spróbuję teraz odgadnąć do jakiej klasy ludzi zaliczasz samego siebie.
Hhhmmmmm
Do klasy średniej? Zgadłem? Czy dopiero aspirujesz?
Odpowiedz
krystkon napisał(a):Kupią wszystko w Chinach. Może nie będzie takie pyszne i takie zdrowe ale na czas dopóki sami nie rozkręcą się w produkcji żywności wystarczy. Po prostu zaczną kupować wszędzie indziej. Żarcie nie wymaga kosmicznych technologii.

Po ostatnim embargu na nasze jabłka Rosjanie zamówili w Polsce dziesiątki tysięcy sadzonek jabłoni. Chcieli je sami produkować z jakiś powodów nic z tego nie wyszło. Pomyśl też ile lat potrzeba na rozkręcenie produkcji żywności. Wołowiny w dwa dni nie wyprodukujesz, jabłek, wiśni i innych owoców też. Rozkręcenie produkcji żywności i modernizacja rolnictwa to robota na lata. I owszem nie wymaga to kosmicznych technologii ale wymaga sporych nakładów finansowych. Sprawdź sobie ile kosztuje nowoczesny sprzęt rolniczy, jakie nakłady trzeba ponieść na hektar aby produkcja była opłacalna.

A co do Chin - owszem kupią. Ale gorszej jakości i znacznie droższe. Dlatego właśnie kupowali u nas. A na przestawienie logistyki też potrzeba czasu. Przeciętny Rosjanin przez to embargo mocno dostanie po dupie. Oczywiście najbardziej ci najbiedniejsi (czyli jakieś 70%). Ale klasa średnia też oberwie - bo nie kupi sobie już ani Whisky ani holenderskiego sera który uwielbia.

Cytat:Daj spokój, najbogatszym i tak niczego nie zabraknie, biedocie wystarczy ziemianka, wódka, ogórcy i pieśni patriotyczne
Nie byłbym taki pewien. Co innego do ogórków, ziemniaków i wódki być przyzwyczajonym od dzieciństwa, co innego do tego wrócić po latach. Owszem poziom życia Rosjan poza największymi miastami nie był największy, ale jednak wybiegał ponad 2,5 kg kartofli dziennie. Ja mam wrażenie, że narazie popierają embargo bo nie do końca zdają sobie sprawę z jego skutków. Zwłaszcza, że rosyjska TV pokazuje cały czas jakie to ilości pysznego jedzenia sami produkują tylko kupić nie miał kto tego poprzez zalew żywności z EU.

Cytat:A w ogóle to wstyd jest, żeby Rosja sama nie potrafiła wyżywić się

To nie jest wstyd. To jest efekt sytuacji jaka panuje w Rosji.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Zakłady z tobą to czysta przyjemność :p - jaki wyznaczasz horyzont czasowy i czy moje wnuki tego dożyją?

Horyzont czasowy podałem. Lata 2015-2025 (kiedyś obstawiałem termin 2020-2030, ale Putin swoimi ukraińskimi awanturami znacznie go przyspieszył)

Xeo95

Cytat:W jaki sposób rozpad Czechosłowacji miałybyć analogiczny do rozpadu ZSRR i
Rosji?

W nijaki. chodzi o to, zeby pokazać,ze rozpad jakiego kraju na mniejsze nie musi oznaczać pogorszenia poziomu życia mieszkańców. W Rosji będzie na odwrót. Najpierw pogorszenie (już zachodzi), potem rozpad, po rozpadzie polepszenie

krystkon

Cytat:Izolacja skonsoliduje Rosję, rozbudzi w społeczeństwie patriotyczne uczucia a
wspólny wróg zmobilizuje Rosjan do zacieśnienie współpracy, ograniczy wewnętrzną
rywalizację i poprowadzi ich do osiągnięć.

Tak samo jak za Stalina? :roll:

Cytat:Kupią wszystko w Chinach.

Dlaczego do tej pory nie kupowali? Czym zapłacą?

Cytat:dopóki sami nie rozkręcą się w produkcji żywności

Dlaczego do tej pory się nie rozkręcili?

Cytat:A w ogóle to wstyd jest, żeby Rosja sama nie potrafiła wyżywić się.

Owszem, wstyd jest. Zresztą nie dotyczy to tylko żywnosci. W Rosji nie wytwarza się praktycznie żadnych towarów konsumpcyjnych.

I istnieje zapewne jakiś powód, dla ktorego tak jest.

DziadBorowy

Cytat:Ja mam wrażenie, że narazie popierają embargo

A ja mam wrażenie, że nie popierają, tylko że każdy, który to powie głośno, może mieć duże problemy.

A to ze czeka ich drastyczne zmniejszenie poziomu życia, to dobrze wiedzą. I że zafundowała im to władza, też.

bunty wybuchają nie wtedy, kiedy sytuacja jest zła, tylko wtedy kiedy sie zmienia, albo na gorsze, albo ...na lepsze.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości