To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nagminne błędy Polaków
Hehe Oczko
Odpowiedz
LUDZIE, JESTEM ŁAGODNY Z NATURY, ALE CZASAMI MAM OCHOTĘ WYCIĄGNĄĆ KAŁACHA I NIEKTÓRYCH ROZSTRZELAĆ.

LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE.

Tym razem dla FlauFlya. JASNE?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Po co tak dużą ilość słów powtarzasz? Nie rozumię...
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a):Po co tak dużą ilość słów powtarzasz? Nie rozumię...

:lol2:
Rozbawiłeś mnie, Lumberjacku.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
A wkużydź chciałem. Wtedy to ja byłbym rozbawiony. Język
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Otwarłem ten wątek, paczę a tu nonkonformista tylko błendów popełnia. Włanczam się więc do tej dyskusji, i połuczam nonkonoformiste, że :

LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE to są nie poprawne zwroty i nie czeba ich tak dużo powtarzać, to bez sęsu.

Pozdrawiam serdecznie Oczko
Odpowiedz
No właśnie. Ja też nie pojmuję, czemu nonkonformista napisał to taką ilość razy. Czyżby twierdził, że dzięki liczbie tekstu kogoś czegoś nauczy?
Odpowiedz
zefciu napisał(a):No właśnie. Ja też nie pojmuję, czemu nonkonformista napisał to taką ilość razy. Czyżby twierdził, że dzięki liczbie tekstu kogoś czegoś nauczy?
Język
Odpowiedz
A ja chciałem podkreźlidź, rze podoba mi siem działalnośdź Nąkonformizdy, poniewasz ludzie są nie doedukowywowane i tszeba im własznie powdażać ciongle jak poprawnie po polskiemu pisadź. Lucie to straszne tłóki.
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Skoro Nonk taki mundry, to niech wytłumaczy czy pieniądze są policzalne?
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Skoro Nonk taki mundry, to niech wytłumaczy czy pieniądze są policzalne?
A miałeś kiedyś 10 pieniędzy?
Odpowiedz
Miałem nawet 11. I ciągle je liczę. One ogólnie służą do przeliczania.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Skoro Nonk taki mundry, to niech wytłumaczy czy pieniądze są policzalne?
Nie są. Pieniądze są traktowane jako wielka, nieodróżnialna od siebie masa, więc ilość pieniędzy, ale liczba banknotów dziesięciozłotowych.
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a):Nie są. Pieniądze są traktowane jako wielka, nieodróżnialna od siebie masa, więc ilość pieniędzy, ale liczba banknotów dziesięciozłotowych.

A Żyd siedzi i liczy pieniądze. Głupi nie wie, że są niepoliczalne?

Cytat:Obrazek przedstawiający Żyda liczącego pieniądze należy powiesić przy drzwiach wyjściowych z domu/mieszkania po lewej stronie od drzwi (od serca?), i wychodząc należy na niego spojrzeć, a wtedy będzie się miało szczęście w interesach.
Wg niektórych, obrazek powinien mieć dwie zawieszki: jedną normalnie na górze i drugą na dole, aby w sobotę (szabas?) obrazek z Żydem odwrócić do góry nogami tak, żeby wszystkie zgromadzone przez niego pieniądze wysypały mu się z sakiewek i pozostały w domu.
Odpowiedz
Cytat:A Żyd siedzi i liczy pieniądze.
Można też liczyć ziarenka piasku gdy ktoś się uprze, ale nie to nie znaczy, że piasek jest policzalny.

Sofeiczu, on liczy wartości banknotów i monet.

Per analogiam: można liczyć ziarenka ryżu, ale to ziarenka są policzalne, lecz nie sam ryż.
Podobnie jest z pieniędzmi. Można je liczyć /jak ziarenka ryżu/, ale to ich wartości wyrażone w określonej walucie są policzalne. Mam nadzieję, że teraz cię przekonałem.

Już zefciu zwrócił ci na to uwagę.
Tak jak nie powiesz: mam dziesięć ryżów /bo co to znaczy 10 ryżów? 10 worków?/,
tak samo nie powiesz: mam 10 pieniędzy /10 worków, walizek, monet, banknotów?/
Odpowiedz
Spoko - ja tylko zwróciłem uwagę na paradoks, że coś co służy właśnie do liczenia, samo w sobie jest niepoliczalne.
I to jest piękne.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Spoko - ja tylko zwróciłem uwagę na paradoks, że coś co służy właśnie do liczenia, samo w sobie jest niepoliczalne.
I to jest piękne.
Tak, to prawda. To inną kwestią są pluralia tantum w j. polskim: jedna sztuka jest określana liczbą mnogą. To dopiero paradoks:
sanie, spodnie, drzwi, skrzypce, nożyczki, imieniny, urodziny.

W takiej sytuacji gdy chcemy coś policzyć nie piszemy/mówimy: dwa drzwi, lecz tylko dwoje drzwi, skrzypiec, sań itd.
Odpowiedz
I jeszcze jedno.
Dlaczego głoskę nosową "ą" tak zapisujemy, chociaż wymawiamy wyraźnie jako "o" z ogonkiem.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):I jeszcze jedno.
Dlaczego głoskę nosową "ą" tak zapisujemy, chociaż wymawiamy wyraźnie jako "o" z ogonkiem.
Kwestia umowna: tutaj pokrótce o nosówkach i samogłoskach długich:

• Powstanie długich samogłosek w wyniku:

• ich zanik:
      • długość i:, y:, u: znikła bez śladu w początku XVI w.
      • długość a:, e:, o:, Ą: przemieniła się w pochylenie tych głosek w początku XVI w.
      • o: > ó – o pochylone, potem zlało się z u
      • Prasłowiańskie ą i ę uległy wymieszaniu
        • około 1000 r. były 4 odrębne nosówki: ę i ą długie i krótkie
        • w XII w. wymowa ę i ą zbliżyła się do Ą (a nosowego)
        • W XIII i XIV w. istniała tylko różnica co do iloczasu, stąd wspólny znak ř
        • Ą > ę (nietypowy proces, w niektórych gwarach pozostało a nosowe), Ą: > Ą° (a nosowe pochylone, stąd pisownia) > ą

• a pochylone (kreskowano a pochylone (we współczesnej pisowni etymologicznej ĺ) lub a jasne (niepochylone)) zanikło w XVIII w. W wielu gwarach odpowiada mu /o/ (pon 'pan')
      • é pochylone w XIX w. wymawiano już zupełnie jak i lub y ("daléj, daléj/niech się na powietrzu spali" – Dziady Adama Mickiewicza), ale ostatecznie zlało się z e jasnym

nesątъ > niosĄ: > niosą ale nesą > niosĄ > niosęBogъ > Bo:g > Bóg ale Boga > Boga > Bogakurъ > ku:r > kur
por. Wikipedia: Historia języka polskiego: http://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_j%C4%99zyka_polskieg

Edycja: jako ciekawostkę dopiszę, że a nosowe występuje w języku kaszubskim, który ma w związku z tym trzy nosówki.
Odpowiedz
Trochę offtop.ale niech będzie: czy jest jakaś gloska która występuje tylko w polskim, ewentualnie tylko.w jezykach słowiańskich?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: