U mnie to będzie noc spadającego deszczu...
Sebastian Flak
|
Astronomia - najnowsze doniesienia i inne dyskusje
|
|
12.08.2014, 11:05
U mnie to będzie noc spadającego deszczu...
Sebastian Flak
12.08.2014, 12:53
Neuromanta napisał(a):U mnie to będzie noc spadającego deszczu...No to chociaż częściowo powinieneś być zadowolony. Nie będzie deszczu meteorów, ale będzie deszcz.
Zamierzam stworzyć mężczyznę i kobietę z grzechem pierworodnym. Następnie zamierzam zapłodnić kobietę samym sobą, tak abym mógł się narodzić. Będąc człowiekiem, zabiję się w ramach ofiary dla samego siebie aby ocalić Cię od grzechu na który Cię początkowo skazałem... TA DA!!!
12.08.2014, 14:30
Kiepska alternatywa
Sebastian Flak
02.11.2014, 21:29
Taka ciekawostka.
Nigdy tak o tym nie myślałem patrząc na Księżyc, ale okazuje się, że pomiędzy Ziemię a niego, można by dość dobrze wpasować pozostałe planety Układu Słonecznego i zostało by tylko kilka tysięcy kilometrów "szczeliny": ![]() (na grafice jest ponad 8000 km, ale powinno być chyba trochę mniej, co jednak wiele nie zmieni)
Zamierzam stworzyć mężczyznę i kobietę z grzechem pierworodnym. Następnie zamierzam zapłodnić kobietę samym sobą, tak abym mógł się narodzić. Będąc człowiekiem, zabiję się w ramach ofiary dla samego siebie aby ocalić Cię od grzechu na który Cię początkowo skazałem... TA DA!!!
02.11.2014, 21:59
Liczba postów: 3,414
Liczba wątków: 5 Dołączył: 02.2010 Reputacja: 75 Płeć: mężczyzna Wyznanie: żadne
Saturn jest dość spłaszczony, więc jeśli umieścimy go w skosie, zajmie mniej niż średnica równikowa. Może stąd te 8000 km?
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
11.11.2014, 21:40
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
Jutro wielki dzień.
Lądownik Philae oddzieli się od Rosetty i zacznie opadanie na kometę.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
18.11.2014, 19:34
Wie ktoś jak się ma sytuacja z Rosettą?
18.11.2014, 22:18
gekonex napisał(a):Wie ktoś jak się ma sytuacja z Rosettą? O eksploracji Układu Słonecznego dyskutujemy tutaj. Ten temat jest dla dyskusji o odległym kosmosie. ![]() EH
06.12.2014, 16:26
![]() Tak, tak, tam na górze, na wysokości 3 km, jest na razie "ściernisko". Ale już za 10 lat, na tej europejskiej ziemi, na pustyni Atakama w Chile, będzie to: Ekstremalnie Wielki Teleskop Europejski Właśnie zapaliło się zielone światło, o czym można poczytać tutaj: http://www.eso.org/public/poland/news/eso1440/ Cytat:Podczas swojego najnowszego spotkania, Rada - organ zarządzający ESO [1] - dała zielone światło dla dwuetapowej budowy Ekstremalnie Wielkiego Teleskopu Europejskiego (E-ELT). Autoryzowano wydatkowanie około miliarda euro podczas pierwszej fazy, która będzie obejmować koszty budowy w pełni sprawnego teleskopu, razem z zestawem instrumentów oraz obserwacje „pierwszego światła” w ciągu 10 lat. Pozwoli to na niesamowite odkrycia na polu planet pozasłonecznych, badań gwiazd w pobliskich galaktykach oraz w odległym Wszechświecie. Cytat:“Decyzja podjęta przez Radę oznacza, że możemy teraz budować teleskop, a główne przemysłowe prace konstrukcyjne mają zapewnione finansowanie i mogą być realizowane zgodnie z planem. Nastąpił już znaczny postęp prac w Chile na górze Armazones, a kolejne kilka lat będzie bardzo ciekawych” powiedział Tim de Zeeuw, Dyrektor Generalny ESO. Wielkość ma znaczenie. 39 metrów w porównaniu: ![]() Będzie duży: ![]() Budowa konkurencyjnego, 30-metrowego teleskopu zaczęła się w październiku na Hawajach.
06.12.2014, 20:16
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
Wygląda imponująco.
Wyobrażam sobie, jakie muszą rozwiązać problemy ze sztywnością i kalibracją takiej konstrukcji.
07.02.2015, 01:20
"Grawitacja"?
To dobre dla wieśniaków. Oto prawdziwie ambitne kino:
07.02.2015, 17:36
O ile dobrze rozumiem teorię względności to dla obserwatora poruszającego się z prędkością światła podróż do najbliższych gwiazd trwałaby w ułamku sekundy. To jedynie z ziemskiego punktu widzenia podróż wyglądałaby tak jak na filmie.
![]() EH
07.02.2015, 18:15
Liczba postów: 1,104
Liczba wątków: 18 Dołączył: 09.2013 Reputacja: 66 Płeć: nie wybrano Wyznanie: Sarkazm Skywalker napisał(a):O ile dobrze rozumiem teorię względności to dla obserwatora poruszającego się z prędkością światła podróż do najbliższych gwiazd trwałaby w ułamku sekundy. To jedynie z ziemskiego punktu widzenia podróż wyglądałaby tak jak na filmie. Dokladnie nic by nie trwala, bowiem z predkoscia swiatla czas wlasny stalby w miejscu. Ale realnie rzecz ujmujac sa mozliwe tylko predkosci podswietlne, zajeloby to troche czasu.
Diejenigen, die entscheiden, sind nicht gewählt, und diejenigen, die gewählt werden, haben nichts zu entscheiden - Horst Seehofer, CSU.
09.02.2015, 23:56
Skywalker napisał(a):To jedynie z ziemskiego punktu widzenia podróż wyglądałaby tak jak na filmie.Bardziej chodziło tam o ukazanie skali Układu, ale ciekawe, że nikt pod filmem w komentarzach na to nie wpadł.
10.02.2015, 11:30
Najnowszy "nabytek" NASA - "Śmiejące się galaktyki"
![]() I co ateiści? Szach, mat. Bóg jednak ma poczucie humoru!
10.02.2015, 22:50
Dlaczego na niewidocznej stronie Księżyca jest tak mało mórz?
10.02.2015, 23:24
Liczba postów: 3,414
Liczba wątków: 5 Dołączył: 02.2010 Reputacja: 75 Płeć: mężczyzna Wyznanie: żadne
Z powodu dużej różnicy w grubości skorupy po widocznej i niewidocznej stronie. Od strony Ziemi jest cieńsza więc ewentualny impakt powoduje jej przebicie i rozległy wylew magmy, "morza" są zaś zastygłą magmą.
Co do powodów dlaczego różnica w grubości skorupy jest tak duża i akurat od strony Ziemi cieńsza jest wiele teorii, może ta cię przekona: http://nt.interia.pl/raport-kosmos/astro...Id,1440459
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
11.02.2015, 00:44
Brzmi przekonująco. Upomnij się o plusa potem.
PS. Pierwszy komentarz pod artykułem niszczy system.
11.02.2015, 18:40
Non ridere, non lugere, neque detestari, sed intelligere.
17.02.2015, 11:07
Pytania raczej z dziedziny języka polskiego, ale nietypowe więc stawiam tutaj: Ciało niebieskie okrążające inne ciało niebieskie nazywamy "satelitą". Ziemia jest więc satelitą Słońca, a Księżyc satelitą Ziemi. Czy jest jakieś słowo, którym określamy ciało niebieskie, które jest "okrążane"? Założywszy oczywiście, że dysproporcja mas jest wielka, a jej środek wewnątrz jednego z ciał.
Co sprowadza mnie do następnego pytania: czy jest określenie na ciało niebieskie krążące wokół wspólnego środka masy z innym ciałem, którego masa jest zbliżona? Czy one dla siebie też stanowią "satelity"? Czy jest jakieś określenie na ciała niebieskie o kształcie geoidy czy elipsoidy nie określające ciała niebieskiego, wokół którego orbituje, czyli jakieś inne prócz "planety" i "księżyca". Chodzi mi też o takie określenie, które odróżniałoby je od planetoid, asteroid itd. |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|