To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Kto zwycięży na Ukrainie?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
p. Wiktor Janukowycz i aparat obecnej władzy
33.33%
14 33.33%
Opozycja
66.67%
28 66.67%
Razem 42 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grillowanie Ukrainy
Socjopapa napisał(a):El Commediante: a nie? Zresztą to była odpowiedź na twierdzenie, że dawno wojny nie było, a patrz, tu pod samym nosem się znalazła.

Ja nie twierdzę, że niedemokracje nie mogą napadać innych krajów, nawet będąc "pod samym nosem" demokracji.

A że Rosja nie jest demokratyczna, to myślałem że wszyscy prócz pitbpla wiedzą. Chyba nie napiszesz, że mordowanie opozycji i dziennikarzy, wsadzanie do ciupy albo psychiatryka tych co nie można zabić, albo "konsultacje społeczne" z babinkami z Syberii pytającymi Putina kiedy wreszcie zrobi porządek z wrogami narodu, że to wszystko to są zjawiska z państwa demokratycznego.

Socjopapa napisał(a):Nie rozumiem skąd to przekonanie, że państwo liberalne nie może się bronić przed czerwoną zarazą. Przecież już nieraz była mowa o tym, że liberalizm nie oznacza, że takie państwo nie będzie eliminować szkodników.

No właśnie. A nie trzeba szukać w USA ubiegłego wieku takich przykładów. Nawet dzisiaj przecież naziole nie mogą szerzyć swoich poglądów. Tak samo jak pedofile, psychopaci i np. ci którzy namawiają do zabijania tych co mają siwe pasemka.
Odpowiedz
El Commediante napisał(a):Widzisz na zdjęciu żeby pozowali w Oculus Riftach? Bo ja nie. Rosyjscy chłopi również ich nie nosili.

huh?

El Commediante napisał(a):To może Ty wykaż, że nie było? Jakiś historyczny przykład konsekwentnego utrzymywania pokoju, godzenia interesów kilkudziesięciu niepodległych państw, dobrowolnego wspomagania gospodarki i konsekwentnej polityki zagranicznej (gwarantującej pokój) trwające przez 70 lat?

Wschodnie satrapie, Chiny przez sporą część swojego trwania, Cesarstwo Rzymskie u szczytu potęgi. Ponadnarodowe organizmy składające się z kilkunastu do kilkudziesięciu realnie niepodległych podmiotów, gdzie miałeś spełniony warunek utrzymania pokoju, godzenia sprzecznych interesów i konsekwentnej polityki zagranicznej (gwarantującej pokój wewnętrzny, bo zewnętrznego nie miałeś i w demokratycznej Europie. Państwa Zachodu od 1945 zaangażowały się w kilkadziesiąt zbrojnych konfliktów).

El Commediante napisał(a):Tylko że jakoś każdy kraj niedemokratyczny, który nie siedzi na górze złota, albo jest większy od Sochaczewa, to ma z tym problemy.

Szczególnie azjatyckie tygrysy Uśmiech
Weź istotną poprawkę, że większość demokratycznych zamożnych państw to państwa zachodnie. Afrykańskie i latynoskie demokracje mają poważny problem z osiągnięciem porównywalnego poziomu. Czyżby to znaczyło, że demokracja rodzi dobrobyt tylko w zachodnim kręgu kulturowym?

El Commediante napisał(a):Choć nawet i w tej grupie są wyjątki, bo Rosja się sypie nawet z surowcami.

Trzeba skrajnej ignorancji lub złej woli, by przyczyny chujowego stanu Rosji streszczać wyłącznie do braku demokracji.

El Commediante napisał(a):Patrz Stany Zjednoczone :lol2:

Tak, spójrz na Stany Zjednoczone i dominujące w nich ideologiczne nurty. Spójrz jak dobrze wykiełkowało na uniwersytetach i medialnych środowiskach ziarno zasiane przez sowiecką agenturę. Czyli ruchu neo-marksistowskie takie jak feminizm, antyrasizm, gender, lgbt etc.
"Hope can drown lost in thunderous sound
Fear can claim what little faith remains
But I carry strength from souls now gone
They won't let me give in...
(...)
Death will take those who fight alone
But united we can break a fate once set in stone
Just hold the line until the end
Cause we will give them hell..."

EH
Odpowiedz
Seth napisał(a):huh?

Pisałem o realnych rewolucjach, które wybuchały tam, gdzie władza uznawała że nie musi kierować się nastrojami społecznymi. One nie są żadne "wirtualne".

Cytat:Wschodnie satrapie, Chiny przez sporą część swojego trwania, Cesarstwo Rzymskie u szczytu potęgi.

Pisałem o niepodległych państwach żyjących w pokoju, godzących sprzeczne interesy. Nie o pojedynczych ośrodkach władzy utrzymujących ją siłą i żerujących na swoich poddanych.

Cytat:Ponadnarodowe organizmy składające się z kilkunastu do kilkudziesięciu realnie niepodległych podmiotów, gdzie miałeś spełniony warunek utrzymania pokoju, godzenia sprzecznych interesów i konsekwentnej polityki zagranicznej

Wschodnie satrapie były częściami imperium Achamenidów, które okazjonalnie osiągały niepodległość (zwykle kosztem pozostałych). Chiny przez swoją historię były albo wojującymi ze sobą ośrodkami władzy, albo imperium (gdy jedno z nich narzuciło swoją władzę pozostałym). Cesarstwo Rzymskie - bez komentarza, niepodległe podmioty? Weź skończ.

Cytat:Szczególnie azjatyckie tygrysy Uśmiech

Jeśli pragniesz przywołać Singapur, to przeczytaj jeszcze raz co cytujesz.

Cytat:Weź istotną poprawkę, że większość demokratycznych zamożnych państw to państwa zachodnie. Afrykańskie i latynoskie demokracje mają poważny problem z osiągnięciem porównywalnego poziomu. Czyżby to znaczyło, że demokracja rodzi dobrobyt tylko w zachodnim kręgu kulturowym?

To raczej oznacza, że demokracja to jest coś, do czego dorasta się całym kręgiem cywilizacyjnym, a eksportuje bardzo powoli i nie przez bombardowanie, tylko edukację. Europejska demokracja potrzebowała 100 lat żeby się ukształtować i kolejnych 100, żeby wprowadzić poprawki (nie mówiąc już o dobrym PR-ze jaki miała po "demokracji" ateńskiej, który też pomógł). Wprowadzenie jej na terenie gdzie ludzie żyją w plemionach to jest jakaś mrzonka.

Cytat:Trzeba skrajnej ignorancji lub złej woli, by przyczyny chujowego stanu Rosji streszczać wyłącznie do braku demokracji.

Dlatego nie zamierzam tego robić. Zwracam tylko uwagę, że niedemokratyczna Federacja Rosyjska ledwo wiąże koniec z końcem mimo że siedzi na górze pierwiastków.

Cytat:Tak, spójrz na Stany Zjednoczone i dominujące w nich ideologiczne nurty. Spójrz jak dobrze wykiełkowało na uniwersytetach i medialnych środowiskach ziarno zasiane przez sowiecką agenturę. Czyli ruchu neo-marksistowskie takie jak feminizm, antyrasizm, gender, lgbt etc.

Jak porównuję przesącz ideologii w drugim kierunku to USA jednak zdecydowanie wygrała :lol2:
Odpowiedz
El Commediante napisał(a):Jak porównuję przesącz ideologii w drugim kierunku to USA jednak zdecydowanie wygrała :lol2:

No tu masz rację. Najwiekszym eksporterem neomarksizmu są obecnie Stany.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
Przemówienie Putina, pojechał po USA jak po łysej kobyle.

Cały świat się nasłucha :-), ale obciach.

Jednym słowem Putin się nie cofnie.
Koniec mobbingu. Koniec obecnego światowego porządku ala policjant USA. Właśnie im to zapowiedział.

http://www.youtube.com/watch?v=zXh6HgJIPHo
Odpowiedz
pitbbpl napisał(a):Przemówienie Putina, pojechał po USA jak po łysej kobyle.

Cały świat się nasłucha :-), ale obciach.

Jednym słowem Putin się nie cofnie.
Koniec mobbingu. Koniec obecnego światowego porządku ala policjant USA. Właśnie im to zapowiedział.

http://www.youtube.com/watch?v=zXh6HgJIPHo
A za dolara trzeba dać już prawie 42 ruble (miesiąc temu było to 39.5 rubla)
A ropa już po 81 dolarów za baryłkę (od końca lipca staniała o ~20 dolarów)

A Putin straszy i zapowiada... tyle, że coraz mniej osób się tym przejmuje.
"Equality is a lie. A myth to appease the masses. Simply look around and you will see the lie for what it is! There are those with power, those with the strength and will to lead. And there are those meant to follow – those incapable of anything but servitude and a meager, worthless existence."
Odpowiedz
Jester napisał(a):A Putin straszy i zapowiada... tyle, że coraz mniej osób się tym przejmuje.

A co mu zostało? Tylko straszyć i zapowiadać - ale mam wrażenie, że już nawet w Rosji do końca tego nie traktują poważnie.

Tymczasem straszni banderowcy którymi się straszy niegrzeczne dzieci zdobyli zaledwie 6% głosów.
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/wyniki-w...inie/zq99y
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Pożyjemy zobaczymy kto wygra starcie Wschód vs Zachód? Ja stawiam na Wschód.

Patrząc na obecne wyniki Zachodu w Iraku, Afganistanie, Libii, Syrii i gdzie tam jeszcze to kiepsko wygląda.
Odpowiedz
Pierdolenie o Szopenie.
Jak długo mamy pożyć, żeby zobaczyć i co według Ciebie wówczas zobaczymy?
Ile na ten Wschód stawiasz, tak konkretnie, może jakiś zakład?
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
pitbbpl napisał(a):Ja stawiam na Wschód.
Ile stawiasz?
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Ruble przeciw dolarom Duży uśmiech
Odpowiedz
Byle nie hrywny
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Mogą być i hrywny ale nie nie byla jakie, np. takie:
http://www.e-kolekcjoner.pl/3920,10-zlot...inska.html
http://www.supermonety.pl/pl/c/Monety-zlote/198
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
pitbbpl napisał(a):Pożyjemy zobaczymy kto wygra starcie Wschód vs Zachód? Ja stawiam na Wschód.

Patrząc na obecne wyniki Zachodu w Iraku, Afganistanie, Libii, Syrii i gdzie tam jeszcze to kiepsko wygląda.

Tak z ciekawości: co porównujesz z sytuacją w Iraku, Afganistanie, itd.? Jak wg ciebie ma wyglądać starcie wschodu z zachodem? Bo nie jestem pewien, czy jest to adekwatne porównanie.
Odpowiedz
Zmieńcie może ankietę na ,,Kto wygra wojnę w Donbasie?"
Obecna nie ma już sensu.
Odpowiedz
[quote=Wilk]Och, przecież to byłaby wola ludu, i jego vox populi, decyzja większości, i tak dalej w szeregu demokratycznych bełkotów.[/quote]

W liberalizmie nigdy by do tego vox populi nie doszło, bo w liberalizmie nie ma czegoś takiego jak vox populi, który może o czymkolwiek w kwestii zadań państwa decydować. Teoretycznie mogłoby oczywiście dojść do przewrotu - ale to należy jednak raczej postrzegać w kategoriach teorii, bo porządne państwo liberalne nasyciłoby grupy czerwonych taką ilością szpiegów, że nie wiedzieliby czy mogą się zdradzić z najnowszym czerwonym hasłem, które wymyślili.

[quote=Wilk]Koleś którego słowa masz w podpisie nazwał w rozmowie ze mną "demokracją w działaniu".[/quote]

I miał rację.

[quote=Wilk]I dlatego jest i będzie wygodną farsą.[/quote]

Oczywiście. Ja nie jestem demokratą, a wręcz jestem bardzo negatywnie nastawiony do tego systemu, więc nie trzeba mi tego tłumaczyć.

[quote=El Commediante]Ja nie twierdzę, że niedemokracje nie mogą napadać innych krajów, nawet będąc "pod samym nosem" demokracji.

A że Rosja nie jest demokratyczna, to myślałem że wszyscy prócz pitbpla wiedzą. Chyba nie napiszesz, że mordowanie opozycji i dziennikarzy, wsadzanie do ciupy albo psychiatryka tych co nie można zabić, albo "konsultacje społeczne" z babinkami z Syberii pytającymi Putina kiedy wreszcie zrobi porządek z wrogami narodu, że to wszystko to są zjawiska z państwa demokratycznego.

El Commediante: Rosja jest demokratyczna. Fakt, że jest to demokracja w modelu prezydenckim i mocno zamordystyczna, to cóż. Nie znam takiej definicji demokracji, która by mówiła coś na temat poziomu przestrzegania tzw. praw człowieka, itp.

Co do mordowania opozycji i dziennikarzy - fakt, u nas się tego nie robi, a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Nie jest mi jednak wiadome, żeby morderstwa polityczne stanowiły część ich systemu prawnego.

Co do wsadzania do ciupy albo do psychiatryka - nie bardzo wiem do czego pijesz. Do Chodorkowskiego? A skąd wiesz, że w istocie stan faktyczny był taki, że tak długo jak nie podskakiwał za bardzo przymykano oczy na jego wałki podatkowe, a kiedy zaczął za bardzo podskakiwać, ukrócono jego samowolkę, zgodnie z przepisami? Pamiętaj, że Chodorkowski przeżył.

Konsultacje społeczne - a jak wyglądają w Polsce?:roll:

To wszystko są zjawiska, które jak widać jak najbardziej mogą występować w kraju demokratycznym - tak samo jak nielegalne więzienia CIA w Polsce czy sprawy a la Roman Kluska. "Cudze chwalicie, swego nie znacie".:eek: Wybierasz w Polsce władze, które i tak zrobią co zechcą (z zastrzeżeniem grup nacisku). W Rosji jest tak samo.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Socjopapa napisał(a):El Commediante: Rosja jest demokratyczna. Fakt, że jest to demokracja w modelu prezydenckim i mocno zamordystyczna, to cóż. Nie znam takiej definicji demokracji, która by mówiła coś na temat poziomu przestrzegania tzw. praw człowieka, itp.

Ale nie istnieje taka definicja demokracji, która by mówiła, że wolność wyboru władzy nie jest niezbędna do zaistnienia demokracji. W Rosji tymczasem wolność wyboru jest nieustannie zagrożona z powodów o których pisałem.

Cytat:Co do mordowania opozycji i dziennikarzy - fakt, u nas się tego nie robi, a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Nie jest mi jednak wiadome, żeby morderstwa polityczne stanowiły część ich systemu prawnego.

Jakie to ma znaczenie. Powinny być wpisane w konstytucję?

Cytat:Co do wsadzania do ciupy albo do psychiatryka - nie bardzo wiem do czego pijesz. Do Chodorkowskiego? A skąd wiesz, że w istocie stan faktyczny był taki, że tak długo jak nie podskakiwał za bardzo przymykano oczy na jego wałki podatkowe, a kiedy zaczął za bardzo podskakiwać, ukrócono jego samowolkę, zgodnie z przepisami?

Choćby i do Chodorkowskiego. I znów nie rozumiem dlaczego on się nie kwalifikuje. Sam piszesz, że przymknęli go za podskakiwanie, a nie za podatki. Sprzątneliby go gdyby nie oszukiwał, bo co za oligarcha by tego nie robił.

Cytat:Pamiętaj, że Chodorkowski przeżył.

Toteż piszę, że kogo nie można zabić, to w Rosji się wsadza.

Cytat:Konsultacje społeczne - a jak wyglądają w Polsce?:roll:

Na pewno nie są tak głupie i naiwne jak w Rosji. Codziennie zbierają się setki komisji, które z mniejszym lub większym powodzeniem konsultują. W Rosji masz coroczne przedstawienie.

Cytat:To wszystko są zjawiska, które jak widać jak najbardziej mogą występować w kraju demokratycznym - tak samo jak nielegalne więzienia CIA w Polsce czy sprawy a la Roman Kluska. "Cudze chwalicie, swego nie znacie".:eek: Wybierasz w Polsce władze, które i tak zrobią co zechcą (z zastrzeżeniem grup nacisku). W Rosji jest tak samo.

Nie przekonasz mnie, że polska i rosyjska władza jest równie bezczelna. Jest różnica między mordowaniem, a wrabianiem czy nagrywaniem na taśmy.
Odpowiedz
El Commediante napisał(a):Ale nie istnieje taka definicja demokracji, która by mówiła, że wolność wyboru władzy nie jest niezbędna do zaistnienia demokracji. W Rosji tymczasem wolność wyboru jest nieustannie zagrożona z powodów o których pisałem.

Nie widzę związku. Z racji, że kogoś zniszczono czy zabito, system polityczny w Rosji się nie zmienił.

El Commediante napisał(a):Jakie to ma znaczenie. Powinny być wpisane w konstytucję?

Takie, że demokracja to jest system polityczny, który wynika z przepisów.

El Commediante napisał(a):Choćby i do Chodorkowskiego. I znów nie rozumiem dlaczego on się nie kwalifikuje. Sam piszesz, że przymknęli go za podskakiwanie, a nie za podatki. Sprzątneliby go gdyby nie oszukiwał, bo co za oligarcha by tego nie robił.

Ale kwalifikuje na co? Mało Ci przedsiębiorców w Polsce, których skarbówka zniszczyła?

El Commediante napisał(a):Toteż piszę, że kogo nie można zabić, to w Rosji się wsadza.

A z czego wynika, że nie można zabić? W łagrze mógł mieć wypadek albo pokłócić się ze współwięźniem. Abstrahuję już od tego, że w Rosji istnieją przecież niezależni dziennikarze - jak to możliwe, skoro tam się zabija każdego, kto kichnie nie w tę stronę co trzeba?

El Commediante napisał(a):Na pewno nie są tak głupie i naiwne jak w Rosji. Codziennie zbierają się setki komisji, które z mniejszym lub większym powodzeniem konsultują.

Konsultują, żeby wiedzieć co olać.

El Commediante napisał(a):Nie przekonasz mnie, że polska i rosyjska władza jest równie bezczelna. Jest różnica między mordowaniem, a wrabianiem czy nagrywaniem na taśmy.

Ja nie powiedziałem, że jest równie bezczelna. Ja powiedziałem, że w Rosji jest demokracja, nawet jeśli komuś to nie pasuje. Rosja to jest takie trochę niewyrafinowane oblicze demokracji.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
W USA to dopiero jest demokracja :lol2:. Nie rozmieszajcie mnie.

Aż taka jest wolność jednostki, że Snowden musiał spieprzać do Rosji.
Załatwią każdego i to bez sądu obojętnie czy to swój obywatel czy nie.

Nawet potworzyli sobie furtki prawne do utylizacji własnych obywateli.
http://antiwar.com/blog/2013/03/05/obama...n-us-soil/

Sonwden głupi nie jest więc wiedział że nie ma wyjścia.

Wystarczy że ktoś ogłosi Cię wrogiem stanu i Cię odstrzelą bez postawienia zarzutów, bez procesu.
https://www.aclu.org/blog/tag/targeted-killings

US Can Kill American Citizens
http://www.huffingtonpost.com/2012/03/05...20515.html

Co za wspaniała demokracja. Cud miód palce lizać.
Odpowiedz
pitbbpl napisał(a):W USA to dopiero jest demokracja :lol2:. Nie rozmieszajcie mnie.

Aż taka jest wolność jednostki, że Snowden musiał spieprzać do Rosji.

To nie wywiadowi rosyjskiemu zaszkodził, więc mógł spieprzać do Rosji - nie świadczy to jeszcze o tym, że w Rosji jest lepiej pod względem wolności słowa czy demokracji niż w USA.

Odpowiesz na moje pytania: http://ateista.pl/showpost.php?p=640402&postcount=2774

?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości