To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Kto zwycięży na Ukrainie?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
p. Wiktor Janukowycz i aparat obecnej władzy
33.33%
14 33.33%
Opozycja
66.67%
28 66.67%
Razem 42 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grillowanie Ukrainy
Sofeicz napisał(a):ONR :lups:
ONR to partia polityczna. Mili panowie których zdjęcie zapodałem to członkowie formacji zbrojnej wchodzącej w skład MSW Ukrainy. Czy fakt, że ich logo jest prawie identyczne z logiem dywizji SS "Das Reich" to wg. Ciebie przypadek?:roll:

Tacy ludzie już dawno powinni siedzieć w więzieniu a nie walczyc ramię w ramię z armią państwa nomen omen aspirującego do rangi kraju na europejskim poziomie.
Odpowiedz
As Sa'iqa napisał(a):ONR to partia polityczna. Mili panowie których zdjęcie zapodałem to członkowie formacji zbrojnej wchodzącej w skład MSW Ukrainy. Czy fakt, że ich logo jest prawie identyczne z logiem dywizji SS "Das Reich" to wg. Ciebie przypadek?:roll:

Tacy ludzie już dawno powinni siedzieć w więzieniu a nie walczyc ramię w ramię z armią państwa nomen omen aspirującego do rangi kraju na europejskim poziomie.

Widać, że jak trwoga, to faszyści pierwsi lecą do bitki.
Myślę, że gdyby Wołodia najechał np. Lubelszczyznę, to ONR by pierwszy sformował jakieś bataliony, a Szeremietiew dałby im orużje (lemingi pewnie wiałyby za Odrę).
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Gladiator,

Cytat:Napisałem:

Jeśli naprawdę chce się coś zmienić, robi się to dziesiątki lat na spokojnie, tyle potrzeba czasu. To się jednak nikomu nie opłaca, interesy to interes, stąd czysto instrumentalne traktowanie demokracji, oczywiście ku uciesze gawiedzi biorącej to na serio

Całkiem wyraźnie sugeruje, poprawa ich losu to lata pracy , a brak chęci pomocy jest widoczny. Sposób polegający na niszczeniu jednej kultury dla "demokracji" przynosi rezultaty w w postacie Iraku, Afganistanu itp. Można sobie na forum pogdakać jak to się jest za demokracją i poprawą losu. Rzeczywistość jest inna.
Z pierwszą częścią tej wypowiedzi chętnie zgodzi się każdy rozsądny człowiek. Tak, demokracji społeczeństwa muszą się uczyć, a państwo prawa powstaje w wyniku wielu dekad(a nawet stuleci) praktykowania.
Świetnie to ilustruje znany dowcip o angielskim trawniku. Dlaczego jest taki piękny? Gdyż jest polewany i koszony. A dlaczego nasze trawniki wyglądają inaczej? Gdyż Anglicy swoje koszą i podlewają nieprzerwanie od 300 lat.Uśmiech

Ale drugiej części, nie sposób zaakceptować. Zostawmy na razie Irak i Afganistan, jaką kulturę zniszczyły na Ukrainie próby reform demokratycznych?
Kulturę wszechobecnej korupcji i wszechwładzy lokalnych watażków? Bunt przeciwko takim praktykom, to elementarne ludzkie prawo, którego korzenie tkwią głęboko w naszym biologicznym dziedzictwie - dlatego jest ono uniwersalnym doświadczeniem człowieka. Na Ukrainie, tak samo, jak w Szwajcarii, czy w USA.
To czy Ukraińcom uda się je w swoim państwie wyegzekwować, to całkiem inna kwestia. Zwłaszcza, gdy potężny sąsiad widzi w tym procesie śmiertelne zagrożenie dla własnego systemu władzy i robi wszystko, by go storpedować.

Ale to nie powinno uniemożliwić nam, zewnętrznym obserwatorom, obiektywnej oceny tych wydarzeń.

A co Rosją? W jej najgłębszym interesie leży sukces społeczeństwa ukraińskiego. Gdyż, daje nadzieję na zmiany w samej Rosji. Zmiany, które wbrew reżimowej, moskiewskiej propagandzie, nie tylko by jej nie osłabiały i nie wydawały na żer wrogom zewnętrznym, ale przeciwnie, czyniły mocniejszą.

Cytat:Cytat:
Myślałem, że jest więcej rusofili w Polsce, a jest tylko jeden.
Jeśli powtarza się myślenie z XIX, XX wieku, to jest to myślenie plemienne i nie można się się odwoływać do globalizacji, która obejmuje konflikt geopolityczny. Jest właśnie takim pojęciem plemiennym, skoro nie potrafisz przełamać pewnych własnych stereotypów, wyjść po za ciasne schematy stosunków polsko - rosyjskich, to trudno. Jak to mówili - soriy Winetou.
Gladiator, ja się wychowałem na rosyjskiej kulturze, zaśpiewać Ci Wysockiego, albo Okudżawę? Wyrecytować Puszkina, lub Lermontowa? Położyć na gramofonie płyty Czajkowskiego, lub Prokofiewa?
Nie jestem rusofobem, ale nie jestem także idiotą i dostrzegam zagrożenie wypływające z polityki sąsiedniego państwa.
Nie protestuję przeciwko Rosji i Rosjanom, protestuję, gdyż obawiam się polityki rosyjskich władz. Konkretnej polityki, pozycjonującej mój kraj wewnątrz rosyjskiej strefy wpływów. Do spółki z Ukrainą i paroma innymi.
Tylko od Rosji zależy, czy będziemy się jej bać i ją nienawidzić.
Odpowiedz
exeter napisał(a):Gladiator, ja się wychowałem na rosyjskiej kulturze, zaśpiewać Ci Wysockiego, albo Okudżawę? Wyrecytować Puszkina, lub Lermontowa? Położyć na gramofonie płyty Czajkowskiego, lub Prokofiewa?
Nie jestem rusofobem, ale nie jestem także idiotą i dostrzegam zagrożenie wypływające z polityki sąsiedniego państwa.
Nie protestuję przeciwko Rosji i Rosjanom, protestuję, gdyż obawiam się polityki rosyjskich władz. Konkretnej polityki, pozycjonującej mój kraj wewnątrz rosyjskiej strefy wpływów. Do spółki z Ukrainą i paroma innymi.
Tylko od Rosji zależy, czy będziemy się jej bać i ją nienawidzić.

Ty chyba jesteś mną Uśmiech
Odpowiedz
Sofeicz,

Cytat:Ty chyba jesteś mną
Myślę, że to jest doświadczenie pokoleniowe.Uśmiech
Odpowiedz
Nieco bardziej merytorycznie - lista oddziałów ukraińskich stacjonujących obecnie na terenie Donbasu (nie mojego autorstwa, opublikowana na innym forum):
Zgrupowanie bojowe „Północ” (odcinek rzeki Donieck):
- Batalionowa grupa bojowa z 24. Brygady Zmechanizowanej
- Batalionowa grupa bojowa z 92. Brygady Zmechanizowanej
- Batalionowa grupa bojowa z 128. Brygady Zmechanizowanej
- Batalionowa grupa bojowa z 80. Brygady Aeromobilnej
- Batalionowa grupa bojowa z 1. Brygady Pancernej
- Batalion MSW „Lwów”
- Batalion MSW „Ługańsk - 1”
- Batalion MSW „Mikołajów”
- Batalion MSW „Krzemieńczuk”
- Batalion MSW „Czernihów”
- 3., 12., 15., 19. i 24. Batalion Obrony Terytorialnej.
- Części 2. Pułku Specjalnego Przeznaczenia
- Część zgrupowania bojowego z 55. Brygady Artylerii

Zgrupowanie bojowe „Lisiczańsk”:
- Batalionowa grupa bojowa z 92. Brygady Zmechanizowanej
- Batalionowa grupa bojowa z 80. Brygady Aeromobilnej
- Zgrupowanie Kompanijne z 1. Brygady Pancernej
- Batalion MSW „Dniepropietrowsk”
- Batalion MSW „Tarnopol”
- Batalion MSW „Winnica”
- Batalion MSW „Czernihów”
- 16., 37. i 39. Batalion Obrony Terytorialnej.

Zgrupowanie bojowe „Debalcewo”:
- Batalionowa grupa Bojowa z 128. Brygady Zmechanizowanej
- Batalionowa grupa Bojowa z 25. Brygady Aeromobilnej
- Zgrupowanie Kompanijne z 17. Brygady Pancernej
- Batalion MSW „Kijów-2”.
- 2. Batalion Prawego Sektora
- 11., 25., 34. i 42. Batalion Obrony Terytorialnej.

Zgrupowanie bojowe „północny i zachodni Donieck”:
- Batalionowa grupa bojowa z 28. Brygady Zmechanizowanej
- Batalionowa grupa bojowa z 30. Brygady Zmechanizowanej
- Batalionowa grupa bojowa z 93. Brygady Zmechanizowanej
- Batalionowa grupa bojowa z 25. Brygady Aeromobilnej
- Batalionowa grupa bojowa z 79. Brygady Aeromobilnej
- Batalionowa grupa bojowa z 95. Brygady Aeromobilnej
- Zgrupowanie Kompanijne z 1. Brygady Pancernej
- Batalion MSW „Krym”
- 91. Batalion MSW „Grzmot” (?)
- 1. Batalion Prawego Sektora
- 5. Batalion Prawego Sektora
- 20. i 39. Batalion Obrony Terytorialnej.
- Część zgrupowania bojowego z 107. Brygady Artylerii Rakietowej
- Części 2. Pułku Specjalnego Przeznaczenia
- 3. Batalion z 8. Pułku Specjalnego Przeznaczenia
- Części 10. Pułku Specjalnego Przeznaczenia

Zgrupowanie bojowe „Południowy Donieck”:
- Batalionowa grupa bojowa z 28. Brygady Zmechanizowanej
- Batalionowa grupa bojowa z 72. Brygady Zmechanizowanej
- Zgrupowanie Kompanijne z 17. Brygady Pancernej
- 3. Batalion Prawego Sektora
- 2. i 14. Batalion Obrony Terytorialnej.
- Część zgrupowania bojowego z 26. Brygady Artylerii
- Część zgrupowania bojowego z 107. Brygady Artylerii Rakietowej

Zgrupowanie bojowe "Telmanowo"
- Zgrupowanie kompanijne z 17. Brygady Pancernej
- Batalion MSW „Dnipro-1”
- 4. Batalion Prawego Sektora
- Batalion Obrony Terytorialnej (brak numeracji)

Zgrupowanie Bojowe „Mariupol”:
- Batalionowa grupa bojowa z 72. Brygady Zmechanizowanej
- Zgrupowanie kompanijne z 17. Brygady Pancernej
- Batalion sił granicznych
- Kompania Piechoty Morskiej z sił Marynarki Wojennej
- Batalion Gwardii Narodowej „Azow”
- Batalion MSW „Donbas”
- 6. Batalion Prawego Sektora
- 9. i 18. Batalion Obrony Terytorialnej.

W regionie Słowiańska i Krematorska:
- Centrum dowodzenia siłami lądowymi w Donbasie.
- Centrum operacji powietrznych i polowe lądowiska dla śmigłowców wraz z całym zapleczem w tym także śmigłowcami.
- Polowe centrum treningowe.
- Polowe magazyny z zaopatrzeniem i bronią.
- Polowe stanowiska naprawcze i ewakuacji technicznej sprzętu.
- Centrum pomocy medycznej.
- Systemy rakietowe SS-21 Toczka (9K79 Toczka).
- Batalion MSW „Charków”.
- Służby logistyczne i transportowe.
- Siły Żandarmerii Wojskowej
- Stanowiska dla służb wywiadu i kontrwywiadu.
- Część z sił specjalnych i dodatkowe pododdziały milicji.
- Szereg mniejszych specjalistycznych pododdziałów oraz stanowiska polowe dla funkcjonariuszy i urzędników z różnych instytucji.

W sumie 45-55 tyś. żołnierzy. Dodatkowo niektóre bataliony podległe MSW zaczynają być przekształcane w regularne jednostki armii ukraińskiej.
- 1. BOT „Wołyń”, obwód wołyński. Od listopada przeformowany w 99. Samodzielny Batalion Zmechanizowany.
- 2. BOT „Horyń”, obwód rówieński. Od listopada samodzielny batalion zmechanizowany w ramach Jednostki Wojskowej V0259.
- 3. BOT, obwód lwowski.
- 4. BOT „Zakarpacie”, obwód zakarpacki. Od listopada samodzielny batalion zmechanizowany w 128. BZmch.
- 5. BOT „Karpaty”, obwód Iwano-Frankiwsk.
- 6. BOT „Zbrucz”, obwód tarnopolski. Od listopada samodzielny batalion zmechanizowany w 128. BZmch.
- 7. BOT, obwód chmielnicki.
- 8. BOT, obwód czerniowiecki. Od listopada 8. samodzielny batalion zmechanizowany w 24. BZmch.
- 9. BOT, obwód winnicki. Od listopada 9. samodzielny batalion zmechanizowany w 30. BZmch.
- 10. BOT, obwód żytomierski.
- 11. BOT „Rusi Kijowskiej”, obwodów kijowski.
- 12. BOT „Kijów”, Kijów.
- 13. BOT „Czernihów-1”, obwód czernihowski.
- 14. BOT „Czerkasy”, obwód czerkaski.
- 15. BOT „Sumy”, obwód sumski.
- 16. BOT „Połtawa”, obwód połtawski. Od listopada 16. samodzielny batalion zmechanizowany w 92. BZmch.
- 17. BOT, obwód kirowohradzki.
- 18. BOT, obwód odeski. Od listopada 18. samodzielny batalion zmechanizowany w 24. BZmch.
- 19. BOT, obwód mikołajowski. Od listopada 19. samodzielny batalion zmechanizowany w 1. BPanc.
- 20. BOT „Dniepropetrowsk”, obwód dniepropetrowski. Od listopada 20. samodzielny batalion zmechanizowany w 93. BZmch.
- 21. BOT, obwód chersoński.
- 22. BOT, obwód charkowski.
- 23. BOT „Chortyca”, obwód zaporoski.
- 24. BOT „Aidar”, obwód ługański.
- 25. BOT „Rusi Kijowskiej”, obwód kijowski.
- 34. BOT, obwód kirowohradzki.
- 37. BOT, obwód zaporoski. Od listopada 20. samodzielny batalion zmechanizowany w 93. BZmch.
- 39. BOT, obwód dniepropetrowski.
- 40. BOT „Krywbas”, obwód dniepropetrowski.
- 41. BOT „Czernihów-2”, obwód czernihowski. Od listopada 41. samodzielny batalion zmechanizowany.
- 42. BOT, obwód kirowohradzki.
- 43. BOT, obwód dniepropetrowski.
- 44. BOT, obwód charkowski (dopiero rozpoczęła się jego formowanie).
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Widać, że jak trwoga, to faszyści pierwsi lecą do bitki.

Tak to już jest. A kiedy faszyści odpierdolą swoją robotę, wówczas znajduje się ich z dziurami w głowach albo wsadza do więzień... za faszyzm, a stery przejmują wujaszkowie w garniturach by doić z narodowego cyca i pozwalać doić innym panom w garniturach z innych krajów. 90% ludzi tu piszących wypierdalałaby za granicę w razie wojny (pilaster uciekłby do rodziny w Izraelu), by po wszystkim wrócić, i rozstawiać ludzi po kątach i więzieniach, a tych którzy walczyli za ojczyznę oczerniać w róznych gównach wyborczych i innych blogach ludzi leniwych. :]
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
Batalion "Azow" mocno się zmienił od czasu swojego powstania. Umundurowanie na poziomie przeciętnej armii NATO:
[Obrazek: nrT_cScCgyY.jpg]
[Obrazek: o5CFzW7ojgY.jpg]
Odpowiedz
Rubel przyspieszył pikowanie w dół. Za jednego dolara trzeba już zapłacić ponad 52 ruble.
Skala upadku wartości tej waluty jest nieprawdopodobna.

Ropa spadła już poniżej 70 USD za baryłkę.

Tylko patrzeć jak Putin wejdzie na Ukrainę Duży uśmiech.
"Equality is a lie. A myth to appease the masses. Simply look around and you will see the lie for what it is! There are those with power, those with the strength and will to lead. And there are those meant to follow – those incapable of anything but servitude and a meager, worthless existence."
Odpowiedz
To jeszcze nie wszedł?
Pitbl ogłasza to wejście tak długo, że nie długo rocznicę będziemy obchodzić.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
Przeciez to oczywiste ze WJEDZIE na Ukraine. Ma teraz tyle ropy w magazynach, ze moglby wjechac tam wszystkim co tylko ma. :lol2:
Odpowiedz
A ruskie tanki będą strzelały sztabkami złota, po coś je przecież skupują.

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

Odpowiedz
Rosja nie zbuduje gazociągu South Stream z powodu sprzeciwu innego supermocarstwa-Bułgarii.

http://polska.newsweek.pl/rosja-rezygnuj...html#fp=nw
Odpowiedz
Dzisiaj zatankowałem za 4,87.
Dzięki ci Wołodia!
Odpowiedz
Do 4,44 zł/l ON jeszcze troszkę brakuje ale może się doczekam.

Odpowiedz
Machefi napisał(a):Do 4,44 zł/l ON jeszcze troszkę brakuje ale może się doczekam.

Jeszcze parę genialnych ruchów Wołodii i doczekasz się Uśmiech
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Dzisiaj zatankowałem za 4,87.
Dzięki ci Wołodia!

Nadaje się w sumie do "na wesoło" Uśmiech

Stary Twitter od Szejnfelda:
[Obrazek: 3e3a0538fa9b818174b976287c278928.jpg]

I świetny komentarz:

"Rosja 2,90 zł/litr - i co panie Szejnfeld, nie ma jak rządy Putina??"

http://www.wiocha.pl/1163423
"War, War never changes"

"Jako że jesteś obywatelem demokratycznego kraju powinieneś wiedzieć że twój głos nic nie znaczy".

Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Jeszcze parę genialnych ruchów Wołodii i doczekasz się Uśmiech
Do czego to doszło, będę musiał za niego kciuki trzymać, żeby nie pękł.
Tymczasem na 15 stycznia Rosja ma zasądzone wypłacenie ponad 50 mld $ odszkodowania dla Chodorkowskiego i innych byłych właścicieli Jukosu, inaczej aktywa rosyjskie za granicą będą zajmowane na poczet spłaty. To będzie bolało.
http://swiat.newsweek.pl/jukos-michail-c...954,1.html

Odpowiedz
A Wenezuela - 7 gr/litr :8O:
Odpowiedz
Machefi napisał(a):Tymczasem na 15 stycznia Rosja ma zasądzone wypłacenie ponad 50 mld $ odszkodowania dla Chodorkowskiego i innych byłych właścicieli Jukosu, inaczej aktywa rosyjskie za granicą będą zajmowane na poczet spłaty. To będzie bolało.[url=http://swiat.newsweek.pl/jukos-michail-chodorkowski-i-zwyciestwo-nad-putinem-newsweek-pl,artykuly,344954,1.html][/url]
Żydki Żydka popierają. I wyrok ten ma być ostrzeżeniem dla całego świata ,,ręce precz od semickich przekrętów''. Takie wyroki, jaki świat. Wołodia, trzymaj się! Uśmiech
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości