Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333
Jako zdeklarowany grammar nazi, podatkowiec, który z absurdami prawa zderza się na codzień oraz liberał, zdecydowanie wolę gdy pisze o tym na czym się jako tako zna.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Socjopapa napisał(a):...zdecydowanie wolę gdy pisze o tym na czym się jako tako zna. No co ty! Wiesz jaki byłby efekt takiego postulatu.
Chcesz, żeby to forum zamarło?
Właśnie najbardziej ochoczo się pisze o tym, o czym się nie ma pojęcia.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
39
Jeśli brak wpisów w stylu "a czym to się niby różni zabójstwo od morderstwa, bo ja to nie wiem..." to dla Ciebie zamarcie forum, to ja chcę szybkiego zamarcia forum.
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
Socjopapa napisał(a):Bo masz tzw. gównopojęcie o prawie. A co należy uczynić? Proponuje zacząć od zaprzestania pieprzenia o sprawach o których nie masz żadnego pojęcia. Nie mam, ale jak można twierdzić, że postępowanie uczciwe może spowodować upadek firm w Polsce? Czy to ja zwariowałem? Wiele mi można zarzucić, ale jestem uczciwy do bólu i wiem, że z naszym krajem jest grubo coś nie tak, skoro takie 'kwiatki' jak wypowiedź cytowana przez Dziada, na którą się powołuję, dotyka mnie do żywego. Wiem, że prawo zostało stworzone przez idiotów i jest wiele w nim sprzeczności itd.
Zadałem proste pytanie, bo jestem laikiem. Pytam, bo chcę znać odpowiedź.
Zamiast tego radzi mi się, abym o tym nie pisał lub jak w przypadku Dziada szydzi. To nie jest rozwiązanie i to nie jest dyskusja. Kiedy robimy sobie jaja, to robimy sobie jaja, a kiedy dyskutujemy poważnie, to dyskutujemy poważnie. Za dużo wymagam?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Reputacja:
333
Nonkonformista napisał(a):Nie mam, ale jak można twierdzić, że postępowanie uczciwe może spowodować upadek firm w Polsce?
No przecież mówię, że ostry przypadek gównopojęcia - przestrzeganie przepisów nie ma żadnego związku z uczciwością.
Nonkonformista napisał(a):Zadałem proste pytanie, bo jestem laikiem. Pytam, bo chcę znać odpowiedź.
Ja nie bronię pytać - ja bronię stawiać debilne tezy zanim się zada (w miarę) rozsądne pytanie.
Nonkonformista napisał(a):Za dużo wymagam?
Zacznij wymagać od siebie.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Reputacja:
60
No dobrze: nie stawiam tezy.
Pytam: Jak tę sytuację rozwiązać?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Nonkonformista napisał(a):Nie mam, ale jak można twierdzić, że postępowanie uczciwe może spowodować upadek firm w Polsce?
Nonku - nie wierz w takie objawienia. Znam multum firm, które są fair w stosunku do fiskusa, ZUSu etc. i jakoś nie narzekają na cały zły świat (od czego mają doradców - kogoś takiego jak Socjo).
W Polszcze zbyt często rządzi 'apokaliptycyzm'.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Reputacja:
333
Ja nie narzekam - ja rozwiązuję problemy. A zakres regulacji jest znacznie szerszy niż płacenie wszelakich podatków (chociaż to samo w sobie może już człowieka do czarnej rozpaczy doprowadzić). A tak na marginesie - w stosunku do ZUSU nie da się być fair, tak jak nie można być fair w stosunku do złodzieja.
Liczba postów: 12,315
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
Nie wszyscy przedsiębiorcy jojczą bezmyślnie na państwo, ewentualnie na konkretne przepisy.
Do dziś mam przed oczami widok przedsiębiorcy, który zjebał próbującego mu wejść w dupę przedstawiciela handlowego. Zszedł on bowiem z meritum na jakieś ogólne narzekania typu "niech chuj strzeli wszystkie urzędy".
Chyba się nie spodziewał, że akurat przedsiębiorca zruga go za przekonania.  Pewnie spodziewał się potakiwania a tu taki zonk.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Liczba postów: 10,774
Liczba wątków: 173
Reputacja:
11
Nonkonformista napisał(a):Wiem, że prawo zostało stworzone przez idiotów i jest wiele w nim sprzeczności itd. A wiesz to skąd? Prawo jest pisane przez wykwalifikowanych prawników, najczęściej niebędących posłami czy członkami jakieś partii politycznej.
Idee stojące za jakimiś przepisami mogą być mniej lub bardziej zasadne, ale prawo jako takie w Polsce nie jest złej jakości.
Liczba postów: 10,415
Liczba wątków: 99
Reputacja:
561
Socjopapa napisał(a):Ja nie narzekam - ja rozwiązuję problemy. A zakres regulacji jest znacznie szerszy niż płacenie wszelakich podatków (chociaż to samo w sobie może już człowieka do czarnej rozpaczy doprowadzić). A tak na marginesie - w stosunku do ZUSU nie da się być fair, tak jak nie można być fair w stosunku do złodzieja. Akurat płacenie takiego na przykład podatku dochodowego nie jest specjalnym problemem. Nie jest on szczególnie wysoki, a nie czarujmy się - żyjąc w jakiejkolwiek społeczności jakieś zobowiązania się ma. Natomiast ZUS to jakieś nieporozumienie. Pomysł, że każdy przedsiębiorca, nawet w momencie, kiedy ponosi straty, ma wyskoczyć z ponad tysiąca złotych miesięcznie, jest chory. Do tego uciążliwe jest to, że trzeba poświęcić dość dużo czasu na to, żeby ustalić, czy się te wszystkie podatki w ogóle płaci prawidłowo i nigdy nie wiadomo, czy ktoś się nie przyczepi, bo coś jest gdzieś źle wpisane czycuś :]
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Liczba postów: 6,486
Liczba wątków: 40
Reputacja:
151
exodim napisał(a):Idee stojące za jakimiś przepisami mogą być mniej lub bardziej zasadne, ale prawo jako takie w Polsce nie jest złej jakości. Zależy co rozumiesz poprzez prawo złej jakości.
Reputacja:
60
exodim napisał(a):A wiesz to skąd? Prawo jest pisane przez wykwalifikowanych prawników, najczęściej niebędących posłami czy członkami jakieś partii politycznej.
Idee stojące za jakimiś przepisami mogą być mniej lub bardziej zasadne, ale prawo jako takie w Polsce nie jest złej jakości. To skąd te wszystkie idiotyzmy?
Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
39
Ej...
A powiedz Ty mnie jedno.
Jakby się okazać miało, że to wynika z samej istoty prawa (no prawo tak się degenerować musi w miarę rozrostu sfer do regulacji i samych regulacji), to co ty na takie dictum?
Reputacja:
333
exodim napisał(a):A wiesz to skąd? Prawo jest pisane przez wykwalifikowanych prawników
Bynajmniej. Projekty przepisów są pisane (najczęściej, chociaż nie zawsze) przez osoby, które skończyły tzw. aplikację legislacyjną. I nie zawsze tak było. To wcale nie oznacza, że są wykwalifikowane.
Niezależnie od tego od projektu do przepisu jest bardzo długa droga.
exodim napisał(a):prawo jako takie w Polsce nie jest złej jakości.
Skoro tak uważasz to znaczy, że wiesz drastycznie za mało na temat prawa - nie przejmuj się, nie da się znać na wszystkim.
Iselin napisał(a):Akurat płacenie takiego na przykład podatku dochodowego nie jest specjalnym problemem.
Zanim dokonasz fizycznego aktu zapłacenia musisz dokonać aktu subsumpcji i obliczenia podatku - to ten etap miałem na myśli mówiąc o "czarnej rozpaczy".
Iselin napisał(a):Do tego uciążliwe jest to, że trzeba poświęcić dość dużo czasu na to, żeby ustalić, czy się te wszystkie podatki w ogóle płaci prawidłowo i nigdy nie wiadomo, czy ktoś się nie przyczepi, bo coś jest gdzieś źle wpisane czycuś :]
Właśnie o tym pisałem.
Reputacja:
561
Socjopapa napisał(a):Właśnie o tym pisałem. Wolałam zaznaczyć na wszelki wypadek. Wiesz, ktoś przeczyta nieuważnie i powie, że przedsiębiorcy nie chcą płacić podatków czy jakoś tak.
Liczba postów: 1,881
Liczba wątków: 2
Reputacja:
223
Co oznacza socjalizm w dobie neoliberalizmu:
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"
― Ignacy Daszyński
Liczba postów: 3,414
Liczba wątków: 5
Reputacja:
75
Wyznanie: żadne
Iselin napisał(a):przedsiębiorcy nie chcą płacić podatków A chcą? I żeby nie było, nie tylko przedsiębiorcy ale wszyscy podatnicy najchętniej nie płacili by podatków. Dlatego podatki to coś przymusowego, dobrowolne są datki i tu coś można o chęciach pisać.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Liczba postów: 10,996
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
Machefi napisał(a):A chcą? I żeby nie było, nie tylko przedsiębiorcy ale wszyscy podatnicy najchętniej nie płacili by podatków. Dlatego podatki to coś przymusowego, dobrowolne są datki i tu coś można o chęciach pisać.
Ale większość ludzi w tym przedsiębiorcy uważa podatki za zło konieczne i jest gotowa je płacić. Zniechęca ich do tego stosunek państwa do podatnika, oraz to jak są one wydawane. Gdybyś przyjrzał się przedsiębiorcom to nie narzekają oni przecież na wysokość podatków a na ich skomplikowanie oraz uznaniowość organów pobierających. Co prawda jest też narzekanie na koszta płacy, które zależą od podatków, ale to jest traktowane jako bariera rozwoju firmy a nie podejście "państwo zabiera mi za dużo z tego co zarobiłem". Jednak taką już stawka podatku dochodowego od przedsiębiorstwa jest na ogół uważana za przyzwoitą, przez przedsiębiorców.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Reputacja:
561
Dziad Borowy ma rację. Mnie na przykład właśnie to przeszkadza. Oraz zawiłość i niejednoznaczność przepisów. Są takie, że czasami nawet pracownicy US i KiP (pobierający wynagrodzenie właśnie z tychże podatków) nie potrafią rozwiać wątpliwości, natomiast przedsiębiorca nie może stwierdzić, że takich rzeczy nie wie.
Nie wiem, skąd pomysł, że większość ludzi nie chce płacić podatków.
|