To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
Socjopapa napisał(a):Skoro tak uważasz to znaczy, że wiesz drastycznie za mało na temat prawa - nie przejmuj się, nie da się znać na wszystkim.
Bardzo merytorycznie...
A jakieś przykłady nieanegdotyczne może?
W pewnym obszarze, w którym się obracam na studiach inżynierskich akurat orientuję się dobrze i nie spotkałem się w nim z kiepskimi jakościowo przepisami.
Chociaż to może dlatego, że większość jest pisana w zasadzie przez inżynierów, a nie humanów tumanów Oczko
Odpowiedz
exodim napisał(a):Bardzo merytorycznie...
A jakieś przykłady nieanegdotyczne może?

A co to są przykłady nieagdotyczne?

exodim napisał(a):W pewnym obszarze, w którym się obracam na studiach inżynierskich akurat orientuję się dobrze i nie spotkałem się w nim z kiepskimi jakościowo przepisami.
Chociaż to może dlatego, że większość jest pisana w zasadzie przez inżynierów, a nie humanów tumanów Oczko

Hahaha.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Niewydajność wolnego rynku na przykładzie polskiego budownictwa.

Nie muszę przypominać, że aby założyć firmę budowlaną w Polsce nie potrzebujemy żadnego wykształcenia budowlanego. Mamy w tym sektorze całkowity liberalizm. Każdy może otworzyć swoją firmę budowlaną i świadczyć usługi. Zwolennicy wolnego rynku zapewne powiedzą, że wszechmogący wolny rynek świetnie odsieje ziarna od plew i doprowadzi do tego, że na rynku pozostaną tylko najlepsi fachowcy. Świadczący wysokiej jakości usługi. Ale zaraz. Coś się nie zgadza. Doświadczenie czy też usłyszane historie mówią, że przecież jest inaczej.

Dlaczego tak jest? Kuleją tutaj założenia liberałów a mianowicie te mówiące o tym, że w grze rynkowej uczestniczą racjonalne i dobrze poinformowane podmioty. W rzeczywistości większość ludzi nie ma pojęcia o medycynie czy chociażby o budownictwie. Przykładowo już tak drobna rzecz jak wyłożenie płytkami schodów na zewnątrz wymaga wiedzy o takich rzeczach jak nasiąkliwość wodna płytek (zalecane E ≤ 0,5%) czy elastyczność, przyczepność do podłoża czy tiksotropowość kleju do klejenia. Ważny jest też wybór odpowiedniej zaprawy do spoinowania.

Czy ktoś uważa, że większość szefów czy pracowników firm budowlanych na rynku ma o tym pojęcie? Ba, lepiej że nie mają bo prawdopodobnie przy wycenie usługi wypadli by gorzej gdyby pod wzgląd wzięli odpowiednie materiały.

W większości przypadków wybór firmy wykonawczej podyktowany jest ceną za robociznę. Oczywiście wybór pada na wykonawcę, który zaoferuje najniższą cenę za usługę…i na tym etapie możemy popełnić błąd, ponieważ porównujemy ceny za usługę kierując się tymi samymi zasadami jak przy porównywaniu cen za produkty. Na przykład chcemy zakupić konkretny model telewizora konkretnego producenta. Sprawą oczywistą jest, że skusimy się na ofertę z niższą ceną niż z ceną wyższą za produkt, ponieważ w każdym przypadku zakupimy telewizor o tych samych parametrach technicznych. Jednak nie możemy tego samego powiedzieć o usługach. Oznacza to, że tak naprawdę nie jesteśmy w stanie ocenić czy usługa za niższą cenę jest korzystniejsza niż za cenę wyższą.

Innymi słowy wolny rynek nie tylko nie odsiewa złych firm od dobrych. On promuje złe firmy.

Bardzo często spotykanym problemem są takie podstawowe detale jak wypełnianie szczelin zaprawą klejową zamiast pianką poliuretanową (klej cementowy przewodzi pięćdziesiąt razy więcej ciepła niż pianka poliuretanowa). Co prowadzi do powstania mostków cieplnych a to prowadzi do zwiększenia wydatków na ogrzewanie budynku. Dzięki kamerą termowizyjnym możemy łatwo przeskanować budynki w okolicy i efekt okaże się taki, że chwycimy się za głowę. Większość, zdecydowana większość termoizolacji jest wykonana źle. Co jak pisałem wiążę się ze zdecydowanie większymi wydatkami na ogrzewanie. Na węgiel, który puścimy z dymem.

Jest to przykład ogromnej niewydajności i marnotrawstwa wolnego rynku. A to tylko budownictwo co z takimi dziedzinami jak medycyna, która dla większości ludzi jest wiedzą tajemną.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
Cytat: Doświadczenie czy też usłyszane historie mówią, że przecież jest inaczej.
Jak mówią?
Masz jakieś statystyki odnośnie tego sektora, czy tylko tak puszczasz kaczki dziennikarskie?

Odpowiedz
idiota napisał(a):Jak mówią?

Chociażby to, że każdy spotkał się chyba z partaczami. A niektórzy spotkali się i nawet o tym nie wiedzą bo faktycznie ocenić może to tylko osoba, która ma pewną wiedzę w temacie.

idiota napisał(a):Masz jakieś statystyki odnośnie tego sektora, czy tylko tak puszczasz kaczki dziennikarskie?

Wiem z własnego doświadczenia jak to wygląda. Nie mam żadnych statystyk. Nie wiem czy ktoś w ogóle takie wykonywał np. odnośnie procentu odpadających płytek.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
Czyli jak zwykle swój "argument" wyjąłeś spod paznokcia.

Szukaj następnego.

Odpowiedz
idiota napisał(a):Czyli jak zwykle swój "argument" wyjąłeś spod paznokcia.

Szukaj następnego.

Bo nikt nie prowadzi takich statystyk? Wiem jak wykonywane są elewacje budynków z doświadczenia i wiem, że w większości przypadków wykonywane są źle.

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
Nikt nie prowadzi statystyk katastrof budowlanych?
To ciekawe, ale skoro nikt nie prowadzi, to jak napisałem powyżej twoje "argumenty" są wyssane z palca.
To tzw. argumenty anegdotyczne i nijak nie są w stanie uzasadnić twojej tezy.

Odpowiedz
idiota napisał(a):Nikt nie prowadzi statystyk katastrof budowlanych?

Źle klejony styropian prowadzi do katastrofy budowlanej? No nie. Natomiast do strat cieplnych już jak najbardziej. A to są dodatkowe koszta i zmarnowane zasoby, które normalnej zostały by spożytkowane w inny sposób. A więc jest to niewydajność wolnego rynku.

idiota napisał(a):To ciekawe, ale skoro nikt nie prowadzi, to jak napisałem powyżej twoje "argumenty" są wyssane z palca.

Czyli idiota twierdzi, że nie ma źle wykonanych termoizolacji budynków w Polsce?

Przykładowe badania termowizyjne:
http://www.badanietermowizyjne.com/badan...ictwa.html

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
Skoro świadczenie niefachowych usług budowlanych nie prowadzi do katastrof, to czemu tak nad tym płakać?
Cytat:A więc jest to niewydajność wolnego rynku.
Na razie jest to pomysł na niewydolność, teraz wypada wykazać, że taki stan rzeczy ma miejsce, a ty nie umiesz.

Odpowiedz
idiota napisał(a):Skoro świadczenie niefachowych usług budowlanych nie prowadzi do katastrof, to czemu tak nad tym płakać?

Bo prowadzi do marnotrawstwa zasobów. Marnotrawstwo wynika z tego, że założenie o racjonalnych i dobrze poinformowanych podmiotach jest błędne. Trzeba jakoś tę racjonalność i ilość informacji zwiększyć, dążyć do maksymalizacji. I to jest miejsce dla interwencji państwa.

idiota napisał(a):Na razie jest to pomysł na niewydolność, teraz wypada wykazać, że taki stan rzeczy ma miejsce, a ty nie umiesz.

Ależ potrafię. Wystarczy, że weźmiesz kamerę termowizyjną i prześwietlisz pierwszy lepszy budynek w okolicy.

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
Cytat:Bo prowadzi do marnotrawstwa zasobów.
A do katastrof jakimś cudem nie prowadzi...
Czyli prowadzi jakoby do tego czego nie da się zbadać a do tego co się da już nie prowadzi.
Cool.
Cytat:Wystarczy, że weźmiesz kamerę termowizyjną i prześwietlisz pierwszy lepszy budynek w okolicy.
I czego to niby mi dowiedzie?

Odpowiedz
idiota napisał(a):A do katastrof jakimś cudem nie prowadzi...

No i? Jaki to ma w ogóle związek? Bloki z wielkiej płyty też były stawiane i stoją do dzisiaj. Co nie znaczy, że to było wydajne budowanie.

Owszem wolny rynek sprawdzi się jeżeli chodzi o takie rzeczy jak zawalanie się budynków. Większość ludzi wie, że zawalanie się budynku to zła rzecz. Jednak jeśli chodzi o takie kwestie jak mostki cieplne to większość ludzi nawet nie wie, że takowe istnieją.

Czasami elewacja staje się jedynie dekoracją. I znowu pewnie dlatego, że ludzie wiedzą jaki kolor tynku wybrać.

idiota napisał(a):Czyli prowadzi jakoby do tego czego nie da się zbadać a do tego co się da już nie prowadzi.

Przecież nawet powiedziałem Tobie jak to zrobić.

idiota napisał(a):Cool.
I czego to niby mi dowiedzie?

Fatalnego stanu usług w polskim budownictwie. I faktu, że wolny rynek wręcz promuje partactwo.

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Francja-...30131.html

Klapa 75% podatku we Francji.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Mam nadzieję, że do Francji nie wróci rusek Gerard.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Łoś napisał(a):Mam nadzieję, że do Francji nie wróci rusek Gerard.

Przecież w Rosji Putina jest tyle wolności, że po co miałby wracać do Francji. :lol2:
No i tam uchodzi obecnie za atrakcję - ot takiego pijanego niedźwiedzia, który robi sztuczki na przyjęciach - we Francji raczej nie zostałby ciepło przyjęty. A gdyby chodziłomu wyłącznie o wysokość podatku to wyjechałby raczej do UK.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
W USA był korporacjonizm, a ostatnio jest wprowadzany przez Obamę komunizm, którego nie powstydziliby się ani ci od Oświęcimia ani ci od Katynia. Zresztą UE też nie.
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):Przecież w Rosji Putina jest tyle wolności, że po co miałby wracać do Francji. :lol2:
No i tam uchodzi obecnie za atrakcję - ot takiego pijanego niedźwiedzia, który robi sztuczki na przyjęciach - we Francji raczej nie zostałby ciepło przyjęty. A gdyby chodziłomu wyłącznie o wysokość podatku to wyjechałby raczej do UK.

We Francji nie zostałby przyjęty, bo śmie bronić przed międzynarodówką złodziejską swoich złóż i strefy wpływów.
Odpowiedz
http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosc...10916.html

Koniec podatków od pączka. Z pewnością zostanie to wykorzystane przez drapieżnych kapitalistów do ucisku mas robotniczych Oczko
Odpowiedz
Mówisz, że chcesz pączki pracownicze i masz 19% taniej Duży uśmiech
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości