15.12.2014, 19:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.12.2014, 20:17 przez Rojza Genendel.)
Liczba postów: 5,638
Liczba wątków: 38
Reputacja:
23
Wyznanie: panteistka
Baptiste napisał(a):Henryk Walezy i kolczyki? Kolczyki nie są oryginalną biżuterią, nosi się je od wielu stuleci, a ich nazwa nie ma nic wspólnego z Walezym.
Co więcej, Walezy nie żył w SZCZĘŚLIWYM związku małżeńskim z żadną władczynią.
Nie zadajemy nowych pytań, jeśli nie odpowiemy poprawnie na poprzednie :>
Nawiązując jednak do twojego, to wyjaśniam, że Anna Frank i Rutka Laskier były różnych narodowości.Pierwsza była Niemką, mieszkającą w Holandii; druga Polką (Narodem Polskim określa się wszystkich obywateli Rzeczypospolitej).
Ja bym obstawiała, że chodzi o Anielkę Budek.
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)
Liczba postów: 2,107
Liczba wątków: 26
Reputacja:
2
To jak Żydówek (żydówek?) dość (a kilka by się jeszcze znalazło), to może chodzi o Sophie Scholl.
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe
Reputacja:
23
Windziarz napisał(a):To jak Żydówek (żydówek?) dość (a kilka by się jeszcze znalazło), to może chodzi o Sophie Scholl. Za stara ;-)
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)
Liczba postów: 12,314
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
Rojza Genendel napisał(a):Nawiązując jednak do twojego, to wyjaśniam, że Anna Frank i Rutka Laskier były różnych narodowości.Pierwsza była Niemką, mieszkającą w Holandii; druga Polką (Narodem Polskim określa się wszystkich obywateli Rzeczypospolitej).
Ja bym obstawiała, że chodzi o Anielkę Budek.
Upraszczasz. Istnieje naród żydowski i i jego członkowie odczuwają silną przynależność narodową. Napewno obraziliby się gdyby ktoś chciał temu zaprzeczyć tylko ze względu na brak ichniejszej państwowości (w tamtych czasach).
Oczywiście są także osoby o takim pochodzeniu lecz wchodzące w skład innego narodu. Jak było w przypadku tych dziewczynek? Nie wiem, nie znam dokładnej historii ich rodzin, nie wiem w jakim duchu były chowane.
Ale z racji tego iż ich wojenne losy wyznaczone były pochodzeniem to przyjąłem to tak a nie inaczej i napisałem o narodowości.
Wśród nazwisk, które podaliście brak jest tego, które mam na myśli.
Jako, że się wtrąciłem ze swoim pytaniem w konkurs to nie będę go dalej blokować. A zatem wyjaśnię kogo miałem na myśli.
Była to Tania Sawiczewa-Rosjanka.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tania_Sawiczewa
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Reputacja:
23
Rojza Genendel napisał(a):Była sobie kiedyś władczyni. Żyła w szczęśliwym związku małżeńskim z mężczyzną, podobno noszącym dość oryginalną biżuterię (kojarzącą się raczej z naszymi czasami). Do dziś w kraju w którym rządziła, taki rodzaj biżuterii nazywa się imieniem (lecz nie TYLKO imieniem) jej małżonka. O kogo chodzi, i co to za ozdoba?
No to próbujcie, robaczki :-)
(Jędrzej Śniadecki)
15.12.2014, 22:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.12.2014, 22:59 przez Sofeicz.)
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Rojza Genendel napisał(a):No to próbujcie, robaczki :-) Kolczyk Prince Albert
- Książe Albert – kolczyk (pełny lub półotwarty), przekłuwający penis u ujścia cewki moczowej. Występuje jeszcze odmiana odwróconego Księcia Alberta (reverse PA), kiedy to kolczyk „wychodzi” od góry żołędzi;
Takie to cuś 'nosił' facio cnotliwej królowej Wiktorii.
Cytat:Ten urodzony w 1819 roku w Schloss Rosenau i zmarły przedwcześnie na tyfus w 1861 roku mąż królowej Victorii (to ta straszna, smutna babcia ubrana na czarno – żałoba po ukochanym mężu) był najsłynniejszym chyba nosicielem takiej ozdoby
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Reputacja:
23
Sofeicz napisał(a):Prince Albert
Oczywiście :-)
Twoja kolej...
(Jędrzej Śniadecki)
Reputacja:
388
Rojza Genendel napisał(a):Kolczyki nie są oryginalną biżuterią
Sofeicz napisał(a):Prince Albert
- Książe Albert – kolczyk (pełny lub półotwarty)
Zgłaszam protest. To nie biżuteria okazała się być tutaj oryginalna a jedynie jej umiejscowienie.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Reputacja:
975
Baptiste napisał(a):Zgłaszam protest. To nie biżuteria okazała się być tutaj oryginalna a jedynie jej umiejscowienie. 
Rojza pytała o biżuterię noszącą nazwę znanego 'nosiciela'.
Penisowy kolczyk nosi nazwę handlową Prince Albert.
O kolczykach 'Henri de Valois' albo 'Walończyk' nie słyszałem.
PS. Ponieważ nie mam na razie konceptu, skończmy pasjonującą dyskusję nad pytaniem Bapta. Takie salamonowe wyjście.
Liczba postów: 10,415
Liczba wątków: 99
Reputacja:
561
Patafil, przypominam Ci, że masz specjalny wątek do pisania o "pejsach" i "koloredach" i masz nie roznosić tych tematów po całym forum. Przeniosłam ostatnio posty z dwóch wątków, ten był trzeci. Następne posty umieszczone w niewłaściwym miejscu potraktuję jak ignorowanie poleceń administracji.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Liczba postów: 1,821
Liczba wątków: 32
Iselin napisał(a):Patafil, przypominam Ci, że masz specjalny wątek do pisania o "pejsach" i "koloredach" i masz nie roznosić tych tematów po całym forum. Przeniosłam ostatnio posty z dwóch wątków, ten był trzeci. Następne posty umieszczone w niewłaściwym miejscu potraktuję jak ignorowanie poleceń administracji. Pytanie w wątku było o Żydach, ja na nie odpowiedziałem. Wywiązała się na ten temat dyskusja między mna a autorem zagadki. Naprawdę nie umiesz czytac i nie wiesz, czego dotyczy dyskusja? A może myślisz, że kilogramy i cellulit zniknie?
Liczba postów: 10,415
Liczba wątków: 99
Reputacja:
561
Zostałeś uprzedzony, teraz tylko od Ciebie zależy, co z tym zrobisz.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Liczba postów: 1,821
Liczba wątków: 32
Iselin napisał(a):Zostałeś uprzedzony, teraz tylko od Ciebie zależy, co z tym zrobisz. Pani Admin siedzi na stołku, więc ma zawsze rację!
Reputacja:
975
Skoro Bapt wyjaśnił, to ja zadam pytanie, bo mnię właśnie naszedł koncept.
To nie powinno być trudne.
Liczba 13 jest uznawana za pechową i jako taka rzadko występuje w symbolice i heraldyce państw.
Ale jest jedno państwo, w którego oficjalnej symbolice, jaką pieczętuje się tameczna administracja liczba trzynaście pojawia się świadomie w przynajmniej czterech elementach (jest i piąty ale wg mnie dyskusyjny).
Wręcz cała symbolika jest osnuta na tej 'pechowej' 13.
Co to za państwo?
Reputacja:
388
Stany Zjednoczone Ameryki
NN
Reputacja:
975
Bingo!
13 pasów flagi (13 gwiazd w pierwszej wersji)
- w Wielkiej Pieczęci 13 strzał, 13 liści gałązki oliwnej, 13 gwiazd, 13 pasów, sentencje z 13 liter.
Twoja kolej.
Reputacja:
388
W pewnych kręgach nazwa pewnego wyrobu masarsko-garmażeryjnego wywodzi się od nazwiska przywódcy krótko istniejącego państwa w XX wieku.
Co to za wyrób i kim był przywódca?
Proste.
NN
Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51
Podaj nazwy państw których nazw pochodziły od nazwy krain historycznych, mimo że te krainy były tylko częścią państwa i były tak zwanymi zadupiami, a bardziej istotną rolę w państwie odgrywały inne krainy historyczne.
Można od biedy podać jedno państwo. Ale podpowiem że dwa państwa które chodzą mi po głowie odegrały ważną rolę w historii XIX wieku
Reputacja:
975
Baptiste napisał(a):W pewnych kręgach nazwa pewnego wyrobu masarsko-garmażeryjnego wywodzi się od nazwiska przywódcy krótko istniejącego państwa w XX wieku.
Co to za wyrób i kim był przywódca?
Proste. 
Czy to czasami nie Moise Czombe, prezydent Katangi ?
Jak już pisałem w innym wątku, w wojskowej gwarze 'uszami Czombego" nazywano czarny salceson.
Reputacja:
23
Xeo95 napisał(a):Podaj nazwy państw których nazw pochodziły od nazwy krain historycznych, mimo że te krainy były tylko częścią państwa i były tak zwanymi zadupiami, a bardziej istotną rolę w państwie odgrywały inne krainy historyczne.
Arabia Saudyjska? Polska?
(Jędrzej Śniadecki)
|