To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nagminne błędy Polaków
Mam udawać, że deszcz pada?
Chamstwo trzeba podwójnym chamstwem zwalczać!
Nie wróżę koledze CUBE długiego żywota na forum.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Mam udawać, że deszcz pada?
Nie. Masz dodać go do listy ignorowanych i żyć dalej.
Cytat:Chamstwo trzeba podwójnym chamstwem zwalczać!
Raczej stosowniejsza byłaby analogia o zapasach ze świnią. Trollerki nie zwalcza się karmieniem. Troll potrzebuje uwagi.
Cytat:Nie wróżę koledze CUBE długiego żywota na forum.
To znaczy, że do tego czasu należy upewnić się, aby mógł on nawalić jak najwięcej durnych postów?
Odpowiedz
Już nawalił - zaśmiecił wszystkie aktywne wątki.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):A tyś kto? Eskimos?

Nie, ja Polak.

Cytat:Widzę, że zaczynasz jakąś trollerkę.

Udowodnij. A już wiem, trolling dla Ciebie to to, co Ci przeszkadza, bo mimo, że zgodne z Netykietą razi Cię światopoglądowo.

Sofeicz napisał(a):Mam udawać, że deszcz pada?
Chamstwo trzeba podwójnym chamstwem zwalczać!

Jakie chamstwo? Wskaż gdzie naruszyłem zasady kulturalnej dyskusji rzeczowej?

Cytat:Nie wróżę koledze CUBE długiego żywota na forum.

Oh, cenzor się znalazł. A za chwilę będziesz płakał na innym wątku, że Cię w pracy dyskryminują za poglądy. Albo coś bredził o socjalistycznej walce o wolnośc słowa.
Odpowiedz
Ja czekam na dyskusję cube vs. Patafil. Najlepiej na temat Hitlera Duży uśmiech
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Ja czekam na dyskusję cube vs. Patafil. Najlepiej na temat Hitlera Duży uśmiech
Jakiś czas temu wygrzebałem starą dyskusję bling blinga z Patafilem i idiotą. I uznałem, że wtedy bling blingowi udała się rzecz niemożliwa - w dyskusji z nim Patafil wydał się rozsądny. Sądzę, że CUBE również mógłby tego wyczynu dokonać.
Odpowiedz
zefciu napisał(a):Jakiś czas temu wygrzebałem starą dyskusję bling blinga z Patafilem i idiotą. I uznałem, że wtedy bling blingowi udała się rzecz niemożliwa - w dyskusji z nim Patafil wydał się rozsądny. Sądzę, że CUBE również mógłby tego wyczynu dokonać.
Blasphemic (później bling bling) był powodem, że w lecie 2012 zarejestrowałem sie na tym forum, które znałem wcześniej, ale nie wydało mi się interesujące. Psychol udowadniający, ze narody (oczywiście europejskie) nie istnieją. Zresztą był to jakiś wyjątkowo ciekawy okres, owo lato 12. Dużo ciekawych dyskusji, np. fajne kłótnie Berzerkera (później Wilka) z Rojzą. Dzisiaj to cień dawnej chwały.

Sofeiczunio

Chamstwu należy przeciwstawiać się siłom i godnościom osobistom!
Odpowiedz
Patafil napisał(a):Sofeiczunio
Chamstwu należy przeciwstawiać się siłom i godnościom osobistom!
Pudło
"Złemu wystarczy nóż, dobremu potrzeba dwa" W. Młynarski
Odpowiedz
zefciu napisał(a):Nie. Masz dodać go do listy ignorowanych i żyć dalej.
Patrzaj, narodzie, jaki z tego Zefcia obrońca wolności słowa się znalazł! A jeszcze nie tak dawno beczał o wydzielaniu innym ,,getta'', kapował o nieprawomyślnych ilustracjach, tzn. nie po słusznie generalnej lewackiej linii, itd.
Odpowiedz
Patafil napisał(a):Patrzaj, narodzie, jaki z tego Zefcia obrońca wolności słowa się znalazł!
Jakiej znowu wolności słowa? Chodzi o jakość forum. Różnica między CUBE a Tobą jest taka, że z Tobą się jeszcze da jakoś tam dyskutować.
Cytat:A jeszcze nie tak dawno beczał o wydzielaniu innym ,,getta''
CUBE też by mógł takie dostać. Choć nie wiem po co.
Cytat:kapował o nieprawomyślnych ilustracjach, tzn. nie po słusznie generalnej lewackiej linii, itd.
Nigdy nie zgłaszałem antylewackich ilustracji. Natomiast Twoje lewackie mi się zdarzało.
Odpowiedz
Baptiste napisał(a):Dziennik Łódzki:
"Tragiczne wydarzenie w kamienicy XXX.
W nocy z 8 na 9 Grudnia w mieszkaniu pary konkubentów doszło do libacji, która zakończyła się ugodzeniem nożem 41 letniej kobiety".

O takie na szybko wymyślone newsy przychodzą mi odrazu na myśl. :p
Dwie sprawy:

1. Naprawdę w 'Dzienniku Łódzkim' napisano: Grudnia /sic!/ w środku zdania, czy popełniłeś błąd, wklejając/przepisując?
2. 41-letniej kobiety, a nie 41 letniej jak błędnie napisano. I znowu to samo pytanie.

Jeśli tak rzeczywiście napisano w gazecie, to korekta tam leży i kwiczy, i po moim powrocie do Polski chyba zaproponuję im współpracę, jeśli te błędy faktycznie tam wystąpiły.

A propos: ma ktoś dostęp do wydania papierowego i mógłby potwierdzić?

Baptiste: od razu, ponieważ od jednego razu: raz jest rzeczownikiem, natomiast od przyimkiem. Nie istnieje coś takiego jak odraz /w znaczeniu 'jeden raz' 'natychmiast', a nie dopełniacz l. mn. od odraza, aby było jasne/.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a):/../
Baptiste: od razu, ponieważ od jednego razu: raz jest rzeczownikiem, natomiast od przyimkiem. Nie istnieje coś takiego jak odraz /w znaczeniu 'jeden raz' 'natychmiast', a nie dopełniacz l. mn. od odraza, aby było jasne/.
Odraz to rodzaj męski od odraza. Mianownik
Naszym celem jest LINIA. Bojowa linia!
Odpowiedz
zefciu napisał(a):Jakiej znowu wolności słowa? Chodzi o jakość forum. Różnica między CUBE a Tobą jest taka, że z Tobą się jeszcze da jakoś tam dyskutować.

Mylisz dyskusję z trollingiem (np. pisanie nie na temat i ad personam zamiast dowodzić swoich racji), a ubolewasz nad windowaniem jakości forum przez moje rzeczowe wpisy, z którymi na argumenty sobie nie radzisz, więc starasz się spuścić powietrze na moim temacie, śmiało, używaj do woli. Czytający spoza tej kaszany widzi różnicę między Twoimi a moimi wpisami. Do książek, raz dwa! A nie jak dzieciak idziesz się skarżyć jak to po tyłku dostałeś w paru wątkach bo masz braki w wiedzy naukowej i filozoficznej.
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a):Dwie sprawy:

1. Naprawdę w 'Dzienniku Łódzkim' napisano: Grudnia /sic!/ w środku zdania, czy popełniłeś błąd, wklejając/przepisując?
2. 41-letniej kobiety, a nie 41 letniej jak błędnie napisano. I znowu to samo pytanie.

Jeśli tak rzeczywiście napisano w gazecie, to korekta tam leży i kwiczy, i po moim powrocie do Polski chyba zaproponuję im współpracę, jeśli te błędy faktycznie tam wystąpiły.

A propos: ma ktoś dostęp do wydania papierowego i mógłby potwierdzić?

Sądzę że to ,,news" stworzony na poczekaniu przez Baptiste Duży uśmiech
Odpowiedz
Nonk łyka wszystko, jak tuczna kaczka Uśmiech
Odpowiedz
Ciekaw jestem co forumowicze sądzą na temat pewnych zjawisk, których nie widać w piśmie za to słychać w mowie. Chodzi mi tu o zjadanie końcówek:

cześć-> cześ, sześć-> sześ, deszcz-> desz, zjadł->zjad (wtedy naturalnie wygłosowe /d/ ubezdźwięcznia się do /t/ i mamy w praktyce /zjat/)

A także zjadanie /ł/ np. załapałem-> zaapaem, widziałem-> widziaem, wygrałem-> wygraem itd. Czasem dotyka to innych spółgłosek np. /d/ w słowie trzeba->trzea.
A jakie ma to znaczenie dla wszechświata.....?
Odpowiedz
Mises napisał(a):Ciekaw jestem co forumowicze sądzą na temat pewnych zjawisk, których nie widać w piśmie za to słychać w mowie. Chodzi mi tu o zjadanie końcówek:

cześć-> cześ, sześć-> sześ, deszcz-> desz, zjadł->zjad (wtedy naturalnie wygłosowe /d/ ubezdźwięcznia się do /t/ i mamy w praktyce /zjat/)

A także zjadanie /ł/ np. załapałem-> zaapaem, widziałem-> widziaem, wygrałem-> wygraem itd. Czasem dotyka to innych spółgłosek np. /d/ w słowie trzeba->trzea.
Z tym zjadaniem różnie bywa: [zjat] jest poprawne /sam tak często mówię/, ale [desz] Zdezorientowanyhock: Ludzie naprawdę tak mówią? [sześ] też niepotrzebne, ale już [pietnaście] taka wymowa jest jak najbardziej prawidłowa, z kolei [pientnaście] to już hiperpoprawność.

Swoją drogą poruszyłeś, Misesie, ciekawy problem.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Mnie żona strasznie sekuje za zjadanie "ł" między samogłoskami. Gdyby nie ona, pewnie bym w ogóle (wog'le Duży uśmiech) nie zauważył, że tak gadam, a tak - postaram się z tym walczyć.
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):No ale jak widzisz ta wiadomość dotarła jednak do klienta i wywarła na niego wpływ. A jeżeli restauracja trzyma standardy obsługi to pisanie o małych porcjach i przysłowiowych włosach w zupie nie byłoby zbyt wiarygodne.

Wszyscy znamy to przysłowie o włosach w zupie...
Jak to było?
Włosy w zupie oznaczają, że ktoś ma wszystko w dupie.
Odpowiedz
Ponieważ nie mogę edytować, będzie post pod postem:

Łoś napisał(a):Nie wiem jak wyglądasz. Myślałem, że masz jakąś opinię, analogicznie do Dziada, który wyraził swoją opinię o parlamentarzystach. Być może on za to, czyta w myślach...

Hmm. Trzeba to poprawić.
Po pierwsze: oddzielamy przecinkiem zdania nadrzędne od podrzędnych. Nie wiem, jak wyglądasz.
Po drugie: nie oddzielamy nigdy przecinkiem podmiotu od orzeczenia, ponieważ stanowią one nierozerwalną całość:
Zdanie powinno więc wyglądać następująco:
Być może on za to czyta w myślach Czyta /orzeczenie/ kto czyta? On /podmiot/.

Jeśli ktoś nie jest pewien, zawsze może zapisać to w ten sposób:
On, czyta.
On czyta. Pierwsze wygląda idiotycznie, a zatem, skoro w krótkich zdaniach nie oddzielamy podmiotu od orzeczenia, nie robimy tego też w dłuższych. Howgh!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości