To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
A o przyjetym przez Niemców parytecie kobiet w zarządach prywatnych firm to wspominac?
Prawdziwy wolny rynek Oczko

Lecz największym przejawem wolnosci jest jak sama nazwa wskazuje PRZYMUS egzekucyjny. Kazdy robi co chce wiec niektórym potrzeba nawet pomóc w robieniu tego czego przecież sami chca Oczko

Kto powie mi dlaczego jeden homo sapoens nie chce całkowicie bezmyślnie i bezkrytycznie podporządkować się drugiemu? Czyż takie społeczeństwo nie byloby doskonale? Czyz nie tego zycza sobie co poniektórzy?

To juz podpowiem. Różne geny a za nimi rozne potrzeby, różna moralność i odmienne postrzegane dobra i zła.
Kierowani odmiennym przymusem noe jesteśmy w stanie zbudowac społeczeństwa idealnego a antagonizmy spoleczne sa u podstaw wojna genów.

W tworzeniu odmiennych systemow społecznych idzie w rzeczywistości o tworzenie odmiennych hierarchii spolecznych. Do podstawowych sposobów tworzenia hierarchii spolecznej nalezy zaliczyć religie, prawo i kapitał. Trzy sposoby tworzące te sama strukturę.
Odpowiedz
Krystkon, bo się pogubiłem, Uważasz, że Niemcy są bardziej liberalne gospodarczo niż socjalne?
Dopiero gdy komar usiądzie na jajach zrozumiesz, że nie wszystko można rozwiązać siłowo Oczko
Odpowiedz
Jsem Krtek napisał(a):Krystkon, bo się pogubiłem, Uważasz, że Niemcy są bardziej liberalne gospodarczo niż socjalne?

Co to znaczy być liberalnym socjalne? Nie wtrącać się do spraw człowieka śpiącego pod mostem?

Wspolczesny niemiecki kapitalizm będzie polegał na tym, zeby wypłacić tyle socjalu ile jest konieczne dla powstrzymania rewolucji. Rządzące cwaniaki chcą za wszelką cenę utrzymać obecny stan rzeczy.
Odpowiedz
krystkon napisał(a):Co to znaczy być liberalnym socjalne? Nie wtrącać się do spraw człowieka śpiącego pod mostem?

Wspolczesny niemiecki kapitalizm będzie polegał na tym, zeby wypłacić tyle socjalu ile jest konieczne dla powstrzymania rewolucji. Rządzące cwaniaki chcą za wszelką cenę utrzymać obecny stan rzeczy.
Liberalnym pod względem gospodarczym

czy też

Socjalnym pod względem gospodarczym?
Dopiero gdy komar usiądzie na jajach zrozumiesz, że nie wszystko można rozwiązać siłowo Oczko
Odpowiedz
Jsem Krtek napisał(a):Liberalnym pod względem gospodarczym

czy też

Socjalnym pod względem gospodarczym?

To jest bardziej zlozone.
Liberalizm gospodarczy w obliczu wspolczesnego sposobu kreacji i emisji pieniądza, przymusu egzekucyjnego w tym egzekucji nieopodatkowanej wlasnosci prywatnej i calego systemu podatkowego nie istnial w ogole nie ma prawa zaistnieć.

Praktycznie cala gospdarka opiera się na sytuacjach przymusowych wynikajacych z trwale potężnej koncentracji kapitału.

W warunkach potężnej koncentracji kapitału równowartość stron umowy i ich dobrowolnosc nie ma prawa wystapic i nie występuje.

Symetryczne umowy w ktorych dwie równoważne strony działają tak jak naprawdę tego chca sa tak rzadkie jak diamenty.

Co to za dobrowolna i symetryczna umowa Kowalskiego z Google? Toz to smiech na sali.

Skoro nie ma mowy o liberalizmie w obecnych warunkach a co najwyzej o totalitaryzmie gospodarczym to nie moze byc tez mowy o socjalizmie. To nie socjalizm tylko mechanizmy obronne totalitaryzmu gospodarczego.
Odpowiedz
krystkon napisał(a):To jest bardziej zlozone.
(...).

Jeśli nie umiesz odpowiedzieć na pytanie czy Niemcy są bardziej liberalne czy bardziej socjalne (nawet w odnosząc się do skali (bardziej w jedną bardziej w drugą stronę)) to oznacza to, że jest to nie na temat wątku.
Odpowiedz
Co to znaczy liberalny w warunkach przymusowej egzekucji nieopodatkowanej wlasnosci, naleznosci i w warunkach panstwowego monopolu pieniądza emitowanego poprzez wypożyczanie jednostek waluty bankom prywatnym?

Co to znaczy liberalny w warunkach silnie skoncentrowanego kapitalu?

Wyobraz sobie taka sytuację ja posiadam wszystko na własność, oszczedzilem praktycznie całą gotówkę z rynku i przysługują mi spore należności od ciebie ty masz jedynie dlugi.
I teraz każdy może robic co chce Oczko
Czyli ty np. mozesz byc moim niewolnikiem.

W Niemczech panuje totalitaryzm kapitalowy.

Zdrowy system spoleczny to taki, w którym kapitał jest trwale rozproszony a jego koncentracja włącznie plytka i chwilowa.
Totalitaryzm kapitalowy to patologia spoleczna - system z silnie rozwinietym pasozytnictwem spolecznym.
Odpowiedz
Już wiem skąd brali ochotników do Frakcji Czerwonej Armii.
Jakbym słuchał Badera albo Meinhof.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Już wiem skąd brali ochotników do Frakcji Czerwonej Armii.
Jakbym słuchał Badera albo Meinhof.

No i skąd brali i kim byli ci którzy brali bo przecież nie ochotnikami skoro brali ochotnikow?

Ach Sofeicz znowu idziesz na wygodna łatwiznę i oskarżasz, oskarżasz, obwiniasz, obwiniasz, oceniasz, osadzasz innych samemu umywajac rece od wszelkiej odpowiedzialności.

Ty dobry, umiarkowany inni zli, radykalni.
A jakas odpowiedzialność może zada radykalizowanie się innych w okolo nie laska?

Myślisz, ze taki ja np. wole wkurwiac się na caly świat i wszystkich ludzi kipiac nienawiścią zamiast balowac na latynoskim disco do 5 nad ranem popijając smaczne drinki z parasolka?

Kipie nienawiścią bo przeżywam piekło. Trzese się ze strachu w obawie o wlasna egzystencję i egzystencję moich dzieci. Czuje się permanentnie zagrożony otaczajacym mnie społeczeństwem. Moja przyszłość jest dla mnie całkowicie niepewna.

Myślisz, ze wybralem sobie to poczucie zagrozenia i zniewolenia bo tak lubie?

1000x bardziej wolę lezec sobie nad wodą niż konfliktowac się z tobą na publicznym forum.
Gdyby ktos powiedział mi 3 lata temu, ze przestanę pić alkohol z powodu poczucia zagrożenia ze strony systemu społecznego to kazalbym mu stuknac się w głowę a tu proszę system rozwiązał moje problemy alkoholowe i za wudesia juz nie tesknie.

To nie jest moja wina, ze radykalizuje się, nie mam na to wplywu, to jest wymuszone przez moje otoczenie. W ktorym kierunku to wszystko zmierza? Nie mam pojecia.
Mam jednak silne wrazenie, ze to droga bez odwrotu.

Czuj sie wspolodpowiedzialny.

Kiedy ktoś zapyta co jest źródłem moich czasem skrajnie radykalnych poglądów odpowiem, ze ciężkie zycie i brak nadziei na lepsze jutro.

Nie stracilem rozsądku tylko powoli ogarnia mnie szal prowokujacy mnie do rzecszywistej walki na wzór krzywdzonego zwierzęcia.

Czuje nienawiść. Naprawdę czuję ją. Nie wybralem sobie tego uczucia to ono wybralo mnie.
Odpowiedz
Problem polega na tym, że przyczyny swoich trudności szukasz wszędzie tylko nie w sobie.
Zrozum, że sporo ludzi w PL zamieniłoby swoje nędzne 1500 PLN na rękę na twoje 1500 ojro.
Na pewno z 4 dzieci i niepracującą żoną nie jest ci lekko.
Ale obwinianie z tego powodu całego świata, to wybacz drogi Krystkonie nie przystoi prawdziwemu Indianinowi.

Życzę ci szczerze wszystkiego najlepszego, bo cię lubię.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Problem polega na tym, że przyczyny swoich trudności szukasz wszędzie tylko nie w sobie.
Zrozum, że sporo ludzi w PL zamieniłoby swoje nędzne 1500 PLN na rękę na twoje 1500 ojro.
Na pewno z 4 dzieci i niepracującą żoną nie jest ci lekko.
Ale obwinianie z tego powodu całego świata, to wybacz drogi Krystkonie nie przystoi prawdziwemu Indianinowi.

Życzę ci szczerze wszystkiego najlepszego, bo cię lubię.

Ale czego ty nie rozumiesz?
Nie akceptuję współczesnych zasad społecznych, różnic społecznych z nich wynikających i dziwię się tobie, że sam dajesz radę to akceptować.

Kryzys ekonomiczny, potężne bezrobocie, obrzydliwa bieda obok obrzydliwego bogactwa, wojna o wpływy i władzę nad ludźmi i ZERO postulatów reform systemu społecznego z wyłączeniem moich.

Wybory parlamentarne w Grecji w 2015 roku
SYRIZA 2246064 głosy, 36,37%, 149/300 mandatów.

Koalicja Radykalnej Lewicy, SYRIZA (gr. Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑOczko – grecka lewicowa i umiarkowanie eurosceptyczna partia polityczna, powstała jako koalicja radykalnie lewicowych, eurokomunistycznych, trockistowskich i alterglobalistycznych ugrupowań politycznych. Należą do nich m.in. Synaspismós, Demokratyczny Ruch Społeczny, Komunistyczna Organizacja Grecji, Międzynarodówkowa Robotnicza Lewica, Ruch na rzecz Jedności Działania Lewicy i Odnowicielska Komunistyczna i Ekologiczna Lewica.

Komuniści ze swoim postulatem gospodarki planowo-nakazowo-rozdzielczej na nowo zwyciężają w Europie, po tym jak komunizm pokazał już na co go stać i to nie jeden raz a ty moje postulaty i przekonania nazywasz odrodzeniem Frakcji Czerwonej Armii?

Postulowaną przeze mnie jawność kapitału nazywasz dążeniem skrajnie radykalnym, na równi z dążeniami terrorystów strzelających do ludzi z broni palnej?
Rozejrzyj się lepiej. Wszystkie państwa postulują powolne znoszenie tajemnicy bankowej w tym także Szawajcaria - jak to możliwe toż to taniec diabła?

Postulowane przeze mnie ustalenie konstytucji, podatków, budżetu czy sposobu kreacji i emisji pieniądza w demokracji bezpośredniej nazywasz dążeniem porównywalnym z dążeniami RAF?

Postulat o zniesieniu kar za wyjawienie prawdy nazywasz kierunkiem ultraradykalnym?

Kwestionowanie przymusu egzekucyjnego jako fundamentu potężnej koncentracji kapitału, źródła głębokiego kryzysu ekonomicznego, potężnych różnic społecznych i zarazem pasożytnictwa społecznego jakim są dochody kapitałowe nazywasz zagrożeniem dla społeczeństwa.

Ja też lubię cię ale ogarnij się trochę człowieku. Rozumiem, że powodują tobą przyzwyczajenia lecz już czas na zmiany, na poważne zmiany a nie żadne 3x 15%.
Odpowiedz
Jestem Polakiem, i marudzenie, jojczenie na zły świat i pogodę mam w DNA.
Ale w przeciwieństwie do ciebie mam odwagę spojrzeć prawdzie w oczy i przyznać przed samym sobą, że w danej sprawie dałem dupy, dokonałem złego wyboru, nie byłem dość zaradny.
Nie uważam, że żyję w czasach niewolnictwa osobistego czy ekonomicznego.
Tylko ode mnie zależy, czy mi się powiedzie czy nie. Lubię tę grę. Taki ze mnie Jankes.
Czego i tobie życzę!
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Jestem Polakiem, i marudzenie, jojczenie na zły świat i pogodę mam w DNA.
Ale w przeciwieństwie do ciebie mam odwagę spojrzeć prawdzie w oczy i przyznać przed samym sobą, że w danej sprawie dałem dupy, dokonałem złego wyboru, nie byłem dość zaradny.
Nie uważam, że żyję w czasach niewolnictwa osobistego czy ekonomicznego.
Tylko ode mnie zależy, czy mi się powiedzie czy nie. Lubię tę grę. Taki ze mnie Jankes.
Czego i tobie życzę!

W takim razie nie ma sposobu na zakwestionowanie współczesnych zasad społecznych albowiem błędów należy poszukiwać wyłącznie w sobie.

Niech współczesne reguły społeczne będą niepodważalnym fundamentem społeczeństwa a źródłem wykluczeń społecznych niech będą wyłącznie wewnętrzne wady ludzi ujawniające się w doskonałym systemie.

Uśmiech

I co jeszcze może?
Teraz jak mysz powinienem schować się pod miotłą?

Sofeicz napisał(a):Lubię tę grę. Taki ze mnie Jankes.

Dokładne! Dla własnej uciechy oraz wygody taki ty i paru cwanych jeszcze, życie społeczne przekształciliście w grę w rywalizację na ostro. W tej grze udział biorą także starcy, kobiety i dzieci.

Zapowiadam ci już, że skutkiem własnych niepowodzeń nie będę szukał problemu w sobie bo znalazłem go już wcześniej w systemie społecznym. I niestety nie zacznę z pokorą naśladować ciebie lecz usilnie będę podważał twój autorytet i kwestionował twoje wartości.

Moje niepowodzenie jest jedynie kroplą w ocenia ludzkich niepowodzeń.
Ocean ludzkich niepowodzeń i ludzkiego nieszczęścia nie jest najlepszym co mogło ludzkości przytrafić się. Przykro mi lecz wasze wartości okazały się niewiele warte. No może troszkę pomogły w etapie przejściowym w ewolucji pomiędzy szympansem i orangutanem.
Odpowiedz
No no, zaczynasz gadać z sensem - mały sukcesik, a cieszy!
I pamiętaj, że największymi rewolucjonistami byli panowie w dobrze dopasowanych garniturach.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):No no, zaczynasz gadać z sensem - mały sukcesik, a cieszy!
I pamiętaj, że największymi rewolucjonistami byli panowie w dobrze dopasowanych garniturach.

Głupi nie jestem i z karabinem na powszechny system wartości nie wyskoczę.
Osiągnąłbym tym tyle tylko, że byle pies władzy zdzieliłby mnie przez łeb w zamian za mały medalik i urlop w sanatorium z masażami.

Moja walka potoczy się wg zasad demokratycznych. Nie inaczej. To będzie wojna światopoglądowa.

Zresztą każdy urzędas i kapitalista gotów bronić współczesności i majątku Kulczyka pazurami i zębami jest ojcem własnych dzieci, którzy go potrzebują.
Ja już mam swoje do wychowania i dodatkowych nie potrzebuję więc nie mogę gości skasować nawet gdybym miał na to ochotę.
Odpowiedz
W zasadzie to nie potrzeba zakazywać socjalizmu. Wystarczy dać ludziom swobodny wybór. Kto chce, niech sobie tworzy spółdzielnie, koła czy przedsiębiorstwa zarządzane przez zwiazki zawodowe. Śmiało.

Pozostali wybiorą inną formę organizacji i każdy będzie miał to co lubi najabardziej.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz
A to teraz zakaz jest?
Sebastian Flak
Odpowiedz
Jest nakaz socjalistyczny. Musisz się ubezpieczać, musisz to, musisz tamto. Musisz, bo tak. Bo konstytucja mówi, że w polsce jest gospodarcza sprawiedliwość społeczna (cholera wie co to oznacza wg konstytucji).
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz
No ale masz możliwości zakładania kół, fabryk i spółdzielni zarządzanych jak tylko się marzy :-D To nie o to chodzi że nakaz jest. Przecież przymusowe ubezpieczenie mimo że durne i niewydajne da się przeżyć. To chodzi o to że socjalistyczna większość jest najzwyczajniej głupia jak but, unika jak ognia bezpośredniej odpowiedzialności a i jest do tego chciwa. Do czego się sprowadza ta społeczna sprawiedliwość? Ano do tego że delikwent chce mieć zapewnione tzw. życie, jak najmniejszym kosztem własnym. Spytaj socjaliste komu ma być socjal rozdawany to powie że klasie średniej a nie pijackim mętom z nizin. Spytaj do jakiej klasy samego siebie socjaluch zalicza... :-D Odpowiedź jest oczywista. A że sam jest szlachetny i stroni od agresji ;-) to najlepiej żeby ktoś silniejszy i z możliwościami go w zdobywaniu środków wyręczył. Ot i tyle. Przecież mogliby sobie ułożyć jak im się marzy, zakładać/spółdzielnie gdzie pracuje sie na 10 zmian po godzinie a płace są wyższe od średniej krajowej. Tylko o żadną sprawiedliwość nawet taką kaleką jak społeczna nie chodzi. Chodzi tylko o to żeby znaleźć sobie niewolników co na nich tyrać będą. Oczywiście nie bezpośrednio i nie bezpośrednio ich rękami środki będą odbierane. Takie postawienie sytuacji uderzałoby w ich dobre samopoczucie i mniemanie o sobie, a kto lubi myśleć o sobie że jest leniwym egoistą wykorzystującym innych? Ano właśnie. Przecież chociażby w tym wątku już sto razy było udowadniane że nie da się pokryć tych wszystkich postulowanych przez socjalizm wydatków. Z kasy najbogatszych się nie da bo nawet zajebując wszystko to starczy tego na góra parę lat. Zostaje klasa średnia. Tylko kurwa mać jaki jest sens wyjmowania z własnej kieszeni aby do własnej z powrotem włożyć tyle że mniej? To jest wielka tajemnica wiary, przykryta wielką ilością emocjonalnego bełkotu, polana sosem hipokryzji i lukrem czystego roszczeniowego chciejstwa. Działać mogą jak im się podoba, tylko nie chcą. Chcą by im obiecywać gruszki na wierzbie, bo wizja siebie nie robiącego nic, mającemu rozrywki i dostatnie, długie i niewymagające życie jest taaaaakaaa kusząca. Jedni grają w totka, drudzy zapierdalają aż im garb rośnie a reszta zostaje socjaluchami, bo nawet obstawić totka im się nie chce. Ble. Ludzie ostatni....
Sebastian Flak
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):Chodzi tylko o to żeby znaleźć sobie niewolników co na nich tyrać będą.
Jest to sprzeczne z tym, co mówisz. Wynika z tego, że socjalizm obejmuje jedynie kastę wybranych (w tym przypadku klasę średnią), resztę czyniąc niewolnikami, co jest sprzeczne z ideami socjalistycznymi.
A ten opisany niewolnik pasuje do kapitalizmu, a jego Pan socjalista, to wypisz wymaluj - kapitalista.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości