To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konkurs Historyczny o Palmę Palmera
Rojza Genendel napisał(a):Arabia Saudyjska? Polska?
Wielkopolska i Małopolska były/są zadupiami?
Jest taka kraina historyczna jak Arabia Saudyjska?
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Jest taka kraina historyczna jak Arabia Saudyjska?
Arabia Petraea...
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
@Rojza: Arabia Patrea to tylko część Arabii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Arabia_Deserta
Gdyby to państwo nazywało się Arabia Patrejska (?) mógłbym ci uznać. Ale państwo nazywa się Arabia Saudyjska (od nazwy dynastii).

Podpowiedź: chodzą mi po głowie dwa państwa, jak mówiłem. Część forumowiczów mieszka na dawnym obszarze jednego z tych nieistniejacych państw.
Z kolej kraina historyczną, od nazwy którego wzięło swoją nazwę drugie państwo, to wyspa Uśmiech
Dodam poprzednią podpowiedź: oba państwa odegrały istotną rolę w XIX wieku. Oczko
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Podaj nazwy państw których nazw pochodziły od nazwy krain historycznych, mimo że te krainy były tylko częścią państwa i były tak zwanymi zadupiami, a bardziej istotną rolę w państwie odgrywały inne krainy historyczne.

Można od biedy podać jedno państwo. Ale podpowiem że dwa państwa które chodzą mi po głowie odegrały ważną rolę w historii XIX wieku Duży uśmiech

Xeo95 napisał(a):@Rojza: Arabia Patrea to tylko część Arabii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Arabia_Deserta
Gdyby to państwo nazywało się Arabia Patrejska (?) mógłbym ci uznać. Ale państwo nazywa się Arabia Saudyjska (od nazwy dynastii).

Podpowiedź: chodzą mi po głowie dwa państwa, jak mówiłem. Część forumowiczów mieszka na dawnym obszarze jednego z tych nieistniejacych państw.
Z kolej kraina historyczną, od nazwy którego wzięło swoją nazwę drugie państwo, to wyspa Uśmiech
Dodam poprzednią podpowiedź: oba państwa odegrały istotną rolę w XIX wieku. Oczko
Serio nie macie pomysłów? Palmer odpowiedział dobrze za drugim podejściem Duży uśmiech
Odpowiedz
Prusy.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Palmer odpowiedział dobrze za drugim podejściem.
Zdezorientowanyhock:
Jak Palmer mógł odpowiedzieć, skoro jest zbanowany? Nie rozumiem...
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Brawo Sof Uśmiech Istotnie kraina Prusy zajmowała podrzędne miejsce w Królestwie Prus (jeśli już coś miało znaczenie to nie Prusy właściwe, tylko zachodnie czyli mówiąc po ludzku Pomorze Gdańskie). Dużo ważniejsze znaczenie miały: Brandengurgia, Śląsk, a po kongresie wiedeńskim także Nadrenia i Westwalia.

Druga odpowiedź która chodziła mi po głowie to Królestwo Sardyni, zwane Piemontem bo istotnie Piemont i okoliczne krainy (Liguria, Sabaudia) stanowily trzon państwa, w przeciwieństwie do dalekiej Sardyni.

Teoretycznie pasowaloby też Holandia, Austria i Czechy ale w tych państwach te krainy o tych nazwach nie są zadupiami.

Sof twoja kolej Duży uśmiech

@Nonk: magia fejsa Oczko
Odpowiedz
Można jeszcze dodać, że nazwy wielu krajów w językach sąsiadów nawiązują do dawno zapomnianych historycznych plemion (Np. Alemanów, Lędzian, Walchów).

Moja zagadka jest taka... historyczno-humanistyczna.
W encyklopedii sarmackiej "Nowe Ateny" Benedykta Chmielowskiego występuje słynna definicja konia "Koń jaki jest, każdy widzi".
Ale to nie jest jedyne zwierzę w ten sposób tam 'opisane'.

Wymieńcie przynajmniej jeszcze jedno z nich.
Odpowiedz
jednorożec, sfinks, gryf... :-D

A bardziej serio to łabędz czy pelikan
Sebastian Flak
Odpowiedz
Bingo - hasło łabędź "Łabędź, jaki jest, ciekawe na stawach w Polszcze napatrzy się oko".

Twoja kolej
Odpowiedz
Pewien władca francuski zbudował w swoim domu na wyspie "Boży Przybytek" wielkiej urody. Co więcej wybudowany obiekt był trzy razy tańszy od wykupionych relikwi w nim złożonych. Relikwie te ściśle związane były z instytucją monarchii. Najcenniejszą było pewne nietypowe acz przesławne, starożytne insygnium. Forma jego identyczna była dla każdego królestwa lecz właśnie rzeczony symbol władzy był wykonany z niecodziennego surowca, mianowicie... z drewna.
O jakim władcy mowa, jak nazywa się to insygnium i o jaki obiekt chodzi. Miłej zabawy.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Ludwik IX, Sainte-Chapelle, korona cierniowa.
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Brawo! Twoja kolej.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Pewna dobrze urodzona kobieta miała kolejno trzech mężów. Z pierwszym się rozeszła, z powodu jego przypadłości. Drugi zmarł na chorobę zakaźną. Trzeciego straciła wskutek głośnego działania militarnego.
I wszystko opisała wierszem :-)
O kogo chodzi?
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Rojza Genendel napisał(a):Pewna dobrze urodzona kobieta miała kolejno trzech mężów. Z pierwszym się rozeszła, z powodu jego przypadłości. Drugi zmarł na chorobę zakaźną. Trzeciego straciła wskutek głośnego działania militarnego.
I wszystko opisała wierszem :-)
O kogo chodzi?
Maria Pawlikowska-Jasnorzewska.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Jak to w końcu jest z regulaminem tych zagadek? Teraz kolej Nonka czy też może zadać ktoś inny, np. ja?
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a):Maria Pawlikowska-Jasnorzewska.

Nie. Maria nie straciła trzeciego męża, umarła przed nim.
Czy ktoś ma lepszy pomysł?

Patafil napisał(a):Jak to w końcu jest z regulaminem tych zagadek? Teraz kolej Nonka czy też może zadać ktoś inny, np. ja?
Kolejne pytanie zadaje osoba, która odpowie na moje ;-)
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Podaj nazwę dwóch różnych regionów w Europie zachodniej których nazwa pochodzi od tego samego germańskiego słowa. Dodam że trzy pierwsze litery w języku polskim w obu przypadkach są takie same. Proste Oczko
Odpowiedz
Walia i Walonia na przykład.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Dokładnie.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości