To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(Ambitny) film
"The Lady" Luca Bessona. To nie tylko ambitny film. To bardzo ambitny film! Polecam.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
System (2015)

Thriller z Tomem Hardy i Gary Oldmanem.
Związek radziecki. Oficer służby bezpieczeństwa natrafia na trop seryjnego mordercy dzieci.

http://www.filmweb.pl/film/System+%28Chi...015-667468
Nie tyle sam cel jest ważny,
ile droga prowadząca do niego.
                      ACparty (AntiCoach)
Odpowiedz
Twarze w tłumie (2011)

Thriller z udziałem Milli Jovovich.
W wyniku napadu kobieta traci zdolność rozpoznawania ludzkich twarzy.

http://www.filmweb.pl/film/Twarze+w+t%C5...011-546034
                      ACparty (AntiCoach)
Odpowiedz
Może nie film ale osobiście polecam wszystkim serial Babylon 5:
http://www.filmweb.pl/serial/Babilon+5-1994-114862

Już nie robią takich seriali.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
Polecam "American Beauty". Niesamowita galeria postaci była w tym filmie. Gra aktorska najwyższej próby.
Odpowiedz
W oczekiwaniu na nowsze  filmy, przypomnę w najbliższym czasie kilka starszych produkcji,
moim zdaniem wartych uwagi.
Na początek to:

Mechanik (2004)
Thriller ze świetnym Christianem Bele.

http://www.filmweb.pl/Mechanik

@białogłowa
Ten film zobacz koniecznie.
                      ACparty (AntiCoach)
Odpowiedz
Na razie jestem w podróży sentymentalnej Oczko Oglądamy w domu któryś już wieczór "Robina z Sherwood" z Michaelem Praedem.
 Nie pamiętam w którym roku (z jak dużym opóźnieniem) ten serial wszedł na polskie ekrany, ale na pewno mentalnie byłam jeszcze dzieckiem. Od tamtego czasu go nie oglądałam, więc jest to dość ciekawe doświadczenie dla mnie. Lata temu po prostu chłonęłam klimat filmu bez wdawania się w szczegóły, dziś jako dojrzały widz roztrząsam jakimi środkami ten klimat był budowany.

Jak wrócę z tej podróży to obejrzę Mechanika na pewno.
Odpowiedz
Ano2malIja,

Sprawdziłam sobie z ciekawości na kilku ostatnich stronach, jakie filmy polecasz - i jeśli mogę podzielić się swoją opinią, to:

"Twarze w tłumie" (2011) nie podobały mi się. Zabrakło klimatu, poza tym było sporo nieścisłości w filmie (nie pamiętam dokładnie jakich, bo oglądałam dość dawno temu, było tam coś niekonsekwentnego w tych pokazywanych twarzach). Ogólnie mnie znudził. 

Tak samo "Zanim zasnę" - znudził mnie, nie było napięcia. I też brakowało konsekwencji. 

"Eksperyment" rozczarował mnie. Myślałam, że na podstawie the eksperymentu  powstanie jakiś niesamowity thriller psychologiczny, z pogłębionymi postaciami, klimatem, rosnącym napięciem itp. a wyszedł taki sobie mordobiciowy thrillerek. 

Za to "Słodkich snów" owszem, podobało się. Za tytuły takich filmów będę wdzięczna. Najlepiej żeby to były takie, których jeszcze nie widziałam :)
Jeśli zabraknie ci argumentów - nazwij mnie kłamczynią i napisz, że łżę.
Odpowiedz
W tym momencie pociesza mnie to, że chodź jeden film przypadł ci do gustu.
Dziękuję ci za opinie.
                      ACparty (AntiCoach)
Odpowiedz
Ano2malIja napisał(a):Mechanik (2004)
Thriller ze świetnym Christianem Bele.

http://www.filmweb.pl/Mechanik

Niesamowite jak ten przystojny aktor zmienił się dla potrzeb filmu. Dobry film.

Mógłby ktoś Ano2malIji plusika przyznać? U mnie system reputacji nadal nawala.

Znalezczyni napisał(a):"Eksperyment" rozczarował mnie. Myślałam, że na podstawie the eksperymentu  powstanie jakiś niesamowity thriller psychologiczny, z pogłębionymi postaciami, klimatem, rosnącym napięciem itp. a wyszedł taki sobie mordobiciowy thrillerek.

Może dlatego, że nastawiłaś się na film oparty na faktach, tymczasem wygląda na to, że fakty były tu co najwyżej inspiracją. Jak dla mnie przemiana tej postaci, którą grał Whitaker była od strony psychologicznej bardzo interesująca.
Odpowiedz
Już pryznany. Mnie się Eksperyment całkiem podobał. Moż nieco zbyt holiłódzki ale na pewno nie nudny. Mechanika też pewnie obejrzę.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Nerwomancjusz napisał(a): Już pryznany.
Na razie coś ... mało widać Oczko

Cytat:Moż nieco zbyt holiłódzki

Spoiler!
Odpowiedz
Ano2malIja,

Cytat:W tym momencie pociesza mnie to, że chodź jeden film przypadł ci do gustu.

Dziękuję ci za opinie.

Ilu ludzi tyle gustów, więc nic dziwnego, że ten sam film może się komuś podobać a komuś innemu nie. O gustach (w przeciwieństwie do filmów) nie ma sensu dyskutować.
W każdym razie z przyjemnością czytam Twoje posty, dzięki za dzielenie się filmami. 

białogłowa,

Cytat:Może dlatego, że nastawiłaś się na film oparty na faktach, tymczasem wygląda na to, że fakty były tu co najwyżej inspiracją. Jak dla mnie przemiana tej postaci, którą grał Whitaker była od strony psychologicznej bardzo interesująca.

Spodziewałam się nie tyle rekonstrukcji faktów, co filmu głębokiego i mrocznego.

A teraz coś mrocznego, choć niekoniecznie bardzo ambitnego:

La Cara Oculta

Coś pomiędzy thrillerem a horrorem. Mroczny i dość makabryczny. Niezły klimat. 

Nie daję zwiastuna, bo za dużo pokazuje. 

Inny, dziwny, ambitny:

Sobowtór

O bezsilności chyba, tak można go podsumować. 

Trailer.

No i teraz coś zdecydowanie ambitnego i dziwnego - dla wielbicieli filmów dziwnych. Mieszanka Herzoga i Lyncha. Ze świetnymi rolami Michaela Shannona, Willema Dafoe i Grace Zabriskie. Polecam. 

Synu, synu, cóżeś ty uczynił

Zwiastun

Jeśli widzieliście te filmy, podzielcie się opinią, proszę. Jeśli nie widzieliście - polecam. 
Odpowiedz
białogłowa napisał(a):
Nerwomancjusz napisał(a): Już pryznany.
Na razie coś ... mało widać Oczko

Cytat:Moż nieco zbyt holiłódzki

Spoiler!

Dopiero co poszedł. Wczytać nie chciało najwidoczniej :-) A fakt ten fragment to najbardziej amerykański z całego filmu.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Jeszcze jakbym mógł prosić o ocenę w skali 1/10 "Mechanika". Było by bosko. To mi powie najwięcej o filmie.
                      ACparty (AntiCoach)
Odpowiedz
Nie wiem czy mnie prosisz też, w każdym razie u mnie 8/10.
Odpowiedz
Co myślicie o "Marsjaninie"? Dla mnie książka podniosła poprzeczkę tak wysoko, że byłem przygotowany na rozczarowanie. No i się nie zawiodłem. Dziwią mnie komentarze na necie, że zdjęcia były "jak z Marsa". Ja chyba za dużo się naoglądałem zdjęć z prawdziwego Marsa, żeby uwierzyć w to co widziałem na ekranie.
Odpowiedz
O "Marsjaninie" jest rozmowa tutaj.
Odpowiedz
Ano2malIja napisał(a): Jeszcze jakbym mógł prosić o ocenę w skali 1/10 "Mechanika". Było by bosko. To mi powie najwięcej o filmie.

Zależy jak na to spojrzeć, jeśli w kategorii thriller to podobnie jak wyżej - 8/10.
Ogólnie jako film gdzieś tak 6,5 - 7/10 (czyli też naprawdę niezły), bo choć lubię dobre dreszczowce to nie jest to gatunek, który cenię sobie najbardziej.
Odpowiedz
Być może już było, ale wyszukiwarka nic nie podpowiada...

"Zaginiona dziewczyna" z Rosamund Pike i Benem Affleckiem.

http://www.filmweb.pl/film/Zaginiona+dzi...014-695409#

edit: widzę, że lorak wrzucił ten film pod ang. tytułem do kina mniej ambitnego Oczko No, przez chwilę też się nad tym zastanawiałam, z uwagi na fakt jak dobrze przy nim się bawiłam.
Jednak po namyśle stwierdziłam, że napięcie jest budowane w sposób mistrzowski, do końca tak naprawdę nie wiadomo jaki będzie finał, więc w mojej ocenie bardziej pasuje tutaj.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości