A ja mam takie pytanie: jak PiS chce przepchać ustawę o TK, skoro na przeszkodzie stanie sam TK? Znowu zignoruje wyrok? Pewnie tak, argumentując, że TK nie może być sędzią we własnej sprawie
|
PiS, co zrobił a nie co powiedział
|
|
16.12.2015, 12:22
16.12.2015, 13:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.12.2015, 13:48 przez Kontestator.)
Petru już liderem
Nowoczesna 30,9 proc. Prawo i Sprawiedliwość 27,3 proc. Platforma Obywatelska 14,4 proc. Kukiz 7,9 proc. Polskie Stronnictwo Ludowe 5,6 proc. http://polska.newsweek.pl/sondaz-ibris-p...882,1.html http://www.se.pl/wiadomosci/polityka/sen...49846.html
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"
― Ignacy Daszyński
17.12.2015, 15:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.12.2015, 15:07 przez DziadBorowy.)
http://serwisy.gazetaprawna.pl/praca-i-k...ictwa.html
Uprzejmie proszę zwolenników PIS o wytłumaczenie mi dlaczego dotychczasowy zakaz obejmowania ważnych stanowisk w SC przez aktywnych polityków oraz wymóg posiadania odpowiedniego doświadczenia zawodowego był zły. Dlaczego też PIS słusznie zwracając uwagę na luki w systemie konkursów nie postanowił ich załatać tylko zlikwidować same konkursy. Teza narzucająca się na pierwszy rzut oka, mówiąca, iż po prostu chodzi o budowę republiki kolesiów 2.0 (przy obsadzie prezesów spółek skarbu państwa mają już tu osiągnięcia porównywalne a być może nawet większe niż PO - np. świetny wybór fachowca Jasińskiego na prezesa Orlenu ) i wsadzenie swoich miernych ale wiernych tam, gdzie do tej pory były jakieś utrudnienia w owym wsadzaniu musi być fałszywa ponieważ jest to projekt PIS a ten nie może mieć złych projektów Więc o co chodzi? Na prawdę jestem ciekawy jakie będzie obowiązujące wytłumaczenie (przychodzą mi do myśli nawet dwa i jestem ciekawy czy trafię)
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
17.12.2015, 17:06
http://fakty.interia.pl/prasa/news-rz-re...e=fb_share
No to możemy być pewni, że z końca Jedwabnego Szlaku w Polsce nici. Przynajmniej póki PiS będzie przy władzy. Cała ich polityka brzmi tak, jakby napisano ją gdzieś w Langley, w stanie Virginia. Polski prezydent i premier na szkolenie do stanów, polonia do senatu, Niemcy be, flaga UE szmata, a prawo kurwa.
17.12.2015, 17:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.12.2015, 18:11 przez DziadBorowy.)
El Commediante napisał(a): http://fakty.interia.pl/prasa/news-rz-re...e=fb_share Po raz pierwszy czytając doniesienia o propozycjach PIS szlag mnie tutaj trafił. Jak Polonia chce mieć wpływ na to co się dzieje w kraju niech do kraju wraca albo wsadzi swoją przemądrzałą dupę w samolot i przyleci tu na czas wyborów. Pomysł zmiany kosnstytucji tak aby wprowadzić do senau obywateli innego państwa też jest genialny. "Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
17.12.2015, 19:18
DziadBorowy napisał(a):El Commediante napisał(a): http://fakty.interia.pl/prasa/news-rz-re...e=fb_share Tam nie ma nic o Jedwabnym Szlaku. Nie jest to też nic co już nastąpiło, a jedynie spekulacje. Temat jest o rzeczach zrealizowanych. Tak samo jak projekt ws. zmian w służbie cywilnej, też jeszcze nie jest zrealizowany. Choć ta druga sprawa bardziej mi jeży włos na głowie. Komuna wraca. To smutne, że ze standardów dostatecznych, ale też pozornych i nie zawsze dobrze procedowanych, patriotyczni komuniści z PiS-dy idą drogą niszczenia standardów. Na szczęście ich niekompetencja jest tak wielka, że wszystko robią w sposób jawny i gwałcący ramy dobrego smaku, ergo, liczę że szybko polecą z hukiem w PiS-du. The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy “What warrior is it?” “A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.” .
DziadBorowy,
Cytat:Uprzejmie proszę zwolenników PIS o wytłumaczenie mi dlaczego dotychczasowy zakaz obejmowania ważnych stanowisk w SC przez aktywnych polityków oraz wymóg posiadania odpowiedniego doświadczenia zawodowego był zły. Dlaczego też PIS słusznie zwracając uwagę na luki w systemie konkursów nie postanowił ich załatać tylko zlikwidować same konkursy.Twoje prośby trafiają w próżnię, gdyż forumowi zwolennicy PISu pochowali się w mysie dziury i nabrali wodę w usta. Aż chciałoby się za panią Danutą Rinn zapytać, gdzie ci mężczyźni? Gdyż forumowe dziewczyny jednak wykazały odwagę cywilną i w weekendowej dyskusji dzielnie broniły stanowiska PISu. Tyle tylko, że broniły tego, czego nie da się obronić. Z braku prawych i sprawiedliwych, ja pokuszę się o odpowiedź na Twoje pytanie. Sprawa jest prosta, na co zresztą wskazał dziś Ludwik Dorn: dlaczego Kaczyński wykonuje zamach na TK i służbę cywilną? Pisowcy nigdy nie ukrywali, że chcą zastąpić "układ", własnym układem, "sitwę", własną sitwą. Gdyż według nich państwo może być własnością wyłącznie genetycznych patriotów, prawicowych sierot, przez ponad 25 lat lat odsuwanych od cyca przez wraże siły. Nie będą liczyły się żadne kompetencje, żaden talent, poza jednym - wiernością i oddaniem partii. A wyśmiewano Pilastra, gdy wskazywał, że pisowski elektorat to sieroty po PRLu.
17.12.2015, 20:26
Żarłak napisał(a):Nie szkodzi. Jedwabny Szlak jest kompletnie niezgodny z amerykańską polityką. Mając amerykańskie wpływy w senacie oraz premiera i prezydenta "szkolonych" w USA będzie nam trudno dogadać się z Chińczykami co do tego przedsięwzięcia.DziadBorowy napisał(a):El Commediante napisał(a): http://fakty.interia.pl/prasa/news-rz-re...e=fb_share El Commediante napisał(a):Żarłak napisał(a):Nie szkodzi. Jedwabny Szlak jest kompletnie niezgodny z amerykańską polityką. Mając amerykańskie wpływy w senacie oraz premiera i prezydenta "szkolonych" w USA będzie nam trudno dogadać się z Chińczykami co do tego przedsięwzięcia.DziadBorowy napisał(a):El Commediante napisał(a): http://fakty.interia.pl/prasa/news-rz-re...e=fb_share Na razie, prezydent Duda swoją wizytą w Chinach odwalił dobrą robotę. Reakcja Amerykanów? Cisza. Tak samo rozwijane są wstępne procedury dot. polskich udziałów w AIIB. Reakcja USA? Cisza. Za to CNN czy Washington Post chętnie zajęły się krytyką działań rządu wobec TK. Co nam zrobią Jankesi? Jeśli nadal będą krytykować sprawy ustrojowe, które międzynarodowo są nieistotne, to mogą sobie krytykować. Poza tym, istotniejsze dla nich jest wyrwanie Polski ze strefy politycznych wpływów Berlina i Brukseli, aniżeli rzucanie kłód w sprawach, które jeszcze nie nabrały tempa. Zobaczymy jak sytuacja się rozwinie i czy PiS da nam coś, za co będziemy mogli być im wdzięczni, czy tylko będą kontynuować durne inicjatywy i festiwal niekompetencji. No i napiszę to jeszcze raz. Propozycja ustawy, a ustawa wcielona w życie to co innego, więc należy poczekać na faktyczne owoce, a nie oceniać liche pączki na drzewach, że tak to opisowo określę. Za to, najbardziej do tej pory podobają mi się wypowiedzi i działania ministra ds. zagranicznych. Waszczykowski odwala dobrą robotę i jak na razie, w moich oczach, jest jedynym kompetentnym składnikiem rządu. Osobą, która nie zajmuje stanowiska z przypadku. The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy “What warrior is it?” “A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.” .
18.12.2015, 08:43
zefciu
Unregistered Żarłak napisał(a): Na razie, prezydent Duda swoją wizytą w Chinach odwalił dobrą robotę. Reakcja Amerykanów? Cisza.Dlaczego Amerykanie mieliby to jakoś komentować? Cytat:Tak samo rozwijane są wstępne procedury dot. polskich udziałów w AIIB. Reakcja USA? Cisza.Dlaczego Amerykanie mieliby to jakoś komentować? Cytat:Za to CNN czy Washington Post chętnie zajęły się krytyką działań rządu wobec TK.Co jest naturalne. Polskie media również komentują procezy demokratyzujące i dezdemokratyzujące w innych krajach. Cytat:Co nam zrobią Jankesi?Nic nam nie zrobią. Ale reputacji cywilizowanego kraju tak szybko sobie nie przywrócimy. Cytat:które jeszcze nie nabrały tempa.To co Wy kurwa jeszcze planujecie nam zrobić, co? Cytat:Uprzejmie proszę zwolenników PIS o wytłumaczenie mi dlaczego dotychczasowy zakaz obejmowania ważnych stanowisk w SC przez aktywnych polityków oraz wymóg posiadania odpowiedniego doświadczenia zawodowego był zły. Dlaczego też PIS słusznie zwracając uwagę na luki w systemie konkursów nie postanowił ich załatać tylko zlikwidować same konkursy. Mnie to wygląda na efekt lektury przez prezesa tych dwóch artykułów: http://cakj.pl/2015/11/09/plan-budowy-pa...ia-polska/ http://www.nowakonfederacja.pl/matyja-pr...-polityki/ Przy czym operacjonalizacja tych pomysłów przez PiS zapowiada się jako wylanie dziecka z kąpielą. Urzędnicza inercja zostanie wypalona gorącym żelazem. Słyszałem pogłoski o przymiarkach do centralizacji aparatu urzędniczego poprzez odebranie samorządom części kompetencji i przekazanie ich władzy centralnej (do przepchnięcia zwykłą ustawą, a zwiększenie kwoty wolnej od podatku tak zaboli samorządowców, że będą za to dziękować).
18.12.2015, 20:02
Liczba postów: 3,414
Liczba wątków: 5 Dołączył: 02.2010 Reputacja: 75 Płeć: mężczyzna Wyznanie: żadne
Zawsze pisałem że PiSowi marzy się centralizacja, teraz mają okazję, by ją zrealizować.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Machefi,
Cytat:Zawsze pisałem że PiSowi marzy się centralizacja, teraz mają okazję, by ją zrealizować.Która wynika z kompletnego braku zaufania do ludzi, a w konsekwencji, do konieczności "ręcznego sterowania" wszystkimi szczeblami administracji państwowej. Christoff popełnia typowy błąd, polegający na przypisywaniu Kaczyńskiemu posiadania wizji naprawy Polski. Takich uwiedzionych było wielu, choćby skądinąd niezwykle przenikliwa pani prof. Staniszkis. Tymczasem Jarosławem kieruje tylko zwierzęca żądza władzy i potrzeba posiadania kontroli nad otoczeniem.
18.12.2015, 20:51
Cytat:Christoff popełnia typowy błąd, polegający na przypisywaniu Kaczyńskiemu posiadania wizji naprawy Polski. Takich uwiedzionych było wielu, choćby skądinąd niezwykle przenikliwa pani prof. Staniszkis. Tymczasem Jarosławem kieruje tylko zwierzęca żądza władzy i potrzeba posiadania kontroli nad otoczeniem. Czy całościową wizję naprawy posiada, nie wiem. Sądzę, że posiada trafną diagnozę tego, co w Polsce jest nie tak. Problem rzeczywiście leży przede wszystkim w potrzebie kontroli nad ludźmi, która skutkuje przedkładaniem czynników personalnych nad instytucjonalne. Dlatego jest lekceważenie ładu prawnego, dlatego jest specyficzny dobór współpracowników. Dlatego po jego śmierci lub wycofaniu się z polityki cały jego obóz natychmiast się rozpadnie.
Christoff,
pełniąc funkcję lidera najważniejszego ugrupowania politycznego, mającego z woli wyborców pełnię władzy, Jarosław nie jest już od stawiania diagnoz, tylko od egzekutywy. A ta wymaga od niego delegowania na niższe szczeble uprawnień decyzyjnych wraz z odpowiedzialnością. Umiejętności pozyskiwania nowych sojuszników, przekonywania do swoich idei i pociągania ludzi za sobą. Tych wszystkich cech, niezbędnych dobremu przywódcy kraju, nie dostrzegam u Jarosława Kaczyńskiego. Obym się mylił, gdyż jesteśmy na niego skazani przez najbliższe miesiące i lata. To co robimy? Spotykamy się jutro na demonstracji?
18.12.2015, 21:32
Też ich nie widzę, dlatego jestem wkurwiony, bo na czas kampanii jakoś potrafił się ograniczyć. Tym niemniej, jak pisałem wcześniej, uważam, że to nie ku dyktaturze idzie.
Na demonstracje przyjdzie czas, jeśli zaczną majstrować przy wolnościach obywatelskich.
18.12.2015, 22:21
Żarłak napisał(a):A co się mają odzywać, jak Jedwabny Szlak jest dopiero na papierze, a do AIIB zapisali się o wiele więksi gracze i Amerykanie nie reagowali.El Commediante napisał(a):Żarłak napisał(a):Nie szkodzi. Jedwabny Szlak jest kompletnie niezgodny z amerykańską polityką. Mając amerykańskie wpływy w senacie oraz premiera i prezydenta "szkolonych" w USA będzie nam trudno dogadać się z Chińczykami co do tego przedsięwzięcia.DziadBorowy napisał(a):El Commediante napisał(a): http://fakty.interia.pl/prasa/news-rz-re...e=fb_share Tymczasem to że CNN krytykuje PiS tylko potwierdza moją fantazję. To jest liberalna telewizja, natomiast polonia zwykle należy do prawicy w stylu Donalda Trumpa, a przynajmniej republikańskiej. Gdyby materiał o Polsce wyemitowało Fox News to byłby jakiś argument. [quote pid='638060' dateline='1450377480'] Poza tym, istotniejsze dla nich jest wyrwanie Polski ze strefy politycznych wpływów Berlina i Brukseli, aniżeli rzucanie kłód w sprawach, które jeszcze nie nabrały tempa. [/quote] Tylko że to jest niemożliwe. Jak chcesz wyrwać kraj ze strefy wpływów sąsiada o ośmiokrotnie większej gospodarce? Nie mówiąc o wielkości gospodarki UE równej 40 polskim. Przecież wyjście z tej strefy wpływów będzie równoznaczne z otwarciem konfliktu. Nie ma mowy o wyjściu z niej, chyba że przy bratniej pomocy Rosji zakończonej znalezieniem się w jej strefie wpływów. Trudno być silniejszym od Niemiec, o wiele łatwiej wzmocnić się kosztem Rosji i mam nadzieję, że ktoś w tym rządzie to dostrzeże.
19.12.2015, 01:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.12.2015, 01:21 przez Battlecruiser.)
W pogotowiu już nocnik pod łóżkiem
I egzemplarz konstytucji w dłoni W taką noc ciężko jest oko zmrużyć Gdy gdzieś w mroku się czai Antoni Ponoć pisiory załatwiły jakaś większą kasę za karbonizację? Takie słuchy chodzą? I ceny gazu mają spaść? NATO już chyba skapitulowało. Pojęli, że z Kaczorem nie mają szans
Naszym celem jest LINIA. Bojowa linia!
19.12.2015, 01:44
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
19.12.2015, 02:02
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.12.2015, 02:13 przez Battlecruiser.)
Sofeicz napisał(a):Smok Eustachy napisał(a): Nie wiesz że zeszłej nocy zaatakowali NATO? http://wyborcza.pl/1,75478,19364644,nocn...wicza.html Kolesie zostali mianowani 26 września na 8 letnie kadencje z pensjami 20 000 http://niezalezna.pl/74069-dzien-komprom...z-slowacji
Naszym celem jest LINIA. Bojowa linia!
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości