26.10.2015, 23:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.10.2015, 23:40 przez Machefi.)
Liczba postów: 3,414
Liczba wątków: 5
Reputacja:
75
Wyznanie: żadne
Kiedy ja ci nigdzie nie napisałem, że wiem na co przeznaczą pieniądze, możliwe że i na to.
Natomiast nie muszą i nie jest to cel, dla jakiego zakłada się partię polityczną.
Jak chce się pomagać w ten sposób, to się zakłada Akcję Humanitarną jak Ochojska,
czy Orkiestrę jak Owsiak.
Organizacje charytatywne rozlicza się z tego ile zebrali i ile pomogli.
Partie polityczne rozlicza się z zupełnie innych rzeczy i z tego będę rozliczał Razem.
@Sofeicz
Wawa to bogacze, tam socjaliści jedynie kawiorowi mają poparcie.
Wyszło nawet mniej.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
27.10.2015, 07:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.10.2015, 08:47 przez cobras.)
Liczba postów: 3,888
Liczba wątków: 28
Reputacja:
149
Cytat:Dobrze, że zwróciłeś na to uwagę. Co prawda Korwin nie obiecywał nikomu żadnej pomocy ale i tak trzeba będzie patrzeć na co pójdzie kasa, którą dostanie, bo to będzie świadczyło o jego prawdziwych intencjach.
W sumie jak już sie tak głupio czepiamy, to i Korwin i Petru powinni całą tę kasę zwrócić lub oddać na cele charytatywne, w końcu są przeciwko państwowym subwencjom dla partii
A tu nieco więcej od Razem:
Cytat:„za hajs z budżetu państwa planujemy działalność społeczną - bezpłatne porady prawne, zajęcia dla dzieciaków, kursy dla seniorów, wspólne czytanie książek, etc."
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Liczba postów: 1,881
Liczba wątków: 2
Reputacja:
223
Kraj, który jest od lat jest TOP1 w rankingu Index of Economic Freedom ma problem z bezdomnymi śpiącymi w McDonaldach. Mowa o Hongkongu. Pomimo, że PKB per capita jest jednym z najwyższych na świecie a Hongkong był przykładem jak należy prowadzić politykę dla Miltona Friedmana to 1/5 mieszkańców żyje tam w skrajnym ubóstwie.
Blisko 50% mieszkańców mieszka w mieszkaniach subsydiowanych przez rząd gdyż w innym wypadku nie byłoby ich stać na mieszkanie.
https://en.wikipedia.org/wiki/Public_hou..._Hong_Kong
http://natemat.pl/162509,mcuchodzcy-jest...happy-meal
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"
― Ignacy Daszyński
09.12.2015, 21:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.12.2015, 21:15 przez Xeo95.)
Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51
Szansa na normalizację Korei Północnej?
http://polskiepiekielko.pl/korea-polnocn...singapuru/
Cytat:Korea Północna stworzy 20 stref wolnego handlu na wzór Singapuru
Korea Północna jest postrzegana przez świat Zachodu w podobny sposób, w jaki do niedawna patrzyliśmy jeszcze na Chiny. I to właśnie drogą chińskiego rozwoju ma zamiar podążyć Kim Dzong Un. „The Washington Post” informuje o planach na utworzenie w Korei 20 stref wolnego handlu, w których Koreańczycy mieliby się „uczyć kapitalizmu”. Mówi się, że ma to być początek reform przeprowadzonych na wzór chińskich przemian gospodarczych.
Do tej pory Korea Północna była znana przede wszystkim z zatargów ze swoim południowym sąsiadem oraz dyktatorskiej władzy Najwyższego Przywódcy – Dzong Una. Najwyraźniej jednak sytuacja ma się zmienić „The Washington Post” donosi, że Korea Północna ma zamiar podążyć w kierunku, w jakim poszła gospodarka Chin, a także Singapuru. W Korei ma powstać 20 stref ekonomicznych, w których Koreańczycy mają się „uczyć kapitalizmu”. Anna Fifield z „TWP” wspomina o roli jaką odegrała organizacja Choson Exchange zajmująca się organizacją wyjazdów Koreańczyków za granicę na warsztaty i szkolenia z biznesu, przedsiębiorczości i ekonomii. Sam Kim Dzong Un w młodości uczęszczał do szkoły w Szwajcarii.
Jedną z takich stref ma się stać miast Rason, które w przyszłości ma być centrum koreańskiego MICE (Meetings, incentives, conferences, and exhibitions). W mieście mają powstać specjalne kompleksy przemysłowe i turystyczne, a także ma zostać wprowadzona specjalna polityka podatkowa i ułatwienia dla firm, które dostaną pozwolenie na współpracę z zagranicznym kapitałem.
Rachel Cunliffe – reporterka CapX – For Popular Capitalism – zauważa, że władze Korei planują wykorzystać talenty i potencjał swoich obywateli marnowany na czarnym rynku, jednocześnie zachowując przy tym całkowitą władzę polityczną. W tym celu mają zamiar podążyć tropem Chin (w których choćby do końca lat 70. XX wieku nie było ani jednego prywatnego samochodu) i rozpocząć od liberalizacji niektórych sfer gospodarki.
Zarówno Chiny, jak i Singapur jeszcze kilkadziesiąt lat temu, były państwami nad wyraz biednymi. Dzisiaj oba kraje przewodzą w różnych rankingach ekonomicznych. Chiny szykują się do gospodarczej detronizacji Stanów Zjednoczonych, a Singapur od lat pojawia się w górnej stawce wszelkich zestawień dotyczących wolności gospodarczych (w tym roku drugie miejsce: http://www.heritage.org/index/ranking) i PKB per capita. Czy Korea Północna podąży ich śladem?
09.12.2015, 22:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.12.2015, 22:22 przez Baptiste.)
Liczba postów: 12,314
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
Rason to już u nich od dawna ośrodek specjalnej strefy ekonomicznej. Rajin-Sonbong istnieje już ponad 20 lat. Szczelnie zamknięte dla reszty kraju.
Obawiam się, że w przypadku Koreii Północnej nie chodzi o żadne urynkowienie miejscowych stosunków gospodarczych czy też uczenie miejscowych prowadzenia działalności gospodarczej. Koreański rząd od dłuższego czasu kombinuje na różne dziwne sposoby jak pozyskać kasę. Eksportują na kontraktach własnych pracowników do różnych miejsc na świecie aby ci generowali im dochód (większa część ich pensji trafia do ludzi Kima).
Podejrzewam, że jedynym celem istnienia tych stref będzie generowanie dochodów z podatków a to oznacza ich izolację i wyłączność dla inwestorów zagranicznych. Przynajmniej tak to wyglądało do tej pory. Może postarają się o to aby tymże inwestorom łatwiej było prowadzić działalność, ale nie o to aby z tego samego mogli skorzystać na własną rękę ichniejsi obywatele.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51
Niemniej mam nadzieję iż Korea Północna pójdzie drogą Chin Ludowych.
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Następne iPhony będą produkowane w Korei Pn. ?
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 6,282
Liczba wątków: 15
Reputacja:
382
Oby tak dalej... napisał(a):Od dziesięciu lat prowadzę małą firmę. Od dziesięciu lat nie mam czasu na nic innego. Firma jest czynna 24 h 7 dni w tygodniu. Tyram jak wół mając jeden dzień wolnego raz na dwa tygodnie. W tym roku poraz pierwszy udało mi się zorganizować urlop dłuższy niż 7 dni. Firmę otworzyłem bez żadnych dopłat czy pomocy unijnej bo nie miałem czasu być bezrobotnym po studiach przez 6 mcy co jest najczęstszym warunkiem uzyskania dofinansowania.
Tylko dzięki mojej determinacji i uporowi udało mi się pospłacać kredyty i utrzymać na rynku. Zatrudniam obecnie 12 osób na umowę o pracę. Nie kombinuję z podatkami. Miesiąc w miesiąc płacę podatki i zusy za procowników i 32 % podatku dochodowego + vat za siebie i oczywiście zus. Czasami zastanawiam się co by było gdyby obowiązek zapłaty podatku za pracownika nie ciążył na mnie tylko na pracowniku. Co by zrobił gdyby dostał do ręki 100 % pensji i musiał oddać samemu podatek i zus. Myślę że nie łatwo byłoby się rozstac z pieniążkami... ale co z oczu to z serca. Ja muszę bez szemrania oddawać co miesiąc 1/3 a czasami nawet 1/2 ciężko wypracowanych pieniędzy.
Coraz częściej stawiam sobie pytanie dlaczego przez wszystkie ekipy rzadzące jestem karany za swoją odwagę i pracowitość zamiast być wspierany. Ciągle słyszę zabierzmy bogatszym a dajmy biednym. Dlaczego? Ja wywodzę się z biednej rodziny a jakoś można jak bardzo się chce od dna odbić. Kwestia priorytetów. Albo piwko na ławce pod blokiem albo ciężka praca po godzinach.
Ludzie nie rozumieją, że żaden rząd nie ma swoich pieniędzy. Jeżeli obieca, że coś komuś da to oznacza , że komuś zabierze. Niestety w naszym kraju najczęściej sięga się do kieszeni ludzi takich jak ja. Dlaczego? Bo tacy jak ja nie mają silnych przedstawicieli, bo nie mają czasu na strajki, protesty i głodówki. Bo dzień przestoju w firmie to poważne straty.
A konkluzja? To dzięki takim ludziom jak jak 40% społeczeństwa ma zatrudnienie a do budżetu wpływa 30 % jego całej kwoty. Patrząc na to co się dzieje coraz częściej mam ochotę zamknąć firmę i znaleźć pracę za granicą co nie byłoby dla mnie problemem a zarobki miałbym większe niż obecnie. Tyle że straci pracę 12 osób... Ludzi zmęczonych codzienną szarpaniną w tym kraju i wiecznym wyciąganiem łapska po nie swoje jest coraz więcej. Wystarczy że tysiąc ludzi podobnych do mnie zamknie swoje mikro i małe firmy to pracę straci 12 tyś osób. Jestem ciekawy kiedy i jaka ekipa rządząca zorientuje się że trzeba było obniżyć koszty pracy i podatki aby mieć większe wpływy do budżetu i mniejsze bezrobocie? To takie proste.
Wolałbym zatrudnić kolejne 12 osób żeby już tak nie zap...lać jak teraz. Ale póki co na to mnie nie stać. I wielu innych. Dlatego bedziemy szukać krajów gdzie da się żyć i prowadzić interes spokojnie a w wolsce zostaną tylko ci, którzy chcą dostać pieniądze bo im się należy... nie wiadomo za co. Tylko że trzeba je będzie chyba dodrukować...
komentarz z internetu
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.
16.12.2015, 19:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.12.2015, 20:03 przez Żarłak.)
Liczba postów: 6,282
Liczba wątków: 15
Reputacja:
382
Fragment artykułu. Treść do weryfikacji. Ale całość interesująca.
Cytat:Jakiś czas temu ukazał się artykuł w dzienniku “Svenska Dagbladet”, w którym reporterka opisała, że spółka, która sprzedaje państwu za 84 tys. koron miesięcznie miejsca dla dzieci w rodzinach zastępczych, zarabia połowę, a drugą połowę dostaje rodzina na utrzymanie dziecka. To jeszcze nie są najwyższe sumy, najwyższa suma, jaką widziałam w prasie, to ponad 16 tysięcy koron na dziecko dziennie.
(legalny handel ludźmi? - przyp. Żarłak)
W Szwecji jest cały tak zwany przemysł imigracyjny, który zatrudnia dziesiątki tysięcy osób. To są firmy, które zarabiają miliardy dzięki temu, że ten sektor nie jest kontrolowany. Kontrola przez wiele lat była niemożliwa, bo dziennikarze musieli mówić dobrze o uchodźcach. Był to taki “ciemny obszar”, gdzie dziennikarze mogli wejść, ale jak wchodzili, to się okazywało, że to jest sprzeczne z tym, o czym mogą pisać, więc tego tematu unikali.
Szwedzcy adwokaci zarabiają ćwierć miliarda koron rocznie na imigrantach. I dlatego może nie należy się dziwić, że Anne Ramberg, przewodnicząca szwedzkiej Rady Adwokackiej często występuje w mediach w obronie polityki imigracyjnej prowadzonej przez państwo. Jak choćby dzisiaj (11/11) w szwedzkim radiu: “Niezgodny z prawem jest nawet pomysł, żeby zamknąć granice”.
(...)A według szwedzkiego prawa, jeśli uczeń czuje się źle traktowany, to nie on, ale nauczyciel musi udowodnić, że złe traktowanie nie miało miejsca. Według badań przeprowadzonych przez gazetę dla nauczycieli ponad jedna trzecia nauczycieli znalazła się w sytuacji, kiedy uczeń lub rodzic groził zaskarżeniem do Inspektoratu Szkolnego. Według innych badań w ciągu ostatnich pięciu lat ilość nauczycieli szkół średnich, którzy byli na zwolnieniu w powodu problemów psychicznych wzrosła o 87%.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 12,314
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
A co sądzicie na temat zupełnej likwidacji wszelkich zwrotów VAT na rzecz obniżki stawki?
Myślę, że mogłoby to rozwiązać raz na zawsze dużą część problemów z urzędem skarbowym, sądami, itp.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Liczba postów: 900
Liczba wątków: 5
Reputacja:
127
Baptiste, jestem za. Problem w tym, że taki rozwiązanie uderza we wpływowe grupy interesu, więc szanse są małe.
Liczba postów: 2,385
Liczba wątków: 14
Reputacja:
142
Baptiste napisał(a): A co sądzicie na temat zupełnej likwidacji wszelkich zwrotów VAT na rzecz obniżki stawki?
Myślę, że mogłoby to rozwiązać raz na zawsze dużą część problemów z urzędem skarbowym, sądami, itp. Ten zwrot VATu powoduje tyle patologii, że zasadniczo prawie każdy pomysł na jego zmianę jest dobry.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Liczba postów: 250
Liczba wątków: 0
Reputacja:
26
Roan Shiran napisał(a): Baptiste napisał(a): A co sądzicie na temat zupełnej likwidacji wszelkich zwrotów VAT na rzecz obniżki stawki?
Myślę, że mogłoby to rozwiązać raz na zawsze dużą część problemów z urzędem skarbowym, sądami, itp. Ten zwrot VATu powoduje tyle patologii, że zasadniczo prawie każdy pomysł na jego zmianę jest dobry.
Zwrot vatu z tytułu exportu jest bardzo ważną formą zwiększania konkurencyjności naszej gospodarki zagranicą i nie jest tylko polskim wynalazkiem. Skala przekrętów jest tylko wynikiem patologii w organach ścigania i aparacie skarbowym, w państwie które"istnieje tylko teoretycznie". I tak to trzeba naprawić...
Obniżenie stawki vat lepiej by było uzyskać poprzez wprowadzenie jednej stawki.
Liczba postów: 5,409
Liczba wątków: 79
Reputacja:
90
Ja jestem za zniesieniem VAT-u, jeśli nie całego, to tego na produkty i usługi podstawowe, z których korzysta każdy, niezależnie od zasobności finansowej.
Liczba postów: 279
Liczba wątków: 11
Reputacja:
28
El Commediante napisał(a): Ja jestem za zniesieniem VAT-u, Także jestem za zniesieniem VAT-u... i zastąpieniem go podatkiem od sprzedaży na wzór amerykańskiego sale tax.
Kłopot polega na tym, że jesteśmy w UE. Przystępując do jej struktur podpisaliśmy pewne zobowiązania odnośnie unijnego prawa, które skutkują tym, że nie ma za bardzo możliwości wyłamania się z szeregu i zrezygnowania z VAT-u.
"Nieszczęsna kraino, gdyby ci rodacy
Co za ciebie giną, wzięli się do pracy..."
26.12.2015, 18:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.12.2015, 18:35 przez Hans Żydenstein.)
Liczba postów: 6,486
Liczba wątków: 40
Reputacja:
151
Mar napisał(a): El Commediante napisał(a): Ja jestem za zniesieniem VAT-u, Także jestem za zniesieniem VAT-u... i zastąpieniem go podatkiem od sprzedaży na wzór amerykańskiego sale tax.
Kłopot polega na tym, że jesteśmy w UE. Przystępując do jej struktur podpisaliśmy pewne zobowiązania odnośnie unijnego prawa, które skutkują tym, że nie ma za bardzo możliwości wyłamania się z szeregu i zrezygnowania z VAT-u.
w UE jest regulacja dotycząca podstawowej stawki VAT. Ale można wymyślać całą masę specjalnych stawek "0%" dla określonych typów produktów
Tu masz przykład jak to wygląda w UK : https://www.gov.uk/guidance/rates-of-vat...d-services
26.12.2015, 22:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.12.2015, 22:53 przez Mar.)
Liczba postów: 279
Liczba wątków: 11
Reputacja:
28
Hans Żydenstein napisał(a): w UE jest regulacja dotycząca podstawowej stawki VAT. Ale można wymyślać całą masę specjalnych stawek "0%" dla określonych typów produktów
Tu masz przykład jak to wygląda w UK : https://www.gov.uk/guidance/rates-of-vat...d-services
Tak Hans, u nas też jest "zerowy VAT" na niektóre artykuły (np. w medycynie), ale ja nie o tym. Nawiązywałem do możliwości (a raczej do niemożliwości) całkowitego zniesienia podatku VAT na chwilę obecną.
"Nieszczęsna kraino, gdyby ci rodacy
Co za ciebie giną, wzięli się do pracy..."
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Mar napisał(a): El Commediante napisał(a): Ja jestem za zniesieniem VAT-u, Także jestem za zniesieniem VAT-u... i zastąpieniem go podatkiem od sprzedaży na wzór amerykańskiego sale tax.
Idea podatku VAT jest niegłupia, pod warunkiem, że jest jedna stawka, bez żadnych wyjątków. Wtedy cała procedura jest prosta, logiczna.
Ale to by było za piękne - oczywiście trzeba to było spierdolić (w Polsce i całej Unii), wprowadzając różne stawki i całą związaną z tym gargantuiczną księgowość.
W efekcie bez doktoratu z VATu nie razbjerjosz, a sam pobór tego podatku kosztuje ok. 20% z jego wpływów.
A już kuriozum jest ratunkowe wprowadzanie odwrotnego VATu w różnych działach.
Najgorsze, że wg mnie nie ma w Polsce siły (może poza .N), która miałaby w planach upraszczanie tych procedur, a nie ich gmatwanie i komplikowanie.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 5,409
Liczba wątków: 79
Reputacja:
90
A ja myślę, że idea podatku VAT jest nieuczciwa, ponieważ jest on niezależny od wysokości zarobków, przez co największe procentowo jego koszty ponoszą najbiedniejsi. Po drugie to podatek nałożony na dosłownie wszystkich, nawet na dzieciaki kupujące czipsy w sklepie. Nie ma to jak opodatkowanie nieletnich. Dostają piątaka kieszonkowego na tydzień, a państwo i tak zabiera z tego ponad złotówkę.
Podobnie z akcyzą - najbardziej dotyka najbiedniejszych, więc powinno się ją zminimalizować.
|