To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(Ambitny) film
Mnie tam bardziej kojarzy się z filozofią rodem z liceum.

Z tego, co pamiętam, to nawet jeżeli Bóg jest, to dawno nikogo nie powstrzymał przed przestępstwem. Czyli i w tej sytuacji wolno/można zrobić "wszystko".
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Odpowiedz
Roan Shiran napisał(a): Mnie tam bardziej kojarzy się z filozofią rodem z liceum.

Z tego, co pamiętam, toawet jeżeli Bóg jest, to dawno nikogo nie powstrzymał przed przestępstwem. Czyli i w tej sytuacji wolno/można zrobić "wszystko".

Jean Paul Sartre napisal - "jesli Bog istnieje - wolno wszystko". Chodzilo mu o to, ze wola Boga mozna usprawiedliwac nawet najgorsze okrucienstwa. Muzulmanie z ISIS sa tego najlepszym przykladem. Sa dowodem na to, ze wiara w Boga nie gwarantuje jakichs wyzszych standardow moralnych. Ba - w wyzej wymienionym przykladzie nie gwarantuje jakichkolwiek standardow...
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
białogłowa napisał(a):
Ano2malIja napisał(a): "Człowiek jest w stanie zrobić wszystko,
gdy tylko zaakceptuje fakt, że Bóg nie istnieje."

Trzeba obejrzeć, żeby zrozumieć co te słowa znaczą naprawdę.

Pewie to, że jesteście lepsi od nas, nie? Dlatego tak przyjemnie sie ogląda
Odpowiedz
El Commediante napisał(a): Pewie to, że jesteście lepsi od nas, nie? Dlatego tak przyjemnie sie ogląda

To jest dreszczowiec, nie ogląda się go przyjemnie. W ogóle nie przypominam sobie żeby mi się przyjemnie oglądało jakiś thriller... No może był jakiś z happy endem, wtedy można by powiedzieć że poczuło się na koniec (przyjemną) ulgę.

Cytat:Pewie to, że jesteście lepsi od nas, nie?
Jacy "wy", wierzący? Chodzi Ci o to, że przyjemnie mi się ten film oglądało, bo schlebiał mojej próżności? A zmieniłbyś zdanie jeślibym zaprzeczyła?
Odpowiedz
A gdzieżby, przecież jest lepszy.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Słowa te tyczą się tylko i wyłącznie tego filmu
i nie powinny być rozpatrywane w innym kontekście.
Nie tyle sam cel jest ważny,
ile droga prowadząca do niego.
                      ACparty (AntiCoach)
Odpowiedz
Ano2malIja napisał(a): Słowa te tyczą się tylko i wyłącznie tego filmu
i nie powinny być rozpatrywane w innym kontekście.

Dokładnie. Trzeba obejrzeć, żeby zrozumieć co w tym przypadku autor miał na myśli.
Odpowiedz
Jak dla mnie są dość proste i trudno mi się w nich doszukać drugiego dna. Cytowaliście je, więc pytam. Jeśli ten film pokazuje jakieś zło i obwinia za nie odejście od Boga, to raczej nie jest to wybitny film i nie zachęcacie do oglądania.
Odpowiedz
El Commediante napisał(a): Jak dla mnie są dość proste i trudno mi się w nich doszukać drugiego dna.

Naprawdę? Można je rozumieć na co najmniej dwa sposoby. Bardziej oczywisty jest wg. mnie taki, że wiara w Boga jest czymś co człowieka ogranicza i jak się już przestanie polegać na tym kimś, kto w rzeczywistości nie istnieje, wtedy można naprawdę rozwinąć skrzydła. Taka jest optyka autora słów, on w Boga nie wierzy ("gdy tylko zaakceptuje fakt, że Bóg nie istnieje.") W skrócie - człowiek jest zdolny do wielkich rzeczy, jeśli tylko porzuci mrzonki o Istocie Najwyższej, pomagającej w potrzebie.

Drugi jest taki jak zdaje się przynajmniej we trzech założyliście, że człowiek jest zdolny do wszystkiego (najgorszego), jeśli przyjmie, że Bóg nie istnieje. Zgadza się?
Odpowiedz
Cuda z nieba - film nakręcony przez protestantów mający na celu utwierdzać ich w ich przekonaniach. Dla ateisty ciekawie go obejrzeć, żeby zobaczyć jak rozumują wierzący. Ten film warto puszczać znajomym teistom, których dotknęło jakieś wielkie nieszczęście - na pewno ich podniesie na duchu.

Mi osobiście bardzo szkoda, że w prawdziwym świecie takie coś jak spontaniczna remisja (przez wierzących rozumiana jako cud) zdarza się tak strasznie rzadko.

Osobliwy dom Pani Peregrine - kolejny świetny film Tima Burtona. Nie wiem czemu jest reklamowany jako film dla dzieci. Na sali w kinie było pełno rodziców z dziećmi, a film miejscami uznałbym za zarąbisty horror z takimi okropnymi ryjami, że masakra. Chociaż z drugiej strony jak byłem dzieckiem to sam czytałem sobie baśnie braci Grimm, które też były bardzo brutalne. Film polecam wszystkim miłośnikom fantasy, baśni i bajek.

białogłowa napisał(a): Bardziej oczywisty jest wg. mnie taki, że wiara w Boga jest czymś co człowieka ogranicza i jak się już przestanie polegać na tym kimś, kto w rzeczywistości nie istnieje, wtedy można naprawdę rozwinąć skrzydła.

Zarówno teizm jak i ateizm są ideami, które można wykorzystać w sposób destruktywny jak i konstruktywny.

Wiara w Boga może dawać ogromną siłę, którą można wykorzystać do pozytywnych rzeczy. Z drugiej strony wiarą w Boga terroryści uzasadniają swoje bestialskie czyny oraz samobójstwa-zamachy.

Ateizm przyswojony przez człowieka o słabym i złym charakterze w niczym mu nie pomoże, raczej jeszcze zaszkodzi. U rozsądnego człowieka będzie się komponował z mądrym stylem życia.

Albo inaczej - jak ktoś jest plugawym debilem, to będzie nim niezależnie od wiary lub niewiary.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
"Legenda" z Tomem Hardym w podwójnej roli. Sam film jest solidny. Pozycja dla fanów wspomnianego aktora (więcej Hardiego na ekranie, jej!) oraz dla tych, którzy nie mieli okazji go oglądać, a warto, bo należy do czołówki najlepszych. Film opowiada o dwóch bliźniakach z robotniczego Londynu lat powojennych, którzy rozkręcają własny półświatek. Tak, to nie są wymyślone postacie. Gdy oglądałem cały czas miałem wrażenie, że każdego z braci odgrywa inny aktor. Tom Hardy jest naprawdę przekonywający. Czekam kiedy dostanie oskara.

[Obrazek: MV5BMDQ4MGY0NWUtY2MxOC00YzI5LTg0OTEtZjNm...68_AL_.jpg]
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz
Na Sundance Channel przypadkowo trafiłem na film z 1987 "Nadstaw uszu (Prick Up Your Ears)" z Gary Oldmanem.
Niesamowity jest ten aktor. Jak dla mnie, to mistrz nad mistrze.
Film oparty na życiorysie skandalizującego gejowskiego pisarza brytyjskiego Joe Ortona.
Polecam, świetna robota.
Muszę znaleźć film z Oldmanem "Sid i Nancy" w roli Sida Viciousa z Sex Pistols (jak mogłem to przegapić)?

PS. Dla niewtajemniczonych tytuł "Prick Up Your Ears" ma ukryte, gejowskie znaczenie, bo jest grą słów ears/arse.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Oldman jet świetny. To kolejny z moich ulubionych aktorskich rzemieślników. Sofeiczu, nie widziałem filmu, o którym wspomniałeś, ale może miałeś okazję obejrzeć "Szpiega"? Co prawda, jak to w filmie o szpiegach, pomimo dramaturgii i ciągłego napięcia, to emocje są dość stonowane, więc Oldman nie mógł się w pełni "wyżyć" w tym obrazie, ale warto zobaczyć. Solidna rola i bardzo dobre kino.
Miał też fajny epizod w "Lawless". No i "Leon zawodowiec" - smaczek. : )

Krótka forma od Pixara - powaliła mnie. Wytacza dość ciężki kaliber, który mnie zupełnie zaskoczył. "Łał".

The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz
Coś dla miłośników kultury japońskiej. Najpierw przedstawię postać.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Sen_no_Riky%C5%AB

Rikyu. Mistrz ceremonii herbaty, twórca jej tradycyjnej formy. Zył w najciekawszych czasach Japonii, krótkotrwałe otwarcie na świat pod koniec XVII wieku, zjednoczenie pod władzą Nobunagi i Hideyoshiego. Na rozkaz tego ostatniego popełnił seppuku.

Pierwszy film
https://en.wikipedia.org/wiki/Rikyu_(film)
Akcja pod koniec życia mistrza. Pierwsza teoria śmierci, "polityczna".

Drugi film
http://www.imdb.com/title/tt0104351/?ref_=nm_flmg_dr_1
https://letterboxd.com/film/basara-princess-goh/
Akcja tuż po śmierci mistrza, opowiada o jego następcy na dworze, i innych osobach, na które miał wpływ. Druga teoria śmierci, "romantyczna".

(Nie miałem linka w wiki. Film IMHO najłatwiejszy w odbiorze)

Trzeci film (i tym razem inny reżyser)
https://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_a_Tea_Master
Akcja ok. 30 lat po śmierci mistrza. Trzecia teoria śmierci, "spirytualna".

EDIT:

Parę uzupełnień dla tych, którym taki skąpy opis nie wystarcza.

Ad 1
Spoiler!

Ad 2
Spoiler!

Ad 3
Spoiler!
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Koh 3:1-8 (edycje własne)
Odpowiedz
Widzę, że coś jest nie tak z odsyłaczem, a nie napisałem nazwy polecanej animacji. Tytuł brzmi "Borrowed time". Strona twórców. Nie wiem dlaczego zniknęło z Vimeo. Może udostępnią później, ale na pewno można znaleźć, bo przecież nic nie ginie w internecie.

“What warrior is it?”

.
Odpowiedz
Arrival - Nowy Początek.

Zwiastun w ogóle nie zachęcał mnie do tego obrazu. Wydawał mi się przewidywalny i nudny. Skuszony recenzją zdecydowałem się na konfrontację. Powiem krótko - zwiastun w ogóle nie mówi o czym jest ten film. Recenzja nie kłamie. Jest bardzo dobrze, bardzo pozytywnie bym powiedział, z przesłaniem, wizją i mądrością. Przestałem się obawiać nowego Łowcy Androidów, bo odpowiada za niego ten sam reżyser. Tę pozycję można śmiało zmieścić na półce pomiędzy "Łowcą androidów", a pierwszym "Obcym". Bardzo dobrze zrealizowany, z dobrą grą aktorską. Wyważony i stonowany pod każdym względem.
Idźcie, oglądajcie.

“What warrior is it?”

.
Odpowiedz
To fajnie, bo aktorka grająca główną role kojarzy mi się jako średnio utalentowana. Jak takie pochwały to trzeba obejrzeć.
Odpowiedz
Warsztat aktorski jest dobry. Aktorka pierwszoplanowa udźwignęła swoją rolę. Wszystko w tym filmie jest solidne i trudno mi znaleźć słabe punkty. Pomijam pewne konieczne uproszczenia, które nie są aż tak istotne i nie psują efektu.

“What warrior is it?”

.
Odpowiedz
A nie jest tak, że jej postać jest zbytnio eksponowana? Opis sugeruje, że ma pełnić rolę kogoś na kształt intelektualnego rambo, a to może razić.
Btw. Blade runner to nie tylko super s-f ale także świetny film neo-noir. Myślę, że jakiekolwiek porównania do tego obrazu muszą uwzględniać ten element gdyż to jedna z ważniejszych przyczyn jego sukcesu po latach.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Baptiste napisał(a): A nie jest tak, że jej postać jest zbytnio eksponowana?

To postać pierwszoplanowa, więc nie.

Baptiste napisał(a): Opis sugeruje, że ma pełnić rolę kogoś na kształt intelektualnego rambo, a to może razić.

Dlatego napisałem, że pewne uproszczenia mają miejsce, ale nie psują odbioru, bo nie na tym skupia się film.

Baptiste napisał(a): Btw. Blade runner to nie tylko super s-f ale także świetny film neo-noir. Myślę, że jakiekolwiek porównania do tego obrazu muszą uwzględniać ten element gdyż to jedna z ważniejszych przyczyn jego sukcesu po latach.

Nie miałem na myśli porównywania tych dwóch filmów ze sobą, tylko jakość realizacji i dbałość o szczegóły.

“What warrior is it?”

.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości