Liczba postów: 1,145
Liczba wątków: 29
Reputacja:
71
22.03.2017, 19:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.03.2017, 19:05 przez Neuro.)
(22.03.2017, 18:35)Rodica napisał(a): Chciałabym poznać te wasze pozytywne wzory męskości.
Dla mnie wzorem męskości jest on: https://www.youtube.com/watch?v=rORblrZymO0
(22.03.2017, 18:35)Rodica napisał(a): niedługo możecie stać się zbędni dla większej części kobiet. Czemu miałbym się tym przejmować?
May all beings be free.
May all beings be at ease.
May all beings be happy
Liczba postów: 21,718
Liczba wątków: 218
Reputacja:
950
Wyznanie: ate 7 stopnia
(22.03.2017, 19:23)Rodica napisał(a): nerwica:
Cytat:Dla mnie wzorem męskości jest on: https://www.youtube.com/watch?v=rORblrZymO0
Kończą się czasy brutali i to jest piękne. 
E tam, ideałem mojej lubej jest ten pan
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 5,097
Liczba wątków: 27
Reputacja:
18
Chciałbym nieśmiało przypomnieć, że patriarchatu nie określa to, czy mężczyźni się myją, czy niekoniecznie. Czy są wobec kobiet rycerscy, czy przeciwnie, traktują je obcesowo. Patriarchat definiuje fakt dzierżenia przez mężczyzn niepodzielnej władzy we wszystkich sektorach życia społecznego. Zakładając wątek chciałem zwrócić uwagę na ten aspekt i zastanowić się wspólnie, jak daleko posunęła się erozja tego systemu w naszych czasach?
Właśnie skończyłem lekturę tej książki:
![[Obrazek: 352x500.jpg?_ga=1.228291742.201385404.1441566374]](http://s.lubimyczytac.pl/upload/books/143000/143381/352x500.jpg?_ga=1.228291742.201385404.1441566374)
chcę zaprezentować Wam mały jej fragment, w którym autor surowo ocenia epokę hellenistyczną i porównuje ją z naszym światem:
>Cywilizacje szczególnie wyrafinowane o wysokim poziomie intelektualnym łączą nierozerwalnie najlepsze z najgorszym - to co człowieka podnosi z tym co go upadla. Bardzo trudno rozdzielić to co można przyjąć i to co należy odrzucić. Świat hellenistyczny odegrał w dziejach doniosłą rolę, odczuwa się, że podobnie jak nasz, jest światem przejściowym, podlega ciągłym wstrząsom. Społeczeństwo chwieje się w podstawach, konflikty społeczne, strajki i rewolucje, towarzyszą walkom politycznym. W społeczeństwie tym rozgrywa się dramat o wielu aspektach, symptomy tego to: panowanie zabobonu, żądza użycia, spadek urodzin, propaganda środków antykoncepcyjnych, zbyt wybitne miejsce przyznane kobiecie która wyszedłszy z gineceum podejmuje męskie zadania albo deprawuje społeczeństwo swoim wpływem. Zepsuciu ulega nawet sztuka, a chociaż pergamońska Gigantomachia, czy dzieła powstałe w Aleksandrii Lagidów wykazują jeszcze najwyższe zalety techniczne, to na ogół niepokój i efekciarstwo zastępują już siłę twórczą.<
Niezwykle sugestywny przykład patriarchalnego widzenia świata i choć od napisania powyższego tekstu upłynęło już trochę czasu, to nie ulega wątpliwości, że podobne myślenie nadal jest obecne w niektórych kręgach społeczeństwa. Dla takich ludzi patriarchalna władza i patriarchalne porządki, opisane w Starym Testamencie, są ideałem który należy próbować urzeczywistniać. Przyglądając się naszej obecnej polityce nie sposób nie odnieść wrażenia, że wielu z nich zamieszkuje w kraju nad Wisłą.
I jeszcze jedna refleksja po lekturze wzmiankowanej książki - nauki Jezusa były zaczynem rewolucyjnej idei, która obiegła cały świat - wszyscy ludzie są siostrami i braćmi. Mam nadzieję, że niedługo doczekamy się nowego Mesjasza, który uświadomi ludziom, że ten krąg braterstwa należy poszerzyć o wszelkie żywe istoty. I, że nie wejdziemy do Raju sami, bez naszych zwierzęcych i roślinnych pobratymców. A jeśli dopuścimy do ich zagłady, czeka nas za to wieczne potępienie.
Liczba postów: 10,465
Liczba wątków: 102
Reputacja:
573
(22.03.2017, 19:49)exeter napisał(a): że nie wejdziemy do Raju sami, bez naszych zwierzęcych i roślinnych pobratymców. A jeśli dopuścimy do ich zagłady, czeka nas za to wieczne potępienie.
A marchewkę jadasz?
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Liczba postów: 3,169
Liczba wątków: 13
Reputacja:
210
Wyznanie: ateusz
Cytat:Chciałabym poznać te wasze pozytywne wzory męskości.
Wpierdalać mięso, wpierdolić żonie, pierdolić głupoty. Zbiór zachowań człowieka doskonałego będzie bardzo podobny (jeśli nie identyczny) dla obojga płci, więc nie bardzo rozumiem
I hear the roar of big machine
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down
Reputacja:
71
(22.03.2017, 19:49)exeter napisał(a): Patriarchat definiuje fakt dzierżenia przez mężczyzn niepodzielnej władzy we wszystkich sektorach życia społecznego. W takim razie żyjemy w matriarchacie, bo to kobiety mają pakiet większościowy.
May all beings be free.
May all beings be happy
Liczba postów: 5,097
Liczba wątków: 27
Reputacja:
18
nerwica,
Cytat:exeter napisał(a): napisał(a):Patriarchat definiuje fakt dzierżenia przez mężczyzn niepodzielnej władzy we wszystkich sektorach życia społecznego.
W takim razie żyjemy w matriarchacie, bo to kobiety mają pakiet większościowy. Tego bym nie powiedział. Na czym według Ciebie ów większościowy pakiet polega?
Natomiast zgodziłbym się ze stwierdzeniem, że ten dzisiejszy świat kobietom bardziej pasuje, niż mężczyznom. A także że to one robią lepszy użytek ze zdobyczy cywilizacji.
Iselin,
Cytat:A marchewkę jadasz? ![[Obrazek: wink.gif]](https://ateista.pl/images/smilies/wink.gif)
Wstyd się przyznać, ale nie wyobrażam sobie bez niej świątecznego obiadu.
Liczba postów: 6,282
Liczba wątków: 15
Reputacja:
380
22.03.2017, 23:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.03.2017, 23:44 przez Żarłak.)
(22.03.2017, 18:35)Rodica napisał(a): Chciałabym poznać te wasze pozytywne wzory męskości.
Dominacja.
(22.03.2017, 20:49)nerwica napisał(a): W takim razie żyjemy w matriarchacie, bo to kobiety mają pakiet większościowy.
Nie. Po prostu kobietom pozwala się oszukiwać dając im narzędzia, bez których nigdy by nic nie osiągnęły konkurując z mężczyznami (naturalnie, istnieją wyjątki, ale rozmawiamy o regułach, a nie wyjątkach).
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.
Liczba postów: 12,452
Liczba wątków: 81
Reputacja:
400
23.03.2017, 00:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.03.2017, 00:05 przez Baptiste.)
(22.03.2017, 19:44)Sofeicz napisał(a): E tam, ideałem mojej lubej jest ten pan
![[Obrazek: hqdefault.jpg]](https://i.ytimg.com/vi/eJDuicFyJPg/hqdefault.jpg)
Hmm, Klaus Kinsky w Aguirre, Gniew Boży.
Skoro mowa o jakimś symbolu męskości to spokojnie mógłbym wytypować do tego celu rolę tego aktora w filmie Cobra Verde.
Część opisu z serwisu filmweb:
"Cobra Verde to portret zdobywcy, człowieka pełnego pasji i determinacji, dla którego największym wyzwaniem jest zaistnienie w historii świata"
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
(22.03.2017, 18:35)Rodica napisał(a): Chciałabym poznać te wasze pozytywne wzory męskości. Jak już mówiłem - mój ojciec. A jak chcesz np. fikcję, która moim zdaniem pięknie opowiada o męskości, to sobie obejrzyj: http://www.filmweb.pl/film/Jak+sp%C4%99d...010-558588
Cytat:Na czym męskość się opiera i co w niej jest wartościowego? Jak widać, nic nie macie na ten temat ani do napisania ani do zademonstrowania.
Bo męskość jest od życia nią, a nie od pisania na jej temat durnych elaboratów. Jeśli osoby w moim otoczeniu nie dostrzegają, że jestem mężczyzną, to powinienem zmienić swoje zachowanie, a nie krzyczeć "jestem mężczyzną, jestem mężczyzną, przyznajcie mi moje przywileje".
Liczba postów: 3,169
Liczba wątków: 13
Reputacja:
210
Wyznanie: ateusz
To już zabrzmiało konformistycznie, zefciu
I hear the roar of big machine
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down
(23.03.2017, 09:06)Dragula napisał(a): To już zabrzmiało konformistycznie, zefciu  Nie wiem. Oczywiście nie z powodu tego, że jedna Rodica coś tam bredzi, wmawiając mi treści, którym otwarcie zaprzeczyłem. Gdyby jednak lwia część społeczeństwa postrzegała mnie jako zniewieściałego, to powinienem się przynajmniej nad sobą zastanowić.
Liczba postów: 2,261
Liczba wątków: 25
Reputacja:
161
Wzór męskości, w sumie przyznam ze musiałbym się zastanowić bo na szybko to mi nikt do głowy nie przychodzi. Jeśli już patrzyłem na kogoś jak na wzór to raczej patrzyłem na cechy umysłu a nie płeć. Na przykład jeden z pierwszych wpływów jakie pamiętam to Artur C. Clarke za naukowe podejście do życia. Potem inne nazwiska z podobnej półki Sagan, Dawkins, Tyson... itp. Tyle że patrząc na nich nie myślę "wzór męskości".
Liczba postów: 14,830
Liczba wątków: 101
Reputacja:
334
Administracjo, zrób coś z tym cytowaniem!
Iselin napisał(a):Naprawdę nie potrzebuję czytać setek badań, żeby wiedzieć, jak sobie z czymś radzę. Sądzę, że mężczyźni mają podobnie.
A teraz zacytuj gdzie ja sugerowałem, że kobiety obowiązkowo winny zostać w domu z dzieckiem. Pokazuję Ci powody dla których kształt rzeczywistości nie jest sprzeczny z RiGCZem, a Ty raczysz mnie tekstami rodem z Codziennika Feministycznego. Iselin, why?!
Iselin napisał(a):Jest, ale jakoś często kobiety, które decydują się opiekować dzieckiem przez trzy lata, zaczynają dostawać świra.
Pomysł dzielonych urlopów bardzo mi się podoba, dodatkową korzyścią jest to, że przyczynia się do tego, że kobiety przestają być uważane za potencjalnie gorszych pracowników, którzy prawie na pewno znikną na kilka lat. Wieloletnie nieobecności w pracy wiążą się też z niższą emeryturą lub gorszymi możliwościami poradzenia sobie w razie rozstania lub choroby albo śmierci ojca dziecka.
W jaki sposób to przeczy tezie, że kobiety przeciętnie są lepsze w opiece nad dziećmi niż osobnicy płci męskiej?
Rodica napisał(a):Francuzi raczej nie cierpią wszelkich przejawów snobizmu
Jasne. Zapewne właśnie dlatego namiętnie udają, że nie znają angielskiego. Widziałaś Ty w ogóle kiedyś Francuza na oczy? Pogadałaś z Francuzami? Poobcowałaś z nimi dłużej niż 2,3 godziny przy obiedzie? Sądząc po tym co piszesz, to chyba nie bardzo.
Rodica napisał(a):Chciałabym poznać te wasze pozytywne wzory męskości.
Ładnie tak prosto w oczy łżeć?
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Liczba postów: 10,465
Liczba wątków: 102
Reputacja:
573
(23.03.2017, 11:32)Socjopapa napisał(a): A teraz zacytuj gdzie ja sugerowałem, że kobiety obowiązkowo winny zostać w domu z dzieckiem. Pokazuję Ci powody dla których kształt rzeczywistości nie jest sprzeczny z RiGCZem, a Ty raczysz mnie tekstami rodem z Codziennika Feministycznego. Iselin, why?! A ja nie twierdzę, że wszyscy mężczyźni powinni nagle zostać w domu. Uważam jedynie, że często decyzje te wynikają z tego, co się utarło i ludzie przyjmują to bez refleksji. Zrób sobie dobrą kawkę, ciesz się życiem i wyluzuj 
Czytałam zresztą, że w Skandynawii odkryli, że ojcowie, którzy dłużej zostają ze swoimi dziećmi, bardzo to sobie chwalą. W wolnej chwili postaram się znaleźć, możesz mi przypominać.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Liczba postów: 2,105
Liczba wątków: 56
Reputacja:
205
Cytat:Czytałam zresztą, że w Skandynawii odkryli, że ojcowie, którzy dłużej zostają ze swoimi dziećmi, bardzo to sobie chwalą.
https://www.buzzfeed.com/lynzybilling/th....qrVbLNeAj
Ładne zdjęcia, ciekawy artykuł.
Jeśli zabraknie ci argumentów - nazwij mnie kłamczynią i napisz, że łżę.
Liczba postów: 14,830
Liczba wątków: 101
Reputacja:
334
Kwintesencja rozmowy z Rodicą:
Rodica: "Snobizm jest Francuzom obcy."
Socjopapa: No chyba jednak nie jest im obcy...
Rodica: "Snobizm Francuzów jest uzasadniony, a w ogóle to spierdalaj."
A co do męskości - kobiety nie mają żadnego tytułu do wypowiadania się w tej kwestii, więc możesz już przestać się ośmieszać.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Reputacja:
71
(22.03.2017, 21:39)exeter napisał(a): Tego bym nie powiedział. Na czym według Ciebie ów większościowy pakiet polega? Raz na kilka lat akcjonariusze zbierają się, żeby wybrać 460-osobowy zarząd spółki, tudzież inne organy władzy. Każdy akcjonariusz ma jedną akcję, a że większość akcjonariuszy to kobiety, toteż to one mają pakiet większościowy.
May all beings be free.
May all beings be happy
Liczba postów: 6,282
Liczba wątków: 15
Reputacja:
380
23.03.2017, 21:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.03.2017, 21:03 przez Żarłak.)
Rodika zaznała życia w cywilizacji, a zachowuje się jakby nadal słomę w butach nosiła. Narzeka na mężczyzn i że biedna musiała schamieć zbyt długo przebywając w ich towarzystwie, że teraz zachowuje się zgodnie z postawą, którą krytykuje. Biedna, biedna, biedna istotka.
(23.03.2017, 00:16)Rodica napisał(a): Dominacja może być niszcząca albo konstruktywna, o jakiej mówisz?
Zasadniczo dominacja jest neutralna.
To jest esencja męskości.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.
Liczba postów: 21,718
Liczba wątków: 218
Reputacja:
950
Wyznanie: ate 7 stopnia
Pax, pax, pax!
Ponownie uprasza się Szacowne Towarzystwo o ściągnięcie wodzy.
Za dużo już tych osobistych wyjazdów.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
|