Liczba postów: 2,261
Liczba wątków: 25
Reputacja:
161
Mówiąc że wszystko w rękach urzędników stwierdziłem tylko fakt, nie powiedziałem że na pewno urzędnicy będą to dobrze interpretować albo że im ufam  To też ludzie, raz trafisz na rozsądną osobę a raz na jakiegoś lunatyka. Znam wypowiedzi Petersona i zazwyczaj je pochwalam (no chyba że wypowiada się na temat "prawdy", tam w rozmowie z Harrisem się gdzieś zagalopował). Do książki może uda mi się dobrać w wolnej chwili.
Liczba postów: 166
Liczba wątków: 2
Reputacja:
13
lumberjack napisał(a): Francja to kolebka PC. W USA caly czas dziala wiezienie, w ktorym torturuje sie ludzi i trzyma sie ich w niezbyt dobrych warunkach. W USA obowiazuje Patriot Act, na mocy ktorego sluzby specjalne moga praktycznie robic co chca, inwigilowac kogo im sie zywnie spodoba. Poza tym - czy Prawa Czlowieka nie koliduja z legalna kara smierci? Pogadaj sobie z jakimkolwiek zwolennikiem PC, a dowiesz sie jak nieludzkim bandyta jestes oczywiscie o ile jestes za KŚ.
Co ciekawe, na dobrą sprawę historia praw człowieka właściwie zaczyna się w Anglii w... 1215 roku wraz z wydaniem przez Jana bez Ziemi "Magna Charta Libertatum". Co do kary śmierci, to Gabinet Stanów Zjednoczonych, czy nawet prezydent nie mają przecież kompetencji, by jej zakazać na terenie całego kraju (a przynajmniej byłoby to bardzo trudne) - USA to przecież państwo federacyjne z ogromną autonomią poszczególnych stanów. Jeśli chodzi o karę śmierci, to nie zaleca jej też np. KKK (nie mówię, że jestem jej przeciwnikiem, aczkolwiek ze względu na ratyfikację przez Polskę protokołu nr 13 Europejskiej Konwencji Praw Człowieka wprowadzenie tejże jest niemożliwe)
Ateistą jestem z powodów moralnych. Uważam, że twórcę rozpoznajemy poprzez jego dzieło. W moim odczuciu świat jest skonstruowany tak fatalnie, że wolę wierzyć, iż nikt go nie stworzył! - Stanisław Lem
16.06.2017, 07:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.06.2017, 08:35 przez fertenbitenhiy.)
Liczba postów: 2,382
Liczba wątków: 36
Reputacja:
15
Gargamel napisał(a): lumberjack napisał(a): Francja to kolebka PC. W USA caly czas dziala wiezienie, w ktorym torturuje sie ludzi i trzyma sie ich w niezbyt dobrych warunkach. W USA obowiazuje Patriot Act, na mocy ktorego sluzby specjalne moga praktycznie robic co chca, inwigilowac kogo im sie zywnie spodoba. Poza tym - czy Prawa Czlowieka nie koliduja z legalna kara smierci? Pogadaj sobie z jakimkolwiek zwolennikiem PC, a dowiesz sie jak nieludzkim bandyta jestes oczywiscie o ile jestes za KŚ.
Co ciekawe, na dobrą sprawę historia praw człowieka właściwie zaczyna się w Anglii w... 1215 roku wraz z wydaniem przez Jana bez Ziemi "Magna Charta Libertatum". Co do kary śmierci, to Gabinet Stanów Zjednoczonych, czy nawet prezydent nie mają przecież kompetencji, by jej zakazać na terenie całego kraju (a przynajmniej byłoby to bardzo trudne) - USA to przecież państwo federacyjne z ogromną autonomią poszczególnych stanów. Jeśli chodzi o karę śmierci, to nie zaleca jej też np. KKK (nie mówię, że jestem jej przeciwnikiem, aczkolwiek ze względu na ratyfikację przez Polskę protokołu nr 13 Europejskiej Konwencji Praw Człowieka wprowadzenie tejże jest niemożliwe)
A to jest aż takie proste, bo według prawa federalnego trawka jest nielegalna, co nie przeszkadza lokalnemu prawu jej legalizować, ale z tego co gdzieś czytałem federalne prawo jest ważniejsze, więc to nie tak, że trawka jest legalna, a po prostu federalne organy ścigania nie kłopoczą się egzekwować prawa.
http://www.criminaldefenselawyer.com/res...l-laws.htm
Cytat:Although 18 states have legalized the medical use of marijuana, federal law does not recognize or protect medicinal marijuana possession or use; and the federal government can prosecute people who are otherwise protected under state medicinal marijuana laws.
edit: To tak odnośnie tego czy federalne prawo może coś wymusić pod względem legalnym.
Jakby ktoś miał wątpliwości to potwierdzam: Tak jestem zjebanym prawakiem, który każdego dnia zjada niemowlaka. Hitler to mój idol, a Stalin to dziadek. Ogólnie chcę siać zło i spustoszenie. Czy cokolwiek jeszcze tam lewica przypisuje ludziom o moich poglądach.
Oczywiście nienawidzę kobiet, bo jestem prawiczkiem. Inaczej nie może być.
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Gargamel napisał(a): Co do kary śmierci, to Gabinet Stanów Zjednoczonych, czy nawet prezydent nie mają przecież kompetencji, by jej zakazać na terenie całego kraju (a przynajmniej byłoby to bardzo trudne) - USA to przecież państwo federacyjne z ogromną autonomią poszczególnych stanów.
Cytat:Prawo federalne większości stanów zezwala na stosowanie kary śmierci. Niemniej w 9 stanach nie stosuje się takiej kary, w trzech zawieszono jej wykonywanie w 1976, a w dwóch uznano ją za niekonstytucyjną, co skutkuje niemożnością wykonania tej kary na ich terenie, nawet w przypadku wydania wyroku federalnego. W pozostałych* stanach kara śmierci jest orzekana, choć nie we wszystkich wykonywana.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kara_%C5%9Bmierci
* 36 stanów
I teraz jedna rzecz mnie ciekawi. USA stoją na pozycji światowego obrońcy Praw Człowieka, a w międzyczasie, w 36 stanach, orzeka się KŚ. Jak to jest możliwe?
Zawsze byłem przeciwnikiem Praw Człowieka, które uważałem za wymysł lewactwa, które panoszyło się w czasach Wielkiej Rewolucji Francuskiej, ale teraz tak sobie myślę, że jak najbardziej akceptowałbym amerykańską wersję Praw Człowieka, które nie kolidują z zabijaniem skurwysynów.
Gargamel napisał(a): Jeśli chodzi o karę śmierci, to nie zaleca jej też np. KKK
KrK rzeczywiście strasznie się zlewaczył ostatnimi czasy... A ten papież najnowszy to już w ogóle patologia.
Cytat:(nie mówię, że jestem jej przeciwnikiem, aczkolwiek ze względu na ratyfikację przez Polskę
protokołu nr 13 Europejskiej Konwencji Praw Człowieka wprowadzenie tejże jest niemożliwe)
No ok, ale to przecież nie są jakieś niezmienialne prawa boskie. To tylko konwencja  Kiedyś się zmieni europejską konwencję na amerykańską i będzie git.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
16.06.2017, 11:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.06.2017, 13:25 przez Sofeicz.)
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
lumberjack napisał(a): I teraz jedna rzecz mnie ciekawi. USA stoją na pozycji światowego obrońcy Praw Człowieka, a w międzyczasie, w 36 stanach, orzeka się KŚ. Jak to jest możliwe?
Ano tak to, że w Stanach nie ma nic na siłę. Każdy stan ma prerogatywy na swoje ustawodawstwo nawet w tak fundamentalnych sprawach.
Dopiero gdyby trend do zakazywania KŚ objął ponad połowę Stanów, to zaczęły by się ruchy na poziomie Federalnym.
Tak było z wieloma kwestiami (segregacja, prohibicja).
Trochę więcej:
Cytat:W 2016 roku 30 osób zostało w Stanach Zjednoczonych skazanych na karę śmierci, a na 20 wykonano egzekucję. Według organizacji Death Penalty Information Center (DPIC) są to najniższe dane od wielu lat.
Sędziowie i ławy przysięgłych wydały mniej wyroków śmierci w 2016 roku, niż w jakimkolwiek innym momencie, od czasu zapoczątkowania przed czteroma dekadami debaty na ten temat. Liczba egzekucji spadła do najniższego poziomu od 25 lat.
- Ameryka jest w trakcie poważnej zmiany klimatu wokół kary śmierci – skomentował Robert Dunham z DPIC.
W roku 1996 było 315 wyroków śmierci. Według szacunków obecny zamknie się liczbą 31. Dla porównania, jeszcze w minionym roku było ich 49. Podobnie liczba egzekucji obniży się w tym roku, do 20 w porównaniu z 28 w roku ubiegłym.
W 2016 roku egzekucje wykonywano tylko w pięciu amerykańskich stanach. W Georgii stracono dziewięć osób. W następnej kolejności znalazły się: Teksas (siedem straconych osób), Alabama (dwie) oraz Missouri i Floryda (po jednej).
Rok 2016 przyniósł mieszane rezultaty, jeśli chodzi o stanowisko wymiaru sprawiedliwości i wyborców wobec kary śmierci. Sąd Najwyższy w Delaware uznał karę śmierci w tym stanie za niekonstytucyjną. Tym samym do 31 zmniejszyła się liczba stanów w USA, gdzie wciąż ona obowiązuje.
Jednocześnie wyborcy w trzech stanach - Nebrasce, Oklahomie i Kalifornii - odrzucili w referendach propozycję zniesienia kary śmierci. W Kalifornii wyborcy opowiedzieli się nawet za przyspieszeniem procedury odwoławczej w przypadku przestępców skazanych na najwyższy wymiar kary. Stanowy Sądu Najwyższego wstrzymał jednak wprowadzenie tej decyzji w życie. Z kolei w Oklahomie wyborcy umocnili status kary śmierci poprzez zmianę stanowej konstytucji.
Stany, w których najwyższy wymiar kary wciąż obowiązuje, miały w tym roku problemy ze zdobyciem substancji do śmiercionośnych zastrzyków. Ponad 20 firm farmaceutycznych w Europie i USA zabroniło stosowania ich produktów do egzekucji. W maju dołączył do nich koncern Pfizer, który był w USA ostatnim dostawcą tego rodzaju substancji.
Z mocną krytyką kary śmierci wystąpił sędzia Sądu Najwyższego USA Stephen Breyer. Jak powiedział, zmiany w sposobie jej wykonywania sprawiły, że "stanowi ona teraz prawdopodobnie karę prawnie zakazaną, okrutną i wymyślną".
Przytoczył przykłady niewinnych ludzi, na których dokonano egzekucji, oraz wyroków śmierci orzekanych wobec osób, które później uznano za niewinne. Powiedział też, że w wielu stanach egzekucje wykonuje się po wielu latach od popełnienia przestępstwa, co osłabia karzący cel kary śmierci.
Większość sędziów Sądu Najwyższego USA nie znalazła jednak podstaw do uznania jej za niezgodną z amerykańską konstytucją.
Jak widzisz, debata jest wielopłaszczyznowa.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
16.06.2017, 20:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.06.2017, 20:15 przez DziadBorowy.)
Liczba postów: 10,995
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
http://fakty.interia.pl/swiat/news-norwe...Id,2406726
Dość ciekawa historia. Polscy imigranci w Norwegii podpalili ośrodek dla imigrantów ponieważ byli przeciwni przyjmowaniu imigrantów do Norwegii. Czy tylko ja tutaj widzę coś na kształt rekurencji  Ciekawe też, czy ci panowie dostaną Order Orła Białego ?
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Liczba postów: 12,429
Liczba wątków: 91
Reputacja:
890
Tak. Jak sami sobie go przyznają. A potem dla równowagi odmówią przyjęcia  Coś czuję że powstaje w mentalności narodu nowa, świecka tradycja.
Sebastian Flak
17.06.2017, 07:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.06.2017, 08:11 przez lumberjack.)
Reputacja:
1,399
Sofeicz napisał(a): Ano tak to, że w Stanach nie ma nic na siłę. Każdy stan ma prerogatywy na swoje ustawodawstwo nawet w tak fundamentalnych sprawach.
No i super. Szkoda, że w UE nie przewiduje się tyle wolności dla każdego kraju z osobna
Ale też zauważmy, że każdy kraj w UE może wprowadzać więcej wolności w kierunku liberalnym - można zalegalizować narkotyki (vide Czechy) czy prostytucję i eutanazję (vide Holandia). Skoro można legalizować eutanazję, to i KŚ powinna istnieć w wachlarzu opcji do wyboru.
DziadBorowy napisał(a): Dość ciekawa historia. Polscy imigranci w Norwegii podpalili ośrodek dla imigrantów ponieważ byli przeciwni przyjmowaniu imigrantów do Norwegii.
To jacyś debile. Ale to i tak jest niczym w porównaniu do tego co robią Niemcy:
Cytat:Szef Federalnego Urzędu Kryminalnego (BKA) Holger Muench poinformował, że od początku roku na terenie Niemiec doszło do 45 podpaleń ośrodków dla uchodźców. W całym roku 2015 odnotowano 92 takie przypadki, rok wcześniej sześć. (http://www.tvn24.pl)
W wywiadzie dla gazet grupy medialnej Funke Muench zaznaczył, że jest zaniepokojony "eskalacją przemocy". - W tym roku zanotowaliśmy już 45 podpaleń - podkreślił. Jak wyjaśnił, sprawcami są przede wszystkim mężczyźni. W 80 proc. pochodzą z tego samego miejsca, gdzie znajdował się podpalony przez nich ośrodek.
Szef BKA zastrzegł, że jego służby traktują poważnie groźbę powstania struktur terrorystycznych. W zeszłym roku w Niemczech doszło do ponad 1000 ataków na obiekty związane z imigrantami. Policja odnotowała 92 podpalenia. W 2014 roku doszło do sześciu przypadków podłożenia ognia.
Ciekawe jakie będą statystyki na ten rok. Widziałem jakiś program o tych podpaleniach. Ogólnie dominuje jeden schemat:
1) Okoliczna ludność dowiaduje się o powstaniu ośrodka dla uchodźców
2) Wykupione przez państwo niemieckie hotele i domy są remontowane
3) Po remoncie i przygotowaniu domu na wprowadzenie się ludzi dom jest podpalany przed przyjazdem jakichkolwiek uchodźców
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
23.06.2017, 19:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.06.2017, 19:59 przez lumberjack.)
Reputacja:
1,399
https://www.theguardian.com/world/2017/j...icial-says
Cytat:Turkish schools to stop teaching evolution, official says
Evolution will no longer be taught in Turkish schools, a senior education official has said, in a move likely to raise the ire of the country’s secular opposition.
Alpaslan Durmuş, who chairs the board of education, said evolution was debatable, controversial and too complicated for students.
“We believe that these subjects are beyond their [students] comprehension,” said Durmuş in a video published on the education ministry’s website.
[...]The secular opposition worries that the president and his party are reshaping Turkish society and clinging to neo-Ottoman ideals that see Turkey as the vanguard of a greater Islamic nation.
Islamizująca się właśnie Turcja Erdogana zaprzestaje nauczania teorii ewolucji
Kolejny argument za tym, że tam gdzie islam zaczyna dominować tam zaczyna dominować bród, smród i ubóstwo. Tym razem umysłowe.
---
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
15
http://archive.is/I53tT
Cytat:In a coordinated campaign across 14 states, the German police on Tuesday raided the homes of 36 people accused of hateful postings over social media, including threats, coercion and incitement to racism.
http://archive.is/wwP3M
Cytat:A man is facing more than a year behind bars for attempting to stir up religious hatred in Sussex.
Nigel Pelham was charged with eight counts of publishing threatening written material intending to stir up religious hatred against Muslims on dates between February 24 and November 16, 2015 on his own Facebook account.
Jakby ktoś się kiedyś zastanawiał czy na zachodzie istnieje wolność słowa, to odpowiedź jest nie.
Jakby ktoś miał wątpliwości to potwierdzam: Tak jestem zjebanym prawakiem, który każdego dnia zjada niemowlaka. Hitler to mój idol, a Stalin to dziadek. Ogólnie chcę siać zło i spustoszenie. Czy cokolwiek jeszcze tam lewica przypisuje ludziom o moich poglądach.
Liczba postów: 166
Liczba wątków: 2
Reputacja:
13
lumberjack napisał(a): Islamizująca się właśnie Turcja Erdogana zaprzestaje nauczania teorii ewolucji
Kolejny argument za tym, że tam gdzie islam zaczyna dominować tam zaczyna dominować bród, smród i ubóstwo. Tym razem umysłowe.
Zaraz w TVP pojawi się Cejrowski ze swoimi wywodami, że brawo Turcja, przecież to tylko teoria! Islam islamem, ale w Polsce dzięki niebywale światłej "dobrej zmianie" nauka ewolucji w szkołach również zostanie ograniczona, razem zresztą z tematami związanymi z ochroną środowiska: http://pikio.pl/pis-usunelo-ewolucje-z-w...dstawowej/# (uważałbym jednakowo z tym medium, jak uczy sprawa potężnego geja), http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3...98516.html
Ateistą jestem z powodów moralnych. Uważam, że twórcę rozpoznajemy poprzez jego dzieło. W moim odczuciu świat jest skonstruowany tak fatalnie, że wolę wierzyć, iż nikt go nie stworzył! - Stanisław Lem
Liczba postów: 2,385
Liczba wątków: 14
Reputacja:
142
fertenbitenhiy napisał(a): Jakby ktoś się kiedyś zastanawiał czy na zachodzie istnieje wolność słowa, to odpowiedź jest nie. Ależ odpowiedź można znaleźć dalece szybciej. Wystarczy nie być idiotą i (lub) zapoznać się z obowiązującym prawem (lub chociażby obowiązującym regulaminem tego forum), by przekonać się, że absolutnej wolności słowa nie ma. I to nie tylko na "zgniłym zachodzie".
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
26.06.2017, 20:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.06.2017, 20:48 przez fertenbitenhiy.)
Reputacja:
15
Roan Shiran napisał(a): fertenbitenhiy napisał(a): Jakby ktoś się kiedyś zastanawiał czy na zachodzie istnieje wolność słowa, to odpowiedź jest nie. Ależ odpowiedź można znaleźć dalece szybciej. Wystarczy nie być idiotą i (lub) zapoznać się z obowiązującym prawem (lub chociażby obowiązującym regulaminem tego forum), by przekonać się, że absolutnej wolności słowa nie ma. I to nie tylko na "zgniłym zachodzie".
Gratuluje geniuszu, porównujesz forum, na którym grozi ci najwyżej ban z możliwą karą więzienia, za tzw. "mowę nienawiści" czyli po prostu bycie trochę głupim gburem o innych niż dominujące poglądach politycznych...
Jak zaczną zamykać tych mniej gburowatych też będziesz tak pisał?
Poza tym regulamin tego forum nie ogranicza możliwości wypowiadania pewnych poglądów, jedynie co najwyżej reguluje spam i tzw. "gówno-burzę".
Reputacja:
142
fertenbitenhiy napisał(a): Gratuluje geniuszu, porównujesz forum, na którym grozi ci najwyżej ban z możliwą karą więzienia, za tzw. "mowę nienawiści" czyli po prostu bycie trochę głupim gburem o innych niż dominujące poglądach politycznych... Regulamin forum był przykładem na to, że w prawie żadnej sferze życia nie ma absolutnej wolności słowa. Bo to, że nasz polski Kodeks karny również grozi karą więzienia za "mowę nienawiści", jest oczywistością.
Bycie głupim gburem jest szkodliwe. Zarówno dla głupiego gbura, jak i dla innych. Bycie takowym nie jest żadnym usprawiedliwieniem.
fertenbitenhiy napisał(a): Jak zaczną zamykać tych mniej gburowatych też będziesz tak pisał? A jak zaczną grubych zamykać? fertenbitenhiy napisał(a): Poza tym regulamin tego forum nie ogranicza możliwości wypowiadania pewnych poglądów, jedynie co najwyżej reguluje spam i tzw. "gówno-burzę". Zalecam przeczytać regulamin jeszcze raz.
"Na Forum należy przestrzegać zasad kultury osobistej, obyczajów oraz dobrego smaku."
"Administracja podejmuje również działania wynikające z brzmienia obowiązujących przepisów prawa, w szczególności kasuje wypowiedzi, które uzna za sprzeczne z prawem. Administracja nie odpowiada za zamieszczane przez użytkowników Forum opinie, będące wyrażeniem ich prywatnych poglądów ani za treść opinii mogących urażać czyjeś uczucia religijne."
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Jeszcze parę postów i odkryjecie Amerykę.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
27.06.2017, 05:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.06.2017, 05:41 przez fertenbitenhiy.)
Reputacja:
15
Roan Shiran napisał(a): fertenbitenhiy napisał(a): Gratuluje geniuszu, porównujesz forum, na którym grozi ci najwyżej ban z możliwą karą więzienia, za tzw. "mowę nienawiści" czyli po prostu bycie trochę głupim gburem o innych niż dominujące poglądach politycznych... Regulamin forum był przykładem na to, że w prawie żadnej sferze życia nie ma absolutnej wolności słowa. Bo to, że nasz polski Kodeks karny również grozi karą więzienia za "mowę nienawiści", jest oczywistością.
Bycie głupim gburem jest szkodliwe. Zarówno dla głupiego gbura, jak i dla innych. Bycie takowym nie jest żadnym usprawiedliwieniem.
fertenbitenhiy napisał(a): Jak zaczną zamykać tych mniej gburowatych też będziesz tak pisał? A jak zaczną grubych zamykać?
fertenbitenhiy napisał(a): Poza tym regulamin tego forum nie ogranicza możliwości wypowiadania pewnych poglądów, jedynie co najwyżej reguluje spam i tzw. "gówno-burzę". Zalecam przeczytać regulamin jeszcze raz.
"Na Forum należy przestrzegać zasad kultury osobistej, obyczajów oraz dobrego smaku."
"Administracja podejmuje również działania wynikające z brzmienia obowiązujących przepisów prawa, w szczególności kasuje wypowiedzi, które uzna za sprzeczne z prawem. Administracja nie odpowiada za zamieszczane przez użytkowników Forum opinie, będące wyrażeniem ich prywatnych poglądów ani za treść opinii mogących urażać czyjeś uczucia religijne."
Twoja ideologia chyba cię naprawdę zaślepia, ale nie bój się jak już skończysz być pożyteczny dla nich, to też trafisz do gułagu.
Jeśli wolisz udawać, że polityczne prześladowania szarego obywatela za posty na facebooku jest ok, to gratuluję. Tylko, że to wprowadza niebezpieczny precedens. Teraz robi to władza, która ci odpowiada, ale jakby kaczory zamykały w pierdlu KODowców za poglądy (a ci potrafią być dosyć chamscy), to byłbyś oburzony. I nie tylko ty. No, ale poczekaj. Wszystko się zmienia, za 10 lat będą rządzić inni ludzi być może, ale metody już sobie zachowają. Teraz już każda bardziej wyrazista opinia polityczna będzie groziła pierdlem. Brawo! Znakomita wolność słowa. Normalnie ideał liberalnego (w klasycznym, nie lewicowym tego słowa znaczeniu) świata.
Zresztą czepiasz się jakieś absolutnej wolności słowa, gdzie ja nigdzie o czymś takim nie pisałem. Zresztą typowe dla hipokrytów twojego typu, czepiać się nieistotnych szczegółów, żeby tylko na twoje wyszło.
Nie mówiąc już, że niczego tym nie udowadniasz. Tak jak napisałem poza wymaganiem kultury regulamin forum nie wprowadza żadnej cenzury, bo przestrzeganie prawa jest wymagane tak czy siak. Czy sobie to zapiszesz w regulaminie czy nie. Ten zapis to tylko takie krycie dupy na wszelki wypadek, a nie jakaś cenzura.
Poza tym forum jest własnością prywatną, więc można tutaj sobie wprowadzać jakie się chce zasady. To też ważna różnica.
Reputacja:
1,399
W Polsce jest tak, ze nawet na prywatnym forum nie mozna niektorych rzeczy pisac. Zaloz temat, w ktorym negujesz istnienie holokaustu, to sie przekonasz. I wcale nie musisz byc gburem. Zaloz taki temat i pisz w kulturalny sposob, to i tak spotka cie to samo.
We Francji z kolei nie mozna glosic antysemityzmu. Kara jest chyba 1-3 tysiace euro. Nie podoba mi sie to, bo uwazam ze kazda nacja powinna byc "krytykowalna". Nie powinno byc swietych krow.
---
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
15
lumberjack napisał(a): W Polsce jest tak, ze nawet na prywatnym forum nie mozna niektorych rzeczy pisac. Zaloz temat, w ktorym negujesz istnienie holokaustu, to sie przekonasz. I wcale nie musisz byc gburem. Zaloz taki temat i pisz w kulturalny sposob, to i tak spotka cie to samo.
We Francji z kolei nie mozna glosic antysemityzmu. Kara jest chyba 1-3 tysiace euro. Nie podoba mi sie to, bo uwazam ze kazda nacja powinna byc "krytykowalna". Nie powinno byc swietych krow.
Tym bardziej powinno się twardo stać w opozycji do tworzenia nowych świętych krów w imię walki z jakąś "mową nienawiści". Istnienie jednego durnego prawa, to nie jest wymówka na wprowadzanie nowego durnego prawa i polowanie na obywateli pod tym pretekstem.
No, ale czego można się spodziewać po socjalistach. W XX wieku już swoje pokazali, bo przecież zarówno naziści jak i komuniści to wszystko odłamy socjalizmu. Dzisiaj socjal-demokraci pokazują, że wcale nie daleko im do swoich kuzynów ideologicznych, a pożyteczni idioci się z tego cieszą, bo to takie "europejskie". Jednocześnie marudząc na kaczorów za dokładnie to samo.
27.06.2017, 12:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.06.2017, 12:19 przez Roan Shiran.)
Reputacja:
142
fertenbitenhiy napisał(a): Twoja ideologia chyba cię naprawdę zaślepia, ale nie bój się jak już skończysz być pożyteczny dla nich, to też trafisz do gułagu.
Jeśli wolisz udawać, że polityczne prześladowania szarego obywatela za posty na facebooku jest ok, to gratuluję. Tylko, że to wprowadza niebezpieczny precedens. Teraz robi to władza, która ci odpowiada, ale jakby kaczory zamykały w pierdlu KODowców za poglądy (a ci potrafią być dosyć chamscy), to byłbyś oburzony. I nie tylko ty. No, ale poczekaj. Wszystko się zmienia, za 10 lat będą rządzić inni ludzi być może, ale metody już sobie zachowają. Teraz już każda bardziej wyrazista opinia polityczna będzie groziła pierdlem. Brawo! Znakomita wolność słowa. Normalnie ideał liberalnego (w klasycznym, nie lewicowym tego słowa znaczeniu) świata.
Zresztą czepiasz się jakieś absolutnej wolności słowa, gdzie ja nigdzie o czymś takim nie pisałem. Zresztą typowe dla hipokrytów twojego typu, czepiać się nieistotnych szczegółów, żeby tylko na twoje wyszło.
Nie mówiąc już, że niczego tym nie udowadniasz. Tak jak napisałem poza wymaganiem kultury regulamin forum nie wprowadza żadnej cenzury, bo przestrzeganie prawa jest wymagane tak czy siak. Czy sobie to zapiszesz w regulaminie czy nie. Ten zapis to tylko takie krycie dupy na wszelki wypadek, a nie jakaś cenzura.
Poza tym forum jest własnością prywatną, więc można tutaj sobie wprowadzać jakie się chce zasady. To też ważna różnica. Precedens? Być może dla jakichś troglodytów, co to dopiero z jaskiń wyszli. Ale nie dziwię się, że ignorancja idzie w parze z niską inteligencją i zrytą głową od ideologii.
Masz na początek dwa artykuły, by w ogóle mieć jakiekolwiek pojęcie, czym jest penalizacja "mowy nienawiści" w prawie karnym i w jakich krajach coś takiego jest:
http://www.iws.org.pl/pliki/files/badani...202005.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/Hate_speech
Można też zauważyć, że np. w Międzynarodowym Pakcie Praw Obywatelskich i Politycznych z... 1966 r. znajduje się art. 20 o takiej treści:
"1. Wszelka propaganda wojenna powinna być ustawowo zakazana.
2. Popieranie w jakikolwiek sposób nienawiści narodowej, rasowej lub religijnej, stanowiące podżeganie do dyskryminacji, wrogości lub gwałtu, powinno być ustawowo zakazane."
A to mamy mapkę pokazującą, które kraje ratyfikowały (ciemna zieleń) lub podpisały (jasna zieleń) ten Pakt:
Szok i niedowierzanie więc. Okazało się, że mamy Orwellowski świat już od ponad pół wieku! Zalecam więc przeprowadzenie się do Omanu lub Arabii Saudyjskiej, gdzie fertenbitenhiy będzie mógł porozmawiać z podobnie neutralnymi ideologicznie dżentelmenami na temat represyjności prawa zachodniej cywilizacji.
28.06.2017, 21:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.06.2017, 21:59 przez lumberjack.)
Reputacja:
1,399
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata...52281.html
Cytat:Dziesiątki berlińskich policjantów wysłanych do Hamburga w ramach ochrony i organizacji szczytu G20 zostały odesłane do domu. Według doniesień medialnych policjanci zamiast skupić się na pracy oddali się zabawie. Niektórzy z nich mieli między innymi publicznie oddawać mocz i wymachiwać bronią pod wpływem alkoholu. Rzecznik policji w Hamburgu potwierdził, że około 300 funkcjonariuszy z trzech jednostek berlińskiej policji zostało odesłanych do domu i nie będzie brało udziału w ochronie szczytu. (http://www.tvn24.pl)
Niemiecka gazeta "Bild" opublikowała zdjęcia ubranych po cywilnemu ludzi, którzy trzymają butelki z alkoholem i palą fajkę wodną. Zdjęcie zrobiono w obozie, w którym zatrzymali się policjanci. Według gazety imprezowicze z fotografii to berlińscy funkcjonariusze. W nocy urządzili oni imprezę z głośną muzyką, zabawa trwała do godz. 6.30 następnego dnia. Jak twierdzi "Bild", berlińscy funkcjonariusze pobili się na koniec z kolegami z Wuppertalu stacjonującymi w sąsiedztwie. Jedna z policjantek miała również tańczyć na stole. Kobieta swój taniec wykonała w samym szlafroku, a na ramieniu miała zawieszoną broń. Media: seks podczas imprezy, taniec na stole pod wpływem alkoholu Inne niemieckie źródło donosi natomiast o policjancie i policjantce uprawiających seks podczas imprezy. Niektórzy funkcjonariusze mieli też oddawać mocz na ogrodzenie osiedla używanego do umieszczania w nim osób ubiegających się o azyl. - Mogę potwierdzić, że kierownictwo policji w Hamburgu zdecydowało o odesłaniu berlińskich policjantów. Powodem było ich nieodpowiednie zachowanie - powiedział reporterom Reutersa rzecznik. Władze wyjaśniają, czy ekscesy miały miejsce w czasie wolnym, czy w czasie, gdy policjanci powinni być w gotowości. Funkcjonariusze tłumaczyli się, że dowództwo nie przedstawiło im żadnych propozycji kulturalnego spędzenia czasu. W miejscu zakwaterowania nie było nawet telewizorów. (http://www.tvn24.pl)
Myślałem, że Niemcy to taka ostoja cywilizacji i kultury; że tak się prawa, przepisów i ogólnie szeroko rozumianego ordnungu trzymają a toż to przecie zwykłe barachło, niczym standardowe studenty
Wkurza mnie to, że ścigają ludzi za palenie marihuany, a sami ją sobie jarają. To samo dotyczy polskich policjantów. Powinno się zalegalizować machujaranę i w Niemczech i w Polsce, żeby wytrącić zomowcom z rąk pretekst do gnębienia zwykłych ludzi.
---
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
|