To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Informacje
lumberjack,

nie zwalam na moderatorów wyłącznej odpowiedzialności za utrzymanie wysokiego poziomu dyskusji. Doskonale rozumiem, że zależy on przede wszystkim od postawy zwykłych userów. Pozwalam sobie zawracać Wam głowę tym zagadnieniem, gdyż mam wieloletnie doświadczenie pisania na różnych forach, ze szczególnym uwzględnieniem Ateisty, które to forum traktowałem jako macierzyste. Z mojego doświadczenia wynika, iż warunkiem dobrego samopoczucia a co za tym idzie chęci otwierania się i zaangażowania w dyskusję jest zaufanie do partnera po drugiej stronie monitora. Dostrzegania wartości w poglądach odmiennych od własnych i chęć ich poznania. Tego starałem się trzymać, a choćby Socjo może potwierdzić, że mój styl pisania był doceniany i traktowany jako wzór grzeczności i szacunku wobec partnera w dyskusji.

Coś się na forach zmieniło wraz z pojawieniem się w sferze publicznej partii Kaczyńskich. Za głębokim podziałem w społeczeństwie poszły podziały w sieci przeobrażające się z czasem w otwartą wojnę. Jednym z jej skutków było zwalczanie osób prezentujących odmienne poglądy, często przyjmujące postać zorganizowanej nagonki. Ja także stałem się jej celem i choć nigdy się na to nie skarżyłem i nie składałem wniosków do moderacji, z coraz mniejszym zaangażowaniem śledziłem forumową dyskusję. Jednocześnie było mi wstyd, gdyż wielu znajomych wiedziało o mojej aktywności w sieci i ciężko mi było im wytłumaczyć, z czego się bierze czerwony kolor przy moim forumowym nicku. Robiłem z tym co mogłem, ale jak się okazywało, niewiele to dawało i gdyby nie wsparcie kilkorga userów, którym jestem głęboko wdzięczny, już dawno zrezygnowałbym z pisania i odszedł jako forumowy rekordzista in minus. Można powiedzieć, że to był tylko mój problem i machnąć ręką, ale bez fałszywej skromności uważam, że coś do tego forum wniosłem i jest ono w jakieś mierze także moim dziełem, oraz, że na ogół miałem coś ciekawego do powiedzenia. Jeśli będą szykanowani userzy podobni mnie, to straci całe forum. Co świetnie widać na przykładzie Katolik.pl z którego odeszli, lub wyrzucono, wszystkich wartościowych userów. A moderatorzy tamtego forum nie mając z kim pogadać udzielają się pod innymi nickami na Ateiście.
Naszym wspólnym obowiązkiem jest do takiej sytuacji nie dopuścić.

Napisawszy powyższe przepraszam za swoje zachowanie, uznając, że posunąłem się za daleko. Przepraszam zwłaszcza kolegę Łazarza za słowa które nie powinny były paść.

Ps. proszę moderację o usunięcie postu w którym się one znalazły.
Odpowiedz
Wenezuela bankrutuje.
Bez komentarza.

http://next.gazeta.pl/next/7,151003,2260...BizLinkImg
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a): Wenezuela bankrutuje.

Ehh... gdyby tylko mieli ropę, to by sobie jakoś poradzili.

...oh, wait.

Sofeicz napisał(a): Bez komentarza.

http://next.gazeta.pl/next/7,151003,2260...BizLinkImg

To ja dam komentarz. W Wenezueli jest tak źle, bo jest za mało socjalizmu. Wincyj socjalizmu! To jedyna słuszna droga dla wszystkich krajów świata.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
exeter napisał(a): Już Ci tłumaczyłem, że nie byłem, i nie jestem niczyim towarzyszem, ale jak widać trudno się do Ciebie przebić.
A nauczyli mnie odzywać się w sposób do którego pijesz tacy ludzie jak nasz forumowy kolega. Którzy dobitnie wykazali mi, że internetowe forum nie służy do wymiany myśli, tylko do wojny z ideologicznymi przeciwnikami, których niszczy się wszystkimi metodami. Uważasz, że mnie prawo do obrony nie przysługuje?

Jakoś nie zauważyłem, żeby Łazarz cię obrażał, a ty zamiast odpowiedzieć na jego pytania zacząłeś go wyzywać.

exeter napisał(a): Na naszych oczach odbywa się niszczenie debaty publicznej

To przestań ją niszczyć.

exeter napisał(a): Na Was, na moderatorach, spoczywa obowiązek czuwania nad jakością dyskusji, jeśli tego nie dopilnujecie, będziecie niedługo zarządzali masą upadłościową po forum Ateista.pl.

Nie jestem moderatorem.

exeter napisał(a): jeszcze chce mi się logować na Ateista.pl. gdyż jestem z tym forum związany emocjonalnie.

To przetnij w końcu pępowinę.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Socjopapa,

Cytat:Nie jestem moderatorem.
Nie bądź taki skromny. Byłeś kim więcej niż moderatorem.
Cytat:Jakoś nie zauważyłem, żeby Łazarz cię obrażał, a ty zamiast odpowiedzieć na jego pytania zacząłeś go wyzywać.
Jak na kogoś kto był na forum kimś więcej niż moderator, do tego podobno prawnik z zawodu, wykazujesz zdumiewającą nieznajomość faktów w sprawie którą komentujesz.
Cytat:
exeter napisał(a): napisał(a):Na naszych oczach odbywa się niszczenie debaty publicznej

To przestań ją niszczyć.
Jeszcze nawet nie zacząłem. Oczko
A moje wieloletnie wysiłki by temu zjawisku przeciwdziałać, można spuentować powiedzeniem - "nec Hercules contra plures".
Zauważyłeś, że Łazarz "ukarał" mnie za próbę dyskusji z nim, którą podjąłem wbrew własnemu przekonaniu, że nie warto tego robić. Pomimo tego zdecydowałem się na rozmowę z nim właśnie dlatego, że doceniam rolę i znaczenie debaty z ludźmi o odmiennych poglądach.
Cytat:To przetnij w końcu pępowinę.
Pracuję nad tym. Uśmiech

Nie mogłem o tym nie donieść, gdyż mam ją po sąsiedzku - tuż obok powstaje nowa warszawska cerkiew:
Pierwsza od ponad stu lat cerkiew budowana w Warszawie ma już swój ostateczny kształt.
Oto nowa cerkiew w Warszawie. Pierwsza od 100 lat. "Wnętrza jak u Jerzego Nowosielskiego"
[Obrazek: z22607781V,Pierwsza-od-ponad-stu-lat-cer...-Warsz.jpg]

Jeśli ją ukończą zgodnie z planami będzie znacznie ładniejsza od "tortownicy" w Wilanowie, na którą poszły ogromne publiczne pieniądze.
Odpowiedz
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7...owych.html

Cytat:Media ujawniają "Paradise Papers". Fortunę w rajach podatkowych umieszczała m.in. królowa Elżbieta II oraz członkowie gabinetu i doradcy prezydenta USA Donalda Trumpa.

"Paradise Papers" to kolejna taka afera po słynnym "Panama Papers". Tym razem media ujawniły, że majątek w rajach podatkowych umieszczali m.in. królowa Elżbieta II oraz członkowie gabinetu i doradcy prezydenta USA Donalda Trumpa.

"The Guardian", który jest jednym z blisko stu światowych mediów ujawniających "Paradise Papers", wymienia wśród zamieszanych osób największe światowe firmy, głowy państw, czołowych polityków, sportowców i osób z szeroko pojętego przemysłu rozrywkowego. Mieli oni potajemnie umieszczać swoje majątki w brytyjskich terytoriach zamorskich.

Dziennikarze ujawnili w sumie ponad 13 mln dokumentów, które świadczą o tym, że wspomniane osoby transferowały pieniądze do rajów podatkowych. 

Majątek królowej na Kajmanach

Jak wynika z dokumentów, 10 mln funtów Elżbiety II trafiło na Kajmany i Bermudy za pośrednictwem księstwa Lancaster, którego majątek jest osobistym dochodem monarchy Wielkiej Brytanii.

Część pieniędzy umieszczono w firmie BrightHouse, która była krytykowana za wykorzystywanie biedniejszych - słabej jakości sprzęty, jak telewizory czy pralki, były sprzedawane na kredyt o bardzo wysokim oprocentowaniu.

Transakcje opiewające na ogromne kwoty miały być prowadzone przez członków gabinetu, doradców i darczyńców Donalda Trumpa. Chodzi m.in. o sekretarza stanu Rexa Tillersona, sekretarza skarbu Stevena Mnuchina oraz głównego doradcę ekonomicznego Gary'ego Cohna. 
Znalazły się tam również płatności od firmy, której współwłaścicielem jest zięć Władimira Putina.

Ślad pieniędzy pochodzących z rosyjskich instytucji państwowych pojawia się także na kontach Twittera i Facebooka. Instytucje miały fundować milionowe inwestycje korporacji za pośrednictwem firmy związanej z Jaredem Kushnerem, zięciem Donalda Trumpa.

Bliski współpracownik Trudeau

Media ujawniły także dokumenty dotyczące bliskiego współpracownika kanadyjskiego premiera Justina Trudeau. Stephen Bronfman odpowiedzialny w otoczeniu szefa rządu m.in. za zbiórkę funduszy, miał ulokować w rajach podatkowych miliony dolarów. Seria ogromnych przelewów miała narazić na straty nie tylko Kanadę, ale także Stany Zjednoczone i Izrael.

Dokumenty odsłaniają też praktyki takich firm jak Nike czy Apple, oraz to, jak rosyjscy miliarderzy wykorzystali sieć spółek w rajach podatkowych, by kupić udziały w klubach Arsenal Londyn oraz Everton F.C., należących do brytyjskiej Premiership.

Co jest źródłem przecieku?

Jak informuje "The Guardian", większość dokumentów pochodzi z kancelarii Appleby, która zajmuje się na Bermudach doradztwem w zakresie unikania opodatkowania w brytyjskich terytoriach zamorskich.

Do plików - podobnie jak w przypadku "Panama Papers" - dotarł niemiecki dziennik "Süddeutsche Zeitung". Dziennikarze nie zamierzają jednak ujawnić swojego informatora.

Appleby twierdzi, że we wspomnianych dokumentach "nie ma żadnego dowodu na jakiekolwiek nieprawidłowości po ich stronie lub stronie ich klientów", dodając jednocześnie, że ich kancelaria nie toleruje "nielegalnych działań".

Mam żem pytanie. Skoro wszystkie najbogatsze elity wszystkich krajów oraz super bogate ogromne koncerny spierdalają z pieniąchami przed swoimi państwami, to czemu zwykli ludzie mieliby tak nie zacząć robić? Czemu zwykli ludzie mają ponosić największy koszt utrzymania państw?

Powinno się zorganizować jakąś zbiorową akcję obywateli wszystkich krajów Europy i Ameryki i masowo uciec z kasą.

Skoro te wszystkie bogate polityczne kurwiszony racjonalnie dbają o swoje interesy, to wszyscy powinniśmy iść w ich ślady. No bo jeśli ludzie rządzący tymi wszystkimi najbogatszymi krajami pierwszego świata uważają, że najlepiej dla nich jest trzymać tą kasę z dala od swoich państw, to widocznie rzeczywiście tak musi być.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a): Mam żem pytanie. Skoro wszystkie najbogatsze elity wszystkich krajów oraz super bogate ogromne koncerny spierdalają z pieniąchami przed swoimi państwami, to czemu zwykli ludzie mieliby tak nie zacząć robić?

bo na ogół ich na to nie stać - zarówno pod względem materialnym jak i mentalnym.
....jak łatwo wy­wołać echo w pus­tych głowach.

Odpowiedz
lumberjack,

Cytat:Mam żem pytanie. Skoro wszystkie najbogatsze elity wszystkich krajów oraz super bogate ogromne koncerny spierdalają z pieniąchami przed swoimi państwami, to czemu zwykli ludzie mieliby tak nie zacząć robić? Czemu zwykli ludzie mają ponosić największy koszt utrzymania państw? 

Powinno się zorganizować jakąś zbiorową akcję obywateli wszystkich krajów Europy i Ameryki i masowo uciec z kasą. 

Skoro te wszystkie bogate polityczne kurwiszony racjonalnie dbają o swoje interesy, to wszyscy powinniśmy iść w ich ślady. No bo jeśli ludzie rządzący tymi wszystkimi najbogatszymi krajami pierwszego świata uważają, że najlepiej dla nich jest trzymać tą kasę z dala od swoich państw, to widocznie rzeczywiście tak musi być.
Mam żem odpowiedź na Twoje pytanie - państwa są dla ludzi ubogich i średnio zamożnych. Bogaci są w stanie zapewnić sobie świadczenia oferowane w państwowych systemach: oświaty, służby zdrowia, ochrony i bezpieczeństwa, we własnym zakresie. Dlatego porzucanie państwa przez tych pierwszych byłoby postępowaniem irracjonalnym. Chyba, że porzucają jedno państwo na rzecz drugiego, oferującego wyższy poziom świadczeń, czego akurat nam wyjaśniać nie trzeba.

Ale w tej aferze nie o to chodziło. Rzecz sprowadza się do zrozumiałej potrzeby ochrony własnych środków przed zachłannym fiskusem, a także, do oceny racjonalności wydawania pieniędzy budżetowych przez kolejne rządy. Gdyby Tobie państwo chciało zajebać połowę uczciwie zarobionego miliona, zrobiłbyś wszystko, żeby do tego nie dopuścić.
Odpowiedz
exeter napisał(a): Gdyby Tobie państwo chciało zajebać połowę uczciwie zarobionego miliona, zrobiłbyś wszystko, żeby do tego nie dopuścić.

No właśnie biedni i średniozamożni ludzie może nie mają uczciwie zarobionego miliona, ale załóżmy, że mają 20 tysięcy i te 20 tysięcy jest dla nich warte tyle co milion. A nawet 10 tysięcy - też szkoda oddać ileś z tej kasy państwu, którego urzędnicy kupią sobie za to nowe meble urzędowe albo samochody.

Wszyscy powinni uciec do rajów podatkowych.
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumber,

Cytat:No właśnie biedni i średniozamożni ludzie może nie mają uczciwie zarobionego miliona
Życzę Ci, żebyś jak najszybciej miał taki problem. Uśmiech
Odpowiedz
Wiesz, znam jednego z najbogatszych ludzi w Polsce.
Właśnie kuruje się po wypadku swojego helikoptera.
Bogactwo drogą do kalectwa Uśmiech
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a): Wiesz, znam jednego z najbogatszych ludzi w Polsce.
Właśnie kuruje się po wypadku swojego helikoptera.
Bogactwo drogą do kalectwa Uśmiech

Kurde... nie wiedziałem, że znasz Rydzyka. Załatwisz mi u niego jakąś fuchę? Jakby co, to mógłbym jakiś kościół wyremontować :-) Albo plebanię chociaż lub zakrystię...
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Nie ta branża Uśmiech (coś z twojego podwórka).
Odpowiedz
exeter napisał(a): Nie mogłem o tym nie donieść, gdyż mam ją po sąsiedzku - tuż obok powstaje nowa warszawska cerkiew:
Pierwsza od ponad stu lat cerkiew budowana w Warszawie ma już swój ostateczny kształt.
Oto nowa cerkiew w Warszawie. Pierwsza od 100 lat. "Wnętrza jak u Jerzego Nowosielskiego"
[Obrazek: z22607781V,Pierwsza-od-ponad-stu-lat-cer...-Warsz.jpg]

Jeśli ją ukończą zgodnie z planami będzie znacznie ładniejsza od "tortownicy" w Wilanowie, na którą poszły ogromne publiczne pieniądze.

Wygląda jak bunkier. Może to jakaś alegoria przedstawiająca sytuację Kościoła we współczesnej cywilizacji.
Odpowiedz
Łazarz napisał(a): O! O! Dokładnie! A Tusk jest winien za te dwa samopodpalenia, które miały miejsce przed siedzibą premiera za jego urzędowania, prawda exeter?

Jak stwierdzili dziennikarze, Piotr S. od lat leczył się na depresję. Jest więc możliwe, że zabiłby się i tak.

Szczerze mówiąc na początku podejrzewałem, że typ, który się podpalił pod Pałacem Kultury i Nauki to pilaster; podobne szaleństwo i podobna obsesja na punkcie PiSu.
Na pomoc! mordują więźniów Bastylii!!!
Odpowiedz
ZaKotem napisał(a): Wygląda jak bunkier.
Prawdopodobnie ma to jakiś związek z faktem, że nie jest wykończona i pomalowana Uśmiech

Tylko tych „wnętrz jak u Nowosielskiego” się boję trochę.
Odpowiedz
Tak wygląda wymieranie.

Przyzwyczajcie się do takich informacji. Będziecie często informowani o podobnych przypadkach.
Odpowiedz
zefciu napisał(a):
ZaKotem napisał(a): Wygląda jak bunkier.
Prawdopodobnie ma to jakiś związek z faktem, że nie jest wykończona i pomalowana Uśmiech

Tylko tych „wnętrz jak u Nowosielskiego” się boję trochę.

Tu masz wnętrze zaprojektowane przez Nowosielskiego w cerkwi w Białym Borze.
De gustibus[Obrazek: 55afee3f2d7cf_o.jpg?1448306119]
Odpowiedz
Eee, to ma być cerkiew? Toż to wygląda bardziej ascetycznie niż zbory protestanckie...

Dla porównania unicka cerkiew w Kostomłotach:

[Obrazek: Cerkiew_unicka%2C_ob._ko%C5%9Bci%C3%B3%C...naPyka.JPG]
Odpowiedz
Albo w Łodzi

[Obrazek: 8d2927fc_large.jpg]

Dla zefcia, tak będzie wyglądała ta cerkiew pomalowana na biało.

[Obrazek: z17343845QProjekt-pierwszej-od-100-lat-c...szawie.jpg]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości