Liczba postów: 1,846
Liczba wątków: 13
Reputacja:
39
DziadBorowy napisał(a): Ponadto dlaczego porównywać to do wyborów 4 lata temu zamiast do wyborów parlamentarnych 3 lata temu.
ponieważ specyfika samorządowych jest inna i mniej ludzi głosuje według klucza partyjnego, a więcej po prostu na osoby, które zna, bo lokalnie się sprawdzają (m. in. dlatego bezpartyjni mają około 6%, a PSL - mimo że dużo słabiej niż 4 lata temu - ciągle zbiera spore poparcie). zresztą, jeśli już koniecznie chcesz porównywać do parlamentarnych, to poza PSL każdy stracił. ba, KO pewnie (trudno oszacować wartość Nowackiej w 2015) nawet więcej niż PiS
....jak łatwo wywołać echo w pustych głowach.
23.10.2018, 09:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.10.2018, 09:24 przez DziadBorowy.)
Liczba postów: 10,995
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
Dotyczy to wyborów do rad miast, gmin i powiatów jak i prezydentów miast (chociaż i tak tutaj klucz partyjny jest dominujący jednak faktycznie małe komitety mogą wpływać na wyniki) Ale nie do wyborów do sejmików - tutaj głosuje się wg klucza partyjnego - ludzie po prostu nie kojarzą kandydatów do sejmików a sam sejmik jest instytucją niemal tak samo egzotyczną jak europarlament.
Natomiast strata KO jest ciężka do oszacowania. Zakładam, że większość z niej przypada na Nowoczesną, która startując samodzielnie przestałaby pewnie istnieć a PO startująca samodzielnie miałaby wynik bardzo podobny do wyniku KO.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
23.10.2018, 13:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.10.2018, 13:22 przez lorak.)
Liczba postów: 1,846
Liczba wątków: 13
Reputacja:
39
wiadomo, że wygrana w danym województwie nie oznacza, iż będzie się tam rządziło (aczkolwiek nieoficjalnie już jest mowa, że PiS bez żadnej koalicji weźmie przynajmniej pięć sejmików* - co byłoby już sukcesem), ale jednak pewien trend wzrostowy dla PiS to pokazuje.
*https://wiadomosci.wp.pl/wybory-2018-pis-przejmuje-kolejny-sejmik-6308940794975873a
....jak łatwo wywołać echo w pustych głowach.
23.10.2018, 13:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.10.2018, 13:48 przez DziadBorowy.)
Reputacja:
1,122
Jeżeli faktycznie będą mieli władzę w 5 sejmikach to będzie to sukces, chociaż nie tak duży jak się spodziewali. 4 sejmiki to tak pół na pół, mniej niż 4 należy uznać za porażkę. Przypominam też, że PIS wydał największe środki na przedwyborczą propagandę i zalał nią obszary w których miał szanse na wygraną. U mnie w Małopolsce tak na oko PIS wywiesił więcej przedwyborczych śmieci niż wszystkie komitety razem wzięte. Natomiast dalej nie sądzę aby PIS był w jakimkolwiek trendzie wzrostowym - więcej sejmików wynika raczej z rozmaitych fluktuacji niż ze zwiększającego się poparcia w skali kraju - jestem przekonany, iż w wyborach w 2019 roku uzyska gorszy wynik niż w tych w 2015.
A tak z innej beczki to przygnębiające jak często w wyborach na poziomie niższym niż sejmik (dopiero tutaj głosowanie na partię ma sens) wyborcy zamiast głosować na dobrych kandydatów głosowali na partyjniaków z PO lub PIS (lub raczej przeciw PO i przeciw PIS). Widać, że decyzja Kaczyńskiego z 2005 roku aby z PO zamiast sojusznika uczynić sobie wroga ma dalekosiężne skutki do dzisiaj - i to korzystne zarówno dla PIS jak i PO. U mnie w mieście był beznadziejny kandydat na prezydenta z PO, tragiczny kandydat z PIS oraz w jako tako rokujący bezpartyjny. No i łącznie 74% ludzi, którzy udali się do wyborów zagłosowało na tych dwóch pierwszych, mimo iż z sytuacji w mieście nie jest zadowolony praktycznie nikt bo tak POwski magistrat jak i PISowska rada miejska dawały do tej pory dupy na całej linii. Ciężko mi uniknąć wrażenia, że te 37% mieszkańców miasta głosujących na PO-PIS to idioci. Zwłaszcza, że w tych wyborach była sensowna alternatywa.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
24.10.2018, 00:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.10.2018, 00:56 przez Battlecruiser.)
Liczba postów: 5,136
Liczba wątków: 111
Reputacja:
26
A u mnie w Małopolsce Gibała najwięcej, Majchrowski drugi a Wasserman trzecia.
Mają 6 jak widzę sejmików i grozi wolta PSL. Nie jest to duża groźba ale jednak.
Gdzie jest Pilaster i jego obliczenia?
Jeden z drugim tu miał jakieś anse, że krótką notkę walnąłem a nie długą. Co się będę rozpisywał jak nic nie wiadomo? Dziś wiadomo to napiszę. Ilu tam różnych takich nakłapało się w telewizorniach, że to, że sio. To sondażowe 32% mogło się rozmaicie rozłożyć i sam wynik do sejmików w całej Polsce nie wiele mówi. W jednym mogą mieć 15% a w drugim 40% i w tym drugim se będą rządzić. Wyobraźni trochę potrzeba. Że o PSLu ni ma? A co ma być jak nie wiadomo, ile dostanie? Czynaście procent dostał, więc coś wiadomo.Jeden taki na Wirtualnych Parówkach sie załamał
Nie powtórzył się cud na urną z 2014. 13% to jest nawet sporo jak na te czasy. Zauważcie, że PSL nie brał udziału w największych cyrkach kaczofobii, jak ciamajdan. Zniuansowany był trochę to mają połowę tego, co Platforma z Nowoczesną. Raczej pójdą kaczofobicznym kursem dalej i przeboleją odcięcie od koryta w 5 sejmikach. Tyle o nich.
O Koalicji Obywatelskiej krótko: Wynik w dużych miastach daje im jakieś emocjonalne odbicie. Tryumf Trzaskowskiego był prawdopodobny, ale ta pierwsza tura to ekstaza. W sejmikach dostali w trąbę i odczują to. Nowoczesnej nie ma i ma ona komornika. Kolejna jednosezonówka. Przejdźmy teraz do przyczyn takiego a nie innego wyniku PiSu:
Biorąc pod uwagę ciamajdan i inne cyrki to jest on słaby, bo po takim wariactwie na tamtych powinno głosować 3%. Tymczasem jest jak jest. Z kolei biorąc pod uwagę zagraniczną nagonkę i inne takie to dobry wynik kaczyści osiągnęli. Biorąc pod uwagę pińcset plusa z kolei słaby. Porównajcie sobie z kolei stan PiSu teraz z AWSem w 3 roku sprawowania rządu.
Różne tam takie porównują mechanicznie wyniki wyborów samorządowych i parlamentarnych, czego się tak wprost nie da przełożyć. Wynik do sejmików jest tu fajoski, ale niestety zderza się z rozbuchanymi aspiracjami na 40% i nokaut tamtych. Komentatorka szuka tu różnych przyczyn ale mało kto wspomina o roli TVP, której propaganda jest żenująca. Nie po to na nich głosowałem, paski śmierci z TVP Info to kompromitacja. Jeśli tego nie zmienią to mogą zapomnieć o następnej kadencji. Dalej mamy tam Ziobrę, który jest autorem licznych wpadek (sam albo poprzez ziobrystów), jak niedorobione ustawy, afera z nagrodami, afera holocaustowa. Jak już pisałem nie ma u nas nikogo sensownego na stanowisko ministra spraw zagranicznych, stąd musimy cierpieć wyskoki Czaputowicza. Już ten poprzedni był lepszy. Aborcja jeszcze jest.
Ostatnia afera z Sądem Najwyższym jest niezrozumiała dla społeczeństwa, szczególnie w wypadku prezeski. Ustawy medialnej jak nie było tak nie ma. PiSowi pomogły natomiast weta prezydenta. Frankowicze zaszkodzili. Ogólnie niezdolność do zrobienia czegoś konkretnego, kojarząca się z pierdołowatością.
Słusznie red. Ziemkiewicz wskazuje jeszcze na zrażenie wiejskiego elektoratu poprzez lewackie pomysły, jak zakaz hodowli zwierząt futerkowych. Ustawę o obrocie ziemią i jeszcze zamknięcie galerii w niedzielę. Ponoć ludność wiejska lubiła se jechać w niedzielę do galerii i teraz czuje się dyskryminowana i wykluczona. Nie rozpatrywałem tego pomysłu pod tym względem. We wieczorze wyborczym w TV Republika Ziemkiewicz wyłożył te swoje tezy i myślałem, że prowadząca Dorota Kania go tam rozszarpie żywcem. mam spore zastrzeżenia do jej warsztatu, zespół Olejnik się robi.
Zasługą obozu kaczofobicznego jest, iż PiS po tych swoich wyskokach ma 32% w samorządowych i obejmuje koryto w 6 sejmikach minimum a wygrywa w 9. Gdyby PO z Nowoczesną i PSLem trzymały przez te 3 lata mordę na kłódkę i nie robiły nic to miałyby dużo lepsze wyniki. Kaczor tylko na nich opiera poparcie swojego reżimu. Sprawa z Unią jest zaś skomplikowana:
Polacy sa za byciem w Unii (póki co), natomiast nie koniecznie chcą tam być popychadłem i mniej wartościowym narodem tubylczym. Pariasem nie chcą być. Tymczasem obóz kompradorski takie ma marzenia, pragnie padać na ryj przed byle funkcyjnym europejskim i chce być robiony w trąbę. Polexit jest to fotomontaż. Źródło tej gadki o polexicie jest bowiem takie: 80% obywateli w sondażach jest za UE więc tuzy myśli opozycyjnej wymyśliły, że jak będą opowiadać, że PiS chce wyjść z Unii to ludzie nie będą głosować na Kaczora. Jest to słaby gambit, bo kaczyści są za Unią. Nie są za padaniem na ryj przed ową Unią, czego nie odróżniacie. Przypominam, że w Polsce mamy dwa obozy: kompradorski czyli podległościowy i drugi, niepodległościowy. Obóz niepodległościowy dzielimy na lewicę, prawicę i centrum a podległościowy na centrum i lewicę.
W maju są wybory do Parlamentu Europejskiego i po tych wyborach stosunek sił w Unii może się zmienić radykalnie. Na tyle, ze Kaczor może rządzić w UE i się skończy. Może się okazać, że to my będziemy łazić z batem i lać tego i owego. W tą stronę powinna iść propaganda pisoska. Delikatnie, ale skutecznie.
Co tam jeszcze?
Marcin Palade to jest żmija. Nie dość, że publikuje prognozy wyników, to jeszcze mu się one sprawdzają. Jest to w najwyższym stopniu podejrzane. Skąd ma przecieki? Druga kwestia to dalsze zachowanie PSL: czy doły będą skłonne na oddanie koryta w imię szczytnych idei walki z kaczyzmem, wycia pod sejmem i innych takich? Inaczej mówiąc: czy są porąbane czy też skłonne do zmiany frontu? Niby czemu ten kaczyzm ma im przeszkadzać? Dalej mamy Bezpartyjnych Samorządowców, którzy są kolejnym ugrupowaniem opierającym swój sukces na niewiedzy: nikt nie wie kto to jest i jakie ma interesy i kogo reprezentuje. I dlatego ludzie na nich głosują.
Dalej mamy dotychczasową politykę PS w regionach, która jest ponoć słaba, o czym kiedy indziej. Cóż już dawno mówiłem, że nie narobią, czyli nie miałem specjalnych złudzeń. Określiłem natomiast kryteria tryumfu następująco: rządy w pięciu sejmikach i wygranie w 8. Rządzą w 6 a wygrali w 9. A jeśli PSL zrobi woltę?
DziadBorowy napisał(a): Widać, że decyzja Kaczyńskiego z 2005 roku aby z PO zamiast sojusznika uczynić sobie wroga ma dalekosiężne skutki do dzisiaj - i to korzystne zarówno dla PIS jak i PO. Tyle, że to była decyzja Tuska.
Naszym celem jest LINIA. Bojowa linia!
Liczba postów: 424
Liczba wątków: 2
Smok Eustachy napisał(a): Dalej mamy dotychczasową politykę PS w regionach, która jest ponoć słaba, o czym kiedy indziej. Cóż już dawno mówiłem, że nie narobią, czyli nie miałem specjalnych złudzeń. Określiłem natomiast kryteria tryumfu następująco: rządy w pięciu sejmikach i wygranie w 8. Rządzą w 6 a wygrali w 9. A jeśli PSL zrobi woltę?
Nie Smoku, szanse na rozbicie PSL-u są już teraz zerowe choć mocno PiS nad tym pracuje. Może jakieś pojedyncze województwo chwyci rykoszetem. I faktycznie PSL jest kluczowy w tej całej układance, miał pójść pod lód a skrystalizował swoje pozycje jeszcze bardziej. W ciąg 2 lat trzy kolejne wybory, to krótka perspektywa czasowa. Na pewno nic takiego (wolta w skali makro) się nie zdarzy przed wyborami parlamentarnymi, zwycięstwo KO+ PSL+ jakaś Lewica jest bardziej realne niż jeszcze przed tymi wyborami. Kaczyzm stracił impet, nie ulega wątpliwości. Urzędy Wojewódzkie i agencje rządowe w terenie to też łakome kąski dla ludensów i spis potencjalnych łupów już pewnie znalazł się w obiegu.
Voodoo People
24.10.2018, 01:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.10.2018, 18:59 przez Dwa Litry Wody.)
Liczba postów: 1,866
Liczba wątków: 0
Reputacja:
384
Kmat
Cytat:Na razie poniewiera właśnie Jakiego.
A co w tym dziwnego? Nie sądziłeś chyba, że Jakiego przyjmą do PiSu z pominięciem rytuałów inicjacyjnych? A na delfina nadaje się przecież o niebo lepiej od Morawieckiego.
Smok Eustachy
Cytat:Polexit jest to fotomontaż. Źródło tej gadki o polexicie jest bowiem takie: 80% obywateli w sondażach jest za UE więc tuzy myśli opozycyjnej wymyśliły, że jak będą opowiadać, że PiS chce wyjść z Unii to ludzie nie będą głosować na Kaczora. Jest to słaby gambit, bo kaczyści są za Unią.
Polexit to nie jest żaden tam fotomontaż tylko realna obawa, że Kaczor jest się gotów o byle Tuska, jak ten cały Cameron, na śmierć zakiwać.
Cytat:Przypominam, że w Polsce mamy dwa obozy: kompradorski czyli podległościowy i drugi, niepodległościowy.
Tyle, że PiS, jako ostatnia partia postkomunistyczna, żadnym obozem niepodległościowym z definicji być nie może.
Cytat:A jeśli PSL zrobi woltę?
To podzieli los Samoobrony. PO/N jest dla PSL formacją komplementarną a PiS konkurencyjną.
O Lord, bless this thy hand grenade, that with it thou mayest blow thy enemies to tiny bits in thy mercy.
Reputacja:
1,122
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/sejm-prz...ym/bjz4kws
Oni są na prawdę oderwani od rzeczywistości. Czy im się wydaje, że każdy w tym kraju to partyjny cwaniaczek na utrzymaniu budżetu państwa i ot tak sobie można zamknąć wszystko z wyprzedzeniem trzech tygodni? Przecież o czymś takim trzeba było myśleć pół roku lub rok temu a nie w ostatniej chwili ogłosić "słuchajcie 12 zamykacie wszystko i świętujemy".
Reputacja:
384
DziadBorowy
Cytat:Oni są na prawdę oderwani od rzeczywistości.
Wręcz przeciwnie. Osobiście uważam, że Narodowy Dzień Leczenia Kaca powinien na stałe wejść do polskiego kalendarza i towarzyszyć innym ważnym świętom i rocznicom. Swoją drogą znamienne jest to, że w imieniu wnioskodawców głos zabierał nie kto inny, ale akurat pani Elżbieta Kruk. Gdy ta posłanka PiS stwierdza, że " uczynienie 12 listopada dniem wolnym od pracy pozwoli Polakom na godniejsze uczczenie jubileuszu odzyskania niepodległości", to nie ma wątpliwości, że wie o czym mówi.
Cytat:Czy im się wydaje, że każdy w tym kraju to partyjny cwaniaczek na utrzymaniu budżetu państwa i ot tak sobie można zamknąć wszystko z wyprzedzeniem trzech tygodni?
Nieprawda. Przecież nie wszystko zamkną – markety będą działać tak jak w niedziele handlowe.
O Lord, bless this thy hand grenade, that with it thou mayest blow thy enemies to tiny bits in thy mercy.
Liczba postów: 538
Reputacja:
45
Wyznanie: Ateista - stopień 77
Ja będę bojkotował to "święto" z całą mocą i w tym, oraz poprzedzającym go dniu, alkoholu do ust nie wezmę.
Skoro jednak śmierć ustanawia porządek świata, może lepiej jest dla Boga, że się nie wierzy w niego i walczy ze wszystkich sił ze śmiercią, nie wznosząc oczu ku temu niebu, gdzie on milczy.
Albert Camus
Liczba postów: 2,105
Liczba wątków: 56
Reputacja:
205
Jeśli dni Bożego Narodzenia przypadną na sobotę i niedzielę, należy analogicznie uczynić poniedziałek i wtorek 27 i 28 grudnia dniami wolnymi od pracy. Tak samo powinien być dzień wolny za Wielkanoc (wszak pierwsze święto przypada w niedzielę). Za Nowy Rok w niedzielę - wolny 02.01. I tak dalej.
A najlepiej w ogóle nie pracować. Tylko dzień święty święcić (przecież codziennie jest święto jakiegoś katolickiego patrona).
Jeśli zabraknie ci argumentów - nazwij mnie kłamczynią i napisz, że łżę.
Reputacja:
384
Poligon
Cytat:Ja będę bojkotował to "święto" z całą mocą i w tym, oraz poprzedzającym go dniu, alkoholu do ust nie wezmę.
Wstydź się. Prawdziwy Polak stulecie niepodległości powinien uczcić co najmniej jedną setką prawdziwie polskiej czystej.
Liczba postów: 6,282
Liczba wątków: 15
Reputacja:
382
Smok Eustachy napisał(a): nie ma u nas nikogo sensownego na stanowisko ministra spraw zagranicznych, stąd musimy cierpieć wyskoki Czaputowicza. Już ten poprzedni był lepszy. Aborcja jeszcze jest.
No tak. Poprzedni był bardziej pisowski. Tak jak Szydło była solą ziemi, tej ziemi, a Morawiecki jest podejrzany. Twardy elektorat jest kotwicą, która nie pozwala PiS na przejęcie centrum. Jest to przekleństwo, a zarazem nadzieja, że PiS nie przejmie Polski do końca po następnych wyborach. Jednak do odsunięcia PiS jest rozbicie Kukizowców, którzy mogą utworzyć z nimi koalicję.
SLD zaprzecza, że jest zdolna do koalicji z PiS, ale ja im nie wierzę. A raczej, Czarzastemu nie wierzę.
Smok Eustachy napisał(a): Marcin Palade to jest żmija. Nie dość, że publikuje prognozy wyników, to jeszcze mu się one sprawdzają. Jest to w najwyższym stopniu podejrzane
Zaiste! Jak on śmie być kompetentnym. Powinien zostać wpisany na czarną listę PiS z powodu swoich kompetencji.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.
Reputacja:
26
Joker napisał(a): Nie Smoku, szanse na rozbicie PSL-u są już teraz zerowe choć mocno PiS nad tym pracuje.
Nie pisałem o rozbiciu:
ale o obróceniu. Albo don Camisio się zgodzi albo swoi go wykończą. Muszą sobie zadać pytanie bowiem: dlaczego maja być porąbani?
Gdyby padło Mazowsze i Śląsk to kto wie? A teraz to muszą tam ze dwóch złapać we wnyki żeby się udało.
24.10.2018, 18:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.10.2018, 19:05 przez Joker.)
Smok Eustachy napisał(a): Nie pisałem o rozbiciu:
Rafał Aleksander Ziemkiewicz (ur. 13 września 1964 w Piasecznie) – polski dziennikarz, publicysta, komentator polityczny i ekonomiczny, pisarz fantastycznonaukowy i działacz fandomu. Współzałożyciel stowarzyszenia Endecja....
W 5 sejmikach? Prosta matematyka mówi, że pozostałych jest 16 - 5 = 11.
11 > 5 to tez nie jest matematyka wyższa
Zostać w 5 sejmikach aby być dojechanym z kolei przez KO w pozostałych 11? Jaka to logika?
A najważniejsze wybory już za rok, łupy dla PSL-u dużo ciekawsze, wszystkie te agendy rządowe w regionach (rolnicze itp.), w których siedzieli do 2015 r. Sejmiki to dla ludowców (w tej skali) nowe terytorium, przez 25 lat mieli wspomniane agendy z każdym nowym rządem. I jeszcze jedno, ci którzy weszli do sejmików i są teraz języczkiem u wagi to lokalni liderzy PSL-u, najmniej prawdopodobne, że okażą się chorągiewkami, blisko z Kamyszem i posłuszni. Poza tym PSL jako partia jest dyspozycyjny ale w środku są nie do rozdarcia, z tego właśnie słyną. Ziemkiewicz pisze więc literaturę fantastyczną nawet nie fantastycznonaukową  Zawsze jakiś wyjątek możliwy ale niesamowicie nieprawdopodobny w tym układzie.
Voodoo People
Reputacja:
26
Joker napisał(a): Smok Eustachy napisał(a): Nie pisałem o rozbiciu:
/.../
11 > 5 to tez nie jest matematyka wyższa
Zostać w 5 sejmikach aby być dojechanym z kolei przez KO w pozostałych 11? Jaka to logika?
A najważniejsze wybory już za rok, łupy dla PSL-u dużo ciekawsze, wszystkie te agendy rządowe w regionach (rolnicze itp.), w których siedzieli do 2015 r. Sejmiki to dla ludowców (w tej skali) nowe terytorium, przez 25 lat mieli wspomniane agendy z każdym nowym rządem. I jeszcze jedno, ci którzy weszli do sejmików i są teraz języczkiem u wagi to lokalni liderzy PSL-u, najmniej prawdopodobne, że okażą się chorągiewkami, blisko z Kamyszem i posłuszni. Poza tym PSL jako partia jest dyspozycyjny ale w środku są nie do rozdarcia, z tego właśnie słyną. Ziemkiewicz pisze więc literaturę fantastyczną nawet nie fantastycznonaukową Zawsze jakiś wyjątek możliwy ale niesamowicie nieprawdopodobny w tym układzie.
Wtedy PSL zostałaby przy korycie nawet w 13 sejmikach razem z PiSem:
Marcin Palade @MarcinPalade 7 godz.7 godzin temu
"Wariant @R_A_Ziemkiewicz" a koalicje w sejmikach: samodzielne rządy @pisorgpl (kolor czerwony), koalicja @pisorgpl @nowePSL (kolor zielony), koalicja @pisorgpl @nowePSL @bezpartyjni_org (kolor żółty)
24.10.2018, 19:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.10.2018, 19:40 przez Joker.)
Serio myślisz, że jakakolwiek jedność dołów PSLu w totalnej opozycji do własnej 'linii partii' jest możliwa?
Jedno z tych trzech województw możesz sobie z żółtego już teraz wymazać, informacja z pierwsze ręki 
Będzie najprawdopodobniej 6 sejmików PiSowskich i 10 antyPiSowskich. Mimo zaklęć Ziemkiewicza i podobnych cudaków.
Voodoo People
Reputacja:
1,122
PSL nie wejdzie w żadną koalicję z PISem ponieważ oznaczałoby to dla niego wygumkowanie w przyszłych wyborach parlamentarnych.
Liczba postów: 5,145
Liczba wątków: 27
Reputacja:
608
Dzisiaj rozmawiałem ze znajomą pisówką. Nie żadna fanatyczka, jest z tych "miękkich" - przekonana, że zasadniczo wszyscy kradną, ale kaczyści przynajmniej coś rzucą chłopom z tego, co ukradną. Dlaczego głosowała na PiS? No bo jak PiS w Krakowie wygra, to pieniądze z centrali pójdą do Krakowa, a jak przegra, to nas odetną od wszystkiego. I co, nie ma w tym logiki? Im bardziej skorumpowany system władzy, tym więcej sensu w popieraniu rządu.
24.10.2018, 20:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.10.2018, 20:25 przez lumberjack.)
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
PSL mnie centralnie rozwala. Odkąd pamiętam zawsze i we wszystkich wyborach prześlizguje się jak piskorz. Co by się nie działo, nawet jak sondaże wróżą mu brak perspektyw, to on, niczym gówno, zawsze wypłynie na wierzch. Wydaje mi się, że gdyby cały świat rozwalił się w wojnie atomowej; gdyby unicestwiono 99% ludzkości, to właśnie PSL by przetrwał. Jakby to powiedział Waldemar Pawlak - "PSL trwa i trwa mać".
ZaKotem napisał(a): No bo jak PiS w Krakowie wygra, to pieniądze z centrali pójdą do Krakowa, a jak przegra, to nas odetną od wszystkiego.
Bo taka prawda. I to funkcjonowało jeszcze przed rządami PiSu. Najlepiej to widać na przykładzie Radomia - kiedy w Polsce rządziła PO, w Radomiu rządzili PiSowcy. Kiedy w Polsce rządzi PiS, w Radomiu rządzą PeOwcy. Dzięki temu moje miasto nigdy nie będzie dobrze dofinansowane. Żadna centrala nigdy tu nie rzygnie większą kasą, bo nie będzie wspierać konkurencyjnej partii.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
|