To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kącik Zagadek
bert04 napisał(a): Musiałbyś jeszcze doprecyzować, jak "taktować" te rundy. Przykładowo, że nie umiera się od razu tylko w nocy, wtedy wracalibyśmy do zagadki z krowami i pewnego poranka jakaś połowa wyspiarzy by padła, a druga połowa dnia następnego. Wszystko inne to jakieś, nie wiem, intensywne patrzenie w oczy, liczenie oddechów czy pulsu czy kto pierwszy mrugnie i tego typu.
Wystarczy stwierdzić, że taktowanie jest Uśmiech w zagadce z krowami trzeba zrobić z grubsza to samo - założyć, że krowy są racjonalne, a skutki realizują się w z góry określonych rundach.
Odpowiedz
Hej no! Moja zagadka przecież nie jest taka trudna
[Obrazek: 000957HXG20S0M71-C122-F4.jpg]
Odpowiedz
No dobra, jest jakiś chrześcijański Ardżuna, który, znając Twoją konfesję, nazywa się prędzej Borys niż Dżonson. A w zasadzie jest ich dwóch. Dasz leniowi linka do waszej dyskusji z ARHIZ-em? Bo tak z samego kontekstu nie wiem, o którą legendę czy mit chodzi. Mam nadzieję że nie o tę, w której Ardżuna zmienia się w kobietę...
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Koh 3:1-8 (edycje własne)
Odpowiedz
bert04 napisał(a): No dobra, jest jakiś chrześcijański Ardżuna, który, znając Twoją konfesję, nazywa się prędzej Borys niż Dżonson. A w zasadzie jest ich dwóch. Dasz leniowi linka do waszej dyskusji z ARHIZ-em? Bo tak z samego kontekstu nie wiem, o którą legendę czy mit chodzi. Mam nadzieję że nie o tę, w której Ardżuna zmienia się w kobietę...
Chodzi o tę „główną” legendę, w której Ardżuna wzbrania się przed stanięciem do bratobójczej walki, ale zostaje przekonany przez Krysznę, że taki jest jego obowiązek.
Odpowiedz
Zanim mnie ktoś ubiegnie: święci Borys i Gleb?
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Odpowiedz
bert04 napisał(a): Zanim mnie ktoś ubiegnie: święci Borys i Gleb?
No ba!
Odpowiedz
Przyznaję, że do samego rdzenia, czyli legendy, nie dotarłem. Tylko w jednym zapisku było, że "<Borys> (...) nie chciał on wystąpić przeciw woli starszego brat". Możesz uzupełnić lukę?
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Odpowiedz
Chodzi o uzurpację tronu przez Świętopełka Przeklętego. Borys był przekonywany, aby wystąpić przeciwko niemu zbrojnie, jednak odmówił podniesienia ręki na brata. Obaj bracia zapłacili za swoje decyzje życiem.
Odpowiedz
No dobra, teraz moja zagadka:

.-.. ---  --. .-. -.  .-. -. ..-- .-..  . -.. -- . - -. .-..  .... . --. .  -.- --- ..-. ..-- -.

I podpowiedź: 1833.

Oczywiście tradycyjnie nie wszystko jest takie, jak się wydaje.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Odpowiedz
Mam pół rozwiązania - znam treść wiadomości (więc wiem, co to nie jest), ale nadal nie wiem, co to jest Duży uśmiech

EDIT: Rozgryzłem zasadę kodu:
A: .
B: -
C: ..
D: .-
E: -.
F: --
G: ...
...itd. (najpierw kropka, potem kreska, jak skończą się kombinacje, to dodajemy kolejny symbol i od nowa - coś jak kod binarny, ale informacja jest nie tylko w "cyfrach", ale też w długości zapisu; ach, i pomijamy "j" w alfabecie, kodujemy jako "i")
Nadal jednak nie wiem, jak ten kod się nazywa - domyślam się tylko z podpowiedzi, że powstał w 1833 Oczko

EDIT 2: Z tego co widzę, to jest kod Gaussa i Webera: https://www.measurement-valley.de/en/liv...telegraph/
Ale, co ciekawe, tutaj jako ich kod podane są inne kombinacje: https://sites.google.com/site/evocommune...raph-codes
[Obrazek: style3,Fizyk.png]
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein
Odpowiedz
Fizyk napisał(a): Mam pół rozwiązania - znam treść wiadomości (więc wiem, co to nie jest), ale nadal nie wiem, co to jest Duży uśmiech

Mówisz magnetyzująco, jak strumień. Może powinieneś policzyć od 1 do 100?

No dobra, uznaję odpowiedź, podpowiedź była zbędna. Podawany alfabet bazuje na manuskrypcie Gaussa, co do tej wersji alternatywnej to nie mam pojęcia, skąd się wzięła. Dla chętnych, poniżej rozwiązanie, a przynajmniej droga do niego.

http://kryptografie.de/kryptografie/chif...-weber.htm

+-++ ---  --+ +-+ -+  +-+ -+ ++-- +-++  + -++ -- + - -+ +-++  ++++ + --+ +  -+- --- ++-+ ++-- -+

EDIT2:

Spoiler!
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Odpowiedz
Podpowiedź pozwoliła mi ostatecznie na znalezienie, czyj jest to kod. Ale w samym odczytaniu wiadomości i rozgryzieniu kodu bardziej pomogło zdanie, że nie wszystko jest takie, jak się wydaje Oczko Trochę od d... strony to rozwiązałem, ale się udało Duży uśmiech

Nie mam żadnej zagadki w zanadrzu, więc jeśli ktoś coś ma, to mogę odstąpić kolejkę (ale w międzyczasie spróbuję coś wymyślić, więc jak nikt mnie nie uprzedzi, to coś wrzucę).
[Obrazek: style3,Fizyk.png]
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein
Odpowiedz
To może na szybko.
W polszczyżnie dodanie członu nie- z reguły tworzy zaprzeczenie (niedaleko etc.).
Ale od reguły są wyjątki.
Trzeba podać słowo, które znaczy to samo co jego 'zaprzeczenie'.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Nietoperz Oczko
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Odpowiedz
Ok, tylko mało kto widział na żywo toperza Uśmiech
Mała podpowiedź jest w nawiasie.
Odpowiedz
To "nie" ma robić za przedrostek?
I hear the roar of big machine
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down

Odpowiedz
Tak
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a): Ok, tylko mało kto widział na żywo toperza Uśmiech

To dlatego, że często jest mylony z dźwiedziem. Oboje mieszkają w jaskiniach, ale świat naukowy reaguje na relacje o nich zaprzeczaniem.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Odpowiedz
Zastanawiam się czy nie chodzi o jakąś nazwę własną. Ale to czepianie się tego jak sformułowałeś zagadkę, może to zrobiłeś nieświadomie.

Bert a dźwiedziowi towarzysza wiasta tuzinkowej urody?
I hear the roar of big machine
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down

Odpowiedz
Dragula napisał(a): Bert a dźwiedziowi towarzysza wiasta tuzinkowej urody?

W ostatnią dzielę widziałem, z bieskimi oczami, na ręku mowlę i modliła się do ba. Ale rozumiałem wiele, bo to było po miecku.

PS: W głowie mi świta jakieś słowo, które na tyle wyszło z użytku, że w potocznej mowie jest stosowane z "nie-", choć jest to zbyteczne. Wydaje mi się, że to było coś na "b-", to znaczy na "nieb-", ale nie przypomnę sobie.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: