Liczba postów: 1,197
Liczba wątków: 10
Reputacja:
174
Ach Ergo masz duzo racji - i nagle z watku o PiS wracamy do watku jaka powinna byc i czego uczyc szkola podstawowa i srednia.
Gawain, mam nadzieje ze nie jest az tak zle jak to opisujesz, choc wiem ze jest b.zle a my jenteligenci zyjacy w jenteligenckoch ban(i)kach mamy tendencje by tego nie zauwazac. Ja mialem w swoim polskim zyciu 2 momenty przebudzenia - zasadnicza sluzbe wojskowa, podczas ktorej zostalem intelektualna gwiazda jednostki 2420 i prawie 20 lat pozniej gdy jadac do znajomej w okolice Jasla i Krosna zatrzymalem sie w jakims miasteczku na noc i rano chcialem zjesc sniadanie. Przed 9 rano w hotelu restauracja jeszcze sniadan nie dawala wiec poszedlem do restauracji w rynku gdzie mi jakies jajka z bulka dali. Restauracja byla pelna, sami mezczyzni siedzacy nad szklankami z wodka i zagrycha - nigdy nie zapomne tego widoku, jednego z ostatnich z poznego PRL.
Z drugiej strony to tylko sondaze - 1100 osob na 38 mln ludzi, zawsze mozna je podciagnac do swoich tez.
PS. To nie bylo tak, ze chlopcy w tym wojsku byli glupcami, wielu potrafilo myslec a problem byl z tym ze prawie nic nie wiedzieli. Wiekszosc pochodzaca ze wsi i malych miasteczek nie byla uczona czytania od malego tylko pracy w gospodarstwie, poza tym nauka ze swoimi wiadomosciami musi sie przebic przez burze hormonalna ktora wszyscy przezywamy w mlodosci, a to nie jest latwe. W Polsce dochodzi do tego dychotomia miedzy tym co uczy KRK i szkola. Co jest prawdziwe?
Liczba postów: 538
Liczba wątków: 0
Reputacja:
45
Wyznanie: Ateista - stopień 77
lumberjack napisał(a):
ErgoProxy napisał(a): Wkurwili mnie ludzie - tak zwane człowieki - albo Krakusy w pierwszym pokoleniu, co to im smoła wsiurska z butów się wylewa i na dywanach zostaje, albo właśnie zasiedziali od pokoleń, wg których Podgórze jest to wieś, w dodatku na austriackim brzegu, więc pewno zamieszkana przez gorszy sort ludzki. To bez znaczenia zresztą, bo sprawa oparła się o kwestie, powiedzmy po angielsku - niesforne, a że było to już po raz n-ty, to dotarło do mnie w końcu, że z Polakami się nie da. Z panami braćmi Sarmatami pewnie by się dało, z Żydami dałoby się na pewno, z Ukraińcami chyba nawet też - ale nie da się z tym, co za Polaka obecnie cwaniacko chce uchodzić. I jest w większości.
Żeby było jeszcze ciekawiej, ta konkretna firemka ma siedzibę dosłownie po sąsiedzku z krakowskim oddziałem PiSu.
E tam, nie ma co generalizować. Akurat ci się trafili jacyś nadęci ludzie. Ja tam od dawien dawna nie widziałem nikogo "wyniosłego"...
Nie, to Ty bezrefleksyjnie tkwisz w tym swoim topograficzno-mentalnym grajdole i za nic nie chcesz dopuścić do siebie myśli, że Polska w swej przeważającej masie, to kato-bolszewickie szambo, do którego gnojówka spływa szerokim strumieniem do dziś, za sprawą naszych narodowych przywar.
Jedyne na co nas stać, to kozietulska bohaterszczyzna i rejtanienie, podszyte jakąś mityczną polską tolerancją i umiłowaniem wolności, którego to zwierza nikt nigdzie nie widział.
Dość powiedzieć, że jedyny, naprawdę wolnościowy zryw po II wś wywołali Żydzi, który polaczki zgodnie stłumili, a ich organizatorów wygnali z kraju.
Reszta tych, pożal się boże, narodowych powstań - od poznańskiego czerwca, aż do sierpnia 1980r, było o kiełbasę i papier toaletowy.
Skoro jednak śmierć ustanawia porządek świata, może lepiej jest dla Boga, że się nie wierzy w niego i walczy ze wszystkich sił ze śmiercią, nie wznosząc oczu ku temu niebu, gdzie on milczy.
Albert Camus
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Poligon. napisał(a): Nie, to Ty bezrefleksyjnie tkwisz w tym swoim topograficzno-mentalnym grajdole i za nic nie chcesz dopuścić do siebie myśli, że Polska w swej przeważającej masie, to kato-bolszewickie szambo
Nawet jeśli, to nadal jest tak, że przynajmniej osobiście nie zauważyłem ani nie zetknąłem się u ludzi z postawą pychy/wywyższania się nad innych.
Poligon. napisał(a): do którego gnojówka spływa szerokim strumieniem do dziś, za sprawą naszych narodowych przywar.
Dla mnie nasze najgorsze narodowe przywary to alkoholizm i pośpiech na drogach. Wszystkim się spieszy, wszyscy zapierdalają jak pojebani. Nie wiem co takiego ważnego dzieje się w życiu ludzi (pewnie nic), że tak szybko jeżdżą ale już parę razy w życiu byłem bliski bycia skasowanym.
A tak to nie mam za bardzo o co do kogo się przyczepić.
Poligon. napisał(a): Jedyne na co nas stać, to kozietulska bohaterszczyzna i rejtanienie, podszyte jakąś mityczną polską tolerancją i umiłowaniem wolności, którego to zwierza nikt nigdzie nie widział.
Jestem daleki od idealizowania Polaków, ale też w drugą stronę bym nie przesadzał.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
21.01.2021, 01:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.01.2021, 01:21 przez Fanuel.)
Liczba postów: 12,429
Liczba wątków: 91
Reputacja:
890
Cytat:Nawet jeśli, to nadal jest tak, że przynajmniej osobiście nie zauważyłem ani nie zetknąłem się u ludzi z postawą pychy/wywyższania się nad innych.
Bo większość tego co inni nazywają pychą i wywyższaniem się to z reguły ich własne postrzeganie i rozumienie świata. Ja zauważyłem, że postrzeganie indywidualne bywa subiektywne. Ale u większości następuje projekcja siebie samych na innych i budują świat interakcji na sobie samych. Tu się zupełnie rozmywa obraz różnic. Jak ktoś potrafi zbudować intuicyjną teorię umysłu opartą na empatii to widzi masę różnic, jak się trafi tępa dzida, która buduje na projekcji siebie na innych... To ciesz się, że nie miałeś okazji na takowych trafić. Relacje budowane przez takie osoby budowane są na zasadzie prób robienia z kimś innym tego co owa osoba odczuwa jako potrzebne w danej sytuacji. Człowiek nie jest osobnym podmiotem tylko przedmiotem. A z przedmiotami można robić takie rzeczy jakich z osobami się nie robi. Kojarzysz ludzi ze wsi, którzy traktują źle zwierzęta np. psy? No to właśnie ci sami ludzie, którzy nie potrafią budować teorii umysłu, ani w oparciu o intelekt, ani w oparciu o empatię. I sobie wyobraź, że jesteś w umysłach takich ludzi tym samym bytem co ten pies, a nawet gorszym jak zaczynasz jakoś bruździć, celowo lub tylko w ich urojeniach, albo odstajesz, czyli jest w tobie coś co sami w sobie nie lubią, zazdroszczą ci czegoś... I jest masa takich osób i co najdziwniejsze, jakimś magicznym cudem zbijają się w grupy tworzącym całe patologiczne środowiska. W Polsce jest niski poziom zaufania społecznego i stąd właśnie "Polskie Piekiełko". Bo nie ma dróg do rozwoju empatii, od maleńkości ufne dziecko, to dziecko frajer. A frajer, który dostaje po dupie, staje się zamknięty w sobie. I o ile jakaś empatia mu się wykształciła, ma inteligencję na znośnym poziomie, to jest ok. Problem zaczyna się u ludzi z deficytem. I trzeba by sprawdzić jak kształtuje się średni poziom empatii, ale strzelam w ciemno, że warunkowanie kulturowe ma tu dużo większe znaczenie niż w przypadku inteligencji. W społeczeństwie strachu przed byciem Innym i kompletnym braku zaufania robi się, cytuję, "szambo".
Adam M. napisał(a): Gawain, mam nadzieje ze nie jest az tak zle jak to opisujesz, choc wiem ze jest b.zle a my jenteligenci zyjacy w jenteligenckoch ban(i)kach mamy tendencje by tego nie zauwazac. Ja mialem w swoim polskim zyciu 2 momenty przebudzenia - zasadnicza sluzbe wojskowa, podczas ktorej zostalem intelektualna gwiazda jednostki 2420 i prawie 20 lat pozniej gdy jadac do znajomej w okolice Jasla i Krosna zatrzymalem sie w jakims miasteczku na noc i rano chcialem zjesc sniadanie. Przed 9 rano w hotelu restauracja jeszcze sniadan nie dawala wiec poszedlem do restauracji w rynku gdzie mi jakies jajka z bulka dali. Restauracja byla pelna, sami mezczyzni siedzacy nad szklankami z wodka i zagrycha - nigdy nie zapomne tego widoku, jednego z ostatnich z poznego PRL.
Z drugiej strony to tylko sondaze - 1100 osob na 38 mln ludzi, zawsze mozna je podciagnac do swoich tez.
PS. To nie bylo tak, ze chlopcy w tym wojsku byli glupcami, wielu potrafilo myslec a problem byl z tym ze prawie nic nie wiedzieli. Wiekszosc pochodzaca ze wsi i malych miasteczek nie byla uczona czytania od malego tylko pracy w gospodarstwie, poza tym nauka ze swoimi wiadomosciami musi sie przebic przez burze hormonalna ktora wszyscy przezywamy w mlodosci, a to nie jest latwe. W Polsce dochodzi do tego dychotomia miedzy tym co uczy KRK i szkola. Co jest prawdziwe?
Problem to nie fakt, że większość to idioci stali i niezmienni tylko fakt, że przy średniej inteligencji w tym systemie nie opanowują czytania. 70% ludzi w Polsce nie potrafi czytać i to świeże dane. A jak się czytać nie potrafi to jest się sierotą kulturalno-naukową. A takie sieroty przygarniają szury i foliarze.
Cytat:W Polsce dochodzi do tego dychotomia miedzy tym co uczy KRK i szkola. Co jest prawdziwe?
E tam. Przeceniana dychotomia. KRK to koronka na obrusie, tutaj nikt nie bierze poważnie jego głosu, autorytet poszczególnych księży też jest na zasadzie charyzmy i czasem tradycji. Szkoła to zaś eksperyment na żywych organizmach. Mój rocznik był w centrum wszystkich zmian oświatowych ostatnich 20 lat. I co? I nic. Było dno, jest dno i będzie dno. Swego czasu efekty zaczęła dawać testoza i gimbazja. Podskoczyliśmy w mierzalnych rankingach, nie dawało to wiele, ale przynajmniej działało. Prawdziwe jest tylko to, że nikomu nie zależy ani na edukacji ani na wychowaniu. A że wzorców w domach brak, to mamy co mamy.
Sebastian Flak
Liczba postów: 10,996
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
PIS zamierza Polakowi przebywającemu w Anglii u którego stwierdzono śmierć pnia mózgu, którego lekarze chcą, za zgodą najbliższej rodziny, odłączyć od aparatury wydać paszport dyplomatyczny i ściągnąć na siłę do kraju.
Trafnie to wszystko skomentował Terlikowski.
Cytat:Z żalem przyglądam się histerii - niestety podkręcanej także przez polityków - wokół Polaka w Wielkiej Brytanii. Histerii, która niestety, niewiele ma wspólnego z troską o obronę życia, jaka właściwa jest bioetykom katolickim. Dlaczego tak uważam?
Odpowiedź jest prosta i to na kilku poziomach.
1. Odłączenie od aparatury nie zawsze i nie w każdej sytuacji jest eutanazją, i nie zawsze jest złem moralnym. Jakby tego było mało, gdy terapia jest uporczywa i daremna, to jest ono dobrem moralnym, a podtrzymanie na aparaturze człowieka, którego mózg nie żyje, a działa jedynie pień mózgu może być moralnym złem. Uporczywa terapia jest złem moralnym - i jest to także jasne nauczanie Kościoła. Czy tak jest w tym przypadku? To wiedzą lekarze, a pomóc w decyzji mogą im bioetycy.
2. Od tego rodzaju decyzji - dotyczących pogranicza życia i śmierci, absolutnie kluczowych, a nie będących eutanazją, a pytaniem, czy coś jeatuporczywą terapią jest najbliższa rodzina i lekarze. W naszej kulturze oznacza to małżonka i dzieci. Nie rodziców, nie siostrę, a tym bardziej nie polityków czy opinię publiczną, ale małżonka i dzieci. Odebranie im tego fundamentalnego prawa, uznanie, że to nie lekarze, nie żona czy mąż, ale opinia publiczna ma prawo do oceny, czy dana terapia jest uporczywa to także nie ma nic wspólnego z katolicyzmem czy konserwatyzmem.
3. To, że ofiara jest katolikiem wcale nie oznacza, że odrzuca zaprzestanie uporczywej terapii. W tych sprawach katolicy nie tylko mają, ale i mogą mieć, różne opinie. Ośrodki Caritas w Niemczech mają nawet specjalne dokumenty dotyczące ostatniej woli. W pełni zgodne z nauczaniem Kościoła.
4. A już pomysł, by człowiekowi, którego mózg - akurat na to wszystko wskazuje - jest martwy, a działa tylko pień mózgu wręczać paszport dyplomatyczny, a potem, wbrew żonie i dzieciom, lekarzom, którzy od początku go leczą transportować do kraju, narażając na niegodną śmierć w czasie transportu jest zwyczajną polityczną hucpą. Z obroną moralności nie ma to nic wspólnego. Niestety.
W jakich czasach my żyjemy, że Terlikowski jest głosem rozsądku?
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Aż siadłem z wrażenia
Jeszcze chwila i Terlik awansuje w skali Dawkinsa.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 4,639
Liczba wątków: 9
Reputacja:
437
Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
PiS wywołał podobne zjawisko, co Trump w Stanach - wpuścił na salony taką szurię, że nawet część głębokiej prawicy zaczyna się moderować (druga część się radykalizuje). Daje to takie zabawne efekty, że Terlikowski pisze dziś sensowniej niż Ziemkiewicz, co z dekadę temu nie było wcale oczywiste.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
23.01.2021, 03:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.01.2021, 03:16 przez lumberjack.)
Reputacja:
1,399
Trochę z innej mańki - pozytywny PiSowiec walczy z sitwą w Gdańsku:
https://www.onet.pl/informacje/onetwiado...4,79cfc278
Cytat:Przypomnijmy, że w 2019 r. na prośbę zaniepokojonych mieszkańców Moreny Kacper Płażyński pojawił się na wyborach do rady nadzorczej spółdzielni. Kiedy zorientował się, że duża liczba osób posługuje się na zebraniu sfałszowanymi pełnomocnictwami postanowił interweniować we władzach spółdzielni. Nie został jednak wysłuchany. –Mieszkańcy chcieli nagrywać, co tam się dzieje, ale podchodzili do nich panowie bardzo smutnie wyglądający, ale bardzo tędzy, silni, odziani w skóry i wręcz zastraszali mieszkańców, aby przestali nagrywać – opowiadał poseł PiS.
To jednak nie koniec. Na jednym z nagrań, które ujawniliśmy w reportażu wiceprezes Talaśka planował zdyskredytować posła Płażyńskiego. - Napiszemy: panie Płażyński, mamy dokumentację, jak pan sam sobie wypisuje na pełnomocnictwie swoje imię i nazwisko […] Niech pan to upubliczni – instruuje na nagraniu swojego pracownika – Poprosimy zaprzyjaźnionych grafologów, żeby stwierdzili, czy to pana podpis.
Po emisji naszego materiału poseł Płażyński skomentował całą sytuację. "Wiceprezes największej gdańskiej spółdzielni mieszkaniowej LWSM Morena planował oczernić mnie za pomocą ustawionych opinii biegłych sądowych za to, że staram się wyjaśnić i nagłośnić przestępstwa, jakie popełniane są na szkodę dziesiątków tysięcy mieszkańców właśnie przez władze tej spółdzielni" – napisał na swoim profilu na Facebooku.
"Padło polecenie, aby »zniszczyć Płażyńskiego«. I mimo że są wykonane z ukrycia nagrania dokumentujące całą intrygę, choć na taśmach uwieczniono, że w SM Morena afera goni aferę – nikomu nie spadł za to włos z głowy" – dodał.
"Pytam prokuraturę, dlaczego przez lata, dysponując niezbitymi dowodami, nie potrafi przerwać spirali przestępstw i kłamstw? I dlaczego o tym, że planowane jest przeciwko mnie przestępstwo, muszę dowiadywać się z publikacji Onetu?" – zapytał.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
24.01.2021, 15:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.01.2021, 15:42 przez DziadBorowy.)
Reputacja:
1,122
A tu ciekawe info jak wygląda start pisowskiego portalu Albicla co to ma być "konkurencją dla Facebooka i głosem wolnego świata".
https://antyweb.pl/albicla-problemy-polski-serwis/
"Gdyby w UODO prezesem nie był człowiek z Prawa i Sprawiedliwości, to Albicla skończyłaby szybciutko z karą finansową."
Widząc masę memów oraz niesamowitą liczbę papieży, którzy utworzyli tam konta zastanawiałem się czy dla żartu też tam nie wejść i zobaczyć co tam się odjaniepawla. Ale przyszło mi do głowy, że coś robionego przez tych geniuszy może nie być zbyt bezpieczne w użytkowaniu. I jak się okazuje rację miałem.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Liczba postów: 4,639
Liczba wątków: 9
Reputacja:
437
Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
Kuchciński, młody Kurski, Jakimowicz - znajdź wspólny mianownik.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Reputacja:
1,399
Żeby ludziom żyło się lepiej. Nie ma to jak ułatwienia i pomoc w czasie pandemii:
Cytat:Od 1 stycznia 2022 r. wszystkie umowy zlecenia mają zostać oskładkowane - podał w rozmowie z "Dziennikiem Gazetą Prawną" Stanisław Szwed, sekretarz stanu w Ministerstwie Rodziny i Polityki Społecznej. Minister zapewnia, że resort niedługo przedstawi projekt ustawy regulujący tę kwestię.
"Takie uporządkowanie systemu byłoby kolejnym krokiem w kierunku likwidacji nadużywania innych niż umowa o pracę form zatrudnienia. Wyrównałoby także warunki konkurencyjne na rynku" - tłumaczy minister Szwed. Jednocześnie zapewnia, że w grę nie wchodzi ozusowanie umów o dzieło. Przynajmniej na razie.
Rząd już od kilku lat przymierzał się do pełnego oskładkowania zleceń, ciągle jednak nie zapadała decyzja o przeprowadzeniu tej reformy. Pełne oskładkowanie zleceń oznacza bowiem zwiększenie wpływów do ZUS nawet o 4 mld zł
https://businessinsider.com.pl/twoje-pie...ku/xkq1gb2
---
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
27.01.2021, 10:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.01.2021, 10:39 przez DziadBorowy.)
Reputacja:
1,122
No to kolejne kilka stówek w plecy dzięki polityce PIS.
Tymczasem największym problemem grupy posłów PIS jest obecnie to, że producenci szczepionek korzystali przy ich opracowaniu z linii komórkowych pobranych z ludzkich płodów* hodowanych od kilkudziesięciu lat invitro (komórki są hodowane - nie płody). Domagają się odstąpienia od zakupu obecnych szczepionek i zakupu innych (jednocześnie twierdząc, że Polacy powinni mieć wybór) - co w ich pokrętnej logice miałoby przyspieszyć proces szczepień przez większą frekwencję fanatycznie religijnych Polaków.
Tu pełna lista:
Piotr Uściński, Dominika Chorosińska, Jan Duda, Grzegorz Gaża, Teresa Glenc, Agnieszka Górska, Małgorzata Janowska, Władysław Kurowski, Jerzy Małecki, Tomasz Rzymkowski, Anna Maria Siarkowska i Sławomir Skwarek
Nadmienię, że odnośnie przyjmowania tych szczepionek zastrzeżeń nie ma nawet Episkopat. Podobnie jak Watykańska Kongregacja Nauki i Wiary.
* z tego co się orientuję szczepionki - przynajmniej ta Pfitzera nie zawierają tych komórek - one były jedynie stosowane w okresie testów.
Liczba postów: 10,415
Liczba wątków: 99
Reputacja:
561
DziadBorowy napisał(a): Nadmienię, że odnośnie przyjmowania tych szczepionek zastrzeżeń nie ma nawet Episkopat. Już czytałam komentarze na katolickim FP, że Bergoglio i Watykan i żadne tam autorytety, więc może niektórzy założyli już własny kościół, bo dla katolików papież jakimś tam autorytetem powinien być.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Reputacja:
1,122
Ciekawe czy dzisiejsza data publikacji uzasadnienia do wyroku TK to przypadek, czy tak celowo aby za nadchodzącą prawdopodobnie 3 falę obarczyć winą protestujących?
Liczba postów: 1,197
Liczba wątków: 10
Reputacja:
174
Zdecydowanie tak, jeszcze kilka innych powodow biezacej polityki by sie znalazlo. Musze przyznac ze zle ocenialem ten wyrok, tymczasem moze stac sie zapalnikiem dekryminalizacji aborcji w przeciagu np 5 lat. W mojej opinii wplynie na jeszcze wieksze zmniejszenie liczby urodzen, a epidemia pomoze we wzrastaniu krzywej zgonow co moze z lekka zmienic sklad elektoratu za 3 lata.
No i jest to nastepny gwozdz do trumny polskiego KRK.
28.01.2021, 08:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.01.2021, 08:33 przez DziadBorowy.)
Reputacja:
1,122
Spadek urodzin na pewno nastąpi. Kobiety rodzą w coraz późniejszym wieku i wiele z nich na drugie i trzecie dziecko decyduje się w wieku w którym ryzyko wad płodu jest czymś co trzeba wrzucić na wagę. Możliwość aborcji w takim przypadku (co niekoniecznie oznacza późniejsze skorzystanie z tej opcji) była dla nich zapewne jakimś bezpiecznikiem psychicznym. A tak pewnie część kobiet 35+ ze staranie o dziecko zrezygnuje.
A jak już przy dzietności jesteśmy to w 2020 uwzględniając bilans zgonów i urodzeń ubyło 120 tysięcy Polaków. Podwyższona śmiertelność wciąż się utrzymuje. Jeżeli nadwyżka z pierwszej połowy stycznia utrzyma się do końca 2021 oznaczać to będzie ponad 600 tysięcy zgonów.
Gdyby rządził ktoś inny propaganda PIS krzyczałaby o eksterminacji narodu polskiego.
Reputacja:
1,399
DziadBorowy napisał(a): Gdyby rządził ktoś inny propaganda PIS krzyczałaby o eksterminacji narodu polskiego.
Oprócz tego politycy od kilkunastu lat tak kierowali państwem, że zmuszali naród polski do exodusu.
Teraz się kurwy dziwią, że nie ma pielęgniarek. Rządy III RP doprowadziły pośrednio i bezpośrednio do takiej sytuacji jaką mamy obecnie.
Teraz PiS inflacją eksterminuje oszczędności Polaków. Ozusowaniem zleceń podniszczy firmy i znowuż - finanse Polaków.
Ogólnie działają na szkodę narodu Polskiego. Najlepiej byśmy sobie radzili jakby rządzących w ogóle nie było albo gdyby przynajmniej nic nie robili.
---
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
561
DziadBorowy napisał(a): Spadek urodzin na pewno nastąpi. Kobiety rodzą w coraz późniejszym wieku i wiele z nich na drugie i trzecie dziecko decyduje się w wieku w którym ryzyko wad płodu jest czymś co trzeba wrzucić na wagę. Możliwość aborcji w takim przypadku (co niekoniecznie oznacza późniejsze skorzystanie z tej opcji) była dla nich zapewne jakimś bezpiecznikiem psychicznym. A tak pewnie część kobiet 35+ ze staranie o dziecko zrezygnuje. Gdybym miała teraz 35 lat i jeszcze planowała dziecko, poważnie bym się zastanowiła. Inna sprawa, że po przekroczeniu magicznej czterdziestki uznałam, że i tak nie będę świadomie starać się o dziecko, bo aborcja to jednak nie schrupanie fryteczek i nie chciałabym się narażać na wysokie ryzyko takich dylematów. Zawsze jednak dobrze mieć bezpiecznik, o jakim wspominasz.
lumberjack napisał(a): Ozusowaniem zleceń Ozusowaniem zleceń? Przecież zlecenia od zawsze są ozusowane.
28.01.2021, 15:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.01.2021, 15:51 przez DziadBorowy.)
Reputacja:
1,122
Iselin napisał(a): Ozusowaniem zleceń? Przecież zlecenia od zawsze są ozusowane.
Do wysokości minimalnej pensji. Miało to zapobiegać nadużywaniu tej formy zatrudnienia i stosowaniu jej zamiast umowy o pracę - co jakiś sens miało. Teraz chcą ozusowić w całości. Czyli jak np. pracujesz na etacie i sobie coś tam na boku dorobisz na umowie zlecenia, to policzą Ci pełne składki od tej umowy. Uzasadnienie takie, że to w trosce o Twoją emeryturę. A tak na prawdę chodzi o to, że rząd tu i teraz nie ma kasy na bąbelkowe i inne bzdety.
Reputacja:
561
DziadBorowy napisał(a): Czyli jak np. pracujesz na etacie i sobie coś tam na boku dorobisz na umowie zlecenia, to policzą Ci pełne składki od tej umowy. To spora kasa w sumie wyjdzie.
|