Nie wiem gdzie to napisać. Mój tata który nie ma firmy i robi zagranicą w pełni legalnie (posiada obywatelstwo kraju w którym pracuje) ma zapłacić polskiemu fiskusowi 22 tys zaległego podatku. Chuj wie za co. Pierdololne skurwiałe państwo. To się w pale nie mieści. Moja rodzina nie bierze żadnych 500 plusów i innych dodatków. Co to kurwa ma być? Ojciec w kraju w którym pracuje jest zwolniony z jednego podatku i Polska chyba na tej podstawie uznała ze ma się rozliczyć z ZUSem. Ja pierdole. To się nadaje kurwa do mediów co się w tym kraju odpierdala
|
PiS, co zrobił a nie co powiedział
|
|
29.04.2022, 17:59
Liczba postów: 1,572
Liczba wątków: 19 Dołączył: 08.2020 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Tradi katolik
29.04.2022, 18:18
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241 Dołączył: 08.2005 Reputacja: 1,399 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Schabizm-kaszankizm InspektorGadżet napisał(a): Nie wiem gdzie to napisać. Mój tata który nie ma firmy i robi zagranicą w pełni legalnie (posiada obywatelstwo kraju w którym pracuje) ma zapłacić polskiemu fiskusowi 22 tys zaległego podatku. Chuj wie za co. Pierdololne skurwiałe państwo. To się w pale nie mieści. Moja rodzina nie bierze żadnych 500 plusów i innych dodatków. Co to kurwa ma być? Ojciec w kraju w którym pracuje jest zwolniony z jednego podatku i Polska chyba na tej podstawie uznała ze ma się rozliczyć z ZUSem. Ja pierdole. To się nadaje kurwa do mediów co się w tym kraju odpierdala Współczuję. To jest czubek góry lodowej. Oglądaj Państwo w Państwie na Polsacie. Za jakiś czas raczej większość ludzi, z różnych powodów (a na każdego coś się znajdzie) będzie po podobnych przejściach co wasze. Skądś trza znaleźć kasę na 500+ etc. Najlepsze jest to jak wielu różnych urzędasów z nadania pisowskiego siedzi sobie bezproduktywnie na stanowiskach z dupy wziętych i oni to są już uczciwi. Biorą hajs za nic zgodnie z prawem.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać
29.04.2022, 18:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.04.2022, 18:32 przez InspektorGadżet.)
Liczba postów: 1,572
Liczba wątków: 19 Dołączył: 08.2020 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Tradi katolik
Oglądałem państwo w państwie. Przecież wałki w tym kraju to fundament III RP przynajmniej jeśli chodzi o klasę polityczną. Już za PRL władza robili interesy z gangsterami (patrz afera żelazo). Później już w III RP politycy handlowali rękami mafioziów alkoholem sprowadzanym z Niemiec (afera alkoholowa). Część z tych polityków jeszcze w XXI wieku siedziało na stołkach. Państwo kurwa z kartonu
Doprecyzuje. Moja mama otrzymuje od Polski jedno świadczenie. Nie będę pisał co dokładnie bo to sprawa osobista. Ale dodam że we Włoszech ludzie normalnie za to dostają pensję Dowiedziałem się że najprawdopodobniej chodzi o to że tata ma rodzinę i dom w Polsce (mój dom rodzinny). I to się liczy jako jakieś "interesy życiowe" czy jak to się nazywa. I z tego względu trzeba zapłacić podatek Sam jestem winny polskiemu państwu 2700 zł kary. Bo polskie przepisy nakazują ci płacić ubezpieczenie nawet jak z niego nie korzystasz. Spóznilem się kilka dni z ubezpieczeniem na auto w styczniu 2021. Chuj że tym autem nie jeździłem prawie rok LJ napisał(a):Najlepsze jest to jak wielu różnych urzędasów z nadania pisowskiego siedzi sobie bezproduktywnie na stanowiskach z dupy wziętych i oni to są już uczciwi. Biorą hajs za nic zgodnie z prawem Jak politycy. Siedzi żre za państwowe, nic nie robi a 12 klocków wpada Jak tu
29.04.2022, 18:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.04.2022, 18:54 przez Ayla Mustafa.)
InspektorGadżet napisał(a): Nie wiem gdzie to napisać. Mój tata który nie ma firmy i robi zagranicą w pełni legalnie (posiada obywatelstwo kraju w którym pracuje) ma zapłacić polskiemu fiskusowi 22 tys zaległego podatku. Chuj wie za co. Pierdololne skurwiałe państwo. To się w pale nie mieści. Moja rodzina nie bierze żadnych 500 plusów i innych dodatków. Co to kurwa ma być? Ojciec w kraju w którym pracuje jest zwolniony z jednego podatku i Polska chyba na tej podstawie uznała ze ma się rozliczyć z ZUSem. Ja pierdole. To się nadaje kurwa do mediów co się w tym kraju odpierdala Trzeba się odwołać. https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-jak-p...i%20sprawy. Mojej ś.p. babci raz wysłano, że ma zapłacić grubo ponad tysiąc zaległego abonamentu i że już wszystkim zaraz komornik się zajmie. Zapłakana do mnie zadzwoniła, to jej pożyczyłem. Mam wrażenie, że państwo polskie wybiera sobie liczbę X ofiar, którym wymyśla jakieś zaległe podatki i inne takie, by ich z kasy przetrzepać, bo z budżetem państwa u nas krucho. Zapewne rządzący liczą, że liczba tak wykorzystanych osób nie sprawi, że przegrają wybory. Zatem jednemu się zabierze, dwóm się da. Eh... Dramat. Najlepsze, że zwykle nie nakazują małych spłat, tylko dowalają z zaskoczenia X tysięcy zaległego czegoś tam z kilku lat i radź sobie sam. ![]() A jak byłem u mojej drugiej babci w Wiedniu, to tam mają inny świat. Pisma z urzędu były napisane w tak prosty sposób, że rozumiałem je z moim żałosnym niemieckim. Niektóre rzeczy były nawet podkreślone. Moja babcia ma jakiś perfidny antytalent do języków obcych, a dała sobie bardzo dobrze radę przez 20 lat w Austrii. Zna pojedyncze słowa po niemiecku. Takie to przyjazne państwo.
"I sent you lilies now I want back those flowers"
29.04.2022, 20:34
Nie bardzo rozumiem, osoba ktora czasowo pracuje poza Polska moze sobie wybrac panstwo w ktorym placi podatki i placi je w tym panstwie, wiec jesli twoj ojcic placi je w panstwie w ktorym pracuje to panstwo polskie nie moze nakazac placic mu ich w Polsce. Chyba ze i tu i tam nie placil podatkow, to w koncu musi je zaplacic. ZUS nie jest podatkiem, ojciec pracujac poza Polska tam musi posiadac ubezpieczenie ( za ktore tam placi ). Poza tym o jaki dokladnie podatek chodzi?
Adam M. napisał(a): Nie bardzo rozumiem, osoba ktora czasowo pracuje poza Polska moze sobie wybrac panstwo w ktorym placi podatki i placi je w tym panstwie, wiec jesli twoj ojcic placi je w panstwie w ktorym pracuje to panstwo polskie nie moze nakazac placic mu ich w Polsce. Chyba ze i tu i tam nie placil podatkow, to w koncu musi je zaplacic. ZUS nie jest podatkiem, ojciec pracujac poza Polska tam musi posiadac ubezpieczenie ( za ktore tam placi ). Poza tym o jaki dokladnie podatek chodzi? Nie do końca. To skurwiałe, złodziejskie państwo dowala domiar, jeżeli jako państwo "główne" tj. takie, w którym obywatel przebywa więcej niż pół roku stwierdzi, iż jest to Polska. Ale niech mądrzejsi się wypowiedzą, ja nie byłem za granicą, ze dwa lata już.
Sebastian Flak
30.04.2022, 01:36
Liczba wątków: 241 Dołączył: 08.2005 Reputacja: 1,399 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Schabizm-kaszankizm Mustafa Mond napisał(a): Mam wrażenie, że państwo polskie wybiera sobie liczbę X ofiar, którym wymyśla jakieś zaległe podatki i inne takie, by ich z kasy przetrzepać, bo z budżetem państwa u nas krucho. Nie. To się działo od zawsze, na długo przed PiSem. Chyba, ze uznamy też, że i od zawsze z budżetem państwa było krucho ![]() Mustafa Mond napisał(a): Najlepsze, że zwykle nie nakazują małych spłat, tylko dowalają z zaskoczenia X tysięcy zaległego czegoś tam z kilku lat i radź sobie sam. Smutny Tak jest przecież najlepiej (dla państwa). Kara + naliczone odsetki. Gawain napisał(a): To skurwiałe, złodziejskie państwo dowala domiar Tak. Przerąbana sprawa dostać domiar. Albo jakieś pojebane podatki od darowizny. Albo podatek od wzbogacenia się. Albo dobre są też sytuacje kiedy legalnie działasz przez x lat w myśl tak, a nie inaczej opisanego prawa, a tu nagle zmienia się interpretacja prawna jakiegoś przepisu (która ziała wstecz - lol) i nagle masz do spłacenia pierdyliard cebulionów zaległego VATu. Bo nagle okazuje się, że na produkt którym handlujesz nie ma 7% tylko 15 albo 23. Tak mieli wszyscy franczyzobiorcy McDonalda z jakąś kanapką.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać
13.05.2022, 06:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.05.2022, 06:37 przez DziadBorowy.)
Tymczasem "jaszczomb nad jaczczombiami" został na kolejne 6 lat prezesem NBP. Zadziwiające osiągnięcie, zważywszy, że przez ostatnie 2 lata mylił się absolutnie we wszystkim.
Nie rozumiem co chciał osiągnąć prezes upierając się przy tej kandydaturze? Iść w upartego "nic się nie dzieje, wszystko mamy pod kontrolą"? Przecież z wizerunkowego punktu widzenia Glapińskiego powinni schować jeszcze głębiej niż schowali Macierewicza a na jego miejsce wybrać jakiegoś nowego pokornego i posłusznego. "Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Po prostu ta władza jest już do tego stopnia zepsuta, że nie patrzą na przywołane przez Ciebie fakty. W dupie mają wizerunek. Poza tym Glapa to stary druh Duce, a w razie utraty władzy po następnych wyborach (a to staje się coraz bardziej realną wizją) warto jest mieć swojego człowieka, który będzie pchał nowej ekipie kij pomiędzy szprychy.
Ah, i jeszcze jedno. Inflacja w końcu kiedyś tam wyhamuje i stopy zaczną spadać. Prawdopodobnie nastąpi to w przeciągu tych 6 lat. Jak TVP nie zostanie do wtedy poddane chemioterapii to zostanie to odtrąbione jako wielki sukces pana Adama. Możesz robić print screena ;-)
"Gdzie kończy się logika, tam zaczyna się administracja".
Nie cierpię administracji. Jestem absolwentem administracji. Chcę zmieniać administrację.
18.05.2022, 09:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.05.2022, 09:35 przez DziadBorowy.)
Cytat:Wypłata również w tym roku czternastej emerytury to nasza odpowiedź na inflację - stwierdziła Marlena Maląg. Podwyżki dla budżetówki sugerowane przez opozycję spowodują dalszy wzrost inflacji w Polsce. Ale wypłata 11 mld złotych na 14 emerytury inflację ma pomóc zwalczyć ![]() To jest paradoks ekonomii wg PIS. Kasa rozdawana przez opozycję inflację zwiększa. Kasa rozdawana przez PIS inflację zmniejsza. W ogóle to dom wariatów. RPP zwiększa stopy procentowe a rząd od razu robi pakiet osłonowy dla kredytobiorców, który efekt podwyżek stóp niweluje. Wyraźnie widać, że oni mają jeden cel - utrzymać to wszystko na powierzchni do wyborów parlamentarnych. A potem jak to pierdolnie - to trudno - oni będą mieli kolejne 4 lata przy żłobie. "Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
18.05.2022, 14:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.05.2022, 14:15 przez Ayla Mustafa.)
DziadBorowy napisał(a):Cytat:Wypłata również w tym roku czternastej emerytury to nasza odpowiedź na inflację - stwierdziła Marlena Maląg. Ziobro ma chyba inny cel. Zbyszek liczy, że w 2023 roku PiS przegra wybory, a on przezimuje 4 lata w opozycji (zapewne razem z Konfederacją w ramach SolKonfy) i z immunitetem, mając kilkanaście % w sondażach dzięki skrajnym, pisowskim wyborcom. Ziobro liczy, że ta rozwalona gospodarka sprawi, że antypis kryzysowo się wyrąbie, a on, Szeryf, Naprokurator, wróci do rządów jako lider resztek pisowskich w 2027 roku i wykręci nam polexitową dyktaturkę, jakiej jeszcze nie widzieliśmy. Ziobro się jednak przeliczy, bo te wzmożenia autorytarne się zaraz skończą (zgodnie z teorią Straussa-Howe'a), a antypis da radę naprawić gospodarkę dzięki kasie od Zachodu. Zatem Ziobro już nigdy do rządu nie wróci, bo będzie otoczony kordonem sanitarnym (w końcu ma u siebie "antysanitarystkę" Siarkowską, której angaż do SolPolu przewidziałem na swym blogu), a jego siła polityczna w rodzaju austriackiego FPOe (której przewodzić będzie on, a wicekrulem będzie pewnie Mentzen) będzie stopniowo słabnąć. Ziobro jednak pójdzie w ten scenariusz, bo z przyczyn psychologicznych jest strasznie napalony na władzę i przeto skłonny do ryzyka. U Ziobry podejrzewam paranoję wysokiego stopnia. Uważa on bowiem, że jego ojca zabił jakiś spisek lekarzy podczas operacji. Poza tym, gdy był studentem jego bodajże jedyni przyjaciele wysyłali mi pogróżki z żądaniami okupu, a Zbyszek robił w tej sprawie prywatne śledztwo. Te wydarzenia zryły mu umysł i teraz nie ufa nikomu. Boi się, że jak nie będzie miał władzy, to ktoś z władzą go zabije. M.in. stąd też jego poglądy mają ten niepodległościowy fetysz i tak rzuca się do wszystkich, węsząc spiski przeciwko narodowi polskiemu. Z taką psychiką Ziobrze nie tyle zależy na wcielaniu pisowskich programów w życie co na niekwestionowanej władzy dla siebie. Stąd też około 10 lat temu przeszarżował i już wtedy chciał zastąpić PiS, gdy startował bez PiSu do Parlamentu Europejskiego. Był wtedy zbyt niecierpliwy przez napalanie na władzę. Teraz jednak Kaczyński jest już stary, a partię PiS przejmie Morawiecki lub Błaszczak wraz z Zakonem PC. Morawiecki i Błaszczak jednakże razem wygryzają Ziobrę. Ziobro nie chce pozwolić na bycie czyimś poddanym, więc musi teraz rozwalić PiS i przejąć jak największe połacie poparcia od PiSu. Zapewne razem z Konfą z powodów podanych poniżej: https://kacolek.wordpress.com/2022/05/03...low-kilka/ Zatem Ziobro z Konfą będą chcieli mieć te kilkanaście, albo i nawet 20% poparcia od skrajnych pisowców na podstawie poniższego programu: https://oko.press/program-konfederacji-z...e-aborcja/ No a liczyć będą, że kryzys ekonomiczny i dalszy wzrost wzmożeń i zagrożeń autorytarnych (które jednak, na szczęście, nie nastąpią) wywinduje ich do władzy w 2027 roku lub trochę później. Politycy SolPolu i Konfy są młodzi (prócz Korwinusa), więc mogą tak grać długodystansowo. Przeliczą się jednak. Co ciekawe, Solidarna Konfederacja po padnięciu rosji będzie grała na sojusz z... Chinami Ludowymi. Nie bez powodu Korwin od lat urabia swych zwolenników bajaniem, że w ChRL jest większy wolny rynek niż w UE. Chiński zdyscyplinowany panoptikon na pewno też odpowiadać będzie Ziobrze i innym narodowym zamordystom. Nawet u Menztena często pojawiają się pomysły rodem z Komitetu Centralnego Komunistycznej Partii Chin. Podczas debaty z Wosiem Doktor Mentzene stwierdził bowiem, że w przyszłości może będzie trzeba zakazać Fejsbuka dzieciom. Skojarzyło mi się to z z tym: https://www.focus.pl/artykul/restrykcje-...w-weekendy
18.05.2022, 14:15
DziadBorowy napisał(a):Cytat: rząd od razu robi pakiet osłonowy dla kredytobiorców, który efekt podwyżek stóp niweluje. Eee, nie zauważyłem? W jaki konkretnie sposób?
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country. All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
18.05.2022, 14:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.05.2022, 14:39 przez DziadBorowy.)
21.05.2022, 06:55
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
23.05.2022, 14:16
DziadBorowy napisał(a):No nie do końca. Przecież kredyt jest drogi dla tych, którzy chcieliby go wziąć teraz i jest drogi dla tych, którzy już go mają, skoro to czego nie zapłacą teraz będą musieli zapłacić trochę później. To jest krótkotrwałe przesunięcie obciążenia, a nie usunięcie go.Socjopapa napisał(a): Eee, nie zauważyłem? W jaki konkretnie sposób? Swoją szosą, z tego co widzę, dość powszechnie pisze się, że inflacja ma charakter w dużej mierze podażowy, nie popytowy, więc to podnoszenie stóp służy głównie temu, żeby banki więcej zarobiły (a w efekcie więcej zapłaciły w podatkach).
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country. All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
26.05.2022, 13:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.05.2022, 15:58 przez DziadBorowy.)
https://defence24.pl/polityka-obronna/bl...-artylerii
Cytat:"Minister obrony narodowej Mariusz Błaszczak poinformował za pośrednictwem Twittera o wysłaniu do Stanów Zjednoczonych zapytania ofertowego (LOR) w sprawie pozyskania przez Polskę "ponad 80" baterii ciężkich systemów rakietowych M142 HIMARS wraz z 500 wyrzutniami w ramach programu Homar." Jak na razie z wielkim trudem udało się zakupić za 414 mln dolarów 20 wyrzutni HIMARS. Zostało do kupienia jeszcze 480.... Zaczynam mieć wrażenie, że cała ta modernizacja armii będzie robiona jednak po PISowsku. Czyli zapowiedzi opierające się na liczbach totalnie z dupy, w oderwaniu od potrzeb wojska i możliwości ekonomicznych państwa. Byle tylko w TVP można było się pochwalić. A potem po cichu projekty się poucina, liczbę sprzętu ograniczy a winę zrzuci na Niemcy lub Tuska. "Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
08.06.2022, 18:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.06.2022, 18:45 przez DziadBorowy.)
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/...=BoxOpImg3
Cytat:Przyszedł pan poseł do nas do urzędu, ja zaczynam pracę od 13, ale przychodzę wcześniej, żeby się przygotować do obsługi klientów. Przyszłam do pracy sfrustrowana, zła jak osa, ponieważ wróciłam ze sklepu, gdzie robiłam zakupy, wróciłam z CPN-u, gdzie tankowałam samochód, przeraziłam się tą drożyzną i człowiek był już trochę podminowany - relacjonowała w rozmowie z TVN24. Przychodzi do Ciebie polityk PIS. Skarżysz mu się na drożyznę. Kilka dni później chcą Cię z tego powodu zwolnić dyscyplinarnie z pracy. Przecież czegoś takiego nawet za komuny nie było - tam ludzie chociaż mogli narzekać. "Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
08.06.2022, 19:03
Liczba postów: 1,104
Liczba wątków: 18 Dołączył: 09.2013 Reputacja: 66 Płeć: nie wybrano Wyznanie: Sarkazm DziadBorowy napisał(a): https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/...=BoxOpImg3 I bardzo dobrze! Terror i zastraszanie są niezbędne dla skutecznego rządzenia. https://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,1014...#s=BoxWWMT Cytat:Na czym polega cyfrowy System Informacji Medycznej? Ministerstwo Zdrowia zarzeka się, że dołączenie do powszechnego w Europie sposobu raportowania ma usprawnić gromadzenie informacji o tym, jaką mamy grupę krwi lub na jakie alergie cierpimy, ale w praktyce da to władzom możliwość sprawdzenia, kto, kiedy i gdzie dokonał aborcji poza granicami naszego kraju. Dotąd gromadzenie takich danych w wersji elektronicznej nie było możliwe na taką skalę. Cytat: "Każda macica dobrem Polskiej Zjednoczonej Prawicy Robotniczej."
Diejenigen, die entscheiden, sind nicht gewählt, und diejenigen, die gewählt werden, haben nichts zu entscheiden - Horst Seehofer, CSU.
09.06.2022, 02:39
Kaczyński stwierdził, że jest możliwe, iż Niemcy zbroją się także przeciwko nam.
Już tam ciul, gdy Korwin pisze, że Ukraina może zaatakować Polskę, by zdobyć Chełm i Przemyśl. Gorzej, gdy odkleja się w taki sposób od rzeczywistości prezes partii rządzącej w Polsce (no a PiS przez wiele lat był partią absolutnie wodzowską). Nie sądzę, że to tylko takie kłamliwe pitu-pitu dla naiwnych. Kaczyński już przecież kilka miesięcy temu mówił, że Niemcy budują IV Rzeszę. Chyba to demencja postępująca. Trochę straszno. Oby go jakaś najbardziej rozgarnięta frakcja PiSu (Morawiecki, Rau, Dudu itd.) zlała ciepłym moczem, zamiast wierzyć w te geopolitykawe urojenia. To tak jakby jakiś Kanadyjczyk wieszczył na ulicy, że to koniec, armagedon i że z takim potencjałem militarnym USA zaraz zajmie Toronto.
09.06.2022, 06:47
Liczba wątków: 241 Dołączył: 08.2005 Reputacja: 1,399 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Schabizm-kaszankizm Mustafa Mond napisał(a): Kaczyński stwierdził, że jest możliwe, iż Niemcy zbroją się także przeciwko nam [...]To tak jakby jakiś Kanadyjczyk wieszczył na ulicy, że to koniec, armagedon i że z takim potencjałem militarnym USA zaraz zajmie Toronto. A mi utkwiło w głowie to co napisał Bert. Że po pierwsze do wojska zapisuje się najbardziej patriotyczna część społeczeństwa - w Niemczech należy uwzględnić, że chodzi też o neonazistów. Po drugie - jak Niemcy se pierdolną armię za 100 mld ojro, to będą mogły wszystko w okolicy rozjebać jak wujcio Adolf. Po trzecie - wszystko będzie ok, dopóki w Niemczech będą w miarę ok politycy. Jak się dorwie jakiś populista, to może się zrobić nieciekawie. Armia w UE powinna być europejska, powiązana ze sobą na mocy jeszcze innych, osobnych ustaleń niż NATO. Tak aby całym arsenałem zarządzały połączone dowództwa wszystkich krajów UE.
---
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości