Liczba postów: 3,795
Liczba wątków: 18
Reputacja:
380
https://dorzeczy.pl/opinie/503169/kto-w-...otowy.html
Bocheńskiego pewnie PiS wystawi w wyborach na Prezydenta stolicy. Tyle że po sromotnej porażce z Trzaskiem w 2024 roku wystawienie Bocheńskiego przeciwko Trzaskowskiemu w wyborach na Prezydenta Polski w 2025 roku byłoby upokarzające dla PiSu. To byłoby coś w rodzaju tego:
https://knowyourmeme.com/memes/i-didnt-hear-no-bell
Heh. Zatem pewnie Bocheński kandydatem PiSu w 2025 na Prezia Polski nie będzie. To kto będzie? Witek lub Płażyński.
Płażyński powiedział, że jest za młody na start w 2025 roku, ale może po prostu udaje skromnego, by go proszono o start (czyż na papieża najbardziej nie nadaje się ten kardynał, który najmocniej twierdzi, że jest niegodny papiestwa?). Płażyński podobno nie wystartuje w wyborach na Prezia Gdańska, co może świadczyć, że PiS chce go oszczędzać na 2025 rok (porażka w Gdańsku w 2024 roku osłabiałaby momentum Płażyńskiego). Płażyński ostatnio się uaktywnił medialnie. Nie byłoby tego uaktywnienia medialnego, gdyby Nowogrodzka go po coś nie hodowała... Hmmm...
Ale na spokojnie Trzaskowski go powinien pokonać w 2025 roku.
"I sent you lilies now I want back those flowers"
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Osiris napisał(a): lumberjack napisał(a): Gdyby rozdać ludziom szachy to by się kurzyły w kącie. W sumie te laptopy dla czwartoklasistów powinny mieć fabrycznie zainstalowanych hirołsów :-) Nie mogę się bardziej nie zgodzić. Tak bardzo jak lubię H3, to do szachów się to nie umywa jeśli chodzi o intelektualne pobudzanie młodego umysłu. Nie przypadkiem ich popularność od czasów pandemii wskoczyła na nowy poziom.
Dobrze, fajnie; ale szachy nie są przyobleczone w szaty smoków, magów, bohaterów i czarów działających na wyobraźnię. Mój 5-letni syn coraz lepiej ogarnia liczby i liczenie grając właśnie w HoMM3. Nie nudzi mu się to. Do szachów próbuje go nakręcić dziadek ale nie widzę tu tej samej lub nawet chociażby podobnej fascynacji co w przypadku hirołsów.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 2,922
Liczba wątków: 13
Reputacja:
254
lumberjack napisał(a): Dobrze, fajnie; ale szachy nie są przyobleczone w szaty smoków, magów, bohaterów i czarów działających na wyobraźnię. Mój 5-letni syn coraz lepiej ogarnia liczby i liczenie grając właśnie w HoMM3. Nie nudzi mu się to. Do szachów próbuje go nakręcić dziadek ale nie widzę tu tej samej lub nawet chociażby podobnej fascynacji co w przypadku hirołsów. Tylko uważaj aby to nie przerodziło się w obsesję gdyż w takich hirołsach można się zatracić bez reszty a pięciolatek nie ma mechanizmów obronnych przed takim natężeniem dopaminy. No i H3 ma trochę tych hazardowych mechanik, gdzie moment nagrody jest zawieszony w czasie i ta świadomość, że niewiadomo kiedy on nastąpi, trzyma nas przy grze. Ten syndrom jeszcze jednej tury.
Szachy natomiast mają tą przewagę, że są łatwe do nauczenia a bardzo trudne do wymasterowania i jeśli chcesz wygrywać, to ciągle trzeba się rozwijać (co jak wspomniał Socjopapa, staje się później monotonne gdyż trzeba uczyć się teorii). Nie słyszałem o dzieciach których trzeba było odciągać siłą od szachów natomiast od niektórych gier video, jak najbardziej. Sam grałem w młodości czasem do upadłego i nie wiem czy to było zbyt mądre podejście. Na pewno trochę szarych komórek zdechło
27.11.2023, 21:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.11.2023, 21:56 przez Iselin.)
Liczba postów: 10,415
Liczba wątków: 99
Reputacja:
561
Osiris napisał(a): Nie słyszałem o dzieciach których trzeba było odciągać siłą od szachów natomiast od niektórych gier video, jak najbardziej. Sam grałem w młodości czasem do upadłego i nie wiem czy to było zbyt mądre podejście. Na pewno trochę szarych komórek zdechło Niestety zauważyłam, że chyba digitalizacja życia trochę się na mnie odbiła. Mam wrażenie, że w dzieciństwie i wczesnej młodości, kiedy dużo grałam w różne gry typu warcaby w milionie odmian, jakoś lepiej się czułam w strategii i przewidywaniu. A kilka lat temu zagrałam kilka razy w hnefatafl z doświadczonym graczem i ograł mnie bardzo szybko.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
A co powiecie o nowym „prawieniepisowskim” rządzie tymczasowym?
Kiedy ta komedia się skończy?
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
28.11.2023, 00:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.11.2023, 00:05 przez Osiris.)
Liczba postów: 2,922
Reputacja:
254
Iselin napisał(a): Niestety zauważyłam, że chyba digitalizacja życia trochę się na mnie odbiła. Mam wrażenie, że w dzieciństwie i wczesnej młodości, kiedy dużo grałam w różne gry typu warcaby w milionie odmian, jakoś lepiej się czułam w strategii i przewidywaniu. A kilka lat temu zagrałam kilka razy w hnefatafl z doświadczonym graczem i ograł mnie bardzo szybko. To akurat może wynikać bardziej z braku praktyki. Mam podobnie gdy próbuję rozwiązać jakieś trudniejsze zadanie szachowe po kilku miesiącach przerwy. Na początku nie mogę ruszyć z miejsca ale po pewnym czasie "czucie" wraca, tak jakby mózg odświerzył zaniedbane połączenia nerwowe, odpowiedzialne za wizualizację itp.
Sofeicz napisał(a): A co powiecie o nowym „prawieniepisowskim” rządzie tymczasowym?
Kiedy ta komedia się skończy? Dla Prezesa nie ma innej opcji jak wrócić z tarczą lub na tarczy. Ponieważ pierwsza opcja odpada, to będziemy obserwować agonię pisowców do ostatniej minuty
Liczba postów: 4,639
Liczba wątków: 9
Reputacja:
437
Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
W szachy zwątpiłem jak kumpel wypił flaszkę wódki i poszedł na turniej. Nawet nie widział, kiedy maty stawiał. W hirołsach się tak nie da. Ile by człowiek nie wypił to mata nie da.
Sofeicz napisał(a): Kiedy ta komedia się skończy? Ta konkretna za jakieś 2 tygodnie. Ale tak ogólnie to jeszcze trochę śmiechu będzie.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Liczba postów: 50
Liczba wątków: 3
Reputacja:
8
Wyznanie: Ciężko powiedzieć
kmat napisał(a): Sofeicz napisał(a): Kiedy ta komedia się skończy? Ta konkretna za jakieś 2 tygodnie. Ale tak ogólnie to jeszcze trochę śmiechu będzie.
A propos komedii:
Ostatnio kanał Sejmu RP na YouTube zrobił się bardziej popularny.
Można się pośmiać albo powkurzać. Na pewno też można "poczuć demokrację" w jakiejkolwiek formia ta obecnie jest. No i zobaczyć co robią finansowani przez lud politycy.
A w Heroes III grałem, ale wyłącznie na kodach. nwctim i jedziemy. Z tego się robi niezły off-top
"Carl nie chciał po prostu wierzyć: on chciał wiedzieć."
- Ann Druyan
29.11.2023, 11:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.11.2023, 11:08 przez lumberjack.)
Reputacja:
1,399
Chciałem se kupić tonę wyngla orzecha. Wszędzie jest ruski po 1800-1900 za tonę luzem i po 2400 w workach po 25kg.
Chciałem se kupić z polskich kopalń przez tą, polecaną przez nasz ukochany rząd, stronę: https://www.pgg.pl/strefa-klienta/aktual...ie-PGG-S-A-
Miało być 900zł za tonę. I chuj i jest tylko weźcie spróbujcie to teraz kupić: https://sklep.pgg.pl/register
Cytat:Przepraszamy!
Spróbuj
Ponownie
Później
Została przekroczona
maksymalna liczba
Klientów oczekujących na sesję zakupową.
Proszę spróbować ponownie później
Przypominamy,
że towar jest sukcesywnie uzupełniany.
Zapraszamy!
I jak zawsze chuj człowiekowi w dupę.
Z tego co się dowiedziałem w lokalnym składzie, który ma umowę z PGG zamówień jest już ponad 150 (tylko w mojej okolicy) i nie ma takich mocy przerobowych aby to wszystko ogarnąć. Ci, którym udało się zamówić dostaną swój wyngiel dopiero w połowie stycznia. Dla mnie został drogi ruski(tfu!). Chyba poprzestanę na drewnie w tym roku. I na chuj do tych górników dopłacać jak i tak nie mozna skorzystać z owoców ich pracy.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
lumberjack napisał(a): I na chuj do tych górników dopłacać jak i tak nie można skorzystać z owoców ich pracy. Bo tak właśnie działa (to znaczy nie działa) system nakazowo-rozdzielczy.
Tak skończył PRL - niby wszystko było tanie, tylko tego nie było, a rzeczy się „zdobywało” a nie kupowało.
PiS kocha takie PRLowskie patenty.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 1,197
Liczba wątków: 10
Reputacja:
174
Odpowiadajac na twoje pytanie Sofeicz teatr sie skonczy w dniu gdy Morawiecki wyglosi swoje expose w Sejmie i nie dostanie fotum zaufania dla nowego rzadu. Mysle ze bedzie to w najdalszym mozliwym terminie czyli 13 grudnia.
01.12.2023, 09:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.12.2023, 09:32 przez DziadBorowy.)
Liczba postów: 10,996
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
https://gospodarka.dziennik.pl/news/arty...nicji.html
Miało być tak, że aby uzupełnić braki bieżące kupujemy od Koreańczyków 212 K9 z półki a kolejne 460 budujemy u siebie w wariancie K9PL. Tymczasem na dniach ma być podpisana kolejna umowa na 160 sztuk K9 wyprodukowanych w Korei. Kwota zakupu jest w sam raz, aby Koreańczycy zbudowali sobie kolejną linię produkcyjną u siebie. A za jakiś czas pewnie się okaże, że z tych 460 które mieliśmy budować my u siebie zostało tyle, że przenoszenie produkcji się nie opłaci.
Rozumiem, zakup tych wcześniejszych haubic jako pilne uzupełnienie sprzętu, który poszedł na Ukrainę. Ale dlaczego mając znacznie lepszego Kraba, który możemy produkować sami, zamiast rozwijać jego linie produkcyjne decydujemy się na zakup koreańskiego gorszego zamiennika - znacząco zmniejszając szanse na jego produkcję w Polsce zrozumieć nie potrafię.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Liczba postów: 12,429
Liczba wątków: 91
Reputacja:
890
A ja po lekturze Państwa Samsunga potrafię. Oni tam nie mają standardów jak na Zachodzie, my też nie. Wobec tego powstał nowy standard, który wspiera interesy osobiste a nie publiczne XD
Sebastian Flak
Reputacja:
1,122
Ale przecież Państwu Samsunga ten biznes świetnie się opłaca. To nam nie za bardzo.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Liczba postów: 1,201
Liczba postów: 12,429
Liczba wątków: 91
Reputacja:
890
DziadBorowy napisał(a): Ale przecież Państwu Samsunga ten biznes świetnie się opłaca. To nam nie za bardzo.
Bo tam Samsung i państwo to jedno i mają wspólny interes. A u nas politycy i państwo to dwa różne byty i akurat w tym przypadku porozumienie nastąpiło między politykami i państwem Samsunga. Interes nasz jako społeczeństwa i państwa polskiego nie miał tu nic do gadania.
Sebastian Flak
Reputacja:
1,399
Co sądzicie o tych dokumentach opublikowanych przez TVP dezINFO? Tam była przedstawiona zgoda Tuska na nawiązanie kontaktów ze służbami rosyjskimi. I pokazano filmik z ukrytej kamery na którym tajniacy z polskich służb chleją wódę z ruskimi.
---
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
06.12.2023, 13:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.12.2023, 13:54 przez DziadBorowy.)
Reputacja:
1,122
Jeżeli chodzi o tą zgodę to chyba to już stare jest i w "Resecie" jeszcze przed wyborami to wałkowali. Jeżeli to jest to czym myślę, to szybko znaleziono identyczną zgodę podpisaną przez Kaczyńskiego.
https://wyborcza.pl/7,75398,21678791,umo...isali.html
Normalna procedura. Wywiad jednego państwa może mieć wspólne interesy z wywiadem innego państwa, nawet jeżeli to państwo jest wrogie. Mogło chodzić chociażby o wymianę informacji dotyczących terroryzmu, czy też jakieś inne sprawy. Mam podejrzenia graniczące z pewnością, że kontakty operacyjne polskich służb z rosyjskimi wciąż w jakimś ograniczonym zakresie trwają.
Współpraca służb państwa X ze służbami państwa Y to co innego niż współpraca obywatela państwa X na rzecz służb państwa Y.
Edit:
https://www.rp.pl/publicystyka/art395134...alda-tuska
Tu masz coś na ten temat. Wynika z tego, że sprawa jest znana conajmniej od 2017 roku i dotyczyla ewakuacji polskich żołnierzy z Afganistanu.
PIS powołał sobie komisję do zwalczania Tuska i teraz ta komisja próbuje ulepić taką kulkę gówna, która chociaż częsciowo do Tuska się przylepi. Ot umacnianie przekonań własnego elektoratu.
Ogólnie sensacja z tej kategorii:
https://c8.alamy.com/comp/WAAJF6/0510200...WAAJF6.jpg
Liczba postów: 4,639
Liczba wątków: 9
Reputacja:
437
Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
Nawet Adrian Dupa stwierdził, że to nie będzie miało znaczenia przy powoływaniu rządu.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Reputacja:
1,122
O ja pierniczę:
https://www.rp.pl/transport/art39525161-...-ustalenia
Tak w skrócie Newag w swoich pociągach Impuls w kodzie komputera wprowadził współrzędne niezależnych zakładów serwisowych i dodał warunek, że jeżeli pociąg postoi tam dłużej niż 10 dni to niemożliwe ma być jego odpalenie bez wprowadzenia specjalnej sekwencji odblokowującej znanej tylko Newagowi. Przetarg na serwis wygrał niezależny zakład, serwis przeprowadzono zgodnie z książką serwisową i żaden z 6 pociągów po tym serwisie nie chciał później odpalić. Było tam jeszcze kilka kwiatków wymuszających określone awarie po określonym czasie.
O sprawie rząd oraz służby wiedziały ponoć on maja i w zasadzie nic się nie dzieje. Dykta i karton!
Tu mniej poważne źródło, ale fajnie opisuje na czym polegała ta afera:
https://joemonster.org/art/69958/Przekre...o_cieniasy
|