To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wierzę racjonalnie
A skąd wiesz, że nie można wymodlić deszczu?
Nie zawsze spadał. Może źle się modlili, może ich modlitwa nie mogła być spełniona
Szukacie dowodów, a sami zakładacie twierdzenie:
Nie można wymodlić deszczu
Prorok vs fanatyzm :wall:
Odpowiedz
Eremita napisał(a):Ja rzeczy niewyjaśnionych nie tłumaczę ci od razu bogami
Eremita napisał(a):Uzdrowieni mówią, że Bóg ich wyleczył,

eee....
czyli nie OD RAZU ale jak ktoś powie - TO BÓG to mu wierzysz ,mimo że sam byś w takiej sytuacji nie był pewien nadprzyrodzonej interwencji....
mirrabile.
tak wierzyć cudzym świadectwom przeciw swemu...

pozdro PROROKU!!!

Odpowiedz
Eremita napisał(a):Odpowiedziałem ci co do medycyny wyżej
pfff...

Cytat:Ja rzeczy niewyjaśnionych nie tłumaczę ci od razu bogami
Niektóre tłumaczysz. Np. to, że ktoś wyzdrowiał i medycyna nie potrafi tego wyjaśnić.
Jak to się stało!? No Bóg to uczynił!

Eremita napisał(a):to ci ludzie tak tłumaczą,
Kurde, jak ktoś jest śmiertelnie chory i wierzy w boga (a wierzy znaczna większość ludzkości) to wiadomo, że się pomodli. Jak na 100 milionów przypadków ktoś się pomodli i w niewytłumaczalny sposób wyzdrowieje to nie musi być bóg, ale może np. jakieś działanie organizmu, którego medycyna JESZCZE nie poznała?

Eremita napisał(a):Dawniej ludzie byli głupsi, dzisiaj możemy więcej zrozumieć, a ludzie i tak wierzą Idea
I co to za dowód/przesłanka? Dopóki ludzie będą umierać, bać się śmierci i nie rozumieć jakiekolwiek elementu świata będą wierzyć w boga- takiego czy innego... Bo bóstwo pomaga zaspokoić obawy, niewiedzę, strach itp...

Eremita napisał(a):Skoro wiara jest głupia i szkodliwa
a kto tak powiedział? Ja? Kiedy? To Ty tak powiedziałeś.
charm is deceptive
beauty is fleeting

http://www.youtube.com/watch?v=njuqQFRBcV4
Odpowiedz
Raaaany, kolejny Smutny
Mateusz Banasik - Redaktor
Dlaczego podaję nazwisko?

Bohoh to chuja wart filozof
Ze schodów się zjebał na podłogę (by Bart Duży uśmiech)

..:: SELBSTBEFREIT AUF DEM WEG ZUM MEER ::..
Odpowiedz
Starą sztuczkę zastosowałeś wkładając mi w usta twoje słowa
Gdybym to przeżył, to byłbym pewny tego co doświadczyłem
Nie jestem na 100% pewny jeśli ktoś tak twierdzi, że Bóg go wyleczył
Czy napisałem, że to dowód jakiś?
Może się douczysz co to jest przesłanka

pozdro IDIOTA
Odpowiedz
Juzew:
"Kurde, jak ktoś jest śmiertelnie chory i wierzy w boga (a wierzy znaczna większość ludzkości) to wiadomo, że się pomodli. Jak na 100 milionów przypadków ktoś się pomodli i w niewytłumaczalny sposób wyzdrowieje to nie musi być bóg, ale może np. jakieś działanie organizmu, którego medycyna JESZCZE nie poznała? "

I właśnie dlatego nie twierdzę, że to dowód
Odpowiedz
Bohoh napisał(a):Raaaany, kolejny Smutny
Witam szanowną administrację Uśmiech
Tak, kolejny Język , ale może trochę inny :?:
Odpowiedz
Ok, więc jest to przesłanka. Więc czy można powiedzieć, że sposób w jaki prowadzisz całe swoje życie, wierząc w boga, spełniając jego wolę itd... opiera się na jakichś tam TYLKO przesłankach?

Piszesz, że wierzysz racjonalnie, więc co to znaczy? Czy znaczy to "opierać się na przesłankach"?

Gdybym miał skoczyć z samolotu i miał TYLKO przesłanki, że spadochron jest bezpieczny i zadziała, to bym raczej nie skakał...
charm is deceptive
beauty is fleeting

Odpowiedz
A jaki masz dowód, że się otworzy spadochron zanim to nastąpi?
Niektórym się jednak nie otworzył, a skoczyli
Trochę ci nie wyszedł ten przykład Duży uśmiech

Wierzę racjonalnie to znaczy zgodnie z rozumem, nie jest to sprzeczne
Odpowiedz
cały bajer tkwi chyba w słowie:
niewyjaśniony.

takie zjawiska dzielą się na dwie kategorie:
niewyjaśnionych dotychczas
i
niewyjaśnialnych z gruntu

pierwsze to takie których mechanizmów zachodzenia jeszcze nie znamy ale dałoby się je poznać w skończonym czasie.

drugie to takie na które, prawa żadne nie działają i dzieją się przypadkowo - bez powodu.

świadectwa o których piszesz nie należą do drugiej kategorii przeto nie można ich nazywać cudami w sensie ścisłym - przecież możemy poznać prawa nimi rządzące i deterministycznie bądź probabilistycznie z nich korzystać. ale to by wpędzało nas w koncepcję boga wewnątrz-światowego czyli, nie transcendentnego.
ciekawym rozwiązaniem jest bóg osobowy który wie wiele i jako osoba nie daje sie robić w chuja. lecz w tym wypadku wysiada nam wszechwiedza doga bo takiemu na grzyba osobowość (no chyba że bóg ma jakąś frojdowo-jungową podświadomość,ale to dziwaczne).
więc jakoś tródno mi się odnieść jakoś do idei chrześcijańskiej a innej tak sensownie dopracowanej nie znam.
Cytat:Juzew:
"Kurde, jak ktoś jest śmiertelnie chory i wierzy w boga (a wierzy znaczna większość ludzkości) to wiadomo, że się pomodli. Jak na 100 milionów przypadków ktoś się pomodli i w niewytłumaczalny sposób wyzdrowieje to nie musi być bóg, ale może np. jakieś działanie organizmu, którego medycyna JESZCZE nie poznała? "

I właśnie dlatego nie twierdzę, że to dowód
ale to statystyka!!!
czy może ty jak manson marylin:
GOD IS JUST A STATISTICKS!!!

Odpowiedz
Eremita napisał(a):A jaki masz dowód, że się otworzy spadochron zanim to nastąpi?
Niektórym się jednak nie otworzył, a skoczyli
Trochę ci nie wyszedł ten przykład Very Happy
Nie o to chodziło, nie zrozumiałeś.

Cytat:Wierzę racjonalnie to znaczy zgodnie z rozumem, nie jest to sprzeczne
Więc co to znaczy "wierzyć zgodnie z rozumem"?
charm is deceptive
beauty is fleeting

Odpowiedz
To znaczy logicznie, nie fanatycznie gdzie prawdy "oczywiste" niejednokrotnie stoją w sprzeczności

Na dzisiaj kończę i pozdrawiam

Idiota, w najbliższym czasie postaram się wyłożyć sensownie dopracowaną koncepcję Uśmiech
Odpowiedz
Eremita napisał(a):60 to mało, piszesz udokumentowanych i jednocześnie temu zaprzeczasz, zdecyduj się
Nie zaprzeczam - dokumentacja w takich sprawach jest robiona jednostronnie i w sposób celowy. W taki sam sposób mogę udokumentować ufo rzucając talerz w powietrze i go fotografując Język
Eremita napisał(a):Skoro wiara jest głupia i szkodliwa z punktu widzenia ewolucji nie powinna się pojawić u człowieka
Stawiaj jakieś przecinki czy coś bo nie wiem:
- czy wiara jest głupia i szkodliwa z punktu widzenia ewolucji,
- czy z punktu widzenia ewolucji nie powinna się pojawić
Uśmiech
W każdym razie się pojawiła bo ludziom na niższym etapie rozwoju pomagała żyć i tłumaczyć to, co się działo wokół.
Stopniowo będzie zanikać bo taka jest tendencja.
Poza tym nie można mówić o celowości działania ewolucji. Można mówić o ekspansywności życia, które w każdych napotkanych warunkach będzie się starało przetrwać.
Jeśli mówimy o rzeczach, które z punktu widzenia ewolucji nie powinny były powstać, to jest ich mnóstwo - chociażby katar Oczko pomaga człowiekowi w czymkolwiek a już szczególnie w rozmnażaniu? raczej nie a jednak jest. Dopiero jak się wyjdzie poza antropocentryczny punkt widzenia, to można stwierdzić, że człowiek nie jest na żadnej uprzywilejowanej pozycji i każdy organizm, każdy gatunek tak samo "walczy" o przetrwanie.
Efemental :: nasz punkt słyszenia | Blog Magnusa | Fotogaleria

Postanowiłem żyć wiecznie - na razie wszystko idzie po mojej myśli.
Odpowiedz
Eremita napisał(a):To znaczy logicznie, nie fanatycznie gdzie prawdy "oczywiste" niejednokrotnie stoją w sprzeczności
Racjonalnie to znaczy z rozumiem, z rozumem to znaczy logicznie, a co znaczy logicznie? Do diabła, nie podawaj mi synonimów czy wyrazów bliskoznacznych tylko rozwiń.
charm is deceptive
beauty is fleeting

Odpowiedz
wiara jest po to by tłumaczyć świadomej swego istnienia istocie że śmierć to nie koniec.
w pewnym momencie ewolucja obdarzyła małpy świadomością odrębności swej od gatunku tak bardzo, że jego, gatunku cele (replikacja) stały się mało istotne dla tych stworzeń a zamiast nich pojawiły się głupie wątpliwośći:
"czy jeśli umrę jak inni to czy to całe ruchanie i utrzymywanie dzeici ma sens???
no dobra ruchanie jest cool ale na wała mi te dzieci; trzeba zapierdalać by to tałałajstwo wykarmić to czemu sobie nie pójść w świat albo nie potopić toto badziewie póki małe..."
i tak se nasza małpka myślała i jej gen ginął po miłym życiu.
więc przeżywały tylko takie co miały mocny instynkt macierzyńsko-ojcowski i byłoby cool gdyby nie to, że się człaki poczęły w kupy zbierać bo w kupie raźniej.
wtedy przywódcy tych grup (najśliczniejsi) się zaczęli kłopotać i poleźli do najcwańszych. najcwańsi wiedzeni intuicją poddaną przez sam genom (pragnienie przetrwania) wymyślili:
"powiemy im że będą i po śmierci se mogli poruchać jeśli będą tutaj dobrzy dla dzieci swoich - nic nas to nie kosztuje a same zyski..."
tak powstali kapłani i króle a genom wygenerował boga.

dobranoc dziatki!

Odpowiedz
Eremita napisał(a):I oto jestem, następny oszołom, chłopiec do bicia Duży uśmiech
Ateiści wszystkich krajów łączcie się, wróg na horyzoncie!
Ok, na poważnie
Cóż to takiego głupiego jest w wierzeniu w Boga, że się tak brzydzisz?
Wytknę ci wszystkie myślowe błędy, ale się nie przyznasz, taki racjonalny jesteś :roll:

WOW, już się boję
Ciemnota ludu gwarancją cudu
Odpowiedz
Cytat:Raaaany, kolejny
Nie kolejny tylko ten sam. I jak z takim dyskutować skoro słowa nie dotrzymuje.
BTW: Ja znam ludzi, którzy twierdzą, że uleczył ich potwór spaghetti. Lekarze rozkładali ręce a on ich uzdrowił. Wszystko jest udokumentowane. Szaleńców nie brakuje.
Pozdrawiam.
egoista
Odpowiedz
magnus napisał(a):
Eremita napisał(a):Skoro wiara jest głupia i szkodliwa z punktu widzenia ewolucji nie powinna się pojawić u człowieka
Stawiaj jakieś przecinki czy coś bo nie wiem:
- czy wiara jest głupia i szkodliwa z punktu widzenia ewolucji,
- czy z punktu widzenia ewolucji nie powinna się pojawić
Uśmiech
W każdym razie się pojawiła bo ludziom na niższym etapie rozwoju pomagała żyć i tłumaczyć to, co się działo wokół.
Stopniowo będzie zanikać bo taka jest tendencja.
Poza tym nie można mówić o celowości działania ewolucji. Można mówić o ekspansywności życia, które w każdych napotkanych warunkach będzie się starało przetrwać.
Wiara w Boga nie powinna się pojawić, bo jest szkodliwa.
Z powodów religijnych ludzie się mordowali, więc gdzie tu sens w przetrwaniu gatunku. Załóżmy, że muzułmanie atakują chrześcijan bronią atomową, ci odpowiadają, wszyscy giniemy. I co, gatunek przetrwał?
W jaki to sposób wiara pomagała żyć ludziom na niższym etapie rozwoju? Jeśli Boga nie ma (jak twierdzisz), to ich modlitwy były nieskuteczne. Co to za pomoc! Daremny trud.
Niewypał z tym katarem, bo to akurat reakcja obronna. OK mówisz o chorobach, to jednak walka o przetrwanie innych organizmów (bakterie, wirusy), albo genetyczne pomyłki.
Odpowiedz
juzew napisał(a):
Eremita napisał(a):To znaczy logicznie, nie fanatycznie gdzie prawdy "oczywiste" niejednokrotnie stoją w sprzeczności
Racjonalnie to znaczy z rozumiem, z rozumem to znaczy logicznie, a co znaczy logicznie? Do diabła, nie podawaj mi synonimów czy wyrazów bliskoznacznych tylko rozwiń.
Może skorzystasz z encyklopedii, czy przyszedłeś tu na korepetycje?
Odpowiedz
oczywiście że jest pozytywnym czynnikiem kulturoumacniającym popychającym do działań altruistycznych w obrębie grupy.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: