To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Killdozer
http://pl.wikipedia.org/wiki/Marvin_Heemeyer

Marvin Heemeyer: idiota? bohater? świr? stanowczy człowiek, który nie daje sobie pluć w kaszę?

Czy przez pryzmat naszej Europejskiej kultury walka o swoje prawa i samobójstwo za słuszną ideę jest nadal czymś karygodnym? Czy może jednak jak w kulturach dalekiego wschodu samobójstwo powinno być traktowane jako coś wielkiego i godnego szacunku?

W internecie owa postać spotkała się z wielkim entuzjazmem... nawet ci co mówią, że nie zrobił najlepiej zwykle go szanują bo to w końcu jego wybór, jego demonstracja + nikt nie ucierpiał (przynajmniej fizycznie, materialnie głównie państwo i owa fabryka).

Z punktu widzenia wolnościowca mogę powiedzieć, że:
- walczył o słuszną ideę
- zaszokował pobudzając publiczną opinię i poruszył temat niesprawiedliwości która może zniszczyć ludzkie życie do tego stopnia, że podejmie się takich czynów

Z punktu widzenia racjonalisty:
- mógł w sumie inaczej, samobójstwo racjonalne i rozsądne raczej nie jest
- ponoć wszystko zaplanował i nie chciał skrzywdzić żadnych ludzkich istnień (poza sobą), planował to długo więc całą sprawę porządnie przemyślał
- nie był świrem, myślał logicznie i racja była rzeczywiście po jego stronie (choć media próbowały go oczernić - vide: patrz filmik w jednym z linków tam na wiki)

Z punktu widzenia sceptyka:
- czy aby szkody na ponad 4 mln $ zwrócą się i dają jakiś skutek?
- czy naprawdę było aż tak źle, że musiał postąpić tak jak postąpił?
- czy taka swoista zemsta powinna być moralnie akceptowana czy jednak nie?

Wnioski:
Nie wiem co o tym myśleć tak do końca. Niby heroizm, niby słuszna sprawa, niby to jego życie ale trochę "chłopa szkoda"... jak by nie było szacunek z mojej strony choć nie popieram takiego czegoś w większych ilościach (najlepiej po prostu nie dawać powodów do takich sytuacji, winę za to ponoszą w 99% jak nie w 100% i tak "Oni" nie on.) Czyli wychodzi, że jestem raczej za ale z małymi 'ale'.
Odpowiedz
Coraz wiecej obywateli USA wykazuje obiawy psychozy. Jeden zadzialal, 100 jest na granicy juz, 1000 marzy o tym.
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
szkoda faceta, powinien cieszyć się wolnością, zuchwały, arogancki i poetycki czyn, podoba mi się
[url="http://www.youtube.com/watch?v=_A_arjPCKXA"]
[/url]
Odpowiedz
Facet niszczył innym ludziom samochody i mienie. Załatwić go, a nie litować się.
Odpowiedz
nie lituję się przecież, był winny zniszczeniom, to fakt, ale miał też wykop, respect...
[url="http://www.youtube.com/watch?v=_A_arjPCKXA"]
[/url]
Odpowiedz
Jak granaty nie starczają, to pasowałoby użyć broni przeciwpancernej. Prywatnie to ja do faceta nic nie mam, nawet taką nutkę sympatii, ale na niszczenie mienia nie można sobie pozwolić reagować w inny sposób.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Avx napisał(a):Jak granaty nie starczają, to pasowałoby użyć broni przeciwpancernej. Prywatnie to ja do faceta nic nie mam, nawet taką nutkę sympatii, ale na niszczenie mienia nie można sobie pozwolić reagować w inny sposób.

Teraz dziwię się, że kiedyś pisałem coś takiego.

Heemeyer to bohater walk z państwowcami. Wprawdzie niszczył własność prywatną, ale była to własność kolaborantów z władzą.

Libertarianie o Nim:
http://libertarianizm.net/thread-187.html
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Kolaboranci z władzą... terminologia znajoma :]

I oto własność prywatna już nie jest prywatna, bo kolaborantów. A jutro innych. Pojutrze jeszcze innych. I tak dopuszczamy wyjątki, wyjątki, wyjątki od wyjątków, a potem jeszcze wyjątki.

Avx, własność prywatna to jak wolność słowa - nie ma wyjątków, nie istnieją uzasadnienia. Emocje nie wchodzą tu w grę.

I teraz masz realny przykład na to, że świat nie jest prosty.

Jemu chciano odebrać jego własność (praktycznie pozbawić go jej, zerując niemalże jej wartość). On w odwecie odebrał czyjąś.

Jedyne, co możesz zrobić, to ważyć "większe i mniejsze zło".

Bardzo dobra lekcja złożoności świata dla rewolucjonistów, dla których wszystko jest bardzo proste.
Null pointer exception
Odpowiedz
Athei, własność prywatną można uznawać jedynie jeżeli jest prawowita. Jeśli rząd zabrałby mój dom i przekazał prawa własności Tobie, to mimo iż w papierkach dom będzie Twój. Zgodzimy się jednak, że nikt nie ma obowiązku Twoich "praw" uznawać. Podobnie rzecz się ma, jeśli ktoś się dorobił za pomocą pieniędzy odebranych pod przymusem z podatków. Praw własności nie nabywa się przez dekret lecz za sprawą locke'ańskiej zasady zagospodarowania.

Takie podejście to nie jest żadna nowość ani wymysł Avx'a, tylko stanowisko, które zajmował już Rothbard i które jest akceptowane przez ogół libertarian. Inna sprawa, że większość z nich, podobnie jak i ja, przeciwna jest walki z państwem przy użyciu siły. Nie powiem więc, że pochwalam postawę Heemeyera, mogę ją co najwyżej uznać za w pewnym stopniu usprawiedliwioną.
Polecam poczytać libertarian: http://www.facebook.com/LibDlaBeki

"A hero ventures forth from the world of common day into a region of supernatural wonder: fabulous forces are there encountered and a decisive victory is won: the hero comes back from this mysterious adventure with the power to bestow boons on his fellow man." - Joseph Campbell o Rafale3006
Odpowiedz
A gdyby rząd sprzedał mi ten dom za pieniądze?

I pytanie drugie: jeśli mam nabytą własność, a współpracuję z rządem, to można mi tę własność odebrać?

I pytanie trzecie: jeśli nabyłem Twoją własność za pieniądze podatników (jestem urzędnikiem, moją pracę opłacają podatnicy), współpracuję z rządem, to można mi tę własność odebrać?
Null pointer exception
Odpowiedz
Athei Overlord napisał(a):I pytanie drugie: jeśli mam nabytą własność, a współpracuję z rządem, to można mi tę własność odebrać?

I pytanie trzecie: jeśli nabyłem Twoją własność za pieniądze podatników (jestem urzędnikiem, moją pracę opłacają podatnicy), współpracuję z rządem, to można mi tę własność odebrać?

W sumie zdania podzielone. Według agorystów i części innych lewicowych libertarian, tak.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Agoryzm

W sumie coraz bliżej mi z czasem do lewicowego libertarianizmu, chociaż czerpię z różnych nurtów Oczko

Wywiad z Konkinem (ogólnie o anarchiźmie rynkowym, nie tylko tej kwestii):
http://liberalis.pl/2008/05/18/anarchia-...onkinem-3/
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
W takim razie dla mnie są to lewacy, którzy nie uznają prawa własności.

Pracowałem. Za to mi płacono. Za zarobione pieniądze zakupiłem dobro. Dobro jest moje, niezależnie od moich dodatkowych czynów (współpraca z kimkolwiek), niezależnie od tego, czyje było wcześniej. Jakakolwiek próba odebrania mi mojego dobra = moja obrona przed złodziejem, włącznie z likwidacją złodzieja. Chyba, że zostanie mi zwrócona pełna kwota, jaką wydałem na dobro.

Jedynie przy zastrzeżeniu, że podczas kupna nie wiedziałem, że dobro zostało komuś siłą odebrane. Chociaż to już moja dobra wola.

Innej retoryki nie uznaję, a pod jaki nurt ona podpada, jest dla mnie n-rzędne.
Null pointer exception
Odpowiedz
Abstrahując od rozważań na temat czyjejś własności, koleś zginął w wielkim stylu Uśmiech Zawsze marzyłam, żeby przejechać sobie czołgiem po cywilizacji, w szale niszczenia Oczko
[SIZE="1"]There's a feeling I get when I look to the west
And my spirit is crying for leaving
In my thoughts I have seen rings of smoke through the trees
And the voices of those who stand looking
and it makes me wonder
really makes me wonder[/SIZE]
Odpowiedz
Athei Overlord napisał(a):W takim razie dla mnie są to lewacy,

Sami się "lewicowymi libertarianami" nazywająOczko

Aczkolwiek, jak wszyscy libertarianie, prawo własności uznają za podstawę, inaczej nie byliby "libertarianami". Tyle, że własność np. korporacji która czerpała garściami dotacje od państwa, zwyczajnie dla lewicowych libertarian przestała być prawdziwą "własnością". Nieco inne rozumienie słowa "własność" od rozumienia Twojego czy niektórych innych libertarian "prawicowych". A także od mojego jej rozumienia sprzed ponad roku.

PS. W Antypartii Libertariańskiej siedzę we Frakcji Lewicowo-Libertariańskiej zresztą xD Acz w sumie nie nazwałbym się "lewicowym libertarianinem" w pełni, nurty libertarianizmu mieszam.
[Obrazek: file.php?id=16]
(flaga jest pomarańczowo-czarna, nie czerwono-czarna !Oczko Pomarańczowy oznacza zmieszanie żółtego z delikatną domieszką czerwonego - poszanowanie wolnego rynku przy jednoczesnej m.in. niechęci wobec korporacji&banków, kolaborujących wszak z państwami).
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Avx napisał(a):Heemeyer to bohater walk z państwowcami. Wprawdzie niszczył własność prywatną, ale była to własność kolaborantów z władzą.

Pie***lisz, zahaczył kilka przypadkowych samochodów Duży uśmiech

Odpowiedz
Ło mój Boże, trzecia droga... Uśmiech

Scully, facet zmajstrował sobie kildożera niczym Adam Słodowy, więc da się. Tyś - chemik. Narzędzia inne, możliwości równie szerokie :>
Null pointer exception
Odpowiedz
Załóżmy, że jakiś koleś był killerem dla mafii. Pracował. Za zarobione pieniądze kupił dobro. Święte prawo własności wg Atheiego - killerowi nie można tego dobra odebrać.
Polecam poczytać libertarian: http://www.facebook.com/LibDlaBeki

"A hero ventures forth from the world of common day into a region of supernatural wonder: fabulous forces are there encountered and a decisive victory is won: the hero comes back from this mysterious adventure with the power to bestow boons on his fellow man." - Joseph Campbell o Rafale3006
Odpowiedz
Scully, nie rozmieniaj się na drobne. Produkuj heroinę i walcz z systemem! Duży uśmiech
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
Thor napisał(a):Pie***lisz, zahaczył kilka przypadkowych samochodów Duży uśmiech

Ah, no cóż, no tego to nie popieram:] Okolicznością mocno łagodzącą jest, że zahaczył chyba raczej przypadkiem.

adVice napisał(a):Produkuj heroinę i walcz z systemem! Duży uśmiech

Całkiem rewolucyjny sektorOczko Agoryzm i kontr-ekonomiaOczko
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
No to jeden przypadek podałeś Uśmiech

Ale brnijmy dalej - a dlaczego mu go odbierać? To praca jest moralnie stopniowana? Wyższe dobro społeczne, etc.? Ktoś gościa wynajął, ktoś mu płacił.

Można gościa ukarać za to, że zabijał (a jak sądzę, po prostu zostałby sprzątnięty). Ale dlaczego odbierać mu własność?
Null pointer exception
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości