Forum Ateista.pl
PiS, co zrobił a nie co powiedział - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Polityka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: PiS, co zrobił a nie co powiedział (/showthread.php?tid=12794)

RE: PiS, co zrobił a nie co powiedział - pitbbpl - 03.01.2016

Polacy w UK pracują i jadą tam pracować, a nie brać socjal. Widać, że w UK nigdy nie byłeś bo pojęcie to masz nikłe.

RE: PiS, co zrobił a nie co powiedział - Żarłak - 03.01.2016

exeter napisał(a): Baptiste,

Cytat:Co taki zwykły człowiek jak ja ma z tych waszych wolności i oplątania instytucji państwowych?
Jakoś mnie nie dziwi, że to właśnie Ty zadajesz pytanie, "po co mi ta wolność"? Znając Cię mogę założyć, że byłbyś wzorowym członkiem Komsomołu, ZMP, Hitlerjugend i innych, podobnych organizacji.
Jedni ludzie są stworzeni do wolności i żyć bez niej nie mogą, a inni czują się dobrze tylko krocząc karnie w szeregu i czekając na rozkazy. I tych drugich jest zwykle więcej, nawet w naszym kraju, którego mieszkańcy mają podobno umiłowanie wolności zakodowane w genach.

Już odpowiadałem na takie pytanie postawione o ile dobrze pamiętam przez Żarłaka.

No chyba nie było to pytanie postawione przeze mnie. Nie przypominam tego sobie.

RE: PiS, co zrobił a nie co powiedział - Wulfen - 04.01.2016

idiota napisał(a): "Przecież Kukiz jest w popisie i jest całkowicie od PiSu zależny i zawsze mówił to, co mu Kaczyński kazał mówić."

dziwne rzeczy mu ten Kaczyński mówić każe...

Też się zdziwiłem tym wystąpieniem, ale to tylko wyjątek od reguły. Zazwyczaj broni pis i zachowuje się jak pisowiec, działając na korzyść pisu. On nawet  mówił o pis "przyjaciele".

RE: PiS, co zrobił a nie co powiedział - zefciu - 04.01.2016

Baptiste napisał(a): Gdybym nie miał to bym jej nie stawiał.
Gdybyś miał, to byś je przedstawił.
Cytat:Co z tego, że odebrała te głosy skoro reprezentuje te same interesy w parlamencie?
To z tego, że w metodzie d'Hondta poparcie się nie sumuje.
Cytat:Cel polityczny został zrealizowany w takim stopniu w jakim zrealizowany być mógł.
Gdyby przynajmniej część głosujących na N. zagłosowała jednak na PO, to wynik PO mógłby być lepszy niż obecny wynik PO + N.
Cytat:Duża część Polaków na szczęście nie reprezentuje światopoglądu PO-Nowoczesna.
Na szczęście? Wybacz, ale z czyjejś pracy musicie finansować swoje pomysły.
Cytat:Jest tak, że Kukiz realnie dopuszcza się krytyki PiS
Od czasu do czasu. Zawsze dbając, by ta krytyka nie zaszkodziła pisowskim działaniom.
Cytat:Petru nie może tego samego uczynić względem PO
Posłowie Nowoczesnej publicznie głoszą, że PO jest współwinna kryzysu konstytucyjnego. Zaiste - żadnej krytyki.
Cytat:gdyż są sobie od początku pisanymi koalicjantami
To jest oczywiste. Fakt ten jednak nie przeszkadza być śmiertelnymi wrogami w wyborach. A wręcz temu sprzyja.
Cytat:Tak samo jak wiara w to, że Exeter nie głosował na PO choć się do tego przyznawał, chociażby w ankiecie wyborczej.
Dziwi mnie to po prostu niepomiernie i uzasadniłem, dlaczego mnie dziwi.
Cytat:Jeżeli Nowoczesna wyrośnie na dużą partię to plusem dla PO będzie już chociażby zastąpienie PSL w roli sprzedajnego za stołki koalicjanta.
Zaiste bowiem upadek z roli partii rządzącej do "sprzedajnego za stołki koalicjanta" jest największą ambicją wszystkich polityków.
Cytat:Alternatywą dla tej roli może być polityczny niebyt więc politycznie wszystko się zgadza.
Gdyby nie było alternatywy dla PO, to w końcu mogłoby się udać odzyskać reputację. Odbudować pozycję politycznę jako opozycja. Udało się to w końcu PiS-owi. Udało się kiedyś SLD. Ale już nie teraz, bo dla SLD znalazły się opcje alternatywne.
Cytat:Bardzo możliwe jednak iż Nowoczesna podzieli los Palikota i na to liczę.
To sobie licz. Jak nie będzie to Nowoczesna, to będzie inna partia. Ktoś musi zagospodarować średnioklasowy elektorat.
Cytat:Podobieństw widzę coraz więcej.
Nasze forum dorobiło się własnego widzącego?

RE: PiS, co zrobił a nie co powiedział - lumberjack - 04.01.2016

http://www.theguardian.com/world/2015/dec/10/david-cameron-fails-to-persuade-polish-pm-over-eu-welfare-proposals

Cytat:David Cameron fails to persuade Polish PM over EU benefits proposals

Tak było 10 grudnia, a teraz:

http://telewizjarepublika.pl/mniejsze-prawa-imigrantow-w-wielkiej-brytanii-za-wieksza-obecnosc-nato,27990.html

Cytat:Minister spraw zagranicznych Witold Waszczykowski udzielił wywiadu Agencji Reuters, w którym powiedział, że Polska jest otwarta na kompromis ws. brytyjskich postulatów ograniczenia praw socjalnych imigrantom, jeżeli Londyn pomoże wzmocnić obecność NATO w Europie Środkowej.

Ze względu na ogromną liczbę Polaków mieszkających w Wielkiej Brytanii, Warszawa jest jednym z największych krytyków brytyjskiego pomysłu ws. ograniczenia praw socjalnych imigrantom. Z kolei dla Davida Camerona to jedna z najważniejszych spraw przed referendum o wyjściu Wielkiej Brytanii z UE.

Waszczykowski został zapytany, czy Wielka Brytania może zaoferować cokolwiek, co zmniejszy opór Polski w tej sprawie. Szef MSZ odparł, że Londyn mógłby zaproponować coś z zakresu bezpieczeństwa międzynarodowego.
– Nadal uważamy się za członka NATO drugiej kategorii, ponieważ Europa Środkowa nie ma niczego, poza symboliczną obecnością. Żadnych sił sprzymierzonych, czy instalacji defensywnych, co daje Rosji możliwość rozgrywania tego regionu – powiedział Waszczykowski. 
Szef dyplomacji powiedział również, że Wielka Brytania może wspierać oczekiwania Warszawy ws. obecności sił NATO na terytorium Polski.

Praw do socjalu nie powinni posiadać szmaciane łby i muzułmańscy kozojebcy, którzy przyjeżdżają do UK opierdalać się, a nie pracować.

Polacy tam pracują, płacą podatki i powinni mieć prawo do korzystania z socjalu. 

Za to co chce zrobić PiS (próba przehandlowania interesów Polaków w UK za bazy NATO w Polsce), ta partia ma ode mnie pierwszego karnego chuja. Mam nadzieję, że się wycofają z tego pomysłu. 

Nie ruszała mnie sprawa z TK, bo i tak nie jestem demokratą; kwestia odrywania PO od stołków w mediach też nie jest dla mnie ważna, bo mediami takimi jakie były gardzę. Ale tutaj to już PiS zaczyna robić głupoty. Polacy w UK ucierpią finansowo, a baz NATO przecież i tak nie będziemy mieli z tych samych powodów dla których nie mamy ich do tej pory.

RE: PiS, co zrobił a nie co powiedział - El Commediante - 04.01.2016

Waszczykowski chyba myślał, że to była rozmowa za zamkniętymi drzwiami, albo co, bo jak tylko jego knowania wyszły na wierzch, to zaczął łżeć, że zgodzi się tylko wtedy kiedy socjal obniżą wszystkim Brytolom.

I wytłumaczcie mi, pisiorki, czemu ten człowiek, mając za jedną granicą Putina, a za drugą Merkel, za wrogów obiera sobie rowerzystów i wegetarian? Czy to jest jakiś kolejny komunikat w języku który rozumie 5% ludzi? Ja rozumiem, że Korwin mówi takim językiem, bo on ma armię kuców, którzy tłumaczą każde jego słowo, ale nie sądzę żeby Waszczyk miał jakiś internetowy legion na usługach.

RE: PiS, co zrobił a nie co powiedział - DziadBorowy - 04.01.2016

El Commediante napisał(a): Waszczykowski chyba myślał, że to była rozmowa za zamkniętymi drzwiami, albo co, bo jak tylko jego knowania wyszły na wierzch, to zaczął łżeć, że zgodzi się tylko wtedy kiedy socjal obniżą wszystkim Brytolom.

I wytłumaczcie mi, pisiorki, czemu ten człowiek, mając za jedną granicą Putina, a za drugą Merkel, za wrogów obiera sobie rowerzystów i wegetarian? Czy to jest jakiś kolejny komunikat w języku który rozumie 5% ludzi? Ja rozumiem, że Korwin mówi takim językiem, bo on ma armię kuców, którzy tłumaczą każde jego słowo, ale nie sądzę żeby Waszczyk miał jakiś internetowy legion na usługach.

To mnie uderza nie tylko u Waszczykowskiego. Gadają co im ślina na język przyniesie nie patrząc na konsekwencje tak jakby jeszcze nie zorientowali się, że już nie są w opozycji.
Z tymi weganami i cyklistami tłumaczył z kolei, że to była taka luźniejsza żartobliwa wypowiedź dla Bilda - kuźwa gość jest ministrem spraw zagranicznych i ma dbać między innymi o wizerunek Polski a nie bawić się w zabawianie durnymi żartami czytelników niemieckich bulwarówek. Sami robią z siebie durniów a potem są jeremiady jakto media ich nie lubią i manipulują ich wypowiedziami.

Sam pomysł ogranczeń socjalu w Anglii z którego Polacy i tak niezbyt licznie korzystają wzamian za realne wsparcie dla baz NATO uważam natomiast za zgodny z interesem państwa, zupełnie mnie zatem nie dziwi, że Waszczykowski z niego się wycofuje.

lumberjack napisał(a): Za to co chce zrobić PiS (próba przehandlowania interesów Polaków w UK za bazy NATO w Polsce), ta partia ma ode mnie pierwszego karnego chuja.
Że kurwa co? Że zasiłki dla kilku polskich żuli na wyspach są ważniejsze od militarnego bezpieczeństwa Polski? Ty w ogóle czytasz to co piszesz?

RE: PiS, co zrobił a nie co powiedział - Iselin - 04.01.2016

Waszczykowski pewnie zaczął naśladować Korwina, którego kuce wiecznie tłumaczą z Korwinowego na polski. Szkoda, że się wycofuje z tego pomysłu.  Jak napisali Dziad i zefciu, bezpieczeństwo państwa jest ważniejsze niż socjal dla imigrantów, zwłaszcza, że to ograniczenie miałoby dotyczyć tylko tych, którzy mieszkają tam krócej niż cztery lata. To jednak bezczelność przyjechać do obcego państwa i zaraz żądać zasiłku. W Danii już dawno obowiązywała zasada, że trzeba tam popracować ileś lat, żeby nabrać praw do świadczeń socjalnych jak duński obywatel. I świat się nie zawalił.

zefciu napisał(a):
lumberjack napisał(a): Za to co chce zrobić PiS (próba przehandlowania interesów Polaków w UK za bazy NATO w Polsce), ta partia ma ode mnie pierwszego karnego chuja.
Że kurwa co? Że zasiłki dla kilku polskich żuli na wyspach są ważniejsze od militarnego bezpieczeństwa Polski? Ty w ogóle czytasz to co piszesz?

Mam kilku znajomych i czesc rodziny w Anglii. Wszyscy pracuja i wszyscy tez skorzystali z socjalnych udogodnien, latwiejszego dostepu do mieszkan dla rodzin z dziecmi itd. pracuja i placa podatki i powinni miec prawo do korzystania z socjalu. 

Zule zapewne nie pracuja wiec nie powinni miec prawa do socjalu. 

Polakow w UK jest duzo i powinno sie dbac o ich interesy. 

Jesli chodzi o bazy NATO to nie bedzie ich w Polsce z tych samych powodow z ktorych nie ma tych baz do tej pory. Chocby PiS wyrolowal Polakow w UK to baz i tak poostana marzeniem scietej glowy. Nie ma co pogarszac poziomu zycia Polakow dla jakichs glupich mrzonek.

Jak jestes taki madry to wyjasnij co przemawia za tym by NATO postawilo u nas bazy i wytlumacz dlaczego ich tu jeszcze nie ma skoro to takie dla NATO korzystne.

lumberjack napisał(a): Zule zapewne nie pracuja wiec nie powinni miec prawa do socjalu.
A mają. I co teraz?
Cytat:Polakow w UK jest duzo i powinno sie dbac o ich interesy. 
Oczywiście. Powinno się dbać o ich prawo do wyjeżdżania tam, do pracowania i przywożenia zarobionych pieniędzy do Polski bez podwójnego opodatkowania. Natomiast o prawo do zostawania żulami utrzymywanymi przez brytyjski socjal nie trzeba.
Cytat:Jesli chodzi o bazy NATO to nie bedzie ich w Polsce z tych samych powodow z ktorych nie ma tych baz do tej pory. Chocby PiS wyrolowal Polakow w UK to baz i tak poostana marzeniem scietej glowy. Nie ma co pogarszac poziomu zycia Polakow dla jakichs glupich mrzonek.
Dyskusja jest prowadzona w tandemie. Więc nie będzie tak, że "PiS wyroluje Polaków", a potem się okaże, że baz jednak nie będzie.
Cytat:Jak jestes taki madry to wyjasnij co przemawia za tym by NATO postawilo u nas bazy i wytlumacz dlaczego ich tu jeszcze nie ma skoro to takie dla NATO korzystne.
Nie dla NATO, tylko dla Polski.

RE: PiS, co zrobił a nie co powiedział - El Commediante - 04.01.2016

PiS chyba nie wie o co teraz toczy się gra. Amerykanie przerzucają wszystko co mają na Pacyfik. Nie ma od tego odwołania. To jest po prostu walka o dominację nad światem, z której może wyniknąć jeszcze jakaś wojna. Żadne naciski Camerona nic tutaj nie zmienią. Waszczyk mógł postawić jakiś warunek za obniżkę socjalu, ale nie taki nierealny, no i nie tak publicznie. Widać tutaj szkołę dyplomacji minister Fotygi.

RE: PiS, co zrobił a nie co powiedział - Sofeicz - 04.01.2016

Cytat: Lumber
Jeśli chodzi o bazy NATO to nie bedzie ich w Polsce z tych samych powodow z ktorych nie ma tych baz do tej pory. Chocby PiS wyrolowal Polakow w UK to baz i tak poostana marzeniem scietej glowy. Nie ma co pogarszac poziomu zycia Polakow dla jakichs glupich mrzonek.

Jak jestes taki madry to wyjasnij co przemawia za tym by NATO postawilo u nas bazy i wytlumacz dlaczego ich tu jeszcze nie ma skoro to takie dla NATO korzystne.

Oczywiście. Baz (w sensie faktycznym), a nie małych baziątek, nie będzie, bo NATO cały czas respektuje nieformalne ustalenia jeszcze z byłym ZSRR.
I nie od Camerona to zależy tylko od Amerykanów, bo oni za ten cyrk płacą i na razie maja więcej zmartwień na głowie niż otwieranie kolejnej ruchawki z Putinem.

Sofeicz napisał(a): na razie maja więcej zmartwień na głowie niż otwieranie kolejnej ruchawki z Putinem.
Definicją "ruchawiki" jest, że Putin będzie machał piąstkami i krzyczał? Może jeszcze nie wpuści do Rosji brytyjskiego sera, albo amerykańskich przetworów?

RE: PiS, co zrobił a nie co powiedział - Iselin - 04.01.2016

Już pojawiły się tłumaczenia i teorie, o co Waszczykowskiemu chodziło Język Irytujące jest to, że ostatnio trzeba dochodzić, co kto naprawdę powiedział, bo każda wypowiedź któregokolwiek z bardziej znanych polityków pojawia się przede wszystkim w postaci memów i parafraz.

RE: PiS, co zrobił a nie co powiedział - Sofeicz - 04.01.2016

Cytat:zefciu

Definicją "ruchawiki" jest, że Putin będzie machał piąstkami i krzyczał? Może jeszcze nie wpuści do Rosji brytyjskiego sera, albo amerykańskich przetworów?
Tylko mały szczególik, ten pan z piąstkami dysponuje tysiącami głowic jądrowych, a ranny łoś jest szczególnie nieobliczalny.

To jest akurat proste, o co mu chodziło. Chodziło mu o luźne skojarzenia. Weganin na rowerze kojarzy mu się z dżenderyzmem, postępactwem i "lewacką Europą", więc takim obrazkiem rzucił. Realnie istniejący weganie i cykliście nie mają tutaj nic do rzeczy.

RE: PiS, co zrobił a nie co powiedział - idiota - 04.01.2016

Z dawna różni wywrotowcy starali się napuszczać różne grupy społeczne na siebie i kwestionować hierarchie.
Kiedyś napuszczali biednych na bogatych, potem kobiety na mężczyzn, później znów niewierzących na wierzących, ostatnio gonią w piętkę więc już napuszczają coraz głupiej - dzieci na rodziców, wegetarian na mięsożerców,homosiów na heteryków i rowerzystów na samochodziarzy.
Wyjdzie im tak, jak poprzednio.

zefciu napisał(a):
lumberjack napisał(a): Zule zapewne nie pracuja wiec nie powinni miec prawa do socjalu.
A mają. I co teraz?

To nie powinni mieć. Ale pracujący Polacy powinni mieć możliwość korzystania z benefitów, na które płacą w ramach podatków.

Cytat:
Cytat:Polakow w UK jest duzo i powinno sie dbac o ich interesy. 
Oczywiście. Powinno się dbać o ich prawo do wyjeżdżania tam, do pracowania i przywożenia zarobionych pieniędzy do Polski bez podwójnego opodatkowania. Natomiast o prawo do zostawania żulami utrzymywanymi przez brytyjski socjal nie trzeba.

Moi znajomi i rodzina to nie żule Uśmiech  Pracują i płacą podatki. Araby, bambusy i muzułmany się opierdalają i żyją z dziecioróbstwa i socjalu i to im się powinno go zabrać. Chyba że pracują. 

W sumie kryterium powinno być jedno, proste i jasne - pracujesz - możesz korzystać z benefitów. Nie pracujesz - nie możesz. I takie kryterium uderzyłoby przede wszystkim w bambuczów, arabów i muslimów. Hindusi, inni Azjaci czy Polacy byliby zaś potraktowani sprawiedliwie i uczciwie.  

Cytat:
Cytat:Jesli chodzi o bazy NATO to nie bedzie ich w Polsce z tych samych powodow z ktorych nie ma tych baz do tej pory. Chocby PiS wyrolowal Polakow w UK to baz i tak poostana marzeniem scietej glowy. Nie ma co pogarszac poziomu zycia Polakow dla jakichs glupich mrzonek.
Dyskusja jest prowadzona w tandemie. Więc nie będzie tak, że "PiS wyroluje Polaków", a potem się okaże, że baz jednak nie będzie.

PiS wyroluje Polaków w UK, a Cameron wyroluje PiS, bo w zamian wcale nie załatwi baz NATO. Jest to od niego tak samo zależne jak od ciebie czy ode mnie.

Cytat:Jak jestes taki madry to wyjasnij co przemawia za tym by NATO postawilo u nas bazy i wytlumacz dlaczego ich tu jeszcze nie ma skoro to takie dla NATO korzystne.
Cytat: Nie dla NATO, tylko dla Polski. 

Wiadomo, że byłoby to dla Polski korzystne. Jestem za tym, ale od razu wiem, że póki co jest to niemożliwe i tym bardziej wiem, że Cameron tego nie załatwi.

http://www.defence24.pl/100365,niemcy-nie-chca-baz-nato-w-polsce-i-krajach-baltyckich

Cytat:W przeciwieństwie do polskich dyplomatów, Niemcy mieli według dziennika "The Daily Telegraph" uznać ewentualne rozmieszczenie stałych baz wojskowych Sojuszu w Europie Środkowo – Wschodniej  za złamanie ustaleń NATO – Rosja z 1997 roku

http://www.ibtimes.com/nato-wont-establish-permanent-military-bases-poland-amid-russia-tension-us-diplomat-2020108

Cytat:The NATO alliance will not pursue the establishment of permanent military bases in Poland, a top United States diplomat said Wednesday. The announcement came during increased tension between NATO and Russia following the alliance’s bid to increase its military presence in Eastern Europe as a check against Russian aggression in the region.
Poland’s government had publicly lobbied NATO to permanently deploy soldiers on its territory due to concern about Russia’s military aggression. Both the European Union and the United States enacted economic sanctions against Moscow after allegations that it directly supported pro-Russian separatists in eastern Ukraine. But John Heffern, the United States’ deputy assistant secretary of state for Europe and Eurasia, said that NATO would not discuss a new base in Poland at its planned 2016 summit in Warsaw.

“At the NATO summit in Warsaw in July next year, the adoption of resolutions to place permanent NATO bases in Poland will not take place,” Heffern told Rzecpospolita, a Polish newspaper, according to Russian agency Sputnik International News. At the same time, Heffern said the United States would continue to provide a “permanent rotating presence” of American military personnel within Poland.

http://www.dziennik.com/wiadomosci/artykul/halt-dla-baz-nato-w-polsce

I nie chodzi tylko o Polskę. Wszystkie kraje byłego bloku ZSRR, które znajdowały się za żelazną kurtyną nie mają baz NATO na swoim terenie. Taki jest układ między Ruskimi a NATO. Do tego mamy przyjemność doświadczyć solidarności Niemców, którzy nie chcą w Polsce takiej bazy. Jeśli Cameron potrafi to wszystko obejść i sprawić nam tak wielki prezent to spoko.

Ale jeśli nie potrafi, to nie ma co pogarszać sytuacji normalnych, pracujących, nieżulerskich Polaków mieszkających w UK.

RE: PiS, co zrobił a nie co powiedział - Adam_S - 04.01.2016

exeter napisał(a): Zrozum, wybierając władzę oceniamy ideologicznie, ale najważniejsze powinny być kompetencje. Rządzenie krajem wymaga ich tak samo, jak naprawa samochodu, leczenie ludzi, czy zabawianie publiki na koncercie. Mogę wysoko oceniać pana Kukiza w tym ostatnim zakresie, ale w polityce, czy w zarządzaniu, jest kompletnym amatorem. Wiem, że są ludzie zlecający leczenie swoich bliskich znachorom, mam nadzieję, że Ty do nich nie należysz.
Jest wiele przykładów przywódców "nie zawodowych" którzy byli całkiem skuteczni, jak i zawodowych polityków którzy powinni trzymać się z dala od polityki i robią tylko za żywą masę na ławach sejmowych.
A ideologia jest ważniejsza od doświadczenia w zarządzaniu, ponieważ ideologia kieruje w jakich celach to doświadczenie zostanie użyte. Wolisz kompetentnych oszustów i naciągaczy którzy będą kompetentnie robili przekręty czy niedoświadczonych którzy jednak chcą dobrze? CI drudzy kiedyś to doświadczenie zdobędą, a ci pierwsi nigdy nie będą godni zaufania.

Cytat:I to, że facet wyjdzie i nakrzyczy, że jest chujowo, nie daje mu jeszcze przepustki do władzy. Piszesz, że jest wyrazicielem poglądów pewnych ludzi. Być może? Ale jakich poglądów? Z jednej strony kukizowcy głoszą potrzebę prywatyzacji, autonomii rodzin w stosunku do państwa, z drugiej, popierają socjalne pomysły PISu. Dla mnie, pomijając kompletną amatorszczyznę, są populistami płynącymi na fali frustracji i niezadowolenia. A taka kombinacja nie prowadzi do niczego pozytywnego. Gdybyśmy byli świadkami jakiejś bezprecedensowej katastrofy społecznej, lub gospodarczej, można by taką desperację zrozumieć. Ale my doświadczyliśmy nieustannego wzrostu gospodarki i poprawy warunków życia na skalę nie spotykaną w Europie. Po cóż więc odwoływać się do politycznych szarlatanów?
Statystyka jedno, ale wśród przeciętnych ludzi (tzn poza Warszawą i pewnymi grupami społecznymi) wcale tak różowo to nie wygląda.

Cytat:Fundamenty państwa to podział i wzajemna kontrola władz. Możliwość kontrolowania przez opozycję na szczeblu parlamentarnym poczynań rządzących. Wreszcie, istnienie niezależnych od władzy mediów i niezależnego wymiaru sprawiedliwości. To jest szkielet wolnego państwa, uzupełniany "tkanką" aktywności społecznych, obywatelskich.
Te wszystkie instytucje są na celowniku obecnie nam rządzących. I tak, jak podczas kampanii wyborczej nie chcą oni ujawniać swoich celów, planów, zamiarów. Mówią jedynie, że muszą zniszczyć obecny kształt państwa. Ciebie to nie niepokoi?
[/quote]
Jeśli chcesz szukać mediów niezależnych od władzy, to na chłopski rozum szukanie ich wśród mediów finansowanych z budżetu zarządzanego przez tą samą władzę jest najgorszym możliwym miejscem by te poszukiwania rozpoczynać.
Cytat:Przecież nie chodzi o oblicze ideologiczne władzy, niezależnie od różnic, każda musi opierać swoje działania na stałych instytucjach. Wyobrażasz sobie, że każda następna władza, wyburzy państwo do fundamentów?
Od fundamentów, nie, ale wymiana decydentów w takich instytucjach jest dość powszechna. Pół biedy jeśli ci decydenci są gotowi robić to, co im każe nowa władza, ale jeśli decydenci medialni głaskali PO za jej władzy, i dalej głaskają PO choć przy władzy jest PiS, to co się dziwić że PiS chce im dokopać? To logiczne i racjonalne. Funkcjonariusze publiczni mogą mieć albo sympatie polityczne albo kariery dłuższe niż rządy swoich sympatii, nie mogą mieć obu.

Gladiator napisał(a): To bardzo kuszące zabrać zabawkę i po problemie. Niestety w miejsce pustki wchodzą inni ze swoimi interesami. Telewizji publicznej mogą nie mieć USA ze względu na swoje położenie, tradycje i potęgę.  Powtarzanie ich rozwiązań w naszej sytuacji jest nieadekwatne do rzeczywistości.

Proszę, tu link z przed półtora roku :

W całej Europie trwają w tej chwili dyskusje, ale także wdrażane są projekty, które śledzi Bruksela i na które patrzy raz chętnie, raz mniej chętnie. Niemcy przeprowadzili opłatę audiowizualną wcale nie prostą drogą i ta oferta została zaakceptowana, Francuzi podjęli się wspomagania telewizji publicznej metodami, które wzbudziły w Brukseli wiele wątpliwości. Toczy się postępowanie w tej sprawie, które może się zakończyć dla Francji bardzo niekorzystnie – mówił w programie „Minęła dwudziesta” minister  Zdrojewski.
Ile z tych mediów publicznych reprezentuje linię lewicową? Czy choćby mniej niż 100%?
Niestety ale media państwowe przyciągają lewaków jak brudny śmietnik muchy.
Cytat:Każdy walczy o swoje bez względu na brukselskie  wątpliwości, czasy są jakie są i należy w końcu docenić polską racje stanu. Proszę zerknąć  tutaj na kapitał własnościowy polskich mediów.
Połączyć to z zachowaniem słynnego redaktora Lisa, który na ulicach prowadzi demonstracji, wszędzie go pełno jako mentora opozycji. Można go lubić / nie lubić, podzielać jego poglądy lub nie. Trzeba tylko zauważyć pewien obiektywny fakt. Red Lis jako naczelny niemieckiego głównie Newsweeka jest mocno zaangażowany w walkę polityczną na polskiej scenie. Jego przełożeni z Axel Springer  muszą mieć tego świadomość i zostawiając go na stanowisku ingerują w polską politykę wewnętrzną, oczywiście nie w interesie Chin, tylko Niemiec. Reszta to brukselskie jojczenie pod dyktando Niemiec.
Lis nie ingeruje w polską politykę wewnętrzną, Lis tylko sobie gada w eter, jest wolność słowa, a czy Polacy będą go słuchali, wyśmiewali, czy zmienią kanał widząc go to już ich wybór. Może i Axel Springer podoba się jego działalnośźć, ich wybór, oni mu płacą. Nikt Ci nie każe Lisa oglądać ani za niego płacić, za Lisa płacą reklamodawcy Axel Springer.
A za telewizję publiczną już trzeba. Jeśli zaś wygra wybory odpowiednia partia, to nawet Lisa zatrudni do niej i też będziesz za niego płacił choć nie chcesz.
Jeśli chcesz uderzyć Lisa i Axer Springer tam gdzie ich zaboli (czyli w portfel) to się zainteresuj ich reklamodawcami.
Cytat:Parę lat temu rozmawiałem przy okazji stypy rodzinnej z polską dziennikarka pracując od lat w ZDF państwowej tv niemieckiej. Zachodzą tam takie same przepychanki, co może się ukazać, a co nie może i w jakich godzinach. Tylko  cicho o tym.  Powtórzę, każdy walczy o swoje my nie możemy za darmo oddawać polskiego  pola medialnego. Przykład niemieckiego serialu puszczanego w polskiej telewizji o "antysemitach z AK" , to przykład działania polskiej TVP w interesie niemieckim. "Polskie obozy koncentracyjne"   mediach niemieckich do de facto szyderstwo. Jest okazja o to przerwać, przywrócić  sobie godność, przynajmniej tym, którzy to rozumieją i tego chcą.
Ustawa medialna  ważna do 30 czerwca ma przeciąć między innymi korporacyjność mediów, klanów od lat urzędujących w państwowej tv.  Przykład red Kraśki, dziennikarza  w sumie o dobrym warsztacie mówi sam za siebie. Rodzice pracowali w TVP, dziadek jako wicepremier uczestniczył w czystkach 1968 roku, a 28 czerwca 1956 roku na Placu Wolności w Poznaniu wzywał robotników do rozejścia się jako I sekretarz KW PZPR. Nie chodzi tu o obwinianie kogoś za  przodków, lecz o przerwanie dynastii pociotków traktujących TVP jak prywatny folwark. Nie da się zrobić tego inaczej jak brutalnie. Reszta to szum medialny i  fumen vendit.
I co to pomoże, kiedyś wygra znowu jakaś mniej lub bardziej progresywna lewica czy inne PO i telewizja państwowa znowu będzie im służyła.
Jeśli chcemy niezależnych mediów, to trzeba je zbudować samemu, i muszą być faktycznie niezależne, a nie państwowe.
Nie trzeba nawet milionowych inwestycji bo mamy XXI wiek i jest internet, którzy telewizję powoli zastępuje.
Skoro taki Max Kolonko może mieć siedmiocyfrową oglądalność, to wystarczy by więcej odpowiednich ludzi poszło w jego ślady.