Liczba postów: 9,488
Liczba wątków: 295
Reputacja:
20 Płeć: mężczyzna
Wyznanie: Ateista
Szczególnie trafne porównanie, Słupek, bo państwo to też mafia, tylko taka szczególnie duża i paskudna :>
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
----------------------------------- 2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90 Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Reputacja:
Eeeem, no nie, nie jestem taki radykalny W przypadku pani z okienka w ZUSie występują wg. mnie okoliczności łagodzące, a przynajmniej mogą
W przypadku ministra nie :>
----------------------------------- 2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90 Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Liczba postów: 7,522
Liczba wątków: 305
Reputacja:
1
No ja myślę, bo zobacz :>
Załóżmy, że zostałeś już tym operatorem koparki, jak niedawno pisałeś.
Firma, dla której pracujesz, świadczy usługi dla państwa (o czym nawet możesz nie wiedzieć). Po przewrocie - do Twojego domu wpada grupa Black Squadron i mówią grzecznie "Na mocy dekretu XVZ Rady Rewolucyjnej, obywatel Avx zostaje pozbawiony dóbr zgromadzonych poprzez nabycie za pomocą nielegalnie zdobytych środków." :]
Reputacja:
Chyba żaden lewicowy libertarianin nigdy nie namawiał do odbierania własności szeregowym pracownikom firm kolaborujących. Wręcz przeciwnie, proponują niektórzy ich uspołecznienie na zasadzie przekazania pracownikom.
To w przypadku m.in. tych korporacji co teraz dopłaty ciągną, bo bankrutować nie mają ochoty (mimo, że dawno powinny zgodnie z zasadami rynku :] ).
Urzędasy i urzędnicy to nieco inna rzecz i raczej by urzędu na spółkę nie dostali, ale z drugiej strony szeregowym pracownicom ZUS-u też nie chciałbym mieszkania zabierać, przegięcie.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Reputacja:
Przed chwilą jeszcze edytowałem posta, może wysłałeś odpowiedź przed tym, jak skończyłem i teraz jest jaśniej ? ;P
Za wiki:
Agoryści często wyrażają sympatię dla skonstruowanego przez Murraya Rothbarda programu konfiskaty mienia państwowego przez jego pracowników lub klientów. Także firmy prywatne, które są winne współpracy z państwem i otrzymywały z jego strony przywileje miałby spotkać taki los.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Liczba postów: 7,522
Liczba wątków: 305
Reputacja:
1
Ale właśnie moje pytanie pozostaje aktualne
Bo przekazać... na podstawie jakiej? Kto ma przekazać? Wg jakiego klucza? Komu? Ile? Za co?
Tworzysz kastę ludzi, którzy decydują o przydziale dóbr... Wiesz, co to niesie za sobą.
Nie piszę tego złośliwie. Problem tak czy inaczej będzie istniał.
PS: ja tutaj tylko fantazjuję, nie jestem anarchistą.
Reputacja:
Żeby mnie ktoś nie zrozumiał źle: nie chcę "uspołeczniać" rolników za to, że biorą dotacje z UE Piszę raczej o pseudo-kapitalistycznych pasożytach ciągnących sobie miliardy, obecnie pod pozorem kryzysu.
Na wątpliwości Athei odpisze może jutro, teraz strasznie zmęczony jestem i nie chce mi się bawić w szczegóły.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Liczba postów: 7,737
Liczba wątków: 102
Reputacja:
33 Płeć: nie wybrano
To współpraca z państwem jest zbrodnią? Kurwa, do ciekawych wniosków dojdziemy. Postulaty ciekawe, konfiskować prywatną własność "kolaborantów". No, no... taka anarchistyczna nacjonalizacja A oberwie się jak zawsze - niepoprawnym politycznie. Kiedyś to byli Żydzi, teraz "kolaboranci"... Ten lewicowy libertarianizm to taka jakaś nowoczesna odmiana faszyzmu?
Liczba postów: 4,265
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Kolaboranci... Tak sobie dzisiaj ze znajomymi rozmawiałem o odbieraniu emerytur byłym UBekom, SBekom itp. Abstrachując już od moralnej strony ich zachowania, pracowali dla państwa i wykonywali swoją pracę najlepiej jak umieli, za co dostawali wynagrodzenie, które zaowocowało taką a nie inną stawką emerytalną. I nagle zapaliła mi się w głowie lampka 'Avx mode on'. Ubek, kolaborant.... jeden pies, wszystko do jednego wora i niech żyje rewolucja libertariańska ;-)
nil melius est quam cum ratione tacere nil mirari, nil indignari, sed intellegere
Liczba postów: 2,400
Liczba wątków: 17
Reputacja:
0
Athei Overlord napisał(a):Scully, facet zmajstrował sobie kildożera niczym Adam Słodowy, więc da się. Tyś - chemik. Narzędzia inne, możliwości równie szerokie :>
Narzędzia inne, ale bardziej subtelne, podkładanie ładunków wybuchowych, puszczanie odrażających mgieł gazu musztardowego czy chemiczne skażanie to nie to samo co pierwotna żądza destrukcji, która czasem nachodzi mnie w odniesieniu do misterności ludzkich dzieł - mechanicznego miażdżenia, niszczenia, burzenia, pisku giętych blach, głucho rozsypujących się cegieł i triumfalnego pochodu panzermachine
dokładnie tak, jak mam ochotę czasem poskakać po nowoczesnym spektrometrze ramanowskim, chlubie wydziału, i nieraz marzyłam o szklanej powodzi z kilkuset precyzyjnie wykonanych naczyń miarowych jeśli wybuch zrobiłby to za mnie, nie byłoby funu Kapewu?
edit: uwielbiam mechaniczny klimat u Strugackich w literaturze i Voivod w muzyce Takie wizje:
[SIZE="1"]There's a feeling I get when I look to the west And my spirit is crying for leaving
In my thoughts I have seen rings of smoke through the trees
And the voices of those who stand looking
and it makes me wonder
really makes me wonder[/SIZE]
Liczba postów: 610
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Scully napisał(a):dokładnie tak, jak mam ochotę czasem poskakać po nowoczesnym spektrometrze ramanowskim, chlubie wydziału, i nieraz marzyłam o szklanej powodzi z kilkuset precyzyjnie wykonanych naczyń miarowych jeśli wybuch zrobiłby to za mnie, nie byłoby funu Kapewu?