To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Czy jesteś za legalizacją narkotyków?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Tak, wszystkich
45.29%
154 45.29%
Tak, ale tylko tych "miękkich" (m.in. marihuany)
37.35%
127 37.35%
Nie
13.53%
46 13.53%
Żadna z powyższych opcji ankiety mi nie odpowiada
3.82%
13 3.82%
Razem 340 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 3.25
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prohibicja narkotykowa vs. legalizacja narkotyków
http://www.boston.com/news/globe/editori...EWell_Pos4

Marijuana as wonder drug

A NEW STUDY in the journal Neurology is being hailed as unassailable proof that marijuana is a valuable medicine. It is a sad commentary on the state of modern medicine -- and US drug policy -- that we still need "proof" of something that medicine has known for 5,000 years.

The study, from the University of California at San Francisco, found smoked marijuana to be effective at relieving the extreme pain of a debilitating condition known as peripheral neuropathy. It was a study of HIV patients, but a similar type of pain caused by damage to nerves afflicts people with many other illnesses including diabetes and multiple sclerosis. Neuropathic pain is notoriously resistant to treatment with conventional pain drugs. Even powerful and addictive narcotics like morphine and OxyContin often provide little relief. This study leaves no doubt that marijuana can safely ease this type of pain.

Ulga w cierpieniu nie wchodzi w gre, przeciez to Jezus nas dotyka czy costam.

Delegalizacja psychodelikow to zbrodnia przeciwko ludzkosci.

edit: a w innym wolnym kraju, Wloszech:
http://www.beppegrillo.it/eng/2007/11/ch...panne.html

Aldo Bianzino was arrested for cultivation of Indian hemp in his kitchen garden. He was a carpenter. He lived with his family at Pietralunga, on the hills near Città di Castello. In the prison at Capanne he was beaten to death. The forensic pathologist discovered 4 cerebral haematomas, damaged liver and spleen, 2 broken ribs. He leaves behind a wife and child. He was 44 years old and he had never hurt anyone.

Smutny

Za kazdym razem gdy popierasz polityke prohibicji glosujac w wyborach na zamordystycznych drani, wybierajac "nie" w ankietach, siejac klamliwa propagande etc musisz wiedziec ze odpowiadasz za setki tysiecy ludzkich tragedii. To jest wazne. A nie tam pierdoly czy jakis bog istnieje czy nie.
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
@up Ojciec, maz, nikomu nie wyrzadzil jakiejkolwiek krzywdy. Sukinsyny zamknely go bez powodu do wiezienia, jednoczesnie skazujac na kare smierci. Wszyscy przeciwnicy legalizacji niszcza zycie tysiacom niewinnych ludzi, kurwa co za swiat.
Odpowiedz
[Obrazek: Playboycops.jpeg]

Tymczasem...

https://hyperreal.info/encod/konsultacje...ytucyjnego

Fundacja Polityki Narkotykowej TRANSFORMACJA przygotowuje zaskarżenie ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii do Trybunału Konstytucyjnego.
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Swego czasu lubiłem słuchać Bone thugs in harmony a oni co drugą piosenkę tytułowali P.O.D

Nikt niczego nie powinien zakazywać, o ile bezpośrednio nie krzywdzi to innych.
Odpowiedz
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/wales/7167102.stm

Wiec najwyrazniej jakis policjant w Wielkiej Brytanii zerknal wreszcie na fakty i stwierdzil prost ze dowody wskazuja na to ze "extasy jest bezpieczniejsze od aspiryny". Odpowiedz politykow standardowa: "narkotyki sa zle bo sa zle" ale cieszy ze wsrod policji nawet sa rozsadni ludzie.

The chief constable also predicted the "inevitable" legalisation of all drugs within the next decade. Uśmiech

Odpowiedz
https://hyperreal.info/wpadli_przez_wiatlo_w_szafie

jajebie no kur** mać po prostu, kur** mac. Nielegalna roslina z szafy. Przestepczy proceder. Wladza czuwa, nielegalne rosliny z szafy moga pograzyc kazdego.

Kazdy kraj w ktorym zamyka sie obywateli w wiezieniach za to ze nie lubia danej wladzy jest totalitarny.
Kazdy kraj w ktorym zamyka sie obywateli w wiezieniach za to ze lubia jakas rosline jest totalitarny.

Potworne rzeczy dzieja sie tez w Sochaczewie gdzie pedofile-zydokomunisci rozdaja gazete promujaca śmierc. Czy wladza powstrzyma tych wstretnych zwyrodnialcow? Co z naszymi dziecmi?

https://hyperreal.info/w_sochaczewie_pub..._narkotyki

A w krakowie 15 stycznia debata bedzie jakby co:

https://hyperreal.info/encod/debata_w_kr...15_01_2008

Odpowiedz
Kilgore Trout napisał(a):https://hyperreal.info/wpadli_przez_wiatlo_w_szafie

jajebie no kur** mać po prostu, kur** mac. Nielegalna roslina z szafy. Przestepczy proceder. Wladza czuwa, nielegalne rosliny z szafy moga pograzyc kazdego.

To dla Twojego dobra. Kryminalisto groźny.

@topic
Oczywiście, jestem za, jak z legalizacją reszty narkotyków. Należy też pamiętać, że legalizacja narkotyków musi byc poprzedzona prywatyzacją służby zdrowia, chyba nikt nie chciałby aby przymusowo zabierano mu pieniądze na leczenie ludzi którzy nie potrafią być odpowiedzialni.
Odpowiedz
Nikt by nie chcial i nikt nie chce. Obecnie jeden z najciezszych twardych narkotykow jest legalny (alkhol) i my placimy za ludzi cpajacych to gowno... Takie zycie.
Odpowiedz
Kilgore Trout napisał(a):A w krakowie 15 stycznia debata bedzie jakby co:

https://hyperreal.info/encod/debata_...wie_15_01_2008

O! To dzisiaj o 17.30. Będzie ktoś może tam? Dobrze by było mieć informacje z pierwszej ręki.
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł

Kurt Gödel

Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Odpowiedz
wątpię. to dyskusja bez końca. poza tym zdaje się, że trend jest odwrotny. mnożą się zakazy palenia, w przyszłości pewnie picia. tym razem przynajmniej jest jakaś konsekwencja, bo nikotyna chyba szybciej uzależnia niż spora część twardych narkotyków, a przecież w ogóle nie uzależniające halucynogeny są nielegalne.
Odpowiedz
Zakaz marihuany w kraju, gdzie alkohol i papiery sa legalne to hipokryzja.
Odpowiedz
Kilka słów na temat marihuany i halucynogenów. Wielu z Was zadaje sobie pytanie, dlaczego są nielegalne, ukazując pozytywne aspekty stosowania tych środków, porównując ich szkodliwość ze szkodliwością tytoniu i alkoholu etc. Potępiacie systemy społeczne, polityczne, religijne, regulacje prawne... Kontestować można wszystko. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Gdy byłem licealistą też myślałem, że legalizacja tzw. lekkich narkotyków mogłaby mieć miejsce, ale zyskując pełny wgląd w możliwe następstwa oficjalnego przyzwolenia na ich używanie zmieniłem zdanie.
Chcę Wam wskazać jeden aspekt używania tych substancji, który wystarczy, aby zakazywać prawnie ich posiadania/rozprowadzania.
I marihuana i halucynogeny są środkami wywołującymi doznania psychotyczne, tj. doprowadzającymi do zmian percepcji i myślenia. Zmiany te mogą niestety powracać jako flash back w okresach ich niestosowania, zaburzając funkcjonowanie człowieka.
Podkreślacie znaczenie odpowiedzialności osoby używającej podobnych substancji. Flash back jednak jest nieprzewidywalny. Może dopaść Was w każdym miejscu i czasie. Nie chciałbym lecieć odrzutowcem pilotowanym przez osobę, której może odbić dlatego, że lubi się dobrze zabawić z użyciem podobnych środków, ani np. znaleźć się na stole operacyjnym na kardiochirurgii, gdzie pan doktor przed tygodniem lekko zaszalał i już mu się wydaje, że jest wszystko pod kontrolą...
W kontekście zdrowotnym, społecznym bilans zysków i strat ze stosowania narkotyków wypada generalnie niekorzystnie.
Podobnie było z amfetaminą. Jeszcze w latach 70-tych powszechnie dostępna w aptekach została wycofana, ponieważ negatywne skutki jej stosowania zaczęły wyraźnie przeważać nad pozytywnymi.
Trzeba myśleć globalnie i odpowiedzialnie stanowić prawo. To złota zasada, która nie ma jeszcze zastosowania w pewnym przedziale wiekowym, ale o której muszą już pamiętać ci, którzy formalnie określają naszą rzeczywistość.
Pozytywne aspekty działania tych środków są wykorzystywane w zakresie, jaki jeszcze poddaje się kontroli- w niektórych placówkach leczniczych i w niektórych ośrodkach naukowych. Inaczej znając naturę człowieka dochodziło by zbyt często do nadużyć. Oczywiście wiadomo, że istnieje czarny rynek, ale to rozgraniczenie nadal wydaje się konieczne, właśnie w imię mniejszego zła.
Nawiasem mówiąc uważam, że istnienie religii też jest takim mniejszym złem, no ale to już inna sprawa, którą także każdy może rozważyć we własnym zakresie. Wnioski zależą od ilości posiadanych danych, ich przystępność zaś od punktu siedzenia...
"Miłosny potencjał mężczyzny"
"Miłosny potencjał kobiety"
"Droga"
"Słowa bez słów"
Odpowiedz
Cytat:I marihuana i halucynogeny są środkami wywołującymi doznania psychotyczne, tj. doprowadzającymi do zmian percepcji i myślenia. Zmiany te mogą niestety powracać jako flash back w okresach ich niestosowania, zaburzając funkcjonowanie człowieka.

Stwierdzenie ze "zmiana percepcji i myslenia" to "doznanie psychotyczne" jest oczywista i glupia manipulacja. Zjawisko "flashbackow" jest zwyczajnie wyolbrzymione do niebotycznych rozmiarow. Bo to tak mroczno brzmi "flashback". "Dopadnie cie flashback.", ćpuny nagle szaleja bo maja "flashbacki". Juz pomijam fakt ze zadnych marihuanowych flashbackow nie ma w ogole. A dlugoterminowe efekty zazywania LSD czy psylocybiny sa niezbadane wlasciwie. Niemniej psylocybine pewne kultury zazywaja od setek lat a wspolczynnik chorob psychicznych wsrod tych kultur jest znacznie NIZSZY niz wsrod kultur kofeinowo-alkoholowych. No ale co to dla Leszka-tsy ktory poznal prawde o strasznych flashbackach i doswiadczeniach psychotycznych "czyli zmianach sposobu myslenia" Oczko

Odpowiedz
Leszek-tsy-
ale zyskując pełny wgląd w możliwe następstwa oficjalnego przyzwolenia na ich używanie zmieniłem zdanie.

jak doznałeś tegoż objawienia???

bo to co piszesz to:
"Słowa bez słów"...

Odpowiedz
Ostatnie zdanie, chłopcy.
"Miłosny potencjał mężczyzny"
"Miłosny potencjał kobiety"
"Droga"
"Słowa bez słów"
Odpowiedz
Cytat:jak doznałeś tegoż objawienia?

Dopadly go pewnie nieznosne flashbacki i kazaly gwalcic i zabijac. Mogl to byc tez jeden z tych atakow psychotycznych czyli innymi slowy "zmieniana sposobu myslenia" Uśmiech

http://www.erowid.org/psychoactives/heal..._faq.shtml

Odpowiedz
UWAGA: Od czasu liberalizacji prawa dotyczacego lekkich narkotykow w Holandii, z winy pilotow-narkomanow rozbilo sie 69 samolotow! Duży uśmiech
Patrzcie teraz, że to Ja, Ja jestem A oprócz mnie nie ma boga. Ja pozbawiam życia i darzę życiem, Ja ranię i leczę, I z ręki mojej nikt nie zdoła się wyrwać.
Odpowiedz
Kilgore-

Niemniej psylocybine pewne kultury zazywaja od setek lat a wspolczynnik chorob psychicznych wsrod tych kultur jest znacznie NIZSZY

Oj! tu trochę manipulujesz, a nie trzebaOczko
1) nie słyszałem o jakimś większym badaniu psychiatrycznym (nie ANTROPOLOGICZNYM) ludów o jakich mowa
2)takie ludy nie posługują się pojęciem 'chory psychicznie' tylko 'szaman'Oczko

arek888-

69 samolotow!

znak!!!!!!!!

Odpowiedz
Cytat:Ostatnie zdanie, chłopcy.

Nie ma czegos takiego jak marihuanowy flashback.
Zwiazki marihuany z zaburzeniami psychotycznymi sa badane. Na razie nie ma nic konkretnego.

Cytat:Oj! tu trochę manipulujesz, a nie trzeba
1) nie słyszałem o jakimś większym badaniu psychiatrycznym (nie ANTROPOLOGICZNYM) ludów o jakich mowa

Zara cos znajde konkretnego...

Cytat:2)takie ludy nie posługują się pojęciem 'chory psychicznie' tylko 'szaman

Szaman nie jest znerwicowanym, przestraszonym psychotykiem tylko w pelni zdrowym świrem Uśmiech Psychoza to zjawisko charakterystyczne dla zurbanizowanego zachodu.

Odpowiedz
Leszek-tsy-

Wnioski zależą od ilości posiadanych danych, ich przystępność zaś od punktu siedzenia...

to określmy Twój!

siedzisz i się obawiasz się mitycznego FLASZA-GONDDORA-BEKA!
tam siedzisz.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości