To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Czy jesteś za legalizacją narkotyków?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Tak, wszystkich
45.29%
154 45.29%
Tak, ale tylko tych "miękkich" (m.in. marihuany)
37.35%
127 37.35%
Nie
13.53%
46 13.53%
Żadna z powyższych opcji ankiety mi nie odpowiada
3.82%
13 3.82%
Razem 340 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 3.25
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prohibicja narkotykowa vs. legalizacja narkotyków
A ja szamalem ciezkie psychodeliki i trzymam sie dobrze. Zadnych zmian w psychice (poza pozytywnymi :-) ), zadnych flashbackow.
Watpie w wystepowanie jakichkolwiek flashbackow, a po marihuanie tym bardziej. Przeciez po zielsku to nawet bad tripow nie ma. Duży uśmiech
Odpowiedz
Cytat:1) nie słyszałem o jakimś większym badaniu psychiatrycznym (nie ANTROPOLOGICZNYM) ludów o jakich mowa

Nie znalazlem jednak nic konkretnego wiec sie wycofuje. Moze to tylko moje wyobrazenie. Niemniej oblakanie zachodu to fakt :-P

Cytat:A ja szamalem ciezkie psychodeliki i trzymam sie dobrze. Zadnych zmian w psychice (poza pozytywnymi ), zadnych flashbackow.

To calkiem normalna reakcja Uśmiech

http://www.erowid.org/general/survey/sur...tes1.shtml

[Obrazek: lsd_survey_chart2_effects_o.jpg]

Effects on Life
(49,039 valid responses)
Of those who have taken LSD, 53.4% said that it has affected their life positively, compared to 3.4% who said it had a negative effect on their life. 21.9% reported that LSD had "no effect" and 17.2% reported a "mix of positive and negative effects".

Naprawde jakim czlowiekiem trzeba byc zeby zakazywac czegos co tak wielu daje szczescie w zyciu? Jednoczesnie nie zabierajac w zamian samego zycia jak heroina tylko wprost przeciwnie, pozwala cieszyc sie nim pelniej, bez lekow, paranoi, obsesji przeroznych. Jak mozna siac propagande, straszyc, zakazywac? Trzeba byc naprawde złym człowiekiem :-P
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Ja podejrzewam, że zalegalizowanie marihuany spowodowało by drastyczny spadek sprzedaży alkoholu. Tego nasze państwo by nie chciało. Dawni kabareciarze, śmiali się, że Polskę utrzymuje wyłącznie przemysł alkoholowy :-)

Pytanie zagadka. Z innej półki. Dlaczego na przyjazd papieża do Polski, w sklepach mamy zakaz sprzedaży alkoholu ? Ktoś wie ? :-)
Odpowiedz
Jeden z moich znajomych w odniesieniu do chorujących na zaburzenia psychiczne spowodowane używaniem narkotyków mawia: "Jak bierze, to niech wyk... do dilera z reklamacją, czemu ja się mam tym zajmować?". Zapytam go przy okazji czy wie, że jest libertarianinem. Będzie ubaw.
"Miłosny potencjał mężczyzny"
"Miłosny potencjał kobiety"
"Droga"
"Słowa bez słów"
Odpowiedz
Leszek, ale ty za przeproszeniem pierdolisz glupoty.
Troll?
Odpowiedz
Liberty napisał(a):A ja szamalem ciezkie psychodeliki i trzymam sie dobrze. Zadnych zmian w psychice
Jak to nie. Jesteś Libertarianinem Język.
[Obrazek: 628750.jpg]
Odpowiedz
Cytat:Leszek, ale ty za przeproszeniem pierdolisz glupoty.
Troll?

Leszek jest złym człowiekiem ktory chce odebrac innym szczescie.
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Liberty napisał(a):Leszek, ale ty za przeproszeniem pierdolisz glupoty.
Troll?

No, na trolla mi wygląda.

Tak swoją drogą... Książeczka pt. "Legalne Substancje Psychoaktywne" (dostępna jako ebook w necie), podaje, iż kocimiętka (sic!) posiada łagodne właściwości narkotyczne (cytat: Efekty - łagodna marihuanopodobna euforia, bardziej intensywna i dłużej trwająca z tytoniem).

Dostępna w sklepach zoologicznych, bo wiadomo, że kociaki lubią Duży uśmiech

Próbował już ktoś ? Aż mnie to zaskoczyło. Ciekawi mnie, czy rzeczywiście jakieś, chociażby łagodne efekty są.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Mnie wygląda na to, że jestem człowiekiem między trollami.
"Miłosny potencjał mężczyzny"
"Miłosny potencjał kobiety"
"Droga"
"Słowa bez słów"
Odpowiedz
Alicja w Krainie Czarów.
Patrzcie teraz, że to Ja, Ja jestem A oprócz mnie nie ma boga. Ja pozbawiam życia i darzę życiem, Ja ranię i leczę, I z ręki mojej nikt nie zdoła się wyrwać.
Odpowiedz
Cytat:Mnie wygląda na to, że jestem człowiekiem między trollami.
Moja rada - przestan cpac!

Avx:
A tam kocimietka, poczytaj o dzialaniu salvi divinorium. Jest to bardzo silny psychodelik (wiele osob doswiadczonych z lsd i innymi silnymi psychodelikami mowi, ze po salvi doswiadczyli najsilniejszego przezycia psychodelicznego), a jest bardzo tani i w pelni legalny.
Odpowiedz
Cytat:Mnie wygląda na to, że jestem człowiekiem między trollami.

Odejdz stad unieszczesliwiaczu ludzi. Idz sie napawac zlem gdzie indziej.

kocimietki nie palilem. Powatpiewam w jej dzialanie, nawet moj kot nie przepada za kocimietka Oczko

Odpowiedz
Liberty napisał(a):A tam kocimietka, poczytaj o dzialaniu salvi divinorium. Jest to bardzo silny psychodelik (wiele osob doswiadczonych z lsd i innymi silnymi psychodelikami mowi, ze po salvi doswiadczyli najsilniejszego przezycia psychodelicznego), a jest bardzo tani i w pelni legalny.

Wiem, dawno o tym słyszałem, ale jakoś tak się złożyło, że nie próbowałem jeszcze (sam nie wiem, czemu) :-D Jeszcze w tym roku postaram się to nadrobić Oczko
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Zaznaczyłem, że jestem za legalizacją, ale z ograniczeniami... bo chodzi mi o JEDNO ograniczenie. Zakaz palenia w każdym miejscu publicznym oraz takim, w którym osoby postronne narażone na zapach będą protestować (czyli jeden donos i już zakaz w tym miejscu), np. w budynkach wielorodzinnych (*kamienice, bloki etc.).

Chodzi o szkodliwość dymu, bo rzecz jasna smród gówna, wielokrotnie gorszy nawet od smrodu z papierosów to już kwestia estetyki, więc mnie rybka. Ale nie można pozwolić, żeby ktoś kogoś truł kurwa dymem. Jak bym rozpylił igły azbestowe to by mnie okrzyknięto ludobójcą i dzieciożercą i zamknięto na 25 lat! Ale jak pali ktoś sobie na przystanku bezczelnie mimo zakazu palenia, to jest NORMALNE! (sic!).
Odpowiedz
CUBE999 napisał(a):Chodzi o szkodliwość dymu, bo rzecz jasna smród gówna, wielokrotnie gorszy nawet od smrodu z papierosów to już kwestia estetyki, więc mnie rybka. Ale nie można pozwolić, żeby ktoś kogoś truł kurwa dymem. Jak bym rozpylił igły azbestowe to by mnie okrzyknięto ludobójcą i dzieciożercą i zamknięto na 25 lat! Ale jak pali ktoś sobie na przystanku bezczelnie mimo zakazu palenia, to jest NORMALNE! (sic!).

Osobiscie nie pale, ale mit biernego palacza to jakas paranoja. Zyjac w duzym miescie wdychajac setki spalin z samochodow/autobusow/kominow itp ktos nagle zaczyna narzekac ze dzieje sie wielka niepojeta niesprawiedliwosc spoleczna bo ktos obok niego pali papierosa. Czlowieku, szkodliwosc takiego dymu w porownaniu z innymi trujacymi cie rzeczami jest praktycznie rowna zeru.

Skierujcie swoja agresje przeciwko prawdziwym truciciela, palacze to tylko plotki.
Niech zyje Lenin, Stalin i Jaroslaw Kaczynski!
Odpowiedz
Tgc napisał(a):Osobiscie nie pale, ale mit biernego palacza to jakas paranoja.
Dobry żart

Poczytaj, a może zmienisz zdanie (choć wątpię, bo upór niektórych mnie przeraża):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bierne_palenie_tytoniu
http://hotnews.pl/artnauka-211.html
http://zdrowie.onet.pl/7917,2369,1210947...erwis.html
http://www.eioba.pl/a71697/co_powinienes...go_palenia
http://www.wolnioddymu.org/?page_id=9
I jeszcze

http://medycyna.linia.pl/chorobybi1.html <<--- w tym artykule napisano m.in., że obserwacje kliniczne wykazały, że przenikanie tlenku węgla do organizmu poprzez bierne palenie jest szczególnie niebezpieczne dla alergików.
Jestem alergikiem i już doświadczyłem efektów papierosów i dymu papierosowego na mnie. Jako palący i jako wdychający.

Bierne palenie - dzieci
Dodam od siebie. Często u dzieci "nie widać", że bierne palenie ma na nie wpływ. To wszystko wychodzi z czasem, ale potem jest już za późno.

A co z kobietami w ciąży?

Przeczytaj tutaj.
http://www.poradnikmedyczny.pl/mod/news/3915
http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-ma...06_220.htm
http://www.forumginekologiczne.pl/specja...0a%20ciąża

Jak tak czytam i szukam informacji nt. wpływu biernego palenia, zauważyłem, że dla wielu bierne palenie jest związane tylko z rakiem płuc. No cóż. Gratuluję wyobraźni.

A propos, jak piszesz, "spalin z samochodow/autobusow/kominow itp".

Może zainteresują Cię wyniki badań, że dym papierosowy jest 10 razy bardziej toksyczny niż spaliny samochodowe:

http://www.newscientist.com/article/dn63...haust.html
[Obrazek: 628750.jpg]
Odpowiedz
Zgadzam się, bierne palenie jest szkodliwe, szczególnie właśnie dla dzieciaków. A jak dzieciak ma alergię, to już szkoda gadać:???:

W publicznych miejscach państwowych (bo już w przypadku np. kamienicy czy jakiejś restauracji - właściciel powinien decydować) rzeczywiście można pomyśleć nad jakimiś ograniczeniami palenia.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
aktualnie ponad 76% ankietowanych (a byli to za pewnie głównie ateiści choć nie wykluczam, że niektóre trole mogły lekko zafałszować wynik... najprawdopodobniej na niekorzyść.) opowiedziało się na "tak" lub "tak z ograniczeniami"... czyli rozumiem, że można przyjąć z tego wywnioskować, iż:
- w świeckim państwie ustawa o legalizacji tzw. "narkotyków miękkich" z np. uwzględnieniem, że nie wolno w miejscach publicznych - przeszła by bezproblemowo, co już jest i tak świetnym osiągiem ;-) forumowi fani zioła bardzo by byli tym uradowani ;-)
Odpowiedz
Tsumoso napisał(a):- w świeckim państwie

To specyficzne forum jest. Niezwykle duży procent libertarian, co mnie zresztą bardzo cieszy. :-]

Niereprezentatywne raczej.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Tgc napisał(a):Osobiscie nie pale, ale mit biernego palacza to jakas paranoja.

Ale pieprzysz. To fakt medyczny. Co nowszy artykuł na ten temat tym bardziej wskazuje na większe ryzyko chorób serca i nowotworów u palaczy biernych (szybszy negatywny efekt) niż u palaczy czynnych z powodu największej emisji szkodliwych substancji (smolistych czy tlenku węgla i innych) w momencie wydychania dymu przez palacza do otoczenia, w którym ten największy shit konsumują niechcąc tego niestety niepalący (ja).

Cytat:Zyjac w duzym miescie wdychajac setki spalin z samochodow/autobusow/kominow itp ktos nagle zaczyna narzekac ze dzieje sie wielka niepojeta niesprawiedliwosc spoleczna bo ktos obok niego pali papierosa.

Zgadza się, dlatego, że szkodliwość o wiele bardziej stężonego dymu papierosowego lecącego nisko (bo to dość ciężka molekularnie zawiesina gazowo-pyłowa) jest o niebo bardziej szkodliwa niż powietrze bez tego dymu, gdyż obecnie na ogół wszystkie szkoldiwe substancje w powietrzu miejskim mieszczą się w granicach normy, czego o powietrzu skażonym dymem papierosowym powiedzieć absolutnie nie można.

Cytat:Czlowieku, szkodliwosc takiego dymu w porownaniu z innymi trujacymi cie rzeczami jest praktycznie rowna zeru.

Odwrotnie. To co piszesz to Twoje właśnie mityczne (nie poparte danymi naukowymi) widzimisię. Poczytaj artykuły medyczne. Zresztą wystarczy powdychać powietrze bez dymu nawet tuż przy ulicy a powietrze gdzie koleś palący stoi do 30 metrów od Ciebie żeby POCZUĆ różnicę. Palacz ma tak zjechany układ oddechowy, że praktycznie wdycha i wydycha dym z łatwością z jaką jak oddycham powietrzem. Taki kolo albo babsztyl nie kumają, że JA NIE UMIEM TYM GÓWNEM CAPIĄCYM oddychać. Po prostu się duszę. Żeby ona albo on poczuli co ja czuję, musiałbym im zajechać gazem paraliżującym drogi oddechowe. Ale wówczas MNIE my obrzucili inwektywami, że jestem bandyta i chcę ich zabić. Super, a oni kurwa to kim są wobec tego?!

Cytat:Skierujcie swoja agresje przeciwko prawdziwym truciciela, palacze to tylko plotki.

Jak pisałem, to bzdura z punktu widzenia nauki. Piszesz co Ci się wydaje, a nie jak wynika z danych publikowanych w artykułach medycznych. Co do innych trucicieli... jestem aktywnie zaangażowany w działania na rzecz ochrony środowiska, więc Twój postulat jest już w moim przypadku zrealizowany. Dlatego teraz jeżdżę po palaczach, bo zacząłem też przejmować się samym sobą.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości