To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Najśmieszniejsze wypowiedzi na forum
A ty co ? Skrybe chcesz sobie wynajac za darmo ?
Jak chcesz aby cos bylo napisane to sobie to kurde sam napisz.
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Odpowiedz
Kaziola88 napisał(a):To zajebiście wielki krok naprzód
O wpisaniu FSM do rejestru zw. wyznaniowych. Jeżeli to jest krok naprzód to ja się boję myśleć, w którą stronę my zmierzamy...:roll:
The spice must flow
Odpowiedz
Naprzód ku głupocie!
Duży uśmiech

Odpowiedz
idiota napisał(a):Naprzód ku głupocie!
Duży uśmiech
Napisał ten, co niedawno miał w podpisie: 'Rzymski katolik. Niewierzący.':lol2:
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a):Napisał ten, co niedawno miał w podpisie: 'Rzymski katolik. Niewierzący.':lol2:
Kryptokatolik :lol2:
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Rita napisał(a):O wpisaniu FSM do rejestru zw. wyznaniowych. Jeżeli to jest krok naprzód to ja się boję myśleć, w którą stronę my zmierzamy...:roll:

W stronę społeczeństwa obywatelskiego.Uśmiech

Jeśli są spełnione wymogi prawne - organizacja nie zagraża istotnym interesom państwa i ludzi, nie ma przeszkód aby ją zarejestrować.
Może Socjopata coś tu uzasadni.

Łoś napisał(a):Kryptokatolik :lol2:

Albo krypto ateista czyli ni pies ni wydra.
Odpowiedz
Rita napisał(a):O wpisaniu FSM do rejestru zw. wyznaniowych. Jeżeli to jest krok naprzód to ja się boję myśleć, w którą stronę my zmierzamy...:roll:

Ku przyszłości ludzi mających urojenia jakoby klowny z durszlakiem na głowie kreowały społeczeństwo obywatelskie.

Ciekawostka: FSM jest parodią religii. Celem wpisania do rejestru jest oczywiście zdyskredytowanie religii, sprowadzenie jej do poziomu absurdu ("skoro nie mozemy was dosięgnąć, to sprowadzimy was na dno, pomiędzy nas", tak działa resentyment). Ciekawostką w tym jest to, że podobne parodie wykrzywiające obraz homoseksualistów czy genderystów, nie są już traktowane jako "krok w kierunku społeczeństwa obywatelskiego", ba, nie uznaje ich się nawet za humor i dowcip. Oczko
"Jak Kali ukraść krowę, to dobrze. Jak Kalemu ukraść krowę, to źle".
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
korsarz wytrwale popularyzuje libertarianizm:
korsarz napisał(a):Najbliższa libertariańskiemu ideałowi w kwestii prywatnego egzekwowania prawa była Cosa Nostra, ta z książki Puzo Godfather.
:lol2:
Non ridere, non lugere, neque detestari, sed intelligere.
Odpowiedz

No jest krok naprzód - ku realizacji zasady rodziału państwa i kościoła, a szerzej ku realizacji zasady praworządności, która jest często gęsto olewana przez organy administracji i przez sądy. Zważ, że całej szopki by nie było, gdyby nie było tego śmiesznego rejestru, który w ogóle istnieć nie powinien.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Źle z Tobą.
Naprawdę źle.
Zaraziłeś się hartmanizmem...

Odpowiedz
Czmuż źle?

Moim zdaniem jest to raczej krok w przeciwną stronę. Prędzej dojdą do wniosku, że procedura wymaga poprawek w postaci dodatkowych obwarowań, a może nawet powołania specjalnej komisji, w której fachowcy będą fachowo badać i orzekać, czy żaba jest koniem.

Zgadzam się natomiast, że rejestr nie powinien istnieć. To zbędne komplikowanie. Kościoły mogłyby działać jako jedne z pozostałych podmiotów prawa cywilnego - których mnogość też przydałoby się ograniczyć do jakiegoś praktycznego minimum.
Non ridere, non lugere, neque detestari, sed intelligere.
Odpowiedz
Soul33 napisał(a):Zgadzam się natomiast, że rejestr nie powinien istnieć. To zbędne komplikowanie. Kościoły mogłyby działać jako jedne z pozostałych podmiotów prawa cywilnego - których mnogość też przydałoby się ograniczyć do jakiegoś praktycznego minimum.
To mogłoby zwiększyć możliwości prania brudnych pieniędzy w Polsce.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Socjopapa napisał(a):No jest krok naprzód - ku realizacji zasady rodziału państwa i kościoła, a szerzej ku realizacji zasady praworządności, która jest często gęsto olewana przez organy administracji i przez sądy. Zważ, że całej szopki by nie było, gdyby nie było tego śmiesznego rejestru, który w ogóle istnieć nie powinien.

Jakiego rejestru??
Odpowiedz
A nie można traktować związków wyznaniowych jako firm albo stowarzyszeń.
Odpowiedz
idiota napisał(a):Źle z Tobą.
Naprawdę źle.
Zaraziłeś się hartmanizmem...

Oho, a z czego wynika ten światły wniosek? Na parady nie chadzałem i nie chadzam, prześladowany przez KrK też się nie czuję, nie uważam, że wszelkie zło tego świata to wina KrK, więc nie bardzo wiem czym objawia się hartmanizm? Bo jeśli tym, że zasada praworządności jest dla mnie istotna, to ten hartmanizm to dobra sprawa, a Meller widocznie nie rozumie istoty zjawiska, bo pisał o czymś innym (swoją drogą, zgadzam się z jego opinią).

Soul33 napisał(a):Moim zdaniem jest to raczej krok w przeciwną stronę. Prędzej dojdą do wniosku, że procedura wymaga poprawek w postaci dodatkowych obwarowań, a może nawet powołania specjalnej komisji, w której fachowcy będą fachowo badać i orzekać, czy żaba jest koniem.

Ale to bardzo dobrze - sprzeczność z prawem istnienia owego rejestru zostanie tylko jeszcze bardziej uwypuklona, będzie wręcz krzyczeć, co tylko szybciej doprowadzi do zlikwidowania tego śmiesznego rejestru.Duży uśmiech Poza tym, każda kompromitacja rządzących, która nie kosztuje ciężkie miliony, jest dobra.

Soul33 napisał(a):To zbędne komplikowanie.

Dla mnie to jest przede wszystkim kwestia zgodności z prawem, chociaż kwestia sztuki legislacyjnej i niepotrzebnego komplikowania oczywiście też jest dla mnie materialna.

semele napisał(a):Jakiego rejestru??

"Kościołów"? Zdarza Ci się czasem przeczytać o czym jest mowa?
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Socjopapa napisał(a):"Kościołów"? Zdarza Ci się czasem przeczytać o czym jest mowa?

Czasami Uśmiech

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bcio...e_w_Polsce

Jaka jest różnica między kościołem a związkiem wyznaniowym?
Świetne określeni hartmanizm- podoba mi się.

Taki rejestr istnieje nie tylko w Polsce co nasuwa myśl, ze ludzie zgromadzeni po to aby wyznawać jakiś kult, mogą być potencjalnie niebezpieczni dla państwa lub jego obywateli.Niezdecydowany
"UWAGA! Postanowienia statutu kościoła/związku wyznaniowego nie mogą pozostawać w sprzeczności z przepisami ustaw chroniącymi bezpieczeństwo i porządek publiczny, zdrowie i moralność publiczną, władzę rodzicielską albo podstawowe prawa i wolności innych osób."
Ciekawa jestem jak jest w USA?
Odpowiedz
Dodo napisał(a):Ja miałem 4,5 a raz na sprawdzianie 6 z religii . Rzecz na tym polega by umieć odeprzeć atak z każdej strony . Najpierw trzeba poznać przeciwnika , ba nawet być po jego stronie . Dopiero wtedy wiemy na co możemy sobie pozwolić . Chodzi mi o wymianę zdań a nie o awanturę Uśmiech

Podobno ptaki dodo wyginęły za sprawą Holendrów, którzy zatłukli ostatnie sztuki tego gatunku. Chyba nie do końca!
Na pomoc! mordują więźniów Bastylii!!!
Odpowiedz
korsarz napisał(a):Podobno ptaki dodo wyginęły za sprawą Holendrów, którzy zatłukli ostatnie sztuki tego gatunku. Chyba nie do końca!

Co do związków wyznaniowych poczytałam trochę i dowiedziałam się, że są one zwolnione z jakiś podatków czy opłat.
Ale kościół makaronowy póki co nie zamierza robić jakiegoś biznesu:?:
Odpowiedz
Bo ciągle nie jest zarejestrowany.
Kuchnię włoską mogli by prowadzić w końcu (makaron) pasta to w niej podstawa. Ewentualnie wytwórnia durszlaków. Pod cele liturgiczne podejdzie jak nic.:>
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
Machefi napisał(a):Bo ciągle nie jest zarejestrowany.
Kuchnię włoską mogli by prowadzić w końcu (makaron) pasta to w niej podstawa. Ewentualnie wytwórnia durszlaków. Pod cele liturgiczne podejdzie jak nic.:>

makaronowa hostia?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości