freeman napisał(a): Np. takie palenie papierosów to szkodzenie sobie i równocześnie poświęcanie się dla dobra plantatorów tytoniu, jak również wspomaganie budżetu państwa
Pisałem o świadomym wyborze. W przypadku uzależnienia wybór jest ograniczony.magicvortex
Cytat:Ateizm sam w sobie nie, bo dlaczego miałby mieć? Ale ateista może na przykład być humanistą, albo może mu po prostu zależeć na dobru ludzkości i społeczeństwa.
Próbuję nabrać rozeznania. Wolę zapytać niż coś zakładać. A chodzi mi o to, że skoro wierzący mają unikać grzechu, to czy niewierzącym jest on obojętny? Niby odpowiedziałeś, że tak właśnie jest, ale nadal mam wątpliwości. Wydaje mi się mianowicie, że niewierzący również unikają grzechu na swój sposób. I również potwierdziłeś, że tak może być.
Rodica
Cytat:Są różni ateiści, jedni porzucają religię na rzecz indywidualnego systemu wartości inni nie chcą przyjąć nawet stadnego. Niektórym ludziom po prostu sprawia przyjemność życie bez żadnych wartości.
Możliwe, że wsród ateistów jest sporo nihilistów.
Coś tam słyszałem o nihilizmie, ale bardziej teoretycznie niż praktycznie. Wiesz może jak to się objawia w życiu? Czy to rodzaj egoizmu lub pesymizmu? Czy życie bez wartości, o którym piszesz, może dawać satysfakcję?