pilaster napisał(a): Proszę zwrócić uwagę, że na pytanie jak wygląda infrastruktura do obsługi gospodarki wiecznego wzrostu i czym się ona różni od infrastruktury do obsługi gospodarki wiecznego regresu, nadal nie mamy odpowiedzi.Serio, tego tez nie rozumiesz? Nie rozumiesz że większość naszej infrastruktury jest możliwa do utrzymania jedynie przy założonym poziomie użycia?![]()
Banalny przykład:
Gdyby ludzie zaczęli mocno oszczędzać wodę, kanalizacja się zatka, bo tak ją zbudowano.
Autostrady? Elektrownie? Wszystko to ma sens jedynie, gdy ludzie będą ich używać i za nie płacić (bezpośrednio lub w podatkach).
System finansowy nie jest częścią szeroko rozumianej infrastruktury? Giełda przetrwa długotrwały kryzys? Chyba tak, bo najwięcej podobno zarabia się na spadkach
(mam nadzieję, że rozumiesz, że to żart). Pieniądz nie upadnie?pilaster napisał(a):Jak ceny wzrosną? przecież twoim zdaniem kształtuje je popyt i możliwa jest gospodarka wiecznego dumpingu i przecen?Vanat napisał(a):Ograniczy się kiedy wzrosną ceny. Nawet tego nie rozumiecie...pilaster napisał(a):I to własnie próbuję wyjaśnić koledze Lumbejackowi, który naiwnie wierzy, że ludzkość ograniczy się w konsumpcji "jeśli będzie trzeba" no niestety dzięki Pilastrom świata tego nie ograniczy sięVanat napisał(a): przewiduję, że raczej nie dojdziemy do konsensusu w kwestiach ograniczenia konsumpcjiNie dojdziemy, bo wy chcecie ograniczać naszą konsumpcję, a nie swoją.

A tak na serio, to wzrost cen będzie oznaczał ograniczenie konsumpcji Pilastra, czyli stanie się to co "nam" zarzucałeś dwie linijki wyżej, że chcemy twoją konsumpcję ograniczać, bez twojej zgody
pilaster napisał(a):Pisałem o Syrii, żeby wyjaśnić raz jeszcze, że nie postuluje przemocy.Vanat napisał(a): Kilkuletnia susza w Syrii doprowadziła do upadku wielu gospodarstw rolnych i całe rodziny wpędziła w nędzę.Ta sama susza w sąsiednim Izraelu jakoś nie doprowadziła do upadku wielu gospodarstw rolnych (a nawet niewielu) i nie wpędziła nikogo w nędzę.
Teraz czekam na przeprosiny i odwołanie twoich insynuacji że gdziekolwiek postulowałem przemoc.
Nie wykręcaj się i nie zmieniaj tematu!