Dragula napisał(a): No właśnie w takich wątkach jak ten też mnie zastanawia czy człowiek naturalnie jakąkolwiek skłonność do postrzegania świata w kategoriach moralnych rzeczywiście ma. Czy to nie jest już wytwór cywilizacyjny oparty o takie potrzeby jak akceptacja w grupie, uznanie innych itd.Jest wiele przykładów zachowań altruistycznych, które występują u ludzi ale można je zaobserwować także u zwierząt: altruizm odwzajemniony, dobór krewniaczy, zasada upośledzenia czy sygnalizacja międzyosobnicza. Skoro występują one u małp naczelnych i jednocześnie u nas, to chyba nie jest nadużyciem stwierdzenie, że przejęliśmy je w procesie ewolucyjnym.
IG napisał(a): napisał(a):No ja wiem ze nie ma. Bo każdy ateusz może sobie wymyślić cokolwiek. Np. żeby wieszać wrogów politycznych na flakach, lub gazować ich w komorach gazowych. Lub wiele innych ciekawych rzeczy co miało miejsce w historii wielokrotnieTe historie oczywiście mają niewiele lub nic wspólnego z niewiarą a z religijnymi fundamentalizmami i ideologiami, które przypominają w dużym stopniu religie.
Cytat:Być może źle pamiętam. Natomiast jak cię Pilaster jechał to się spłakałeś i takie są faktyCzyli albo nie pamiętasz albo wspominasz kogoś, kto na forum się w ogóle nie udziela. Geniusz

Cytat:To odpowiadaj sam za siebie i udowodnij że moralność wyewoluowała. Oczywiście najpierw zdefiniuj co to moralność i wykaż ze jest obiektywna dla wszystkichAle z jakiego powodu muszę to robić?
Cytat:Wielokrotnie pytałem się ateusze "dlaczego miałbym przyjmować wasza definicję dobra i zła" i żaden z was nie potrafił odpowiedzieć. Ergo, mam pelne prawo pisać że udowodniłem że nie istnieje żadna moralność co to wyewoluowała I trza ją przyjmowaćNapisałeś coś kiedyś do kogoś (oczywiście nie pamiętasz) i uznajesz, że ja to mam z jakiegoś durnego powodu znać. Otóż zrozum w końcu, że to tak nie działa: piszesz nie, do grupy ludzi ale do każdego z osobna. Wskaż gdzie to jest bo inaczej nikt tych bredni nie będzie komentował.
Cytat:Tak tak panie "Franco jest odpowiedzialny za wymordowanie kilkudziesięciu tysięcy osób" XDDDAle co w związku z tym?