Marcin_77 napisał(a):My musimy takie rzeczy odkłamywać, bo dojdzie do tego, że okaże się, że to Polska wywołała wojnęDokładnie !
Ja jestem za bojkotem tego propagandowego filmu
:
|
POkłosie - Film, który miał łączyć, a nie dzielić
|
|
21.11.2012, 15:10
Marcin_77 napisał(a):My musimy takie rzeczy odkłamywać, bo dojdzie do tego, że okaże się, że to Polska wywołała wojnęDokładnie ! Ja jestem za bojkotem tego propagandowego filmu :
21.11.2012, 15:12
No tak, Franek Dolas mi umknął, niecnota. Jakby się nie napruł i na kacu nie strzelił do Szwaba, to kto wie jakby się historia potoczyła...
"Marian zataczając się wracał jak zwykle znajomym chodnikiem do domu. Przez zamglone od całonocnej popijawy oczy widział mieszkańców Skórca bezskutecznie uganiających się choćby za kromką jakiegokolwiek pieczywa. Na razie było jednak cicho."
Jan Oborniak "Bankiet w piekarni" (zbiór opowiadań pt: "Krzyk ciszy", wyd. Opoka, Warszawa 1986)
21.11.2012, 15:16
A czy Dollas to jest polskie nazwisko? :>
21.11.2012, 15:19
El Commediante napisał(a):A czy Dollas to jest polskie nazwisko? :>No.... ja bym od tego zaczął.... dokładnie....
"Marian zataczając się wracał jak zwykle znajomym chodnikiem do domu. Przez zamglone od całonocnej popijawy oczy widział mieszkańców Skórca bezskutecznie uganiających się choćby za kromką jakiegokolwiek pieczywa. Na razie było jednak cicho."
Jan Oborniak "Bankiet w piekarni" (zbiór opowiadań pt: "Krzyk ciszy", wyd. Opoka, Warszawa 1986)
21.11.2012, 15:20
Ann daleki jestem od idealizowania naszego narodu bo w każdym są i świnie(UB,szmalcownicy etc) ale i ludzie godni najwyższej pochwały.Zwróć uwagę że po upływie prawie 70 lat od wybuchu wojny obraz polaka walczącego o swoje życie gdy wpada w ręce dwóch imperiów zmienia się w obraz krypto nazisty i antysemity z urodzenia..Wmawia nam się obraz który jest nieprawdziwy,obraz który ma jakoby ukazywać mroczną stronę narodu,przemilczaną i zapomnianą,naprawdę wierzysz że Pokłosie oddaje to co tkwi w nas i tkwiło w naszych dziadkach?
Jak bardzo mamy się ukorzyć?Jak bardzo mamy podsycić obraz polaka mordercy złodzieja i krypto nazisty nawet jeżeli ten obraz jest kłamstwem?Ann cholera pozwalaj na taki obraz a za kilka dziesięcioleci ofiara jaką złożyły miliony naszych rodaków w kraju i na frontach całej europy pójdzie na marne a zapewniam cię że cofnąć takiego obrazu nie sposób. Tylko Irena Sendlerowa uratowała ponad 2,5 tys żydowskich dzieci.Ilu polaków uratowali ich żydowscy sąsiedzi z rak oprawców z Armii Czerwonej i NKWD?My mamy się oczyszczać? Narvik,Overlord,Falaise,Ypres,Breda,Wilemshaven,Market Garden,Monte Cassino,Ancona,Bologna,Tobruk,El Alamein,Gazala,AK i Sprawiedliwi wśród narodów świata.Jedna zbrodnia zmazana po tysiąckroć.
"Bezkarnie nie zabija się myślenia.Bezkarnie nie hołduje się miernotom." Ksawery Pruszyński
From the old world's demise See an empire rise From the north reaching far Here we are
21.11.2012, 17:35
pilaster napisał(a):No to znaczy, że owe kamienice były ich od początku. Zatem nie "zabrali"Jak mieszkali w jich od kilkudziesięciu lat to mogli być, delikatnie mówiąc, zniesmaczeni. Analogiczna sytuacja występuje gdy Niemcy ,,odzyskują"/odzyskują posiadłości na Ziemiach Odzyskanych.
21.11.2012, 21:10
Kurczaki, ja mam poglądy zbliżone do lewicy, lecz nie mam zamiaru wydać ani gorsza za obejrzenie go, z drugiej strony powinienem obejrzeć by się wypowiedzieć. Zauważyłem, że nawet na portalach do ściągania filmów bojkotują ten film - Pokłosie.
Mam pytanie - czemu Rosjanie nie finansują antyrosyjskich filmów? Gdyby nie nieco szumu na forach to bym nawet nie wiedział o istnieniu tegoż filmu.
Nie gań innych ani nie potępiaj ich. Bądź ostrożny tylko w swoim braku szczerości.
Czemu "Alfy i Omegi" nie mają własnego życia i przejmują się co w sieci piszczy?
21.11.2012, 21:41
manas napisał(a):Mam pytanie - czemu Rosjanie nie finansują antyrosyjskich filmów? Bo u nich rządzi Putin, a u nas miękkie kluchy.
"War, War never changes"
"Jako że jesteś obywatelem demokratycznego kraju powinieneś wiedzieć że twój głos nic nie znaczy". Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
21.11.2012, 21:41
Samobiczowanie to idiotyzm. Każdy naród powinien próbować ukazać siebie w jak najlepszym świetle. I tak robią Rosjanie, Amerykanie, Niemcy czy Żydzi. I choćby miało to wyglądać jak tuszowanie swoich ciemnych stron to co z tego? Niech sobie je odkrywa kto inny a nie my sami na własną szkodę.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
21.11.2012, 21:57
Sajid napisał(a):Samobiczowanie to idiotyzm. Każdy naród powinien próbować ukazać siebie w jak najlepszym świetle. (...) I choćby miało to wyglądać jak tuszowanie swoich ciemnych stron to co z tego? Niech sobie je odkrywa kto inny a nie my sami na własną szkodę.Komu konkretnie i w jaki sposób ma zaszkodzić ten film? Cytat: I tak robią Rosjanie, Amerykanie, Niemcy czy Żydzi.Co konkretnie masz na myśli? Powstało wiele filmów o złych Amerykanach nakręconych przez Amerykanów (to już praktycznie część ich kultury i to od dawna, także w literaturze; zresztą, podobnie Polacy). Podobnie Niemców o Niemcach. Żydów o Żydach też, parę razy ktoś nawet postował na forum taki jeden.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.
Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
21.11.2012, 22:12
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia Sajid napisał(a):Samobiczowanie to idiotyzm. Każdy naród powinien próbować ukazać siebie w jak najlepszym świetle. I tak robią Rosjanie, Amerykanie, Niemcy czy Żydzi. I choćby miało to wyglądać jak tuszowanie swoich ciemnych stron to co z tego? Niech sobie je odkrywa kto inny a nie my sami na własną szkodę.Różnie z tym bywa. http://www.filmweb.pl/film/Mississippi+w...1267/descs Podobny temat, podobne kontrowersje.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
21.11.2012, 22:23
Forge napisał(a):Komu konkretnie i w jaki sposób ma zaszkodzić ten film?Np. Polakom na świecie. Po słynnych "polskich obozach koncentracyjnych" przeciętny człowiek na zachodzie dostanie doskonałe potwierdzenie iż jest w tym prawda w postaci filmu o Polakach antysemitach. Może się to negatywnie odbić na stosunku takich ludzi wobec Polaków. A trzeba dodać, że nie zdziwiłbym się gdyby za jakiś czas pojawiło się info, że ten film wystawią na jakimś zagranicznym festiwalu (tzn. może dzięki temu usłyszeć o nim zachodni odbiorca). Forge napisał(a):Co konkretnie masz na myśli? Powstało wiele filmów o złych Amerykanach nakręconych przez Amerykanów (to już praktycznie część ich kultury i to od dawna, także w literaturze; zresztą, podobnie Polacy).Jeśli zacznę tutaj wymieniać amerykańskie filmy historyczne/wojenne to ciężko będzie znaleźć coś jednoznacznie potwierdzające to co piszesz. Tak na szybko znajduję tylko jeden jednoznaczny film-"Pluton." I trzeba pamiętać, że Oliver Stone to chyba najbardziej krytykowany pod kątem politycznym reżyser w USA. W sumie szkoda, że nie Spike Lee... Nawet w iście pacyfistycznym i bardzo antyrepublikańskim "Urodzony 4 Lipca" główny bohater morduje wietnamskich tubylców jedynie przez przypadek, pomyłkę, bardzo tego żałując, będąc dobrym amerykańskim chłopakiem, niedocenionym bohaterem narażającym życie za późniejszy psi grosz. Forge napisał(a):Podobnie Niemców o Niemcach.Tak, widziałem złych Niemców w filmach z Niemcami w okresie II WŚ. Ale wiesz wobec kogo byli źli? Wobec innych Niemców. Dwa naprawdę dobre filmy- Das Boot i Stalingrad to filmy, w których ukazani są źli Niemcy (lub jest o nich mowa jak w tym pierwszym) i ci dobrzy Niemcy, którym ci źli działają na szkodę. To w zasadzie jest subtelne podzielenie sobie narodu na dwie części-naziści i normalni, zwykli Niemcy, gdzie ci drudzy męczą się przez tych pierwszych. W przypadku tego narodu to najlepszy z możliwych wariantów, inne uniemożliwia zbyt wiele powszechnie znanych faktów historycznych.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
21.11.2012, 22:53
Sajid napisał(a):To w zasadzie jest subtelne podzielenie sobie narodu na dwie części-naziści i normalni, zwykli Niemcy, gdzie ci drudzy męczą się przez tych pierwszych.Otóż to. Mam na myśli to, że film Pokłosie może działać podobnie. "Polacy mogli być źli, ale skoro sami potrafią się do tego przyznać, to nie znaczy, że wszyscy są takimi kryptofaszystami." Inaczej sprawa takich akcji jak, nie wiem, Jedwabne będzie budzić bardzo negatywne emocje. Cytat:Jeśli zacznę tutaj wymieniać amerykańskie filmy historyczne/wojenne to ciężko będzie znaleźć coś jednoznacznie potwierdzające to co piszesz.Czas Apokalipsy, Full Metal Jacket. Nie da się ukryć, że wiele filmów skupia się specyficznie na Wietnamie. Mogę Ci jeszcze wymienić nieco literatury brytyjskiej, w których przedstawiciele pewnego narodu (czy raczej kraju - chodzi o Brytyjskość) krytykują go. Z najbardziej znanych przykładów: "Jądro Ciemności", "Władca Much".
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.
Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
21.11.2012, 23:20
Forge napisał(a):Otóż to. Mam na myśli to, że film Pokłosie może działać podobnie. "Polacy mogli być źli, ale skoro sami potrafią się do tego przyznać, to nie znaczy, że wszyscy są takimi kryptofaszystami." Inaczej sprawa takich akcji jak, nie wiem, Jedwabne będzie budzić bardzo negatywne emocje. Tylko problem w tym, czy bohaterowie negatywni "Pokłosia" są w stanie przyznać się do winy i żałować tego co zrobili, bo jakoś tego nie zauważyłem, a to jednoznacznie pokazuje, że większość to antysemici, mordujący w dodatku swoich, którzy próbują im się przeciwstawić.
"War, War never changes"
"Jako że jesteś obywatelem demokratycznego kraju powinieneś wiedzieć że twój głos nic nie znaczy". Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
21.11.2012, 23:48
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
W końcu szukanie w sobie grzechu i wyznawanie go, to podstawowa cnota w katolickim "menu".
A podobno żyjemy w kraju 95% katolickim. Jestem za samobiczowaniem się do krwi.
21.11.2012, 23:48
Forge napisał(a):Otóż to. Mam na myśli to, że film Pokłosie może działać podobnie. "Polacy mogli być źli, ale skoro sami potrafią się do tego przyznać, to nie znaczy, że wszyscy są takimi kryptofaszystami." Inaczej sprawa takich akcji jak, nie wiem, Jedwabne będzie budzić bardzo negatywne emocje.Wątpię aby komuś do głowy przychodziły po obejrzeniu takiego filmu tego typu procesy myślowe. Forge napisał(a):Czas Apokalipsy, Full Metal Jacket. Nie da się ukryć, że wiele filmów skupia się specyficznie na Wietnamie.Bez przesady, pewien pesymizm wojenny widoczny w tych filmach czy poszczególne postacie, które wykazują się raczej negatywnymi cechami to zupełnie nie to samo co chmara wieśniaków chcących zabić Żyda. Grupa reprezentuje postawę kolektywną, która rodzi skojarzenia z ogółem. Pojedyncze negatywne postacie zestawione często z ludźmi o zupełnie odmiennych cechach czegoś takiego raczej nie wywołują. W "Kanale" Wajdy też był budzący mieszane, raczej niezbyt dobre odczucia "Mądry", a jednak nikt nie posądzał filmu o próbę ukazywania powstańców z złym świetle. Forge napisał(a):Mogę Ci jeszcze wymienić nieco literatury brytyjskiej, w których przedstawiciele pewnego narodu (czy raczej kraju - chodzi o Brytyjskość) krytykują go. Z najbardziej znanych przykładów: "Jądro Ciemności", "Władca Much".Z Conradem jest tak, że on nie do końca musiał się utożsamiać z narodem brytyjskim, w końcu był innego pochodzenia, do siedemnastego roku życia żył w Polsce i generalnie siedział w nie jednym kraju. Ale to i tak nieistotne bo "Jądrze Ciemności" Joseph Conrad nawiązuje do Konga Belgijskiego, belgijskiej kolonii, czyli Belgów (a raczej ich króla), nie brytyjskiej. Grim napisał(a):Tylko problem w tym, czy bohaterowie negatywni "Pokłosia" są w stanie przyznać się do winy i żałować tego co zrobili, bo jakoś tego nie zauważyłem, a to jednoznacznie pokazuje, że większość to antysemici, mordujący w dodatku swoich, którzy próbują im się przeciwstawić.Tu już prawdopodobnie nie ma komu się przyznawać, bo martwi nie mogą dokonać rachunku sumienia. ![]() Sofeicz napisał(a):W końcu szukanie w sobie grzechu i wyznawanie go, to podstawowa cnota w katolickim "menu".1.Grzech wyznaje ten kto zgrzeszył. 2.Grzechem własnym się nie epatuje, pewnie sam wiesz jak wygląda ta sprawa na gruncie katolickim. Dosyć poufnie, nieprawdaż? 3. Interes narodowy to jednak interes narodowy. Pewna racja stanu i lojalizm przynajmniej w moim odczuciu zoobowiązuje każdego członka narodu w przypadku gdy naprawdę nie ma powodów do grupowego samobiczowania się. Nie w przypadku tylu drzewek w Yad Vashem...
NN
21.11.2012, 23:57
Forge napisał(a):Otóż to. Mam na myśli to, że film Pokłosie może działać podobnie. "Polacy mogli być źli, ale skoro sami potrafią się do tego przyznać, to nie znaczy, że wszyscy są takimi kryptofaszystami." Inaczej sprawa takich akcji jak, nie wiem, Jedwabne będzie budzić bardzo negatywne emocje.Polacy mogli być źli, mają się przyznawać?Do czego?Albo będzie ostry sprzeciw na pisanie "nowej" wersji historii albo za 30 lat AK będzie uchodzić za jedną z bojówek SS. Co do Jedwabnego to nie dość że mierzą tamten okres współczesną miarą to jeszcze pomijają aspekt okupacji sowieckiej.Nie ciekawi was co się stało pomiędzy 39 a 41 że spokojni dotąd sąsiedzi nagle stali się (podobno)wrogami?Relacje świadków dotyczące tamtego wydarzenia są różne więc ja pozwolę sobie na sceptycyzm.
"Bezkarnie nie zabija się myślenia.Bezkarnie nie hołduje się miernotom." Ksawery Pruszyński
From the old world's demise See an empire rise From the north reaching far Here we are
21.11.2012, 23:57
Sajid napisał(a):Ale to i tak nieistotne bo "Jądrze Ciemności" Joseph Conrad nawiązuje do Konga Belgijskiego, belgijskiej kolonii, czyli Belgów (a raczej ich króla), nie brytyjskiej.Wiem to. Skrót myślowy - po prostu przyzwyczaiłem się do odbierania go jako krytyka systemu kolonialnego (kojarzonego wtedy głównie z Wielką Brytanią) i w ogóle mitu niesienia cywilizacji dzikim. To czyniło z niego jednocześnie (choć pośrednio) krytyka WB. Trochę jak krytykować ZSRR przez fikcyjne państwo w 1984 ![]() ADR napisał(a):Nie ciekawi was co się stało pomiędzy 39 a 41 że spokojni dotąd sąsiedzi nagle stali się (podobno)wrogami?Słyszałem, że chodziło o chęć grabieży. Ale sprawy nie badałem, nie chcę się wypowiadać zawczasu.
22.11.2012, 00:15
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
Ogólnie wojna wytrąca ludzi z rutyny, wyostrza postawy i ujawnia najlepsze i najgorsze cechy.
Sam tego doświadczyłem w naszej miniwojence AD 1981 i nie jest to doświadczenie jedynie pozytywne. Czasem partyjniak okazywał się OK a Solidaruch świnią (i odwrotnie). Wydaje mi się, że ta "prywatna, sąsiedzka wojna" na "Stasiukowym łuku" była paskudniejsza od tej "oficjalnej, wojskowej". Sąsiad Ukrainiec, Polak, Litwin, Żyd, Rusin, Łemek - rąbali się równo. Trzeba tytana, żeby to oddać sprawiedliwie i artystycznie.
22.11.2012, 09:37
Cytat:Nie o to chodzi. Trzeba postawić naprzeciw siebie filmy, książki itd. pokazujące jak Polacy poświęcali się, żeby ratować Żydów i filmy, książki pokazujące jak Polacy mordowali Żydów? Zgadnij których pozycji będzie więcej. Niemcy mają "Listę Schindlera". Wskaż mi podobny i równie mocno promowany film, tylko dotyczący Polaków. Wskaż mi jakikolwiek polski film równie słynny co "Lista Schindlera". Co my w ogóle porównujemy. Mamy tony filmów i książek o tym, jak byliśmy ciemiężeni, jak walczyliśmy do ostatniej kropli krwi, nieraz oddając życie za obcych ludzi czy też za ideę ojczyzny. Właściwie jedyne filmy, jakie kręcimy, oprócz głupawych komedii, to jak to byliśmy ofiarami cały czas, ewentualnie jak to dzięki nam zwalczono komunizm czy też jakiego papieża Polaka nie mieliśmy. Dla mnie kino nie ma służyć do celów propagandowych. Reżyser nie ma najmniejszego obowiązku "promowania" swojej ojczyzny (jak mi się to strasznie z czasami cenzury kojarzy, mów dobrze albo wcale :| ), reżyser przedstawia swoją wizję jakiegoś zdarzenia i ma do tego pełne prawo. To, co wydarzyło się w Jedwabnem faktycznie miało miejsce i ja się cieszę, że ktoś to pokazuje, że ktoś potrafi na to popatrzeć z drugiej strony. I nie traktuję tego jako atak na Polskę, no bez żartów, przestańmy w końcu spinać dupy o takie pierdoły. Nikt o zdrowych zmysłach nie uważa, że to my rozpętaliśmy II wojnę światową, każde dziecko na świecie wie o Hitlerze, Stalinie i nazistach, połowa amerykańskich filmów dotyczących tej tematyki pokazuje walczących Polaków, ale jedna czy dwie wypowiedzi oszołoma doprowadzają nas do białej gorączki i toczenia piany z ust, że zapomina się o prawdzie. Nie, nikt o niej nie zapomina oprócz Polaków próbujących zatuszować nieprzyjemne fakty dotyczące naszej historii w imię promowania naszego kraju. Dla mnie ten film to uniwersalna historia o moralności, gdzie oprócz tysięcy Polaków, którzy walczyli w obronie swojej i innych, były też jednostki zacofane i pełne nienawiści. Jeśli kiedykolwiek Ukraińcy nagrają film o tym, co robili w trakcie drugiej wojny światowej to także z chęcią go obejrzę i tak samo reagować będę na próby szkalowania obrazu przez naszych sąsiadów jako "anty-ukraiński". I wiem, że Wy też tak byście zareagowali. Zarzucilibyście Ukraińcom niezdolność do przyznania się do prawdy, brak umiejętności spojrzenia z dystansem na swoją historię. Nie jestem w stanie zrozumieć, jak można nawoływać do tajenia prawdy historycznej w imię promowania Polski. Wolę raczej opcję przyznania się do błędu, "tak, niektórzy tak postępowali, potrafimy o tym mówić, potrafimy też mówić o naszych sukcesach". Zamiatanie prawdy pod dywan jest obrzydliwe. I nie żartujmy sobie o odbiorze tego filmu za granicą, serio wierzycie, że ktokolwiek go tam obejrzy? Nawet gdyby losowy Amerykanin sobie film włączył i na jego podstawie wyciągnął wnioski o polski obozach koncentracyjnych to świadczy to tylko i wyłącznie o jego poziomie wiedzy i inteligencji, nie mówiąc już o dystansie do oglądanych przez siebie filmów. I jakoś nie czuję potrzeby nagrywania kolejnych dennych dziełek o naszym wielkim cierpieniu, złych Ruskach i krwiożerczych Niemcach i "patrzcie jak walczyliśmy" tylko po to, by połudzić się jeszcze chwilkę, że ktoś oprócz wycieczek szkolnych je obejrzy. Dla mnie wyznacznikiem każdego normalnego, dojrzałego narodu jest umiejętność spojrzenia z dystansem zarówno na nasze zwycięstwa jak i takie moralne porażki. Jeśli umiemy tylko jedno, ba, nawołujemy do tajenia przed wszystkimi złych kart z naszej historii, cóż, dla mnie to oznaka totalnej niedojrzałości. Cytat:O! To jest przykład wypowiedzi według mojego modelowego "polskiego inteligenta". O! To jest przykład wypowiedzi według mojego modelowego "prawdziwego polaka". Co Pan powie o tym filmie? Oburzający? Kłamliwy? Szykanujący [zawodzenie]nasz naród, prawdziwych bohaterów i naszego wielkiego Polaka Jana Pawła Drugiego, tyle zrobił dla naszego kraju, a tego nikt nie pokazuje, Żydy jebane, złodzieje, mordercy[/zawodzenie] Cytat:Ann daleki jestem od idealizowania naszego narodu bo w każdym są i świnie(UB,szmalcownicy etc) ale i ludzie godni najwyższej pochwały.Zwróć uwagę że po upływie prawie 70 lat od wybuchu wojny obraz polaka walczącego o swoje życie gdy wpada w ręce dwóch imperiów zmienia się w obraz krypto nazisty i antysemity z urodzenia..Wmawia nam się obraz który jest nieprawdziwy,obraz który ma jakoby ukazywać mroczną stronę narodu,przemilczaną i zapomnianą,naprawdę wierzysz że Pokłosie oddaje to co tkwi w nas i tkwiło w naszych dziadkach? Wierzę, że Pokłosie oddaje to, co tkwiło w niektórych z nas. Tyle. Owszem, każdy naród ma swoich świętych, ma też świnie. I nie pomagamy sobie milczeniem o niektórych tematach. Przestańmy już wpadać w apopleksję, bo co Zachód pomyśli po obejrzeniu tego film. NIC nie pomyśli. Nie obejrzy go. Obejrzą go Polacy, którym i tak na każdym kroku, z okazji każdej możliwej rocznicy i na każdej lekcji historii opowiada się o bohaterstwie i cierpieniu naszego narodu, więc nie, nie boję się o to, co kiedyś stanie się z prawdą historyczną, tak samo jak nie boję się, że zezwolenie na aborcję doprowadzi do mordowania niemowląt. Nie wpadam w takie skrajności, bo zwyczajnie mnie one śmieszą i troszeczkę żenują. Cytat: I choćby miało to wyglądać jak tuszowanie swoich ciemnych stron to co z tego? Niech sobie je odkrywa kto inny a nie my sami na własną szkodę. O matko, już widzę, co by się tu działo, gdyby to Niemcy chcieli odkryć nasze ciemne strony :8O:
"- Chciałem powiedzieć - wyjaśnił z goryczą Ipslore - że na tym świecie jest chyba coś, dla czego warto żyć.
Śmierć zastanowił się przez chwilę. KOTY, stwierdził w końcu. KOTY SĄ MIŁE." |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|