To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Czy jesteś za legalizacją narkotyków?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Tak, wszystkich
45.29%
154 45.29%
Tak, ale tylko tych "miękkich" (m.in. marihuany)
37.35%
127 37.35%
Nie
13.53%
46 13.53%
Żadna z powyższych opcji ankiety mi nie odpowiada
3.82%
13 3.82%
Razem 340 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 3.25
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prohibicja narkotykowa vs. legalizacja narkotyków
No i co z tego, że coś może zabić. Samobójstwa są (jeszcze) legalne. Etykietkę "Może, kurde, zabić!" na 50% powierzchni paczki i tyle. Pozwólmy ludziom być kowalami własnego losu.
There is a crack in everything. That’s how the light gets in.
Odpowiedz
Doszedłem do pewnego wniosku. Skoro alkohol jest legalny a od alkoholu (w jakikolwiek sposób) zabijają się tylko ludzie bezmyślni. To samo jest z przedawkowaniami leków. Tylko idiota bierze tyle środka od bólu głowy, żeby mu serce stanęło. Jeśli by zalegalizować wszystkie śmiertelne substancje to na świecie zostali by tylko ci najbardziej rozsądni i najmądrzejsi. Utopia jest w zasięgu ręki amigos ;-)
Odpowiedz
Mi sie wydaje, ze po legalizacji liczba zgonow by zmalala.
"I watched with glee
As your kings and queens
Fought for ten decades
For the Gods they made"

Guns'n'roses - Sympathy For The Devil

"Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania."

Aldous Huxley

"This is your life and it's ending one minute at a time"
Fight Club
Odpowiedz
pewnie że by zmalała, wszędzie tak było
Odpowiedz
no i dodatkowy rynek, na którym by państwo dużo(ze względu na wysoką akcyzę) zarobiło Uśmiech w znacznej mierze jestem za.
Odpowiedz
Akcyza to odbry argument na rzecz legalizacji w poczatkowej fazie. W idealnym panstwie, ktore istnieje w moim umysle nie byloby czegos takiego jak akcyza Oczko.
"I watched with glee
As your kings and queens
Fought for ten decades
For the Gods they made"

Guns'n'roses - Sympathy For The Devil

"Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania."

Aldous Huxley

"This is your life and it's ending one minute at a time"
Fight Club
Odpowiedz
Czemu nas ludzie kurwa nie słuchają? :-D Czemu? A co do odurzania się to wywołałem u siebie pewną zajebistą rzecz mającą związek z NLP. Jeśli palicie regularnie zioło (na przykład) to zawsze, zawsze słuchacie tylko jednej piosenki i nigdy nie słuchajcie jej w innych sytuacjach. To powinno spowodować, że gdy przesłuchacie taką piosenkę bez palenia to uczucie, jak przy paleniu pojawi się samo z siebie. Ale niestety po zbyt częstym słuchaniu efekt znika. Na mnie działa, nie wiem jak wy.
Stanie w kościele tak samo czyni cię katolikiem
jak stanie w garażu czyni cię samochodem.

Boga nie ma

wyjechał w interesach.
Odpowiedz
Witam serdecznie,
zauważam ciekawą zależność, większa liczba osób które sprzeciwiają się legalizacji narkotyków, kierunkuje się na "lewo" a to wy podobno jesteście liberalni... to dajcie w końcu ludziom tę wolność o której tak lubicie opowiadać.

A teraz jaUśmiech

1. Volenti non fit iniuria. Może w końcu czas pozwolić ludziom decydować. Może czas zacząć podchodzić do człowieka jak osoby myślącej.

2. Dochody dla państwa z akcyzy? Niby argument ale bzdurny. Akcyza=podatek, a podatek to zniewolenie i wypychanie kieszeni nikomu nie potrzebnym biurokratom.

3. Zakazy tego typu tworzą mafie:

a) Pragnę przypomnieć że początkiem XX wieku mafia w USA powstała właśnie dzięki prohibicji.

b) Jednym z punktów planu walki z organizacjami mafijnymi w Meksyku było zalegalizowanie marihuany i kokainy (okazało się skuteczne)
Odpowiedz
dobry!

sądzę, że najodpowiedniejsze będzie chyba tutaj wspomnienie Prawa Doboru Naturalnego - jak ktoś nie potrafi sam o siebie zadbać to odpadnie i tyle. i nie ma sensu walczyć z tym, bo do niczego dobrego to nie prowadzi.

domestos, na przykład, jest ogólnie dostępny, a jest potencjalnie zabójczy, więc może najlepiej go zakazać?
sprawa ma sie identycznie z wszelakimi narkotykami i tym podobnymi srodkami. nie można przecież całe życie prowadzić ludzi za rączkę...
Odpowiedz
nocny_radek13 napisał(a):b) Jednym z punktów planu walki z organizacjami mafijnymi w Meksyku było zalegalizowanie marihuany i kokainy (okazało się skuteczne)

Nie "okazało się skuteczne", bo ich nie zalegalizowano.
Kartele narkotykowe ciągle nim trzęsą. Zdarzają się takie sytuacje, jak zdobywanie prowincjonalnych posterunków policji i rozstrzeliwywanie funkcjonariuszy; albo odbijanie ludzi z więzień (notabene nic do tego nie mam - ma państwo to, na co zasłużyło...).
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
nocny_radek13 napisał(a):2. Dochody dla państwa z akcyzy? Niby argument ale bzdurny. Akcyza=podatek, a podatek to zniewolenie i wypychanie kieszeni nikomu nie potrzebnym biurokratom.

tylko chodziło mi o to że podatek byłby miłym dodatkiem dla państwa, dlatego skoro chcemy wolności to czemu nie zalegalizuje?
Odpowiedz
Avx napisał(a):Nie "okazało się skuteczne", bo ich nie zalegalizowano.
Kartele narkotykowe ciągle nim trzęsą. Zdarzają się takie sytuacje, jak zdobywanie prowincjonalnych posterunków policji i rozstrzeliwywanie funkcjonariuszy; albo odbijanie ludzi z więzień (notabene nic do tego nie mam - ma państwo to, na co zasłużyło...).

“Narkotyki i demokracja. Ku zmianie paradygmatu“ proponuje zajrzeć... powinno gdzieś być w wersji anglojęzycznej
Odpowiedz
http://hyperreal.info/narkokartele_wygry...wem_meksyk

Wydaje mi się, że zupełnie nie orientujesz się w sytuacji wewnętrznej Meksyku, nie czytasz doniesień prasowych z regionu, opierasz się wyłącznie na jednej książce. Co najmniej dziwnej, jeżeli twierdzącej, że coś ostatnio w Meksyku zalegalizowano. Wojna trwa.
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
A Ty na czym się opierasz?? Na Wikipedii??

P.S. To nie jest książka tylko dokument wydany przez Komisję Krajów Latynoamerykańskich ds. Demokracji i Narkotyków.
Odpowiedz
Avx napisał(a):http://hyperreal.info/narkokartele_wygry...wem_meksyk

Wydaje mi się, że zupełnie nie orientujesz się w sytuacji wewnętrznej Meksyku, nie czytasz doniesień prasowych z regionu, opierasz się wyłącznie na jednej książce. Co najmniej dziwnej, jeżeli twierdzącej, że coś ostatnio w Meksyku zalegalizowano. Wojna trwa.

zarzucasz innym nieodpowiedni dobór źródeł a sam opierasz sie na artykule z gazety wyborczej - gdzie tu logika?
Odpowiedz
http://amerykalacinska.com.pl/2009/05/19...zydent-za/

http://www.wykop.pl/ramka/176193/meksyk-...sny-uzytek

Wydaje się, że jak dotąd jedyne, co uczyniono, to zalegalizowano "posiadanie na własny użytek".

Pełna legalizacja marihuany w oczywisty sposób zaowocowałaby tysiącami wielkich, legalnych plantacji i totalnie rozwścieczonym północnym sąsiadem. Meksykańscy politycy na taki radykalizm się nie odważą.

Oczywiście powinni, jestem za pełną legalizacją, ale oni nie mają na to jaj zwyczajnie :]
Wojna trwa.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
no i legalizacja by zadusiła mafie.

jestem za legalizacją tak jak wszelkich "przestępstw bez ofiar".
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
666gonzo666 napisał(a):no i legalizacja by zadusiła mafie.
.
raczej spowodowała ucywilizowanie się mafii, zamianę karteli w firmy, i przechylenie z strzelanin na rynkową walkę o klienta
"Hope can drown lost in thunderous sound
Fear can claim what little faith remains
But I carry strength from souls now gone
They won't let me give in...
(...)
Death will take those who fight alone
But united we can break a fate once set in stone
Just hold the line until the end
Cause we will give them hell..."

EH
Odpowiedz
seth666 napisał(a):raczej spowodowała ucywilizowanie się mafii, zamianę karteli w firmy, i przechylenie z strzelanin na rynkową walkę o klienta

nawet jesli - to i tak postęp.
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
666gonzo666 napisał(a):nawet jesli - to i tak postęp.

a czy ja temu zaprzeczam? Spójrz na mój podpis Oczko
"Hope can drown lost in thunderous sound
Fear can claim what little faith remains
But I carry strength from souls now gone
They won't let me give in...
(...)
Death will take those who fight alone
But united we can break a fate once set in stone
Just hold the line until the end
Cause we will give them hell..."

EH
Odpowiedz