To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moc słowa
Cytat:W języku hebrajskim na określenie obwodu używano najczęściej słowa 'qav', ale w 1Krl 7:23 użyte zostało słowo 'qaveh', które oznacza to samo, jednak różni się od ' qav' wartością liczbową.I tak wartość qav=106, natomiast qaveh=111
Cytat:Żydzi wówczas nie znali tych liczb
nie znali ale używali

Najprawdopodobniej wiedzieli dobrze, że pi nie jest równe trzy, bo wystarczy obwiązać sznurem byle koło, by się o tym przekonać. W tekście napisali w uproszczeniu trzy, bo nie ma to kompletnie żadnego znaczemia a brzmi przystępniej niż trzydzieści jeden łokci i cztery dziesiąte łokcia. I o to się rozchodzi, że jeśli PŚ jest w każdym słowie prawdą absolutną, to nie może zawierać uproszczeń więc pi musi być trzy, bo tak sobie jakiś Żyd zapisał ten konkretny rozdział
I hear the roar of big machine
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down

Odpowiedz
Dragula napisał(a):
Cytat:W języku hebrajskim na określenie obwodu używano najczęściej słowa 'qav', ale w 1Krl 7:23 użyte zostało słowo 'qaveh', które oznacza to samo, jednak różni się od ' qav' wartością liczbową.I tak wartość qav=106, natomiast qaveh=111
Cytat:Żydzi wówczas nie znali tych liczb
nie znali ale używali

Nie znali i nie używali, gdyż liczby te w praktyce wówczas nie istniały.O wartości liczbowej liter,wyrazów, wersetów w języku hebrajskim można mówić dopiero ok. 200 lat p.n.e.Wykorzystałem je po to, by odpowiedzieć na pytanie kuriozusia odnośnie dokładniejszego przybliżenia liczby pi.

Dragula napisał(a):  I o to się rozchodzi, że jeśli PŚ jest w każdym słowie prawdą absolutną, to nie może zawierać uproszczeń więc pi musi być trzy, bo tak sobie jakiś Żyd zapisał ten konkretny rozdział

Napisałem, że PŚ mówi prawdę, bo tak jest.Prawda ta musi być tak podana , aby była zrozumiana czy to 3 tys.lat temu, czy też współcześnie.Ja nie mam z tym większych problemów, ale za to Ty uważasz się za mądrzejszego od Ducha Św., gdyż chętnie udzieliłbyś mu wskazówek, co i jak należałoby w tekście napisać.
"Kto nie zważa na karność, gardzi własnym życiem, lecz kto słucha napomnienia, nabywa rozumu.
Bojaźń Pana jest szkołą mądrości, a pokora poprzedza chwałę"

"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"

Prz. 15,32-33; 19,3
Odpowiedz
Czyli słowa qav i qavet nie miały żadnej wartości liczbowej w momencie zapisu, tylko ktoś sobie dorobił taką teorię dużo później? Cud pełną gębą
I hear the roar of big machine
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down

Odpowiedz
Freeman tyle przesiaduje na tym forum, a nadal nie odpowiedział Smutny
Odpowiedz
No to jeszcze raz pi.Biorąc pod uwagę Rdz 1:1, mnożąc liczbę liter przez iloczyn wartości tych liter, a następnie dzieląc wynik przez iloczyn liczby słów i iloczyn wartości tych słów, otrzymamy~ 3.14155×10 do17

Biorąc pod uwagę J 1:1 i postępując analogicznie do powyższego, otrzymamy~2.718313×10 do40

Powiązana wartość liczbowa Rdz 1:1 (2701) i J 1:1 (3627), czyli 27013627, podniesiona do kwadratu daje nam
~7.29736×10 do 14
Tak więc oprócz liczby Eulera mamy jeszcze stałą alfa na dodatek.

Ile lat ma Ziemia? Też chciałbym wiedzieć.Na pewno więcej niż 18, czyli jest pełnoletnia Uśmiech
Która z teorii, heliocentryczna czy geocentryczna lepiej opisuje rzeczywistość?Zbyt trudne pytanie Niezdecydowany

Dlaczego Biblia ma 66 ksiąg? Bo 39 ksiąg ST plus 27 ksiąg NT daje dokładnie 66.Tzw. księgi wtórnokanoniczne zostały umieszczone w PŚ z raczej oczywistych powodów i w szczególnym czasie.A dlaczego nie uznaję ich za natchnione?Bo nic nie wskazuje na to, aby  były natchnione.Zresztą wystarczy przeczytać np. epilog 2 Księgi Machabejskiej, żeby zobaczyć z jakiego rodzaju literaturą mamy do czynienia.Ponadto żadna z ksiąg dołączonych nie jest wymieniana w NT, nie stanowią one spójności doktrynalnej z księgami pierwotnego kanonu, do których to ksiąg można znaleźć odniesienie w NT.W księgach wtórnokanonicznych i apokryfach nie można też odnaleźć matematycznej doskonałości, będącej dodatkowym dowodem natchnienia przez Ducha Św.
"Kto nie zważa na karność, gardzi własnym życiem, lecz kto słucha napomnienia, nabywa rozumu.

"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"

Prz. 15,32-33; 19,3
Odpowiedz
No to jeszcze raz pi.Biorąc pod uwagę Rdz 1:1, mnożąc liczbę liter przez iloczyn wartości tych liter, a następnie dzieląc wynik przez iloczyn liczby słów i iloczyn wartości tych słów, otrzymamy~
Cytat:3.14155×10 do17

Biorąc pod uwagę J 1:1 i postępując analogicznie do powyższego, otrzymamy~2.718313×10 do40

Powiązana wartość liczbowa Rdz 1:1 (2701) i J 1:1 (3627), czyli 27013627, podniesiona do kwadratu daje nam
~7.29736×10 do 14

Co to ma być??!!!!!!
.
.
.
.
Dobra, już jestem spokojny. Zdajesz sobie sprawę, że mogę sobie wziąć dowolny tekst i w podobny sposób znaleźć tam pasującą mi akurat stałą?

Cytat:Ile lat ma Ziemia? Też chciałbym wiedzieć.Na pewno więcej niż 18, czyli jest pełnoletnia Uśmiech

Wystarczyłoby trochę poczytać o geologii. Ale widocznie odrzucasz (nie wiem czemu) tę naukę. Odrzucasz też Księgę Rodzaju, na podstawie której mógłbyś obliczyć wiek świata (skoro uważasz, że Biblia się nigdy nie myli, w żadnej dziedzinie, powinieneś ten wiek biblijny przyjąć za prawdę).

Cytat: Która z teorii, heliocentryczna czy geocentryczna lepiej opisuje rzeczywistość?Zbyt trudne pytanie Niezdecydowany

Trudne? Wystarczyłoby wziąć porządny teleskop i obserwować przez rok jakąś gwiazdę. To wersji hard, jeśli chcesz wszystko sprawdzić sam. No, ale astronomię też odrzucasz. I Księgę Psalmów. Skoro nie ma tam błędów, to Ziemia na pewno żadnego ruchu nie wykonuje.

Pozwól, że do reszty odniosę sie kiedy indziej, późno już trochę.
Odpowiedz
kuriozuś napisał(a): Dobra, już jestem spokojny. Zdajesz sobie sprawę, że mogę sobie wziąć dowolny tekst i w podobny sposób znaleźć tam pasującą mi akurat stałą.

Bardzo proszę.Możesz spróbować.

Co do reszty, to najwyraźniej ubzdurałeś sobie (nie wiem czemu), że odrzucam naukę i że skoro wierzę w to ,    że Biblia mówi prawdę, to muszę rozumieć dosłownie każdy werset.Tak więc narzucasz mi swoją interpretację i wyciągasz pochopne, a zarazem błędne wnioski.
Pytanie odnośnie dwóch teorii uznałem za zbyt trywialne, stąd taka odpowiedź.Nie znam naukowca, który twierdziłby, że Ziemia się nie rusza.Biblia również tego nie twierdzi (no chyba że w interpretacji kuriozusia).

Prz. 15,32-33; 19,3
Odpowiedz
freeman napisał(a): Bardzo proszę.Możesz spróbować.

Co do reszty, to najwyraźniej ubzdurałeś sobie (nie wiem czemu), że odrzucam naukę i że skoro wierzę w to ,    że Biblia mówi prawdę, to muszę rozumieć dosłownie każdy werset.Tak więc narzucasz mi swoją interpretację i wyciągasz pochopne, a zarazem błędne wnioski.
Pytanie odnośnie dwóch teorii uznałem za zbyt trywialne, stąd taka odpowiedź.Nie znam naukowca, który twierdziłby, że Ziemia się nie rusza.Biblia również tego nie twierdzi (no chyba że w interpretacji kuriozusia).

Liczba znaków w powyższym cytacie to 511 czyli praktycznie pi * numer mojej podstawówki. przypadeg?

Kuriozuś nie trać energii, freeman to albo troll albo co gorsze nie troll Oczko nic nie wskórasz
Odpowiedz
Gdybyś choć napisał, że czegoś nie rozumiesz, to nie wyszedłbyś na durnia.

Prz. 15,32-33; 19,3
Odpowiedz
freeman napisał(a): No to jeszcze raz pi.Biorąc pod uwagę Rdz 1:1, mnożąc liczbę liter przez iloczyn wartości tych liter, a następnie dzieląc wynik przez iloczyn liczby słów i iloczyn wartości tych słów, otrzymamy~ 3.14155×10 do17

~7.29736×10 do 14
W którym przekładzie masz taką matematyczną doskonałość?
Odpowiedz
Nie w żadnym przekładzie, tylko w językach oryginalnych, czyli hebrajskim dla ST i greckim dla NT.

Prz. 15,32-33; 19,3
Odpowiedz
freeman napisał(a): Nie w żadnym przekładzie, tylko w językach oryginalnych, czyli hebrajskim dla ST i greckim dla NT.

Szkoda, myślałem, że kolejny raz się okaże, że Polacy są nowym narodem wybranym.
Odpowiedz
Polecany są narodem wybranym - do golenia i ogłupiania na przestrzeni wieków. To pionki w dziejach ludzkości jakimi grają mocarstwa od zawsze a teraz jest tego największa kulminacja.

Siła słowa jest taka jaką mu się przypisuje i znaczenie jakie mu się nadaje - innej siły nie ma :-)
Strona ToTemat - artykuły i filmy tematyczne.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości