To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pytania do teistów
(11.05.2017, 17:35)Dodo napisał(a): Czy osoba chora psychicznie może pójść do Nieba?

Zanim trafisz do Nieba, zostaniesz uzdrowiony.Tam nie ma miejsca na choroby i cierpienie.

(12.05.2017, 16:38)znaLezczyni napisał(a): To małe rozwydrzone bachory Oczko

Wyglada na to, że przynajmniej post #1548 jest takim bachorem Oczko
"Kto nie zważa na karność, gardzi własnym życiem, lecz kto słucha napomnienia, nabywa rozumu.
Bojaźń Pana jest szkołą mądrości, a pokora poprzedza chwałę"

"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"

Prz. 15,32-33; 19,3
Odpowiedz
(12.05.2017, 16:47)freeman napisał(a):
(12.05.2017, 16:38)znaLezczyni napisał(a): To małe rozwydrzone bachory Oczko

Wyglada na to, że przynajmniej post #1548 jest takim bachorem Oczko

"łeeeee" Język
Odpowiedz
(12.05.2017, 13:23)magicvortex napisał(a): tak przy okazji, wygląda na to że jeśli człowiek jest złym owocem to bóg jest złym drzewem Język
Hmm... brzmi sensownie.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Odpowiedz
Cymbał też brzmi sensownie.
"Kto nie zważa na karność, gardzi własnym życiem, lecz kto słucha napomnienia, nabywa rozumu.

"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"

Prz. 15,32-33; 19,3
Odpowiedz
Do Freeman

No tak. Cymbał w takiej konfiguracji brzmi sensownie.

Do Roan  Shiran i Magicvorteks

Możliwości są dwie: albo jesteście cymbałami, albo tylko udajecie. Ja nie chcę Was oceniać, sami sobie wybierzcie opcje. Dla ułatwienia pomogę:
Drzewo to człowiek, owoce to skutki jego działań ( Freeman to wyjaśnił w #1,545 pytając retorycznie). Dla nierozumiejących języka biblijnego -  poniżej wyjaśnienie:
1. Adolf Hitler – ukraincy (wiem po wielogodzinnych rozmowach) twierdzą, że to był mądry człowiek – niech tak będzie (nie oceniam Hitlera, a jego postępowanie) -  doprowadził do ruiny Europę, a co ważniejsze -  stworzył warunki by pokazać, że człowiek XX wieku, oświecony i rozumny, dysponujący wiedzą i doświadczeniem poprzednich wieków  może zachować się jak bestia.
2. Leopold II, król Belgii, boski pomazaniec – dla zysku (pieniądze) wymordował 15 milionów obywateli Wolnego Państwa Kongo, jego pomniki do dziś stoją w Brukseli, czyli ocenę ma wzorową, a owoce? Warto zgłębić temat.
3. Pol Pot – trochę się pogubił we wprowadzaniu idei Marksa
4. Karol Wojtyła, lub jak kto woli Jan Paweł II – walka z prezerwatywami , a epidemia HIV w Afryce i najgorszy owoc: umocnienie praktyk bałwochwalczych w KK.
5. Trynkiewicz Mariusz - może i wrażliwy, głęboko wnikający w problemy Świata, ale mam dwójkę dzieci i wolę aby go nie poznały.

I wiele innych mam przykładów, gdzie nie oceniam osoby, a owoce jej postępowania.
Pisane pod wpływem C2H5OH
Odpowiedz
A jaka byłaby dzisś Europa gdyby nie Adolf H. ?

Mariusz T. i jego sprawa to medialne przedstawienie - Jak cię widzą tak cię piszą.
Odpowiedz
(11.05.2017, 17:35)Dodo napisał(a): Czy osoba chora psychicznie może pójść do Nieba?

Dodam ,że  jestem raczej poganinem . Wierzę w to że wszystkie istoty posiadają duszę .
Wierzę tylko w Boga i Jezusa ale nie w Ducha świętego .Ponadto uważam  Machometa za proroka
a Buddę za wielkiego  ascetę . Przepraszam ,że  pewnie niespeł niam wymagań  co nie których.
Jestem też od dziecka ewolucjonistą . Przeżyłem 8 letni koszmar anoreksji a teraz od około 8 lat choruję na schizofrenię paranoidalną .
Boję się ....

Modlę się za wszystkich za Was też  ...
A jak ? To już moja sprawa
Dodo – nie przejmuj się. Nie ma ludzi zdrowych, są tylko niezdjagnozowani.  Masz w ST rozdział o Tobie: Księga Mądrości, roz. 17, przeczytaj ostrożnie, załączam fragment:

…… Bo i chroniąca ich kryjówka nie zabezpieczała przed strachem:
rozlegały się wokół przerażające odgłosy,
ukazywały się ponure zjawy o posępnych twarzach.
 I ani żadna siła ognia nie mogła dać światła,
ani jasne płomienie gwiazd
nie zdołały rozświetlić owej strasznej nocy.
 I ukazywały się im tylko
przeraźliwe ognie samopalne,
a wystraszeni owym nieznanym2 zjawiskiem,
za gorsze brali to, na co patrzyli…….

później przeczytaj przekleństwa i błogosławieństwa Mojżesza: Księga Kapłańska, rozdział 25 i Księga Powtórzonego Prawa, rozdział 28. Jeśli nie zrozumiesz, przeczytaj cały Pięcioksiąg. Powodzenia, dasz radę. Pozdrawiam

(13.05.2017, 22:36)Yudas napisał(a): A jaka byłaby dzisś Europa gdyby nie Adolf H. ?

Mariusz T. i jego sprawa to medialne przedstawienie - Jak cię widzą tak cię piszą.

Jak mogłoby wyglądać moje życie?  Mój dziadek został zamordowany w 1941-42 przez Gestapo za prowadzenie szkoły dla dzieci w Krzeszowicach, koło Krakowa. Jego rodzina ( w tym moja matka) została wysłana do obozu, do Nieniec, nie Oświęcim. Po wojnie zostali przewiezieni do Polski, przeżyli wszyscy, prócz seniora. Czy wiesz jak radzi sobie rodzina bez ojca i w takich czasach i w ogóle w każdych czasach?  Gdyby nie było II wojny wszystko byłoby inne. Nie wiem czy lepsze, może doszłoby do wojny atomowej w latach 50', może, ale teraz jest jak jest i koniec na tym. A jak by było gdyby nie Hitler…..?
Odpowiedz
(13.05.2017, 22:01)Teista napisał(a): Do Roan  Shiran i Magicvorteks
Możliwości są dwie: albo jesteście cymbałami, albo tylko udajecie.

hehe, kogoś chyba analogia zabolała

(13.05.2017, 22:01)Teista napisał(a): Drzewo to człowiek, owoce to skutki jego działań

w sumie faktycznie bóg nie może być drzewem skoro jego działania nie mają skutków w rzeczywistości Oczko

(13.05.2017, 22:01)Teista napisał(a): Ja nie chcę Was oceniać, sami sobie wybierzcie opcje. Dla ułatwienia pomogę:
( Freeman to wyjaśnił w #1,545 pytając retorycznie). Dla nierozumiejących języka biblijnego -  poniżej wyjaśnienie:
1. Adolf Hitler – ukraincy (wiem po wielogodzinnych rozmowach) twierdzą, że to był mądry człowiek – niech tak będzie (nie oceniam Hitlera, a jego postępowanie) -  doprowadził do ruiny Europę, a co ważniejsze -  stworzył warunki by pokazać, że człowiek XX wieku, oświecony i rozumny, dysponujący wiedzą i doświadczeniem poprzednich wieków  może zachować się jak bestia.
2. Leopold II, król Belgii, boski pomazaniec – dla zysku (pieniądze) wymordował 15 milionów obywateli Wolnego Państwa Kongo, jego pomniki do dziś stoją w Brukseli, czyli ocenę ma wzorową, a owoce? Warto zgłębić temat.
3. Pol Pot – trochę się pogubił we wprowadzaniu idei Marksa
4. Karol Wojtyła, lub jak kto woli Jan Paweł II – walka z prezerwatywami , a epidemia HIV w Afryce i najgorszy owoc: umocnienie praktyk bałwochwalczych w KK.
5. Trynkiewicz Mariusz - może i wrażliwy, głęboko wnikający w problemy Świata, ale mam dwójkę dzieci i wolę aby go nie poznały.

I wiele innych mam przykładów, gdzie nie oceniam osoby, a owoce jej postępowania.
Pisane pod wpływem C2H5OH

Spoko, pozwoliłem sobie na gin więc chyba na podobnym poziomie będę Język
6. Jahwe, stworzył raj i ustawił guzik zagłady nuklearnej obok nieogarniętych małp, te narozrabiały tak bardzo że musiał je utopić, co i tak nie przyniosło efektu bo po wielu latach nadal są wojny i mordy. Stworzył wszechświat a i tak wierzy w niego tylko fragment populacji jednej planety. Prowadził żydów przez pustynie ze 40 lat, a i tak nie udało mu się ich uwolnić bez użycia siły. Lubi dawać raka dzieciom dla jakiejś puenty której jeszcze nikt nie załapał. Stworzył sobie skrzydlate skrzaty do pomocy ale połowa się zbuntowała. Nie umie oceniać duszy po śmierci bez wpadania w jedną z dwóch skrajności. No jak widać symbol sukcesu w kreacji świata i zarządzania nim Oczko
Odpowiedz
Jeśli Bóg stworzył wszystko, to i reprezentację Polski. To już mówi samo za się Język
I hear the roar of big machine
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down

Odpowiedz
(13.05.2017, 22:01)Teista napisał(a): I wiele innych mam przykładów, gdzie nie oceniam osoby, a owoce jej postępowania.
Spoko, my też oceniamy Boga po jego owocach. Magicvortex i Dragula powyżej już wymienili te owoce. Oczko
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Odpowiedz
Więc jak wam smakują te pomarańcze, jabłuszka, papaje?
Odpowiedz
(10.05.2017, 16:23)freeman napisał(a): Myślisz że Jezus dał  swoim uczniom zaświadczenie o mianowaniu na apostołów?A jak rozpoznasz nie-apostoła?No i kim Ty jesteś w Kościele, o ile w nim jesteś?
Pisemnego nie, ale czemu pytasz, o co chodzi?

Cytat:Według nicejsko-konstantynopolitańskiego wyznania wiary katolicy wierzą w Kościół, który jest:

Jeden (unam) – Tylko jeden Kościół jest kościołem prawdziwym, to znaczy założonym przez Boga. Symbolem jedności w katolicyzmie jest papież.
Święty (sanctam) – Jako wspólnota mistyczna jest doskonałym Mistycznym Ciałem Chrystusa, Ludem Bożym (co nie oznacza świętości wszystkich członków Kościoła ani kapłanów), w którym działa Duch Święty.
Powszechny (catholicam) – Jest powołany do działania wśród całej ludzkości i obejmuje tym działaniem wszystkich ludzi niezależnie od stanu, majątku, narodowości oraz od popełnionych grzechów.
Apostolski (apostolicam) – W pełni i nieprzerwanie przechowuje naukę Jezusa przekazaną apostołom. Symbolem tego w katolicyzmie jest sukcesja apostolska: biskup musi wykazać nieprzerwany łańcuch wyświęcania od jednego z pierwszych Dwunastu Apostołów.

(11.05.2017, 19:12)Teista napisał(a): Strzeżcie się fałszywych proroków, którzy przychodzą do was w owczej skórze, a wewnątrz są drapieżnymi wilkami. Poznacie ich po ich owocach. Czy zbiera się winogrona z ciernia, albo z ostu figi? Tak każde dobre drzewo wydaje dobre owoce, a złe drzewo wydaje złe owoce. Nie może dobre drzewo wydać złych owoców ani złe drzewo wydać dobrych owoców. Każde drzewo, które nie wydaje dobrego owocu, będzie wycięte i w ogień wrzucone. A więc: poznacie ich po ich owocach.
Oj dobra, daj już sobie może spokój z tym antyklerykalizmem. Miliard katolików nie może się mylić. Mamy papieża, sukcesję apostolską i 2000 lat. To niemożliwe, żeby KrK był w błędzie, bo to by oznaczało, że świat stoi na głowie. To by oznaczało, że przywódca świata, szef wszystkich szefów (papież) jest uzurpatorem.

Widocznie źle oceniamy, jakie owoce są dobre, a jakie złe. Kimże jesteśmy, żeby to oceniać? Czyż takiej oceny nie powinien dokonywać Kościół? Czyż to nie on w końcu ma jedyne prawo do interpretowania Pisma Świętego? Przynajmniej Nowy Testament - w końcu to Kościół go napisał, więc chyba wie najlepiej jak go rozumieć?
May all beings be free.
May all beings be at ease.
May all beings be happy
Odpowiedz
(16.05.2017, 15:49)Maryna-Ksel napisał(a): Więc jak wam smakują te pomarańcze, jabłuszka, papaje?

najpierw wykaż że to pomarańcze i jabłuszka bo mi smakują jednako
Odpowiedz
Mnie zastanawia,  że żaden reformator religii chrześcijańskiej z Jezusem w roli Boga nie nawiązał do zastrzeżeń Żydów współczesnych Jezusowi.  Chodzi o to,  że Żydzi twierdzili,  że Jezus wygaduje bzdury niezgodne z Torą.
Dla mnie problemem nie jest wygadywanie  bzdur i niezgodność z Torą ale brak wytłumaczenia tych rozbieżności uczonym teologom Żydowskim.
Bo uzasadnienie różnic może być bardzo proste,  np. :
1. Prorocy żydowscy i wybrańcy Boga przed Jezusem byli "zalani w trupa", tzn. spożyli za dużo alkoholu i byli pijani kiedy słuchali objawień Boga i źle zanotowali to co Bóg im Objawiał,
2. Bóg Ojciec nadużywa alkoholu i to co Objawiał Żydom to były kłamstwa i bzdury wygadywanie po dużej ilości wódki,  za to Jezus Bóg jest abstynentem nie pije wódki i on te wszystkie bzdury wypowiedziane do Żydów przyszedł wyprostować,
3. Bóg Ojciec nie pił wódki ale wygadywał do Żydów bzdury bo tak mu się podobało,  za to Jezus jest poważnym i prawdomównym Synem i Bogiem i on wreszcie powie Żydom prawdę.

Co sądzicie o tym braku uzasadnienia przez Jezusa dlaczego wygaduje  inne rzeczy niż są w Żydowskiej  Torze?

Mi się wydaje, że puszczenie "Na przełaj" po państwie rzymsko-żydowskim Jezusa w roli Boga miało służyć ludziom którzy za pomocą strachu chcieli sprawować władzę nad innymi ludźmi i że spowiedź której nie było w Religii Żydowskiej bo Żydzi mają tylko "ścianę płaczu" miała pomóc prymitywom żądnym "wielkiej" władzy i kontroli nad ludżmi - miała pomóc zastąpić współczesny nam Scottland Yard z zaawansowanymi technikami śledczymi.
Myślę też, że Religia Żydowska w czasach niewiele poprzedzających Jezusa nie budziła już odpowiedniego strachu i przejęcia żeby była dobrym narzędziem do upokarzania i kontrolowania ludzi, dlatego pewnie jakaś inicjatywna grupa zainicjowała puszczenie "Na przełaj" Jezusa w roli Boga.
Odpowiedz
@ nerwica

A to pewnie czytałeś :
Cytat:Biskup więc powinien być nienaganny, mąż jednej żony, trzeźwy, rozsądny, przyzwoity, gościnny, sposobny do nauczania, ...opanowany, niekłótliwy, niechciwy na grosz, dobrze rządzący własnym domem, trzymajacy dzieci w uległości, z całą godnością.Jeśli bowiem nie umie stanąć na czele własnego domu, jakżeż będzie się troszczył o Kościół Boży?

albo to :
Cytat:Nikogo też na ziemi nie nazywajcie ojcem waszym, gdyż jeden jest Ojciec wasz , ten w niebie.
Jak ma się do tego to, co istnieje w KRK?

Prz. 15,32-33; 19,3
Odpowiedz
Cytat:To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia (2P1, 20)

Komentarz: Tylko Kościół autorytatywnie określa, jaki jest sens tekstów Pisma Świętego.
Jeśli więc według Kościoła nie ma tutaj żadnych sprzeczności, to kimże ja jestem, aby twierdzić inaczej?
May all beings be free.
May all beings be at ease.
May all beings be happy
Odpowiedz
Tylko że przytoczone przeze mnie fragmenty nie są proroctwami. Uśmiech
Cytat:Kto się za daleko zapędza i nie trzyma się nauki Chrystusowej, nie ma Boga. Kto trwa w niej, ten ma i Ojca i Syna.

Cytat:Lecz kto zachowuje Słowo jego, w tym prawdziwie dopełniła się miłość Boża. Po tym poznajemy, że w nim jesteśmy.

Prz. 15,32-33; 19,3
Odpowiedz
Czy wierzący po katolicku uważają, że:
1. Bóg umarł na krzyżu,
czy
2. Człowiek Jezus umarł na krzyżu a Bóg Jezus na krzyżu nie umarł bo Bóg jest nieśmiertelny?

Wierzący w katolicyzm uważają/wierzą, że Jezus był w pełni człowiekiem i w pełni Bogiem
Człowiek to dusza + ciało lub (w wersji bezreligijnej) świadomość + ciało
O Bogu uważamy, że to ktoś: Duch Czysty (cokolwiek znaczy "Czysty"), istota istniejąca wiecznie, istota nieśmiertelna, istota która stworzyła Nasz Wszechświat - na tym z grubsza polega nasze mniemanie o Bogu lub o Bogu także rozumianym jako trochę sprecyzowany Mit.

Jeżeli Jezus był w pełni człowiekiem to umarł jako człowiek na krzyżu, jego ciało dopadła śmiertelna agonia i zgon, a jego dusza np. poleciała "świetlistym tunelem" (który widzą niektóre osoby w trakcie śmierci klinicznej) - poleciała tym tunelem do Nieba.
Tymczasem Jezus jako w pełni Bóg powinien na krzyżu nie umrzeć i odezwać się do gapiów:
"Cześć, jestem Jezus, umarłem jako człowiek ale nie umarłem-bo jestem nieśmiertelny- jako Bóg, udowodnię wam to : pięciu z was jak powiem:  3 razy "Start" będzie lewitować na wysokości 5ciu metrów przez 15 minut.
Bóg Jezus przecież podobnie jak Bóg Ojciec miał głos którym przemawiał "z krzaka", mógł więc przemówić "z okolic krzyża" do strażników i gapiów i sprawić cud lewitacji.
Po wykonaniu cudu lewitacji nieśmiertelny Bóg Jezus powinien głosem oznajmić, że teraz jako Bóg idzie na 3 dni do piekła a jego człowiecza dusza będzie w tym czasie 3 dni w Niebie a następnie że Jezus jako Bóg wróci do grobu z jego ciałem człowieka, odwróci procesy agonii i w międzyczasie jego dusza człowiecza też wróci z Nieba i Jezus Jako Bóg i jego dusza człowiecza znowu zjednoczą się z ciałem i zmartwychwstaną w ciele człowieka.

Być może strażnicy i rzymscy władcy państwa rzymsko-żydowskiego po obejrzeniu sztuczki/cudu z lewitacją na wysokości 5ciu metrów 5ciu osób byliby ciekawi czy i drugi cud zaistnieje i nie poćwiartowali by ze złości człowieczego ciała Jezusa rzucając je sępom na pożarcie, tylko może zbiegła by się cała Jerozolima czekając na zmartwychwstanie ciała Jezusa.

Takie postępowanie Jezusa i przemówienie po człowieczej ale nie Boskiej śmierci na krzyżu byłoby przynajmniej dla ówczesnych mieszkańców państwa rzymsko-żydowskiego bardzo przekonujące.
To dlaczego Jezus jako Bóg robił tylko takie mizerne nieprzekonujące cuda?
Odpowiedz
(19.07.2013, 11:32)Nonkonformista napisał(a): 1. Dlaczego Bóg nie objawił się Chińczykom, Persom, starożytnym Egipcjanom tylko wybrał nomadów na pustyni?

A skąd wiesz, że się im nie objawił, może się objawił, tylko Żydzi wzięli to na poważnie i zaczęli spisywać Stary Testament. A Persom może się objawił, przecież Zaratustrianizm wywarł wpływ na judaizm i chrześcijaństwo i posiada sporo cech wspólnych. Poza tym z historii wiadomo, że karę ukrzyżowania stosowano przede wszystkim, a może nawet wyłącznie, na terenie Imperium Rzymskiego, a wiadomo, że życie i śmierć Jezusa dokonały się właśnie tam. Bowiem śmierć na krzyżu była konieczna do zbawienia ludzkości, a Nowy Testament, który to opisuje, jest uzupełnieniem Starego, spisanego właśnie po objawieniu się Boga Żydom.

(17.05.2017, 23:34)freeman napisał(a): @ nerwica

A to pewnie czytałeś :
Cytat:Biskup więc powinien być nienaganny, mąż jednej żony, trzeźwy, rozsądny, przyzwoity, gościnny, sposobny do nauczania, ...opanowany, niekłótliwy, niechciwy na grosz, dobrze rządzący własnym domem, trzymajacy dzieci w uległości, z całą godnością.Jeśli bowiem nie umie stanąć na czele własnego domu, jakżeż będzie się troszczył o Kościół Boży?

albo to :
Cytat:Nikogo też na ziemi nie nazywajcie ojcem waszym, gdyż jeden jest Ojciec wasz , ten w niebie.
Jak ma się do tego to, co istnieje w KRK?

Tutaj rzeczywiście protestanci mają rację, odrzucając papieża i celibat i mimo, że jestem katolikiem, zgadzam się z nimi w tych sprawach.
Odpowiedz
(20.05.2017, 02:45)Adam26 napisał(a):
(19.07.2013, 11:32)Nonkonformista napisał(a): 1. Dlaczego Bóg nie objawił się Chińczykom, Persom, starożytnym Egipcjanom tylko wybrał nomadów na pustyni?

A skąd wiesz, że się im nie objawił, może się objawił, tylko Żydzi wzięli to na poważnie i zaczęli spisywać Stary Testameny

Proszę utwierdź mnie tylko w przekonaniu, że to jest żart?
Bez żadnych wywodów oczywiście.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości