To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 3.67
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PiS, co zrobił a nie co powiedział
DziadBorowy napisał(a): O ja pierniczę:
https://www.rp.pl/transport/art39525161-...-ustalenia

No i to się nadaje też do tematu o planowym postarzaniu produktów. W tamtym temacie spora część użytkowników lekcesobieważąco i wyśmiewająco podchodziła do tego tematu jako do "spizgu".

Nie ma żadnych spisków - niektóre firmy w chuja ludzi robią i w kulki sobie lecą. Twój link to twardy dowód na tego typu praktyki, a ile jeszcze jest takich niuansów w przypadku innych produktów to nie wiemy. Nawet nie chodzi mi o to, że coś jest zaprogramowane tak, żeby po jakimś czasie nie działało. Chodzi mi o to, że np. w samochodzie można celowo umieścić element z tak spreparowanego tworzywa aby właśnie po jakiś czasie była potrzebna naprawa/wymiana elementu. Mimo, że można by zrobić od razu trwalszy i tańszy element.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Ostatnie dóbsko rządów PiSu.
[Obrazek: Screenshot-20231210-105111-Chrome.jpg]
Czyż nie fajnie? Duży uśmiech
"I sent you lilies now I want back those flowers"
Odpowiedz
Strasznie mnie wkurwia marnotrawstwo - te nagrody jakie Glapiński ma za swoją "pracę", te wszystkie nagrody i odprawy dla dwutygudniowych padawanów Morawieckiego... Jakie to jest pasożytnictwo...
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a): Strasznie mnie wkurwia marnotrawstwo - te nagrody jakie Glapiński ma za swoją "pracę", te wszystkie nagrody i odprawy dla dwutygudniowych padawanów Morawieckiego... Jakie to jest pasożytnictwo...
No właśnie zastanawia mnie to, że nie ma żadnych sygnałów o śledztwach prokuratorskich - przecież te wszystkie premie, nagrody itd. są jawnym naruszeniem ustawy o finansach publicznych, co jest podstawą do odpowiedzialności karnej i dawałoby podstawy do wstrzymania tych wypłat. Wiadomo, że niektórych ciężko będzie pociągnąć do odpowiedzialności, ale znaczna część afer PZPRbis to były zwyczajne przestępstwa, a nie jakiej szachy 4d w zakresie nadużywania władzy - a to da się ścigać w "zwykłym" trybie.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
lumberjack napisał(a): Strasznie mnie wkurwia marnotrawstwo - te nagrody jakie Glapiński ma za swoją "pracę", te wszystkie nagrody i odprawy dla dwutygudniowych padawanów Morawieckiego... Jakie to jest pasożytnictwo...
Owszem. Dla niektórych wciąż nie służba dla Polek i Polaków jest najważniejsza, lecz forsa.

Prezydent się też tutaj walnie przyczynił, wybierając najpierw Morawieckiego na premiera, gdy wiadomo było, że będzie premierem krótkoterminowym i nie uzyska nie tylko większości parlamentarnej, lecz i wotum zaufania od parlamentu. Jaka była jego motywacja? Uważam, że dlatego, że jest prezydentem PiS.

Boję się, by nie bruździł, poprzez swoje veto do ustaw uchwalanych przez koalicję 15 października. Chociaż tę o in vitro podpisał wbrew kwikom katabasów z KK, więc może jak napisałem, pomału i tutaj coś się zmienia. Może politycy wszelkiej maści przestaną wreszcie słuchać tych dziwnie ubranych panów.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Zauważyliście że Ziobro wycofał się z polityki? Bardzo mnie to jakiś czas temu zaskoczyło jak o tym przeczytałem, bo przecież był on głównym pretendentem, a przynajmniej miał aspiracje, do tego aby przejąć schedę po Kaczyńskim.

No to wycofał się, bo ma złośliwego raka krtani. Zawsze go bardzo nie lubiłem, ale zdrowia życzę.
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Zaległości, zaległości, wszędzie zaległości Wywracanie oczami

Odnośnie dokonań i osiągnięć rządu PIS

Iselin,

Cytat:Na szybko przychodzi mi do głowy Baltic Pipe i zmiana sposobu myślenia o świadczeniach socjalnych i wieku emerytalnym.

Baltic Pipe jest w mojej ocenie jedynym argumentem za poprzednią władzą i też do końca brak mi pewności, czy za tym projektem stała przemyślana strategia, koncepcja realizowana przez kilku ludzi, czy partyjne interesy. Odsunięcie na boczny tor pomysłodawców i realizatorów: Piotra Naimskiego i Piotra Woźniaka stawia pod znakiem zapytania intencje władzy w tej sprawie. Są jeszcze drobiazgi, opóźnienia w realizacji i brak zakontraktowanych wolumenów gazu po uruchomieniu gazociągu, co przypadło na szczyt kryzysu zaopatrzeniowego po rosyjskiej odmowie dostaw.

Pozostale dwie kwestie to nieporozumienie. Świadczenia socjalne PISu, które przybrały postać "rozrzucania forsy z helikoptera", są odpowiedzialne za obecny stan finansów państwa, inflację i stagnację gospodarczą. Słono zapłaciliśmy, my społeczeństwo, za kupowanie głosów w wyborach przez PIS.
A tak zwana "reforma" wieku emerytalnego to... wybacz, po prostu afera. PIS w tym przypadku zadziałał przeciwko trendom. Wysłał na wcześniejsze emerytury miliony stosunkowo młodych Polaków w momencie gdy na emerytury odchodził powojenny wyż demograficzny. Spowodowało to wielomilionową wyrwę w rynku pracy którą potem próbowano zasypać setkami tysięcy imigrantów z Azji i Afryki. W mojej firmie 3 lata temu 3/4 załogi stanowili Ukraińcy i Białorusini, a mowa o wyspecjalizowanej produkcji z branży elektronicznej.
PIS wyrządził Polsce i Polakom ogromną krzywdę, także dlatego, że po tej aferze długo nie znajdzie się polityk który zaproponuje tak potzrebne wydłużenie okresu pracy.

Dziad Borowy,

Cytat:PPK - jak dla mnie rewelacja. Fajną rzeczą jest też mObywatel i ogólnie rozszerzenie spraw jakie można załatwić w urzędach online. No i dorzuciłbym też Baltic Pipe oraz dobrą politykę odnośnie Ukrainy pomiędzy lutym 2022 a
sierpniem 2023. Dla niektórych będą to pewnie też transfery socjalne - ale ja sam oceniam je negatywnie.

Nic więcej do głowy mi nie przychodzi.

Na czym według Ciebie polega rewelacyjność PPK?

mObywatel zgoda, ale litości, małe kraje Pribałtyki, choćby Estonia, wprowadziły takie systemy dwie dekady wstecz, w czym tu zasługa? Do tego nie wiesz, gdyż oni trzymają to przy orderach, ile kosztowało wprowadzenie tego systemu, dlaczego tak drogo i kto na tym zarobił? Ja się nie czepiam, w normalnym kraju to wszystko powinno być udostępnione obywatelom - to MY zainwestowaliśmy w te systemy.

O Baltic Pipe już pisałem, Ukraina.  W mojej ocenie to jeden z najbardziej kontrowersyjnych aspektów polityki poprzedniej władzy. Do agresji rosyjskiej, pomiędzy Polską i Ukrainą panował stan zimnej wojny. Przed wejściem Ruskich w październiku 2021 Amerykanie poinformowali sojusznicze państwa o wysokim prawdopodobieństwie rosyjskiej agresji. Po tej informacji rząd Morawieckiego nie wykonał żadnych ruchów w celu przygotowania kraju na tę sytuację, zamiast tego zintensyfikował kontakty z całą europejską proputinowską międzynarodówką. Po 24 02 2022 rząd jakby zamarł, nie wiedząc co robić, sytuację uratowało ogromne poruszenie polskiego społeczeństwa które na własną rękę ratowało uchodźców z Ukrainy. Rząd ocknął się po dłuższym czasie i wykonał kilka posunięć, jednych lepszych(przyznanie zasiłków) innych gorszych(siłowa polonizacja ukraińskich dzieci w szkołach Min. Czarnka). Wyslano na Ukrainę wsparcie i udzielono pomocy Amerykanom w zaopatrywaniu Ukraińców w sprzęt. Trudno powiedzieć na ile było to motywowane autentyczną chęcią pomocy, a na ile interesem(za wysyłany sprzęt UE i Ameryka płaciła żywą gotówką). Przyjaźń polsko ukraińska skończyła się spektakularnym krachem, co w mojej ocenie nie było przypadkiem, a zmierzonym efektem. Mamy gigantyczny problem z ukraińskim zbożem, transportowcami i rosnącą niechęcią Polaków do sprawy ukraińskiej. Brak mi wiedzy na wyciąganie daleko idących wniosków, ale jedno jest pewne, Putin na Kremlu otwiera szmapana.
Odpowiedz
exeter napisał(a): Na czym według Ciebie polega rewelacyjność PPK?

Na tym, że w 4 lata działania tego programu środki zgromadzone na moim koncie są o 230% większe niż środki, które wpłaciłem. Proszę mi znaleźć inny produkt który przy tak niskim ryzyku i tak niskiej opłacie za zarządzanie, da podobną stopę zwrotu. Ten projekt faktycznie przy okresie oszczędzania rzędu 30-40 lat ma szanse dać istotny zastrzyk gotówki po przejściu na emeryturę.
Ale nawet ktoś kto jest obecnie w wieku 50-55 lat na nim zyska po przystąpieniu.

Cytat:mObywatel zgoda, ale litości, małe kraje Pribałtyki, choćby Estonia, wprowadziły takie systemy dwie dekady wstecz, w czym tu zasługa?

Taka, że jakoś jednak nikt nie wprowadził tego wcześniej mimo, że Estonia miała to dwie dekady temu.

Cytat: Do tego nie wiesz, gdyż oni trzymają to przy orderach, ile kosztowało wprowadzenie tego systemu, dlaczego tak drogo i kto na tym zarobił? Ja się nie czepiam, w normalnym kraju to wszystko powinno być udostępnione obywatelom - to MY zainwestowaliśmy w te systemy.

Przecież jest udostępnione obywatelom:

https://orka.sejm.gov.pl/Druki9ka.nsf/0/...e/3050.pdf
Cytat:Poniżej znajdują się szczegółowe szacunkowe koszty na rok „0”:
1) wydatki osobowe na działania rozwojowe – 21 576,0 tys. zł, w szczególności:
– wytworzenie standardu dodawania usług / dokumentów,
– rozbudowa mechanizmu powiadomień PUSH,
– udostępnienie środka identyfikacji elektronicznej,
– udostępnienie płatności elektronicznych,
– mechanizm prowadzenia ewidencji i dodawania dokumentów;
2) wydatki na utrzymanie ww. rozwiązań – 4 315,2 tys. zł;
3) wydatki na sprzęt informatyczny – 1 812,4 tys. zł.
W latach następnych szacowany koszt będzie kształtował się następująco: w 2024 r. – 20,2 mln zł,
w 2025 r. – 17,5 mln zł, w 2026 r. – 17,9 mln zł, w 2027 r. – 18,4 mln zł, w 2028 r. – 18,8 mln zł, w 2029 r.
12
– 19,3 mln zł, w 2030 r. – 19,8 mln zł, w 2031 r. – 20,3 mln zł, w 2032 r. – 20,8 mln zł., w 2033 r. –
21,3 mln zł.

Przy tej skali projektu nie powiedziałbym, że to jest drogo. Dla porównania koszt miesięczny utrzymania strony takiej jak Onet to około 1,2-1.5 mln miesięcznie. A przecież mObywatel jest znacznie bardziej skomplikowanym projektem.

Cytat:Ukraina.

Wyraźnie zaznaczyłem w jakim okresie ta polityka była prawidłowa. Z tym, że przed 2022 była prowadzona źle a wręcz fatalnie się zgadzam.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):Na tym, że w 4 lata działania tego programu środki zgromadzone na moim koncie są o 230% większe niż środki, które wpłaciłem. Proszę mi znaleźć inny produkt który przy tak niskim ryzyku i tak niskiej opłacie za zarządzanie, da podobną stopę zwrotu. Ten projekt faktycznie przy okresie oszczędzania rzędu 30-40 lat ma szanse dać istotny zastrzyk gotówki po przejściu na emeryturę.
Ale nawet ktoś kto jest obecnie w wieku 50-55 lat na nim zyska po przystąpieniu.
Wiesz, ja w tym byłem i faktycznie, konto też mi fajnie spuchło. Zrezygnowałem w zeszłym roku, może to błąd, a może nie...
U mnie w pracy - w zespole, gdzie pracuję - prawie nikt w tym nie jest.

Boję się, żeby nie było jak z tymi pieniędzmi z OFE, które, jak się okazało, nie są tych ludzi, którzy oszczędzali, tylko państwa i ono je sobie wzięło.
Dopóki nie będziemy mieli normalnych polityków - a do tego opisienie jest potrzebne - to będę miał fefry, żeby ktoś łapki na tym nie położył...
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a): Boję się, żeby nie było jak z tymi pieniędzmi z OFE, które, jak się okazało, nie są tych ludzi, którzy oszczędzali, tylko państwa i ono je sobie wzięło.
Dopóki nie będziemy mieli normalnych polityków - a do tego opisienie jest potrzebne - to będę miał fefry, żeby ktoś łapki na tym nie położył...

Ryzyko tego jest mniej więcej takie jak to, że rząd zabierze Ci pieniądze z banku.
PPK mają od początku inną strukturę własności niż OFE. Zresztą jak niby rząd ma to zabrać skoro w każdej chwili te pieniądze można wypłacić.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):
Nonkonformista napisał(a): Boję się, żeby nie było jak z tymi pieniędzmi z OFE, które, jak się okazało, nie są tych ludzi, którzy oszczędzali, tylko państwa i ono je sobie wzięło.

Ryzyko tego jest mniej więcej takie jak to, że rząd zabierze Ci pieniądze z banku.
PPK mają od początku inną strukturę własności niż OFE. Zresztą jak niby rząd ma to zabrać skoro w każdej chwili te pieniądze można wypłacić.
Kurteczka, mogłem wcześniej z Tobą o tym pisać... No nic. Trochę pociągnę bez i znowu się zapiszę, bo wygląda to w takim razie bezpiecznie.
Odpowiedz
Po prostu wystarczy, że się nie wypiszesz przy kolejnym autozapisie. A zapisać się ponownie możesz w każdej chwili.
Odpowiedz
Dziad Borowy,

Przyznaję, że nie będąc zainteresowanym, nie wnikałem w szczegóły PPK, traktując każdą ofertę łżerządu z ogromną nieufnością. W mojej firmie nikt się nie zapisywał, panowała obawa, że to będzie przymusowe, a z mediów dowiadywałem się o niskim zainteresowaniu tym systemem(ok. 30%).

Ale to didaskalia, najważniejsze w przypadku PPK jest to, że to była desperacka próba ratowania sytaucji na rynku pracy, ocierającej się o katastrofę, spowodowanej decyzją o przywróceniu wcześniejszej daty przechodzenia na emeryturę. Tak zwana "reforma systemu emerytalnego" była zwykłą kiełbasą wyborczą, próbą przekupienia elektoratu, a pisowski rząd szybko odczuł negatywne skutki tego posunięcia.
To co dla pracowników było dobrodziejstwem, czyli zmiana rynku pracodawcy, w rynek pracownika, dla gospodarki było ciężkim kryzysem. W mojej firmie płacono zagranicznym kontrahentom wysokie kary umowne, nie mogąc z braku pracowników terminowo zrealizować kontraktów. To samo dotyczyło, i nadal dotyczy, tysięcy polskich firm. Szczęśliwie dla nas sytuację uratowało przybycie milionów ukraińskich uciekinierów przed wojną, ale to nie rozwiązało problemu i dlatego rząd Morawieckiego musiał uruchomić ogromną imigrację zarobkową z Azji i Afryki. Czyli to, przed tym tak bardzo ostrzegał Oczko .
Odpowiedz
Przejeżdżałem godzinę temu obok radomskiego więzienia na Koziej Górze. Tak dużo samochodów że ciężko było przejechać. Widziałem iluś tam ludzi z flagami. No moim zdaniem była to niemała akcja protestacyjna a w wiadomościach widać było tylko z 10 osób. Chodzi o tych co protestują w obronie więzionego Mariusza Kamińskiego.
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a): Przejeżdżałem godzinę temu obok radomskiego więzienia na Koziej Górze. Tak dużo samochodów że ciężko było przejechać. Widziałem iluś tam ludzi z flagami. No moim zdaniem była to niemała akcja protestacyjna a w wiadomościach widać było tylko z 10 osób. Chodzi o tych co protestują w obronie więzionego Mariusza Kamińskiego.

Gdyby naprawde im zalezalo na wolnosci partyjnego kolegi to protestowali by pod palacem prezydenckim by ten skorzystal z prawa laski.
Niech zyje Lenin, Stalin i Jaroslaw Kaczynski!
Odpowiedz
Łaski czy laski? Duży uśmiech
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Tgc napisał(a): Gdyby naprawde im zalezalo na wolnosci partyjnego kolegi to protestowali by pod palacem prezydenckim by ten skorzystal z prawa laski.
No ja właśnie też tego nie kumam. Gdybym uczestniczył w „proteście wolnych Polaków” i w trakcie tego protestu bym się dowiedział, że Duda jednak rozpoczął procedurę ułaskawiającą, to bym się poczuł zrobiony w trąbę przez własną partię.
Odpowiedz
zefciu napisał(a): No ja właśnie też tego nie kumam. Gdybym uczestniczył w „proteście wolnych Polaków”  ...

Ale ty nie jesteś Wolnym Polakiem, tylko zrytym przez tuskową propagandę beretem zamkniętym w bańce.
Tyle w temacie myślenia kategoriami WP.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a): Ale ty nie jesteś Wolnym Polakiem, tylko zrytym przez tuskową propagandę beretem zamkniętym w bańce.
No tak. Ale nawet gdyby wierzył w to co wierzą WP, to czułbym się oszukany. No bo, do cholery, o co według WP w tej sprawie chodzi?
Odpowiedz
zefciu napisał(a):
Sofeicz napisał(a): Ale ty nie jesteś Wolnym Polakiem, tylko zrytym przez tuskową propagandę beretem zamkniętym w bańce.
No tak. Ale nawet gdyby wierzył w to co wierzą WP, to czułbym się oszukany. No bo, do cholery, o co według WP w tej sprawie chodzi?

Chodzi o to, że Tusk jest podobno rudy, czyli jest szatanem, bo "ruda wrona orła nie pokona".
"I sent you lilies now I want back those flowers"
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości